Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 19:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 17, 2022 20:42 
Administrator

Papa nas je na početku korizme pozvao na molitvu za Ukrajinu, a sada je objavio da će 25. 3. posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu.
Biskup Košić je pojasnio u čemu je posebnost ove posvete u odnosu na dosadašnje: "Ova posveta razlikuje se po tome što su sada nove okolnosti koje traže veću angažiranost nas vjernika, naše molitve i duhovnu potporu osobito ukrajinskom narodu koji trpi. Ali trpi i ruski narod koji je uveden u rat i napad na Ukrajinu premda, vjerujem, većina naroda to ne želi."

Ovih devet dana do posvećenja prilika je da se moli devetnica ili neka druga molitva na nakanu mira.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 17, 2022 21:06 

Papa nas je na početku korizme pozvao na molitvu za Ukrajinu, a sada je objavio da će 25. 3. posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Giovi, znamo da je posvetu Risije tražila Gospa, i ZAŠTO to još nije učinjeno. Koliko mi je poznato papa Ivan Pavao 2. to jeste učinio i u zajedništvu sa svim biskupima svijeta, no da je još nešto nedostajalo, pa do posvete nije došlo.
Ili sam ja krivo informiran?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 18, 2022 11:46 

Evo zanimljivog pogleda na to:
https://m.facebook.com/mate.uzinic#
https://www.katolik20.com/2022/03/17/ha ... UMlVvitjJs

Vrh

PostPostano: Uto svi 03, 2022 10:15 
Administrator

Papa nas je u nedjelju pozvao da svakoga dana molimo za mir u svijetu i Ukrajini. To je poanta, iskreno moliti za mir, na način kako tko osjeća da može.

Vrh

PostPostano: Pon srp 18, 2022 05:46 

Ovaj rat u Ukrajini je specifičan (kao i svaki).

Meni je specifičan sa kršćanskog gledišta što se sukobljavaju dva naroda iste vjere.
A većina medija kod nas vidi Rusiju i rusko vodstvo kao Zlo.

Ako uzmemo Isusove riječi i prigrlimo ih:
Mt 7,14-23
Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: "Poslušajte me svi i razumijte!
Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.
Tko ima uši da čuje, neka čuje!"
I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu.
I reče im: "Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi
jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.
Još dometnu: "Što iz čovjeka izlazi, te onečišćuje čovjeka.
Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva,
preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje.
Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka."

Isus nam jednostavno govori gdje je zlo koje zbog privida ne vidimo.
Zlo izlazi iz mene i to Zlo onečišćuje mene i one koji su u odnosu samnom - bližnje.
Ne nalazi se Zlo u drugome, već izlazi iz mene. Smjer širenja Zla je Isus točno definirao.

Mi logikom iz vlastitog života i učenog, donosimo misli i odluke koje se temelje na vjeri.
Ako vjerujemo da smo jedno Tijelo, onda razumijemo i pomažemo drugome kao sebi samome, prihvaćajući u ljubavi drugoga, a ujedno i sebe samoga - Božje dijete - hram Duha Svetoga.
Ako ne vjerujemo u Boga, onda u drugome vidim problem, onda u drugome vidim Zlo, onda sam u strahu, nemiru, razaranju, raspadanju, mržnji, u ratu...

Pozvani smo na obraćenje.
Obratimo se molitvom tj. odnosom sa Bogom tj. vjerom u Boga.
Prihvatimo da Zlo izlazi iz mene/nas, a da u drugome bližnjem imam priliku proslaviti Boga blagoslivljajući slobodu izbora drugoga čime postajem slobodan, radostan, miran!
Razumijmo jedni druge, prihvatimo tuđu jedinstvenost. Tako i samo tako postajemo prihvaćeni i slobodni.

Um i tijelo nam puno pomažu. Bogu hvala!
No duša je ta koja je osnova svakoga od nas.
Um i tijelo u ovome prolaznom vremenskom-prostornom svijetu dovode do proslave Boga.
No trebamo znati/vjerovati da je duša osnova nas.
Kad tako pospremim prioritete - sve štima.
Postajem očaran Životom!
Slava Bogu!

Molimo se kako nas je Isus naučio podukom da:
Mt 6, 8 dio
Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.

Molimo u vjeri u Boga da nisam u potrebi, da nisam u traženju, da nisam u očekivanju, da nismo odvojeni već da smo potpuni sada i uvijek, da smo savršeni kao i naš Bog, da smo jedno Tijelo u Kristu.
Takva molitva miče planine boli, patnje, muke, očaja, mržnje... miče neprijatelje, miče rat, miče Zlo.
Za to nam je potrebna mrvica vjere u Boga.
:))

Ostanimo u Istini ne stavljajući zlo i dobro za osnovu, ne stavljajući pravedno i nepravedno za osnovu nas.
Ljubav je jedina Istina.
Ljubav se daje. Ona ne sudi!
Nisam/nismo ovdje da sudimo. Ovdje smo da proslavimo Nas :))

Vrh

PostPostano: Pon srp 18, 2022 19:54 

Citat:
Meni je specifičan sa kršćanskog gledišta što se sukobljavaju dva naroda iste vjere.

Možda je pravi uzrok u nedostatku vjere...
Tada Posveta Mariji i molitva za obraćenje imaju smisla i čak su jako važne.

Citat:
Nisam/nismo ovdje da sudimo. Ovdje smo da proslavimo Nas

Ovdje smo da proslavimo Boga!
Jedino Bog može iz bezizlazne situacije učiniti nešto..
Kad sve naše nade i ufanje u čovjeka propadnu, ostaje nam jedino Božja svemoć..

(Kao što smo i mi doživjeli u našem ratu..)

Vrh

PostPostano: Uto srp 19, 2022 05:33 

Kad vjerujemo da smo svi jedno Tijelo u Kristu, tada znam da se proslavlja Bog proslavljajući svakoga od nas.
Namjerno sam Nas stavio velikim slovom.

Možemo vjerovati da su ljudi, tj. čovječanstvo, odvojeni od Boga. I čak mnogi mogu tako vjerovati,
no apsolutna Istina je da je Bog u svemu i kroz sve.

Ako ja ne vidim Boga u tebi, ja ga ne vidim...
Ako ja vidim Boga samo u nekome, ja ga ne vidim i čeznem za ljubavlju i srećom...
Ako ne vidim Boga u nama, ja ga ne vidim i tonem u očaju i beznađu...
Ako ne vidim Boga u svojim neprijateljima, to je znak da još nisam spreman odmaknuti privid ovog svijeta i da još mogu nositi križ-breme koje sam stvorio vjerom da smo odvojeni preko suđenja.
A privid je da mi je nešto potrebno (uputa Krista kako se moli - u prethodnom postu sam citirao).
Privid je da smo odvojeni jedni od drugoga, da je Bog odvojen od nas i da ga tražimo negdje tamo daleko...
Negdje drugdje, daleko, daleko... gledajuću često u slike, kipove...

Nisam nepotpun, nisam u potrebi, ne trebam tražiti. Ne trebam djelovati iz sebe, već trebam znati da sam savršen kao što je i svatko od nas apsolutno savršen sazdan od Ljubavi!
Bog ne radi neke loše kopije, Bog ljubavlju stvara originale. Neprocjenjivi smo :))

Brak je odličan primjer Božje ljubavi.
Brak je božanstven ako vjerujem da u braku u odnosima stvaramo zajednički proslavljajući Boga!
No brak može biti i noćna mora ako vjerujem da sam nepotpun i da u supružnici/supružniku tražim mir i sreću vjerujući da mi to treba jer nemam, tj. vjerujem da nisam potpun.
A drugi mi ne može ispuniti moju rupu nepotpunosti i nastaje tako raspad...
Hvala Bogu na braku!

A Istina je da smo svi Jedno Tijelo.
Istina je da je Bog u nama svima, kroz naše međusobne odnose i odnose sa Bogom.
Bog je Sve u Svemu. Bog je Stvoritelj i Stvoreno!
Samo se trebamo prisjetiti.
Prisjećanjem počinjemo prihvaćati drugoga tj. prihvaćati bližnjega u razumijevanju bez da ga sudimo.
A ujedno i sebe.
Možda je to nekome strašno. Možda sablažnjavam ovime nekoga.
No ja samo želim pomoći.
Pomažući tebi, ja pomažem sebi :))
Treba samo malo hrabrosti i biser je nađen :))

Tada i samo tada vjerujemo da smo svi jedno Tijelo.

Ako i ne vjerujemo u Boga, Bog vjeruje u nas!

Nije bitno za moj odabir što drugi vjeruje i kako je odabrao (poistovjećivanje, a u biti smo svi jedinstveni).
Bitan je moj odabir jer se ravnam iz srca, iz duše.
Nije dobro da ja tebe savjetujem nagovorom. Bitno je da želim pomoći pričajući o sebi priču o nama, priču o Bogu!
A mnoge su priče.
Svaka je jedinstvena i svaka proslavlja Ljubav na svoj jedinstven način. Za veličanstveno slavlje.

Utječući na odabir drugoga ja mu donosim nemir. Izvana ne dolazi mir.
Pročitati treba više puta Isusovu izjavu odakle dolazi Zlo.
Iz mene!

Znači od mene će doći Zlo kad vršim utjecaj (dobre namjere vode u Pakao).
Prihvaćajući drugoga, različitoga, jedinstvenog - ja sam u Istini proslavljajući Boga.
Odnosi tj. molitva kad prihvaćam, služim, razumijem dajući slobodu bližnjemu, ja tada i samo tada slavim Boga vjerom da smo apsolutno u Istini na Putu svi jedno Tijelo, svi jedan Život :DD

Stoga Te Adrijana prihvaćam i razumijem tvoju opasku :;

Vrh

PostPostano: Uto srp 19, 2022 20:28 

Jako lijep post, Viz!

Razumijem Te i prihvaćam također - zaista
lijepo je što postojiš i što nas ovako potičeš na razmišljanje...

Vrh

PostPostano: Pet srp 22, 2022 18:24 
Administrator

Nedavno je papa opet pozvao na neprestanu molitvu za mir u Ukrajini.
"Ukrajina je bila prva misao pape Franje nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja. Potaknuo je na neprestanu molitvu za tu zemlju i za stanovništvo izmučeno nasiljem. Svakoga dana u srcu nosim dragu i izmučenu Ukrajinu, koja je i dalje pod barbarskim napadima, poput onoga koji je pogodio trgovački centar u Kremenčuku. Molim se da tom ludom ratu uskoro dođe kraj, i ponovno potičem da se ustraje, ne umarajući se, u molitvi za mir; neka Gospodin otvori putove dijaloga koje ljudi ne žele ili ne uspijevaju pronaći! I neka ne zanemare pružanje pomoći ukrajinskom narodu koji toliko trpi."

Vrh

PostPostano: Čet srp 28, 2022 20:49 

Kako moliti za mir?

Diljem Crkve poglavari pozivaju vjernike na molitvu za mir u Ukrajini. Mnogi se međutim pitaju kako artikulirati tu molitvu Bogu jer stanje je postalo tako ozbiljno da ni diplomati, koji su eksperti za mirna rješenja, više nisu u stanju ispregovarati mir. Prva učiteljica molitve, Majka Božja, poučila je još u Kani Galilejskoj, kad je rekla: »Vina nemaju«, sve naraštaje vjernika da se ne zamaraju tehničkim pojedinostima, nego da prepuste njezinu Sinu da iznađe načine da molitva urodi plodom, jer jedino on umije vodu pretvoriti u vino, nemir u mir.

Kad hrvatski vjernici budu molili za mir u Ukrajini, kad budu vapili da ne bude žrtava i krvoprolića, smiju možda nenametljivo usuditi se zatražiti Gospodina da se i hrvatske vlasti umiju ispravno postaviti prema novonastaloj svjetskoj krizi i biti potpora bratskomu ukrajinskomu narodu; smiju, moleći za mir u Ukrajini, zavapiti Gospodinu da se oni koji imaju nečasne namjere prestanu poigravati hrvatskom državom i u nastojanju da je oslabe rabiti ju kao svoju marionetu u sukobima koji se najavljuju; smiju moliti Boga da se hrvatski predstavnici vlasti, pogotovo sada, okruže ljudima doista sposobnima obavljati svoje dužnosti za opće dobro, a ne da budu kratkoročne i porozne instalacije; smiju moliti Gospodina da hrvatska javnost uspije u medijima razabrati vjerodostojne izvjestitelje od onih koji su u službi propagande, kako bi na temelju istinitih informacija mogla donositi ispravne sudove; i nadasve moliti Gospodina da se proslavi u svojoj molitvi da svi kršćani budu jedno. Jer vrhunsko jamstvo mira jedinstvo je među kršćanima.

LINK

Vrh

PostPostano: Pet kol 05, 2022 15:18 

sv. Leopold Bogdan Mandić (1925.):

"Obvezujem se zavjetom da ću nadasve marljivo, čitavoga života, svakoga trenutka, u skladu s duhom serafskoga oca Franje, na način koji mi je ukazan te prema načelima blaženoga oca Ignacija Lojolskoga, nastojati oko vječnoga spasenja kršćanskih naroda Istoka."

Vrh

PostPostano: Sub kol 13, 2022 20:35 

Marijo, Majko Božja i Majko naša, u ovome se času nevolje utječemo tebi. Ti si Majka, voliš nas i poznaješ: ništa ti nije skriveno što nosimo u srcu. Majko milosrđa, toliko smo puta iskusili tvoju brižljivu nježnost, tvoju prisutnost koja donosi nanovo mir, jer nas uvijek vodiš k Isusu, Knezu mira.

Međutim, mi smo izgubili put mira.
...
Primi stoga, o Majko, ovu našu prošnju.
Ti, Zvijezdo mora, ne dopusti da potonimo u ratnoj oluji.
Ti, Škrinjo novoga saveza, nadahni planove i putove pomirenja.
Ti, „Zemljo Nebeska“, ponovno donesi Božju slogu u svijet.
Iskorijeni mržnju, smiri osvetu, nauči nas oprostu.
Oslobodi nas od rata, sačuvaj svijet od nuklearne prijetnje.
Kraljice Krunice, probudi u nama potrebu za molitvom i ljubavlju.
Kraljice ljudske obitelji, pokaži narodima put bratstva.
Kraljice mira, isprosi svijetu mir.
...
Mi zato, Majko Božja i naša, svečano povjeravamo i posvećujemo tvom bezgrješnom Srcu nas same, Crkvu i svekoliko čovječanstvo, a na poseban način Rusiju i Ukrajinu. Primi ovaj naš čin kojeg izvršavamo s povjerenjem i ljubavlju, učini da prestane rat, providi svijetu mir. Ono „da“ koje je niknulo iz tvoga Srca otvorilo je vrata povijesti Knezu mira; vjerujemo da će iznova, posredstvom tvojega Srca, doći mir. Tebi dakle posvećujemo budućnost cijele ljudske obitelji, potrebe i očekivanja naroda, tjeskobe i nade svijeta.

Neka se po tebi na Zemlju izlije božansko Milosrđe i neka slatki otkucaj mira ponovno odjekuje našim danima. Ženo onoga „da“, nad koju je sišao Duh Sveti, donesi među nas Božji sklad. Napoji naše usahnulo srce, ti koja si „živo vrelo nade“. Vezla si Isusu tkivo čovještva, učini i nas tkalcima zajedništva. Hodila si našim putevima, vodi nas stazama mira. Amen.

*

https://ika.hkm.hr/novosti/cin-posvete- ... -marijinu/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata