Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 09:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 19, 2009 14:47 

Barnaba je napisao/la:
Nije smisao kršćanstva da ugodi čovjeku već da čovjek dušu spasi milošću Božjom. Po tome se i vidi da je ono po Božjem mjerilu (i sam je Bog došao spasiti čovjeka) za razliku od drugih religija koje više idu za tim da zadovolje čovjeka (ako hoće imati 5 žena, razvod itd). Ako nam se u životu desio križ nevjere treba se s njim suočiti a ne bježati od njega.
No mi vjernici bi trebali biti koncentrirani da mi nikoga ne povrijedimo izazivajući nevjeru i ne sudjelujući u njoj. Da li će nas naš bračni drug prevariti ovisi najviše o njemu samom. Međutim pretpostavlja se da nećemo potpunom neznancu obećati vjernost do kraja života. Isto tako pretpostavljamo da nitko od vjernika neće namjerno gurati drugoga u nevjeru.

Bog je u Starom Zavjetu mnogo puta imao pozitivan stav prema poligamiji, tako da treba biti oprezan s time :)

Praktički svi ulaze u brak sa sviješću nekih problema kod partnera, ali u sakramentalnom smislu, dužni su samo truditi se što bolje mogu. Ako netko u tom trenu odluči da se ne trudi, postavlja se pitanje je li brak uredno sklopljen.

Napominjem još jednom da mi nije u interesu ići kontra kanona, cilj mi je vidjeti što možemo učiniti unutar danih opcija.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2009 15:02 

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Nije smisao kršćanstva da ugodi čovjeku već da čovjek dušu spasi milošću Božjom. Po tome se i vidi da je ono po Božjem mjerilu (i sam je Bog došao spasiti čovjeka) za razliku od drugih religija koje više idu za tim da zadovolje čovjeka (ako hoće imati 5 žena, razvod itd). Ako nam se u životu desio križ nevjere treba se s njim suočiti a ne bježati od njega.
No mi vjernici bi trebali biti koncentrirani da mi nikoga ne povrijedimo izazivajući nevjeru i ne sudjelujući u njoj. Da li će nas naš bračni drug prevariti ovisi najviše o njemu samom. Međutim pretpostavlja se da nećemo potpunom neznancu obećati vjernost do kraja života. Isto tako pretpostavljamo da nitko od vjernika neće namjerno gurati drugoga u nevjeru.

Bog je u Starom Zavjetu mnogo puta imao pozitivan stav prema poligamiji, tako da treba biti oprezan s time :)

Stari Zavjet je morao biti zamijenjen Novim, zbog okorjelosti srca ljudi, dakle i po pitanju ženidbe se zakon mijenjao, ali Gospodin nije tim ostavio Crkvu bez pastira, koji su potpuno legitimno, stvari još više prilagodili idealu. Da je ideal poligamija, uz Evu bi bilo načinjeno još žena (bar dok rebara ne bi nestalo) :wink: .

Sinke je napisao/la:
Praktički svi ulaze u brak sa sviješću nekih problema kod partnera, ali u sakramentalnom smislu, dužni su samo truditi se što bolje mogu. Ako netko u tom trenu odluči da se ne trudi, postavlja se pitanje je li brak uredno sklopljen.

Baš da netko ne bi mogao poslije reći da je držao figu u džepu, ženidba je javan čin, čin zajednice u kojem se osobe pita da li pristaju na sve ono što kršćanski brak podrazumijeva. Ako kažu javno UZIMAM onda se poslije ne mogu pozivati da to nisu mislili ozbiljno.

Sinke je napisao/la:
Napominjem još jednom da mi nije u interesu ići kontra kanona, cilj mi je vidjeti što možemo učiniti unutar danih opcija.

Ja to znam naravno ali uvijek, kad "prozboriš disidentski" si priskrbiš tucet anatema :wink: :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2009 15:40 

Citat:
Stari Zavjet je morao biti zamijenjen Novim, zbog okorjelosti srca ljudi, dakle i po pitanju ženidbe se zakon mijenjao, ali Gospodin nije tim ostavio Crkvu bez pastira, koji su potpuno legitimno, stvari još više prilagodili idealu.

Nikako! Stari Zavjet ispunjen je Novim, i sastavni je dio Božje objave čovjeku. A treba jasno napomenuti da nas i Stari Zavjet upućuje na Boga i na Njegov stav spram ljudske seksualnosti (ako ni radi čega drugoga, mnogo govori o kontracepciji) . Upute ljudima da nemaju suviše žena, ili da pažljivo drže do ravnoteže ne bi li svoje žene očuvali od zavisti poprilično su zbunjujuće za asketski doživljaj seksualnosti kakav nalazimo u Katolicizmu.

Čak i Augustin piše da je monogamija običaj kojeg je u vjeru uveo rimski zakon i običaj.

Citat:
Baš da netko ne bi mogao poslije reći da je držao figu u džepu, ženidba je javan čin, čin zajednice u kojem se osobe pita da li pristaju na sve ono što kršćanski brak podrazumijeva. Ako kažu javno UZIMAM onda se poslije ne mogu pozivati da to nisu mislili ozbiljno.

Praksa je pokazala drukčije. Moguće je da čovjek veli da nije mislio ozbiljno i time se osramoti pred Isusovom zajednicom, ali ovo ne mijenja činjenicu da je brak sklopljen pod neadekvatnim uvjetima. Još se i smije svećeniku kad ga pokuša "obratiti". Ovo je tužna stvar, ali prisutna, i fenomen prema kojem se Crkva ne može samo teološki postaviti. Da takvom priprijetiš osudom Crkve, fućkalo bi mu se, na kraju krajeva, on je sam priziva.

Citat:
Ja to znam naravno ali uvijek, kad "prozboriš disidentski" si priskrbiš tucet anatema :wink: :lol:

Znam na što misliš. Ali ljudima je danas ili otići iz Crkve, ili ostati i osvijestiti sebe kao vjernika. Ja sam ostao. Nikad mi nije bilo žao.

U teoriji, moje disidenstvo nije protiv dogmi, već opće prihvaćenih mišljenja u teološkim krugovima. Čak i moje zamjerke Humanae Vitae nisu bile dane iz kuta da je enciklika kriva, već da ima mnogo mjesta za nadogradnju.

Osim toga, u prilično sam sigurnim vodama, dok god sebe shvaćam kao dijelom Crkve i djelujem prema vlastitoj savjesti. Galileo je bio Katolik s većom istinom od teologa koji su mu prijetili ekskomunikacijom.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2009 17:03 

Citat:
Sinke je napisao/la:
Citat:
:wink: Ovo ti je teoretiziranje koje nema veze sa životom, a ti nastavi ako hoćeš.

Radi stava kakvog ti imaš, ljudi napuštaju Crkvu jer misle da je jedini mogući, dapače službeni. Već je Gandhi govorio da će Katolicizam procvjetati kao vjera onog dana kad napusti samostan uma i dovede Svog Učitelja na ulice.

:wink: Hvala ti što si me prosvijetlio, jer, vidio sam neke duge redove kako napuštaju Crkvu, a nisam znao zbog čega to rade. A onaj Ghandi, umjesto da mi kaže, šuti ko zaliven. :lol: :lol: :lol:
Jadni narod željan teoretiziranja koje nema veze sa životom, a takvi poput mene mu to ne žele upriličiti.
Usput, ako si Josip, sretan ti imendan.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2009 00:40 

Tema nije za smijanje. Izvini, ali previše smo ljudi izgubili jer smo prestali promišljati svoje opcije. Ima li sve što smo spomenuli smisla? I sam si naveo da je sasvim opravdan razlog raspustiti bračnu zajednicu ako jedan član iste prizna da tijekom sklapanja braka nije mislio držati do zavjeta.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2009 06:50 

Sinke je napisao/la:
Tema nije za smijanje. Izvini, ali previše smo ljudi izgubili jer smo prestali promišljati svoje opcije. Ima li sve što smo spomenuli smisla? I sam si naveo da je sasvim opravdan razlog raspustiti bračnu zajednicu ako jedan član iste prizna da tijekom sklapanja braka nije mislio držati do zavjeta.

:wink: I kaj bi sad bubnjevima trebali dozivati kišu :?: :lol:
Ništa nije izgubljeno, jer svi putevi vode k Bogu. Više skromnosti i manje halabuke i obrisi pravog puta postaju vidljiviji.
Svaki čovjek, jednostavno, treba proči tjeskobu traženja i stranputice lutanja, da bi ugledao svjetlo, makar i trenutku kad se obrisi ove pojavnosti počnu gasiti.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2009 10:25 

angelus je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Ništa nije izgubljeno, jer svi putevi vode k Bogu. Više skromnosti i manje halabuke i obrisi pravog puta postaju vidljiviji.
Svaki čovjek, jednostavno, treba proči tjeskobu traženja i stranputice lutanja, da bi ugledao svjetlo, makar i trenutku kad se obrisi ove pojavnosti počnu gasiti.

Muškarac ostavi ženu i smije se Crkvi koja ga upozorava na bračne zavjete. Ovo nema veze s bubnjevima, niti traženjem kroz stranputice- ovo je jedna česta i konkretna situacija koja se pojavljuje u laičkoj praksi, i razmatraju se mogućnosti vjernika u toj situaciji.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 20, 2009 15:03 

Sinke je napisao/la:
angelus je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Muškarac ostavi ženu i smije se Crkvi koja ga upozorava na bračne zavjete. Ovo nema veze s bubnjevima, niti traženjem kroz stranputice- ovo je jedna česta i konkretna situacija koja se pojavljuje u laičkoj praksi, i razmatraju se mogućnosti vjernika u toj situaciji.

:wink: Tako je. Samo se razmatraju konkretne mogućnosti i slučajevi, a ne teoretske pretpostavke.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata