Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 30, 2022 15:37 

Ne opterećuje me uopće.
Samo ne mogu vjerovati u viđenja Pakla gdje npr. netko tko je volio jesti, proždiru mu utrobu u Paklu (govorim figurativno, da ne tražim sve one apsurdne opise).

Vrh

PostPostano: Pon sij 02, 2023 15:04 

Zašto ne možeš vjerovati??
U mnogim objavama Bog baš to potvrđuje...i mnogi sveci KC su to baš vidjeli
Evo u zdanje vrijeme čitam ba š objave sv. Gertrude i sv. sestre Faustine i obe svetice su od Boga vidjele baš to
U paklu pate baš ti organi s kojima smo činili najviše grijeha!

sad jel se to tebi sviđa, ne sviđa...jel možeš to pojmiti ili ne to je druga stvar

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2023 12:38 

Bila su takva vremena, zato mislim da potencijalni budući svetci neće tako govoriti...
Naravno da ne vjerujem u patnje organa u čistilištu, valjda oni tada nisu znali drugačije reći, nisu bili obrazovani. Prikazivali su patnju na način kako su znali.
Iz Katekizma Katoličke Crkve:
Čistilište je stanje duše, a ne fizičko mjesto.
Ove fizičke patnje, ognji, podsjećaju me na drugu Abrahamsku vjeru, gdje neki pričaju o tjelesnim užitcima u Raju.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2023 13:59 

Bila su takva vremena, zato mislim da potencijalni budući svetci neće tako govoriti...
Naravno da ne vjerujem u patnje organa u čistilištu, valjda oni tada nisu znali drugačije reći, nisu bili obrazovani. Prikazivali su patnju na način kako su znali.
Ove fizičke patnje, ognji, podsjećaju me na drugu Abrahamsku vjeru, gdje neki pričaju o tjelesnim užitcima u Raju.

pričam, kao i sveci kc o patnjama u paklu??

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2023 15:10 

pričam, kao i sveci kc o patnjama u paklu??

???

Vrh

PostPostano: Ned lip 04, 2023 19:59 

Prije 2 tjedna posudila sam knjigu i oduševila me... Počela sam čitati od Druge knjige (od ukupno 5) jer je samo tu napisala svetica osobno, a ostale su napisale njezine redovnice iz samostana. Knjiga je jednostavno savršena, puno je lakša za čitanje nego Terezija Avilska, prijevod je toliko osuvremenjen da ne bih nikad rekla da je knjiga nastala u srednjem vijeku. Vrlo je poticajna i uz čitanje pogodna za meditaciju (...lakše čitanje uz zadržavanje na određenim dijelovima)...
Preporučam, nabavite dok još možete... :wink:

https://verbum.hr/objave-svete-gertrude

Vrh

PostPostano: Ned lip 04, 2023 20:44 

Prije 2 tjedna posudila sam knjigu i oduševila me... Počela sam čitati od Druge knjige (od ukupno 5) jer je samo tu napisala svetica osobno, a ostale su napisale njezine redovnice iz samostana. Knjiga je jednostavno savršena, puno je lakša za čitanje nego Terezija Avilska, prijevod je toliko osuvremenjen da ne bih nikad rekla da je knjiga nastala u srednjem vijeku. Vrlo je poticajna i uz čitanje pogodna za meditaciju (...lakše čitanje uz zadržavanje na određenim dijelovima)...
Preporučam, nabavite dok još možete... :wink:

https://verbum.hr/objave-svete-gertrude

Možeš nam reći nešto o njezinom viđenju Čistilišta.

Vrh

PostPostano: Ned lip 04, 2023 22:22 

pa mislim da nije isto kada se priča o patnjama u čistilištu i u paklu,pošto u čistilištu se čisti ili pati samo duša a u paklu će biti i duša i uskrslo tijelo.

Vrh

PostPostano: Pon lip 05, 2023 22:59 

Možeš li molim te produbiti ovu izjavu "nisu bili obrazovani"? Na što se to točno odnosi? Za koga vjeruješ da nije bio obrazovan?

Vrh

PostPostano: Uto lip 06, 2023 16:25 

pa mislim da nije isto kada se priča o patnjama u čistilištu i u paklu,pošto u čistilištu se čisti ili pati samo duša a u paklu će biti i duša i uskrslo tijelo.

Kako to misliš?
Kad umremo, neki idemo u raj, neki u čistilište, neki u Pakao.
Zar će oni u Paklu uskrsnuti???

Vrh

PostPostano: Sri lip 07, 2023 01:19 

Kako to misliš?

Da, na posljednjem će sudu uskrsnuti tjelesa pravednih i nepravednih.

Vrh

PostPostano: Sri lip 07, 2023 11:28 

Kako to misliš?

da,u paklu će patiti dušom i tijelom -Ivan 5,28 Ne čudite se tome jer dolazi čas kad će svi koji su u grobovima, čuti njegov glas.
Ivan 5,29 I izići će: koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće osude.
u čistilištu pati samo duša

Vrh

PostPostano: Sri lip 07, 2023 12:30 

[quote="teo » Sri lip 07, 2023 11:28"]
da,u paklu će patiti dušom i tijelom -Ivan 5,28 Ne čudite se tome jer dolazi čas kad će svi koji su u grobovima, čuti njegov glas.
Ivan 5,29 I izići će: koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće osude.
u čistilištu pati samo

Čovjek je duša i tijelo.
Možda bi trebalo izbjegavati to razdvajanje ili forsiranje korištenja termina duša a da pri tome nemamo jasnu sliku što to zapravo jeste u punom značenju te riječi.

Biblijsko značenje te riječi ukazuje na čovjeka a također mnogi teolozi npr. papa Benedikt izbjegava korištenje tog pojma kad govori o tim istinama naše vjere.(" U biblijskoj misli čovjeka se promatra sasvim suprotno nego u platonizmu, promatra ga se u njegovoj nepodijeljenoj cjelovitosti i jedinstvu kao Božje stvorenje koje se ne može podijeliti na tijelo i dušu" iz Eshatologiju J. Ratzinger)

Vrh

PostPostano: Sri lip 07, 2023 13:43 

u čistilištu pati samo duša

Čovjek je duša i tijelo.
Možda bi trebalo izbjegavati to razdvajanje ili forsiranje korištenja termina duša a da pri tome nemamo jasnu sliku što to zapravo jeste u punom značenju te riječi.

Biblijsko značenje te riječi ukazuje na čovjeka a također mnogi teolozi npr. papa Benedikt izbjegava korištenje tog pojma kad govori o tim istinama naše vjere.(" U biblijskoj misli čovjeka se promatra sasvim suprotno nego u platonizmu, promatra ga se u njegovoj nepodijeljenoj cjelovitosti i jedinstvu kao Božje stvorenje koje se ne može podijeliti na tijelo i dušu" iz Eshatologiju J. Ratzinger)...dalje kaže: " Od besmrtnosti se duše moramo oprostiti kao od misli koja je posve oprečna biblijskome duhu".

Vrh

PostPostano: Čet lip 08, 2023 19:50 

Možeš nam reći nešto o njezinom viđenju Čistilišta.

Oprosti, tražila sam dugo po knjizi ono što je Totus Tuus napisala, neke opise tjelesnih patnji u paklu - i nisam ih još našla (knjiga je opsežna, pa neću reći da ih nema, samo da ih nisam još našla).

A na tvoje pitanje mogu reći da Gertruda nema (ili još nisam našla) neko posebno "viđenje Čistilišta" kao mjesta gdje su sabrane duše. Drugim riječima, njoj se objavljuju duše, neke od njih u prisustvu Gospodina i razgovaraju svi troje (duša, Gospodin i Gertruda) o tome kako duša još uvijek nije u savršenosti, kako je potrebna čišćenja, koji su to grijesi bili zbog kojih je još uvijek nedostojna (nekad je takva duša žalosna, nekad sakriva lice pred Isusom...) i kako naša molitva za njih puno pomaže da se što prije očiste. Znači, viđenja su o tome da te duše nisu daleko od Isusa (on ih zove i traži, tješi...), ali su same svjesne da još ne mogu biti s Njim u punom sjaju (u punoj radosti). Njeni dugački i živopisni opisi takvih susreta govore o čišćenju kao o "stanju duše" nakon smrti, nisam našla da se spominje čistilište kao neko mjesto...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata