Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 06:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Sri tra 19, 2023 11:21 

"Imenovanje Dražena Kutleše za nasljednika Josipa Bozanića šokiralo je Kaptol, piše u subotu Jutarnji list, navodeći kako kler smatra da je Kutleša karijerist, a navodno su imali svoja dva kandidata.

Za jedne karijerist koji jednostavno ne može odbiti funkciju. Za druge osoba od povjerenja Vatikana, ali i umirovljenog biskupa iz Mostara, za one treće, radikalnije, osoba koja je ponizila kardinala Bozanića, a za onu četvrtu struju zapravo je prelat koji je samo potvrdio dojam koji je stekla javnost: Papa nema povjerenja u kler Zagrebačke nadbiskupije, navodi dnevnik.

Kada bismo morali ukratko opisati kakvo je raspoloženje unutar kaptolski zidina nakon što je papa Franjo imenovao splitskog nadbiskupa i metropolita Dražena Kutlešu koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije i nasljednikom Josipa Bozanića, to bi zgledalo upravo ovako.

Kaptolski kler, to je sad poprilično jasno, iznimno je nezadovoljan Kutlešinim imenovanjem, smatra da ih se opet preskočilo, da su postali nevažni, ali i sami priznaju, kako ih od "ovog pape" više ništa ne može iznenaditi.

U razgovorima s desetak sugovornika koji su visoko pozicionirani na Kaptolu, bliskim suradnicima kardinala Bozanića, kao i onima koji vrlo dobro razumiju odnose unutar HBK, dobili smo vrlo jasnu sliku trenutačne atmosfere koja vlada i na internim sastancima.

Ti sastanci od utorka su se poprilično intenzivirali, traže se pogreške koje su dovele do tog imenovanja, kao i krivci za takvu situaciju, pomno se iščitavaju skrivene poruke brojnim govorima zahvala crkvenih velikodostojnika koji su uslijedili nakon, po njima, šokantnog imenovanja, ali se pokušavaju pronaći odgovori na pitanje prvih Kutlešinih poteza nakon dolaska u Zagreb, pišu novinari Jutarnjeg lista Tomislav Mamić i Robert Bajruši."
Osobno nikad prije čula za njega. No, obično gledam kome se sviđa, da si pojasnim...
Neznam zašto misliš da nema veze s Međugorjem, pa supotpisnik je neke knjige kontra Međugorja, što Papa sigurno zna.
Ufam se jedino u to da je Papa vjerovatno blizu kraju mandata, i da će nasljednik moći mijenjati na bolje.
Naš mi se biskup, mnsgr Ranko Vidović, baš sviđa, bio je kod nas sa odličnom propovijedi, baš me se dojmio. Palić, koji je opet po Papinom nalogu bio ali kratko, nije me se dojmio, posebno mi smeta kad pituraju kosu, čime odaju taštinu.
Inače, neznam što misliš pod "ispravnom pobožnošću" djevici Mariji. Međugorje je opet puno, baš su neki dan bili Hvarani (dekanat) tamo...

Vrh

PostPostano: Čet tra 20, 2023 19:29 

Na to sam baš mislila... Na vijesti o "šokiranom Kaptolu", kako Papa nije prihvatio zagrebačke kandidate pa su ovi tužni i žalosni i kako u nevjerici gledaju "još jednog Hercegovca među biskupima".
Emocije mogu biti istinite, ali te tvrdnje nisu u skladu s praksom, a bojim se niti s kršćanskim pogledom na "službe i imenovanja".
Znam da u svim zvanjima ima (i previše) osobnih ambicija i taština, ali Papa jednostavno redovito ne potvrđuje one kojima se svi nadaju, nego često iskrsne nešto neočekivano, iznenađujuće, jer Crkvom ravna i Duh Sveti, glava joj je Krist, a papa samo Kristov namjesnik.
Postoji nešto što se zove "milost službe", a i ono drugo što se naziva "Božjom voljom" u stvarima koje ne možemo promijeniti niti možemo kako utjecati na njih.
Možemo se moliti...

Kad je ono kardinal Kuharić umirovljen još je dugo zatim (gotovo sve do svoje smrti) pripremao radijske emisije za Sljeme, radijske kratke kateheze: nekoliko tjedana o sakramentima, pa zatim o Božjim zapovijedima, pa o Vjerovanju, objašnjavajući uglavnom i većinom katekizam za duhovnu obnovu naroda.. (naknadno su ti govori skupljeni u četiri male knjige)... On je tu sasvim lijepo objasnio što je marijanska ispravna pobožnost (ona koja se temelji na Bibliji i na stvarnom liku Marijinu, a ne ona pretežno kreirana na zadnjim privatnim objavama)..
:wink:

Vrh

PostPostano: Pet tra 21, 2023 11:24 

Ah, Kuharić, papa Ivan Pavao II, dr Franjo Tuđman...Lijepo je bilo živjeti u tim vremenima...Bilo je ponosa, vjere, entuzijazma, srca su nam bila puna...

Vrh

PostPostano: Uto svi 02, 2023 15:04 

Ah, Kuharić, papa Ivan Pavao II, dr Franjo Tuđman...Lijepo je bilo živjeti u tim vremenima...Bilo je ponosa, vjere, entuzijazma, srca su nam bila puna...

Sudeći po misi u subotu, i idućih 25 godina će biti lijepo... :D Izazovno, ali lijepo..

A kako će papa doći k nama - kad mi ne poznajemo svoje svece i blaženike kao Mađari.. Papa se u Budimpešti stalno vrtio oko njihovih svetaca,
a nisu ništa vrjedniji od naših... :wink:

Vrh

PostPostano: Uto svi 02, 2023 16:24 

Niti ga ne očekujem. Imamo blaženika Stepinca, koji čeka idućeg papu za postati svetim ( za nas je svet ionako, na tabli pastoralnog centra piše "sveti Alojzije Stepinac").

Vrh

PostPostano: Čet svi 04, 2023 20:38 

Niti ga ne očekujem.

Nemoj tako :wink: Papa ima jako dobre govore u zadnje vrijeme (slobodno malo pratiš) !

Vrh

PostPostano: Pet svi 05, 2023 15:33 

Slažem se, zna imati dobre govore...Ali djela? Npr, ovo, da ne vadim ostale...
Destljećima nakon što joj je Vatikan zabranio pastoralni rad, papa Franjo je uputio pismo zahvalnosti američkoj časnoj sestri koja je održavala službe za LGBT osobe, u kojim je dovodila u pitanje neka učenja Crkve.

Od kasnih 1970-ih, sestra Jeannine Gramick vodila je radionice za LGBT katolike, u kojima je podučavala i stav Katoličke crkve o homoseksualnosti i liberalnije kršćanske doktrine. Ove radionice su privukle pažnju Vatikana, a 1999. godine Crkvena Kongregacija za doktrinu vjere joj je zabranila službu, jer je, po njihovim riječima, promovirala „dvosmislene stavove o homoseksualnosti i eksplicitno kritikovala dokumente Crkvenog učiteljstva o ovom pitanju.”

Izjavu Kongregacije napisao je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger i opisao homoseksualnost kao „svojstveno zlo“.

Gramick je prekinula svoje LGBT službe i pridružila se drugom vjerskom redu. Ratzinger je postao papa – papa Benedikt XVI – i smatran je čvrstim konzervativcem. Njegov nasljednik, papa Franjo, ima liberalniju reputaciju.

U pismu Gramickovoj poslatom prošlog mjeseca i koje je u petak objavio jezuitski časopis „Amerika“, Franjo je zahvalio časnoj sestri na njenoj „brizi, saosjećanju i nježnosti“.

Vrh

PostPostano: Uto svi 09, 2023 21:07 

Slažem se, zna imati dobre govore...Ali djela? Npr, ovo, da ne vadim ostale...
Destljećima nakon što joj je Vatikan zabranio pastoralni rad, papa Franjo je uputio pismo zahvalnosti američkoj časnoj sestri koja je održavala službe za LGBT osobe, u kojim je dovodila u pitanje neka učenja Crkve.

Od kasnih 1970-ih, sestra Jeannine Gramick vodila je radionice za LGBT katolike, u kojima je podučavala i stav Katoličke crkve o homoseksualnosti i liberalnije kršćanske doktrine. Ove radionice su privukle pažnju Vatikana, a 1999. godine Crkvena Kongregacija za doktrinu vjere joj je zabranila službu, jer je, po njihovim riječima, promovirala „dvosmislene stavove o homoseksualnosti i eksplicitno kritikovala dokumente Crkvenog učiteljstva o ovom pitanju.”

Izjavu Kongregacije napisao je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger i opisao homoseksualnost kao „svojstveno zlo“.

Gramick je prekinula svoje LGBT službe i pridružila se drugom vjerskom redu. Ratzinger je postao papa – papa Benedikt XVI – i smatran je čvrstim konzervativcem. Njegov nasljednik, papa Franjo, ima liberalniju reputaciju.

U pismu Gramickovoj poslatom prošlog mjeseca i koje je u petak objavio jezuitski časopis „Amerika“, Franjo je zahvalio časnoj sestri na njenoj „brizi, saosjećanju i nježnosti“.

Nekad sam i ja znala širiti ovakva "saznanja" i novosti (...a sad mi je žao jer je često bilo krivo protumačeno, bila su stotinu pitanja koja su mi se postavljala u glavi, a nigdje pravog odgovora).
U vezi pape sam sada puno mirnija nego prije - ipak je on naš papa i namjesnik Kristov...
Druga strana "slučaja Gramick" je ta što svi znamo papin općeniti stav o LGBT i taj stav je u suglasju s Crkvom.
A poznat je i njegov način pisanja i obraćanja raznim ljudima (raznih vjera i stavova), način pun razumijevanja, milosrđa, ne-osuđivanja i pažnje.
On poznaje svoj položaj - i položaj drugih (pa i onih odbačenih, optuženih i "krivovjernih").
Ako je htio iskazati milosrđe - što to nama ima biti krivo?
Ako je u pojedinom slučaju ipak pogriješio (... a svašta se može nakalemiti i bilo kojem dosadašnjem papi...), on je ipak ljudsko biće i može pogriješiti koji put u svojoj službi u kojoj ima/nema savjetnike, ima/nema vremena prostudirati koji slučaj ili stavlja odluku na čekanje dok situacija ne sazrije.

Vrh

PostPostano: Sri svi 10, 2023 11:07 

Nije meni ništa krivo. Kad je bio izabran, prihvatila sam ga svim srcem. Vrijeme je donijelo promjenu tj njegovi potezi. Papa Ivan Pavao II i Papa Benedikt, prvi sa tolikom ljubavlju prema Hrvatskoj, drugi intelektom, oboje sa stavovima (Benedikt uz to imao i mačku poput mene :; ) su mi bili super. Nije mi nužno stalno tražiti opravdanja za riječi ovog Pape, jednostavno, ne mora mi "leći".

Vrh

PostPostano: Pet svi 12, 2023 20:20 

Nije meni ništa krivo. Kad je bio izabran, prihvatila sam ga svim srcem. Vrijeme je donijelo promjenu tj njegovi potezi. Papa Ivan Pavao II i Papa Benedikt, prvi sa tolikom ljubavlju prema Hrvatskoj, drugi intelektom, oboje sa stavovima (Benedikt uz to imao i mačku poput mene :; ) su mi bili super. Nije mi nužno stalno tražiti opravdanja za riječi ovog Pape, jednostavno, ne mora mi "leći".

Kod mene je bilo sve suprotno: u početku mi nije baš bio interesantan (čak pomalo prepovršan), a postupak prihvaćanja išao je malo sporije... :DD
(Bila sam previše vezana uz papu Benedikta uz kojeg sam se obratila, pa sam mislila da će svi pape biti takvi... Ali pojedini ljudi su jedinstveni!)

Vrh

PostPostano: Sri lis 04, 2023 14:48 

Na forumu prolazi nezapaženo top Vatikanska tema.
Dva dana uoči početka univerzalne faze Sinode o sinodalnosti u Rimu (4. listopada), petorica kardinala Katoličke Crkve objavili su dubije (lat. sumnje), set pitanja u kojima od pape Franje traže pojašnjenja o doktrinarnim i disciplinskim temama. Petorica kardinala, autora dubija, su njemački kardinal Walter Brandmüller (94), američki kardinal Raymond Burke (75), kineski kardinal i umirovljeni biskup Hong Konga Zen Ze-Kiun (90), meksički kardinal i umirovljeni biskup Guadalajare Juan Sandoval Íñiguez (90) te gvinejski kardinal i umirovljeni prefekt Dikasterija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu Robert Sarah (78).
Pitanja, koja se dotiču razvoja nauka, blagoslova istospolnih parova, autoriteta Sinode o sinodalnosti, ređenja žena i sakramentalnog odrješenja. Objavljeni su i vatikanski odgovori na slična pitanja od prije.
No, odgovori “nisu razriješili sumnje koje smo iznijeli, dapače, produbili su ih”, poručili su visoki katolički prelati za National Catholic Register. Stoga su preformulirali pitanja, tražeći eksplicitne “da” ili “ne” odgovore, kakva je praksa u Katoličkoj Crkvi kada su dubije u pitanju. Papa Franjo na njih nije odgovorio.
https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti ... -vatikana/

Vrh

PostPostano: Sri lis 04, 2023 15:35 

Na forumu prolazi nezapaženo top Vatikanska tema.
Dva dana uoči početka univerzalne faze Sinode o sinodalnosti u Rimu (4. listopada), petorica kardinala Katoličke Crkve objavili su dubije (lat. sumnje), set pitanja u kojima od pape Franje traže pojašnjenja o doktrinarnim i disciplinskim temama. Petorica kardinala, autora dubija, su njemački kardinal Walter Brandmüller (94), američki kardinal Raymond Burke (75), kineski kardinal i umirovljeni biskup Hong Konga Zen Ze-Kiun (90), meksički kardinal i umirovljeni biskup Guadalajare Juan Sandoval Íñiguez (90) te gvinejski kardinal i umirovljeni prefekt Dikasterija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu Robert Sarah (78).
Pitanja, koja se dotiču razvoja nauka, blagoslova istospolnih parova, autoriteta Sinode o sinodalnosti, ređenja žena i sakramentalnog odrješenja. Objavljeni su i vatikanski odgovori na slična pitanja od prije.
No, odgovori “nisu razriješili sumnje koje smo iznijeli, dapače, produbili su ih”, poručili su visoki katolički prelati za National Catholic Register. Stoga su preformulirali pitanja, tražeći eksplicitne “da” ili “ne” odgovore, kakva je praksa u Katoličkoj Crkvi kada su dubije u pitanju. Papa Franjo na njih nije odgovorio.
https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti ... -vatikana/

Pa zna se odgovor i zna se kakva je praksa u KC. Ništa se ne mijenja i ne znam čemu pitanja.

Vrh

PostPostano: Sri lis 04, 2023 19:36 

Pa zna se odgovor i zna se kakva je praksa u KC. Ništa se ne mijenja i ne znam čemu pitanja.

Iako sam u početku bila skeptična, sinoda je na mojoj osobnoj razini imala neke dobre plodove...

Vrh

PostPostano: Sri lis 04, 2023 20:06 

Nije to baš tako jer Papini odgovori nisu razriješili sumnje koje su kardinali iznijeli, dapače, produbili su ih pa su preformulirali pitanja, tražeći eksplicitne “da” ili “ne” odgovore. Nije ni meni jasno zašto se ne daju baš jasni odgovori.

Vrh

PostPostano: Čet lis 05, 2023 11:17 

Nema blagoslova istospolnih parova niti zaređenja žena. Tj. žene se rede, kao redovnice. Tako je bilo i tako će biti. Valjda je to dovoljno jasno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata