Citat:
[quote="T.H
Nisi odgovorio na pitanje: ako "crta pravovjerja" nije referenca, što pod takvim pretpostavkama znači deklarirati svoju pripadnost katoličkoj vjeri? Ako to nije pristajanje uz skup katoličkih vjerskih istina, što onda tebi znači biti katolik, za razliku od pripadnika neke druge vjeroispovijesti, ili čak neke svoje privatne vjeroispovijesti?
[/quote]

Jesam, jesam. Čitaj ponovno. Već sam ti rekao da se nemam namjeru s tobom natezati. Ne razumiješ, jer površno čitaš, a to radiš zato što si apriori protiv.
čItaj:
T.H. ti si me jako dobro razumio. Smatram, kao uostalom i svi dobro poučeni kršćani da je pravovjerje, koje se ogleda u zakonu i dogmama, doduše, nama dano za orjentaciju, da se ne izgubimo i ne zalutamo. No, to je apstraktna kategorija, nešto mrtvo, što se sažima pod paragrafe i brojeve. Vjera je istinski sadržaj onoga što forma propisuje. Ona se živi. Vjera je dinamizam koji je teško uvijek zauzdati i skresati da točno paše u kalup koji se zove pravovjerje.
Davor Pavuna je puno toga rekao što izlazi iz okvira strogih kalupa pravovjerja. Zato se i ispričavao. Tako bi se mnogi teolozi nakostriješili kada bi čuli da je, recimo, priroda svijesna sebe, jer im to izgleda previše panteistički... No ne možemo sve istumačiti u jednom postu.
Hoću reči da je pravovjerje, koje je samo sebi svrha, mrtvo. Kao što je bio slučaj s farizejima. Uostalom s načela pravovjerja i kod samog sv. Pavla i njegovih poslanica ima upitnih tvrdnji, temeljem čega se nipošto ne može osporiti taj genij kršćanstva.
A sada nešto o tebi T.H.: Ti jesi tvrd i 'ukočen' u shvaćanju vjere. Raduje me jedino nada da si u tome iskren i da ti je iskreno stalo do prave vjere. Crkva treba i takve ljude, koji će upozoravati na zastranjenja, ali s ljubavlju i razumijevanjem. Možda sam ti već negdije napisao da te kao vjernika poštujem i iskreno bih želio da ne poistovjećuješ Crkvu s nekim normama i dogmama, koje su doduše njezina kralježnica, ali opet ne cjelina, posebno ne njezin duh. Isto tako vjera nije kalup nego život.