Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon ožu 16, 2026 22:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 418 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 06, 2023 05:14 

Sve to stoji, ali u molitvu se ponekad uvuče nešto kao magijsko vjerovanje da su dostatni samo neki obrasci, "snažne molitve" po kojima će Bog odmah prihvatiti sve što od Njega tražimo (instrumentalizacija Boga - o tome je puno govorio papa Benedikt), a uz to i zaborav da Bog gleda u srce i da mu je poznato sve...
.

Kako možeš osuđivati mnoštvo vjernika koji mole da imaju magijska vjerovanja kad je jasno da nikako ne možeš znati njihove nakane niti stanje duše svih tih vjernika od kojih velika većina njih samo moli i ne daje opširne intervjue? S druge strane ti gotovo pa Uzinića uzimaš za nepogrešivog i puno puta ističeš činjenicu da je nadbiskup i kako se de fakto ne smiju iznositi kritike njegova ponašanja. Mislim kako se logičnije može vidjeti praznovjerje u tvom odnosu prema Uziniću nego što se može utvrditi kako grupa vjernika molitvu shvaća magijski.
Što se mene tiče dovoljno je pogledati kako za uslišanje molitava postoji mnoštvo svjedočanstava, a za nejasnu i kompliciranu Uzinićevu pastoralnu praksu ne postoje nikakva svjedočanstva niti dokazi pa mi je odmah jasno što je više ispravno.

Vrh

PostPostano: Čet srp 06, 2023 09:37 

Jasno sam napisala da se to ne odnosi na sve molitelje i odgovorila sam Hrkiju kada "molitva graniči s praznovjerjem". Jasno da nikoga ne osuđujem (kao što Majkićka insinuira).

Što je praznovjerje?

Praznovjerje je, na neki način, izopačena pretjeranost religije (KKC 2110) i protivi se 1. Božjoj zapovijedi koja nalaže ispravno štovanje Boga. Ili kao što bi prof. Ivančić znao reći, to je "kriva religioznost".

Praznovjerje je zastranjenje religioznog osjećaja i djelâ koja
iz njega izviru. Može se također prikazati pod maskom štovanja
pravog Boga, npr. kad se nekim djelima, inače ispravnim ili nužnim,
pridaje gotovo magična važnost. Pripisivati djelotvornost molitvama i
sakramentalnim znakovima samo u njihovoj tvarnosti, a ne pazeći na
nutarnje raspoloženje koje zahtijevaju – znači upasti u praznovjerje.
(KKC 2111)

Kao dodatak i primjer u fusnoti je Mt 23, 16-22 (Isus proniče licemjerje i taštinu pismoznanaca i farizeja) :
https://biblija.ks.hr/evandelje-po-mateju/23?line=16

Vrh

PostPostano: Čet srp 06, 2023 10:56 

Je, "blatim" ju jednako kao što ju blatili svećeniti tadašnjeg vremena, itd... Ma kako su se samo svi do jednoga usudili

I Isusa su napadali svećenici onog vremena. Vrati se u rupu iz koje si izašao, sram me čitati kako za sveticu čiju krunicu Božjeg milosrđa moli cijeli svijet, govoriš da je luda. Ti nisi katolik nego žešći trol.

Vrh

PostPostano: Pet srp 07, 2023 13:03 

Baš jučer čitam po već n-ti put Dnevnik s. Faustine Kowalske
I na više mjesta naletjeh gdje Isus sestri Fuastini kaže da se za promjenu na bolje ( obraćenja, odustanak od grijeha itd) treba moliti za te duše!
O molitvi kao najjačem sredstvu govori se i u Bibliji-NZ, govore sveci KC , govore mističari KC , Gospa međugorska , govore svećenici, biskupi , laici vjernici koji shvačaju snagu molitve!

Mene čudi da ti možeš tako nešto izjaviti??...boldano gore :oo
Da to graniči s praznovjerjem??

Neka teološka mišljenja su da je to sve skupa isforsirano zbog toga što je to bila želja pape Ivana Pavla 2. ja osobno tako ne mislim i draga mi je krunica Božanskog milosrđa.

Vrh

PostPostano: Pet srp 07, 2023 16:38 

Koliko vi trolate svaku temu pa to je strašno

Vrh

PostPostano: Uto srp 11, 2023 11:48 

Ti i prijatelj ti, osim ako niste iste osobe "mala tratinčica" s posrnulog katoličkog foruma odnosno Toma i Marko blizanac. Koliko jada u tim postovima. Događaju se kakti napredne stvari u našoj Crkvi koje nisu dobre, ali daleko od toga što vi ili ste pak jedna osoba propovijedate. Da nekom smeta "...dovedi u Raj sve duše, a naročito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe" i da zbog toga odbacuje nešto kao đavolsko :((
Ljudi koji žele misu na jeziku kojeg većina ne razumije, koji vide zavjere demonske u svemu a za sebe drže da su elita, jedini ispravni, ti pokazuju tko ih vodi. Tako sam tužna što nismo složni u vjeri, ispada jalova vjera sa takvim produktima.

Vrh

PostPostano: Sri srp 12, 2023 05:12 

Ti i prijatelj ti, osim ako niste iste osobe "mala tratinčica" s posrnulog katoličkog foruma odnosno Toma i Marko blizanac. Koliko jada u tim postovima. Događaju se kakti napredne stvari u našoj Crkvi koje nisu dobre, ali daleko od toga što vi ili ste pak jedna osoba propovijedate. Da nekom smeta "...dovedi u Raj sve duše, a naročito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe" i da zbog toga odbacuje nešto kao đavolsko :((
Ljudi koji žele misu na jeziku kojeg većina ne razumije, koji vide zavjere demonske u svemu a za sebe drže da su elita, jedini ispravni, ti pokazuju tko ih vodi. Tako sam tužna što nismo složni u vjeri, ispada jalova vjera sa takvim produktima.

Sve što si napisala nije točno. Kako samo uspijevaš toliko biti u krivu? Najčudnije je što se tvoje riječi ne mogu obrnuti jer i na taj način nije ništa istina.
Iako se žargonski zove Latinska, Sv. Misna žrtva nije cijela na tebi nerazumljivom latinskom jeziku. Trebamo se moliti da se nadbiskup Uzinić obrati i počne služiti Latinsku misu.

Vrh

PostPostano: Sri srp 12, 2023 11:26 

Sve što si napisala nije točno. Kako samo uspijevaš toliko biti u krivu? Najčudnije je što se tvoje riječi ne mogu obrnuti jer i na taj način nije ništa istina.
Iako se žargonski zove Latinska, Sv. Misna žrtva nije cijela na tebi nerazumljivom latinskom jeziku. Trebamo se moliti da se nadbiskup Uzinić obrati i počne služiti Latinsku misu.

Pa objasni mi onda, koji su djelovi na hrvatskom a koji na valjda tebi razumljivom latinskom? Zašto se zove latinska???Zašto bi Uzinić trebao služiti latinsku?

Vrh

PostPostano: Sri srp 12, 2023 13:29 

Pa objasni mi onda, koji su djelovi na hrvatskom a koji na valjda tebi razumljivom latinskom? Zašto se zove latinska???Zašto bi Uzinić trebao služiti latinsku?

Na hrvatskom se čitaju poslanice i Evanđelja, a propovijed je isto na hrvatskom.
Kad bi se Uzinić obratio i služio Tradicionalnu latinsku misu više ne bi bio sklon svakojakim improvizacijama.

Vrh

PostPostano: Čet srp 13, 2023 09:41 

Kako možeš osuđivati mnoštvo vjernika koji mole da imaju magijska vjerovanja kad je jasno da nikako ne možeš znati njihove nakane niti stanje duše svih tih vjernika od kojih velika većina njih samo moli i ne daje opširne intervjue? S druge strane ti gotovo pa Uzinića uzimaš za nepogrešivog i puno puta ističeš činjenicu da je nadbiskup i kako se de fakto ne smiju iznositi kritike njegova ponašanja. Mislim kako se logičnije može vidjeti praznovjerje u tvom odnosu prema Uziniću nego što se može utvrditi kako grupa vjernika molitvu shvaća magijski.
Što se mene tiče dovoljno je pogledati kako za uslišanje molitava postoji mnoštvo svjedočanstava, a za nejasnu i kompliciranu Uzinićevu pastoralnu praksu ne postoje nikakva svjedočanstva niti dokazi pa mi je odmah jasno što je više ispravno.

u POTPUNOSTI SE SLAŽEM
Današnji "načitani i obrazovani" ( čitaj puki racionalisti) katolici više stvaraju magijske čini oko "nepogrešivih biskupa" i oni su im kao neki nepogrešivi stupovi , negoli Božjih mističara i mističnih objava!

Vrh

PostPostano: Čet srp 13, 2023 09:55 

Na hrvatskom se čitaju poslanice i Evanđelja, a propovijed je isto na hrvatskom.
Kad bi se Uzinić obratio i služio Tradicionalnu latinsku misu više ne bi bio sklon svakojakim improvizacijama.

Koji je ovo prozelitizam... Otkad je obraćenje vezano uz TLM?
Eto, tako se postaje obredni, formalni vjernik koji sve druge svrstava u nižu kategoriju, a jezikom liturgije uvjetuju nečiju ispravnost..
Katolička crkva je dosta velika, ima bogatstvo različitih obreda, ima mjesta i za tradicionaliste, ali papa Franjo je nedavno ograničio širenje TLM upravo iz razloga što takvi vjernici napadaju Crkvu više nego protestanti.. Napadaju iznutra..
Smatraju se članovima, ali osporavaju to pravo drugima, upleli su se u "saborsku politiku" i pod krinkom pravog vjernika šire zablude da sve od 2VK naovamo ništa ne valja.. ne znam kako drugačije to nazvati nego sektaški mentalitet.
Još je sv. Ignacije Antiohijski u 2. st. rekao da se kršćani ne smiju tako dijeliti: jedni s biskupom, drugi s nekom skupinom svećenika, pa slavimo Boga svaki zasebno, kao dvije Crkve... Otada vrijedi: tko nije s biskupom i Papom, treba se preispitati i dok još nije kasno, vratiti se u krilo Crkve.

Vrh

PostPostano: Čet srp 13, 2023 17:12 

Odgovarala sam Totus i htjela biti u temi pa to povezala s Uzinićem. Bilo bi to stvarno čudo milosti koje bi ga oslobodilo raznih improvizacija i ljutnje na svoje vjernike. zar nije ono bio neugodan prema Totus? Mislim da bi mu koristilo malo prave discipline. Svašta si napisala Adrijana i tko bi trošio silne riječi za objašnjavanje kad ćeš ti opet samo negativu bacati.
... Otada vrijedi: tko nije s biskupom i Papom, treba se preispitati i dok još nije kasno, vratiti se u krilo Crkve.

No ova gore rečenica je istina koju treba govoriti šizmaticima i svakojakim hereticima. Pitanje je zašto im to ne kaže Uzinić ili bar ti kad si tako lijepo složila?

Vrh

PostPostano: Pet srp 14, 2023 14:56 

Monsinjor Mate Uzinić povodom Dana borbe protiv homofobije: Od homoseksualnih osoba molim oproštenje!
Eto, on ih moli za oprost...
No, na kraju, završi na plakatu: https://www.index.hr/magazin/clanak/met ... 79217.aspx
(Nije da čitam index, ali nisam bolje našla).
Biskup koji reagira na taj dan, naprimjer, mene ne predstavlja, oko toga smo i polemizirali na njegovom faceu. Zašto je na plakatu? Pa valjda ima razloga, najviše ga vole oni koji su najdalje od crkve. A i on voli biti u svim glasilima, gdje god ga zovu, tako da mu je i ovo dobro za rejting.

Vrh

PostPostano: Pet srp 14, 2023 17:57 

Monsinjor Mate Uzinić povodom Dana borbe protiv homofobije: Od homoseksualnih osoba molim oproštenje!
Eto, on ih moli za oprost...

Ako treba razlikovati grijeh od osobe (a treba), nije rekao ništa krivo!
Dapače, jedan je od rijetkih koji bi se to usudio, pa i pod cijenu da ga pogrešno shvate...

Dok je homoseksualnost kao čin uvijek u sebi neuredan i ubraja se u teške prijestupe:
Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su »homoseksualni čini u sebi neuredni«. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

...treba razlikovati osobu koja često nije sama kriva za svoje kušnje, pozvati ju na čistoću i ne odbacivati iz zajednice (čak, treba joj pomoći na putu vjere i duhovno ju voditi dok ne uspije ovladati svojim nagnućima):
...Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.
Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu.

Citat:
No, na kraju, završi na plakatu: https://www.index.hr/magazin/clanak/met ... 79217.aspx
(Nije da čitam index, ali nisam bolje našla).
Biskup koji reagira na taj dan, naprimjer, mene ne predstavlja, oko toga smo i polemizirali na njegovom faceu. Zašto je na plakatu? Pa valjda ima razloga, najviše ga vole oni koji su najdalje od crkve. A i on voli biti u svim glasilima, gdje god ga zovu, tako da mu je i ovo dobro za rejting.

Mislim da ovo nije "zato što ga vole" :evil: ... Ovo treba osuditi, to je veliko svetogrđe i na svom fejsu im je nadbiskup dobro odgovorio...

Vrh

PostPostano: Uto srp 18, 2023 14:21 

Nije slučajno.
Naravno da treba razlikovati grijeh od osobe.
I ubica je osoba.
Homoseksualci su u pravilu promiskuitetni. Posjetim njihov pdoforum na forum hr i čitam, kakva sreća što sam gay...Koliko je dosadno živjeti kao straight.
Ako uspješno obuzdava nagone, homoseksualac može biti u crkvi, na misi, pričesti...Nema mu se Uzinić što ispričavati.
Ako ne obuzdava, a većina je takva, što mu se ima ispričavati Uzinić???

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 418 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata