Nažalost, i meni je to sablažnjivo...
Trebali su milijuni godina da Zemlja, koja je u nastanku bila poput Pakla (što se tiče uvjeta za život, kamo ljudski) postane "gostoljubiva".
Istraživanja pokazuju nastanak čovjeka na Afričkom kontinentu.
(Ni to ne kužim: Zašto Bog nije stvorio sve ljude istima, a ne toliko rasa i razlika, pa je crncima mali Isus crnac).
Od neandertalaca i raznih homosapiensa (Homo sapiens pojavio se pre oko 200.000 godina, kada je postojalo nekoliko vrsta hominida, ali danas smo na Zemlji samo mi. Zašto smo uspjeli preživjeti, kada su svi naši najbliži rođaci izumrli?) pa do današnjeg čovjeka, postojao je razvoj, od kamenog oruđa, pa do bakrenog doba i ostalih etapa.
Kada bi i gdje bio Rajski vrt na takvoj Zemlji? Ljudi kao danas, dok planetom lutaju špiljski ljudi s kamenim sjekirama?
Mislim da je to više prispodoba, način da se u ono vrijeme prikaže čovjekova grješna priroda.
(Ipak, prije Biblije, književni tekstovi i usmene priče bili su puni mitova o stvaranju koji su se prenosili s koljena na koljeno, posebno u Mezopotamske civilizacije poput Sumera, Babilonci, I Akadians u trećem mileniju i narod Ugarita i Kanaana u drugom mileniju)
Ima puno nagađanja (DNK studija je ukazala na Bocvanu, koja se nalazi južno od rijeke Zambezi u južnoj Africi, kao pravu lokaciju Rajskog vrta. Naučnici su došli do ovog zaključka prateći majčinu genetsku lozu ili mitohondrijsku DNK homo sapiensa. As Profesorica Vanessa Hayes, kaže genetičar na Garvan institutu za medicinska istraživanja u Australiji, “Mitohondrijska DNK djeluje kao vremenska kapsula naših majki predaka, akumulirajući promjene polako tokom generacija. Poređenje kompletnog DNK koda, ili mitogenoma, od različitih pojedinaca daje informacije o tome koliko su blisko povezani.” Ona također dodaje da je „već neko vrijeme bilo jasno da su se anatomski moderni ljudi pojavili u Africi prije otprilike 200,000 godina, ali ono što nismo znali je gdje je ta domovina. Ono o čemu se dugo raspravljalo je tačna lokacija ove pojave i kasnijeg rasipanja naših najranijih predaka.”
Od Arapskog poluotoka, Turske, Jeruzalema, mnoge su "lokacije" Rajskog vrta.
Svejedno kakve god teorije ljudi jučer i danas postavljali, vidjet ćeš svi će se na kraju okrenuti na Mezopotamiju.
Tamo je kolijevka pisma, kulture i civilizacije...