Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 20:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 16, 2009 20:54 

Mirko je napisao/la:
Dovoljno je reći da je Isus bio židov.

Pozdravljam to što si napisao, naravni i Blažena Djevica Marija i apostoli su bili Židovi. To treba imati uvijek na umu.

Inače volim jako židovsku muziku a kako i neokatekumenska vuče na to sasvim je razumljivo da mi se i ona sviđa.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 20:59 

I ja volim, samo ne kad je pod obavezu.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 21:20 

Mirko je napisao/la:
I ja volim, samo ne kad je pod obavezu.

Naravno da nije za svakoga sve i ne treba biti jer da nas je Bog htio iste "ko po špagi" takvim bi nas i stvorio. Hvala pastirima Crkve što prepoznaju potrebe i afinitete vjernika te nudi svakom da odabere. Međutim nama je po ljudsku lakše kritizirati kako drugi vjeruju a slabo radimo na osobnoj vjeri jer je to teže.
Niti ja se nisam našao u Neokatekumenskom pokretu ali daleko od mene bilo da bi zbog osobnih afiniteta tvrdio da pokret koji je odobren od strane Crkve nije uredu.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 21:44 

Opet naglašavam da ovdje nemam nikakvih osobnih animoziteta niti afiniteta prema NKP.
Ukazujem samo na određena zastranjenja od nauka KC.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 22:06 

Mirko je napisao/la:
Opet naglašavam da ovdje nemam nikakvih osobnih animoziteta niti afiniteta prema NKP.

Ok ali valja imati u vidu što je Bogu milije i gdje možemo polučiti više duhovnih plodova za spas duše.
Lk, 18, 9-14
Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: "Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: 'Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik.' Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.' A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen."

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 22:37 

Giovi je napisao/la:
Svatko tko pripada Katoličkoj Crkvi mora usvojiti katolički nauk. U statutu i onome što je priznato od pape nema sumnjive teologije. Ako imaš saznanja da netko ipak u praksi još uvijek krivo naučava, o tome ima smisla razgovarati, a ne na temelju onoga što je bilo.

Statut je priznat, to je OK. Navedene primjedbe, međutim, nisu se odnosile na statut, one su se odnosile na priručnik za katehezu. Je li taj priručnik i dalje aktualan, to ja ne znam.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 16:00 

Priručnik kojega oni kriju ka zmija noge je i dalje aktualan.

Zašto svaki vjernik, a osobito svećenik (kateheta svoje župne zajednice) ne može dobiti na uvid Neokatekumenske kateheze? Što je još gore, svećenik (koji je završio teološki fakultet) ne može biti Neokatekumenski katehist ako i sam nije na ‘Putu’. Sve što jest po teološkom obrazovanju, odgoju i ređenju baca se u vodu i on počinje od ‘početka’. Svećenik ili prezbiter uopće ne vodi niti katehizira ‘zajednice’ ‘Puta’ u svojoj župi, umjesto njega netko tko nema ništa od nabrojenoga proglašava se odgovornim u ‘zajednici’. Čudna li nauka! Čega je to znak? Je li neokatekumeni možda imaju neko tajno znanje kojeg mi nismo vrijedni? Ili je možda to tajno znanje u suprotnosti s onim što mi vjerujemo?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 16:37 

Mirko je napisao/la:

Sumnjam jer vidim da si prisutan na skoro svim forumima i da pišeš uvijek isto samo pod drugim nickovima. Čini mi se da ipak vodiš neki osobni rat protiv Neokatekumena i to neki korizmeni. :wink:
Samo je vremenu korizme Crkva namjenila drugu svrhu.

Mirko je napisao/la:

Zašto svaki vjernik, a osobito svećenik (kateheta svoje župne zajednice) ne može dobiti na uvid Neokatekumenske kateheze? Što je još gore, svećenik (koji je završio teološki fakultet) ne može biti Neokatekumenski katehist ako i sam nije na ‘Putu’. Sve što jest po teološkom obrazovanju, odgoju i ređenju baca se u vodu i on počinje od ‘početka’. Svećenik ili prezbiter uopće ne vodi niti katehizira ‘zajednice’ ‘Puta’ u svojoj župi, umjesto njega netko tko nema ništa od nabrojenoga proglašava se odgovornim u ‘zajednici’. Čudna li nauka! Čega je to znak? Je li neokatekumeni možda imaju neko tajno znanje kojeg mi nismo vrijedni? Ili je možda to tajno znanje u suprotnosti s onim što mi vjerujemo?

Otkud tebi ove informacije? Zar nisi reako da se susteo s NP samo na svadbenoj misi? :wink:
Nema razloga da se kateheze ne daju svećenicima. Može se upriličiti i savjetovanje svećenika na tu temu, možda i hoće.
Međutim meni je savim razumljivo da kateheze vode svećenici koji su unutar Neokatekumena. Misu može služiti svaki svećenik (to bi bilo problematično ako bi se uvjetovalo) ali zašto bi vodio kateheze?
U svakom slučaju bilo bi dobro da netko sa Neokatekumenskog puta i odgovori na pitanje o aktualnosti tog priručnika.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:08 

Čovjekovo je pravo da sumnja,ali sumnje nemoraju biti istinite.

Što se tiče informiranosti, u današnje vrijeme interneta mislim da nije potrebno govoriti.
Što se tiče savjetovanja svećenika opet se vraćamo na Zadarskog biskupa.
Možda bi svećenici trebali prije Teološkog fakulteta ići na Neokatekumenske kateheze i ko bi im držao, možda odgovorni iz zajednice.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:19 

Mirko je napisao/la:
Čovjekovo je pravo da sumnja,ali sumnje nemoraju biti istinite.

Što se tiče informiranosti, u današnje vrijeme interneta mislim da nije potrebno govoriti.
Što se tiče savjetovanja svećenika opet se vraćamo na Zadarskog biskupa.
Možda bi svećenici trebali prije Teološkog fakulteta ići na Neokatekumenske kateheze i ko bi im držao, možda odgovorni iz zajednice.

Čovjekovo pravo je da sumnja, a vjernika da vjeruje ali zašto bi vjernik sumnjao u svog pastira (biskupa)?
A možda bi ti trebao razgovarati s malo više korizmenog duha.
Žetva je velika a žeteoca malo, čemu sijati kukolj sumnje?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:29 

Mirko je napisao/la:

Mirko brate,

imaš li ti kakav posa, il si možda od onih što rade samo nediljon? Pa što odma nisi reka što te zanima, ja bi ti bila rekla. Za sv. Stošiju su počele kateheze u crkvi sv. Stošije pa si moga doći i sve kateheze lipo poslušati. Bilo je i novinara, neko vrime su neke dvi lipe cure iz "Regionala" i neki dečko iz "Zadarskog" dolazili redovito, pa onda nisu našli mesa i odustali.

A ovi naši bidni ljudi govorili, nako mucajući, u strahu, nevješti, pa se eno stvorila nova zajednica od 37 ljudi. Ma da si ti meni samo na vrime reka, sve bi ja to tebi bila sredila, ali što ćeš moj nemirni Mirko, tebi je izgleda sudbina da kasniš. Ali neka tebe, baš te volin, eto :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:33 

Sam si potvrdio da je čovjekovo pravo da sumnja.A vjernikovo da ne vjeruje u svašta.
Ti očito imaš mjerilo korizmenog duha samo tribamo uskladiti metričke jedinice.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:40 

Mirko je napisao/la:
Sam si potvrdio da je čovjekovo pravo da sumnja.A vjernikovo da ne vjeruje u svašta.
Ti očito imaš mjerilo korizmenog duha samo tribamo uskladiti metričke jedinice.

Dobro. U korizmeno vrijeme treba navještavati više nego ikada a mi imamo 63 teme za raspravu i 41 u arhivi dakle zašto se bojiš nešto napisati i tamo, da vidimo bogatstvo duhovnosti.
Nije smisao korizme progon Neokatekumena iz Zadra? :wink:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:40 

Ja sam ti prezaposlen pa nisam mogao doći.Što se tiče slobode govora i napisane riječi neide baš u korist zabrana knjige " Osvrt na neokatekumenski put" u knjižari Verbum u Zadru, zabrana novinarki Regionala kolumne o neokatekumenima, zabrana tribine....

Zadnja izmjena: Mirko; Uto ožu 17, 2009 17:47; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2009 17:44 

Ti očito zadireš u moja ljudska prava da sudjelujem ili ne sudjelujem. Nisam prepotentan pa da mislim da sve znam. A za korizmu bi bilo idealno kada bi Neokatekumeni ispravili svoj nesklad sa naukom KC

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata