Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Ned lis 15, 2023 20:36 

Evo naše Majkićke koja opet trolovski etiketira tko je modernist, a tko trol, tko je heretik, šizmatik, raskolnik, tko smije na pričest, tko ne smije...

Strašno je to kaj ženska piše. Sad si mi tek skrenula pažnju da je doslovno napisala, citiram;

... i tradicionalne vjere koja je sama po sebi ulijevala sigurnost spasenja.

Dogma Crkve kaže;

Without special Divine Revelation no one can know with the certainty of faith, if he be in the state of grace. (De fide.)

A nauk Crkve kaže;

DS 1540 Nitko pak dok živi u ovoj smrtnosti, ne smije tako misliti o skrivenoj tajni Božjeg predodređenja, da bi nedvojbeno tvrdio da je on sigurno u broju predodređenih [kan 15], kao da bi bilo istinito da opravdan više ne može griješiti [kan. 23], ili ako sagriješi da mu se mora obećati sigurno obraćenje. Naime, ne može se znati koje je Bog sebi odabrao, osim po posebnoj Božjoj objavi [kan. 16].

DS 1541 Isto (vrijedi) i o daru ustrajnosti [kan. 16] za koji je napisano: "Tko ustraje do svršetka, taj će se spasiti" [Mt 10,22; 24,13] (a to se ne može imati od drugud osim od onoga koji može onoga učvrstiti koji stoji [usp. Rim 14,4] da uspravno stoji i ponovno uspraviti onoga koji padne); nitko ne može sebi nešto s apsolutnom sigurnošću obećati, premda svi moraju staviti i postaviti najčvršću nadu u Božju pomoć. Bog će naime dobro djelo dovršiti kako ga je i počeo, ako oni sami ne iznevjere njegovu milost [usp. Fil 1,6], jer on izvodi i htjeti i dovršiti [usp. Fil 2,13; kan. 22]. Zaista, oni koji misle da stoje, neka paze da ne padnu [usp. 1 Kor 10,12], i neka sa strahom i trepetom rade na svom spasenju [usp. Fil 2,12], u naporima, u bdjenjima, u milostinjama, u molitvama i žrtvama, u postovima i čistoći [usp. 2 Kor 6,5si]. Znajući da su preporođeni u nadu slave [usp. 1 Pt 1,3] a još ne u slavu, moraju se naime bojati u borbi koja im još predstoji s tijelom, sa svijetom, s đavlom, u kojoj ne mogu biti pobjednici, osim ako zadobiju milost Božju,...

Znači li to da su tradicionalisti sigurno spašeni? :DD

Pisao sam već, i ponovo pišem: bagru i sirotinju jedino može spasiti milosrđe, tradicionalne spašava pravovjerje i vlastita pravednost. :)

Čovječe! Daj shvati da ti Bog svaki dan govori;

Otk 3,17 Govoriš: `Bogat sam, obogatih se, ništa mi ne treba!` A ne znaš da si nevolja i bijeda, i ubog, i slijep, i gol.

DS 384 Kan. 14. "Nijedan bijednik neće biti oslobođen nikakve bijede, osim ako ga ne predusretne Božje milosrđe", kao što kaže Psalmista: "Brzo neka nas predusretne tvoje milosrđe, Gospodine" [Ps 79,8]; i ono: "Bože moj, neka me predusretne njegovo milosrđe" [Ps 59,11].

Treba zauvijek pamtiti: nitko sam sebi nije Spasitelj, nitko se sam ne može otkupiti i stići do temeljne svrhe svoga života- vječnog blaženstva. Ivan Fuček "Osoba-Savjest"

Vrh

PostPostano: Ned lis 15, 2023 20:50 

Evo naše Majkićke koja opet trolovski etiketira tko je modernist, a tko trol, tko je heretik, šizmatik, raskolnik, tko smije na pričest, tko ne smije...

Ne mogu da se ne osvrnem na ovaj biser:
"... kada je Bog dopustio veliku kaznu patnje i sumnje..."
Nije li ta svojevoljna sumnja u Crkvu i biskupe, a time i sumnja da Duh Sveti vodi i upravlja Crkvu koja je Tijelo Kristovo - zapravo posljedica grijeha neznanja, krivog informiranja i propusta?

I drugi biser:
"...tradicionalne vjere koja je sama po sebi ulijevala sigurnost spasenja."
Znači li to da su tradicionalisti sigurno spašeni? :DD Nije li ta pretjerana sigurnost u spasenje zapravo instrumentalizacija Boga?

Neću se spušteti na tvoju razinu koja brani trola samo zato što napada nekoga tko te skinuo s trona umišljene intelektualke. Svakom s zrnom pameti je jasno kako pokušavaš nepametno ironizirati sasvim jasne vjerske činjenice.
Duh Sveti vodi Crkvu, ali bilo je slučajeva i u prošlosti kada je Bog dopuštao kazne poput provala barbara i pustošenja katoličkih krajeva. Ono što su ti katolici imali, a mi danas nemamo tj bar ne u tolikoj mjeri jest vjera da mučeništvo radi vjere stvarno donosi spasenje. Danas se nekakvi veliki intelektualci od toga sprdaju jer danas se lakše prilagoditi svijetu grijeha nego podnijeti mučeništvo zbog vjere. Takve stvari ne dolaze na dnevni red Sinode niti ih Papa nameće. Više su u modi teme koje se tiču prvenstveno spolnih odnosa homoseksualaca i preljubnika. Mene to žalosti i otvoreno to kažem, a moderniste to veseli.
Tako ispada da pravi marginalci, zagovornici rušenja učenja Crkve, predstavljaju sve vjernike i djeluju poticajem Duha Svetoga, dok oni pojedinci koji su istiniti odraz Crkve i njezinih vjernika bivaju predstavljeni kao kakve rubne snage.

Vrh

PostPostano: Pon lis 16, 2023 11:26 

Neću se spušteti na tvoju razinu koja brani trola samo zato što napada nekoga tko te skinuo s trona umišljene intelektualke. Svakom s zrnom pameti je jasno kako pokušavaš nepametno ironizirati sasvim jasne vjerske činjenice.
Duh Sveti vodi Crkvu, ali bilo je slučajeva i u prošlosti kada je Bog dopuštao kazne poput provala barbara i pustošenja katoličkih krajeva. Ono što su ti katolici imali, a mi danas nemamo tj bar ne u tolikoj mjeri jest vjera da mučeništvo radi vjere stvarno donosi spasenje. Danas se nekakvi veliki intelektualci od toga sprdaju jer danas se lakše prilagoditi svijetu grijeha nego podnijeti mučeništvo zbog vjere. Takve stvari ne dolaze na dnevni red Sinode niti ih Papa nameće. Više su u modi teme koje se tiču prvenstveno spolnih odnosa homoseksualaca i preljubnika. Mene to žalosti i otvoreno to kažem, a moderniste to veseli.
Tako ispada da pravi marginalci, zagovornici rušenja učenja Crkve, predstavljaju sve vjernike i djeluju poticajem Duha Svetoga, dok oni pojedinci koji su istiniti odraz Crkve i njezinih vjernika bivaju predstavljeni kao kakve rubne snage.

Slažem se i mene žaloste čudni novi pokušaji pristupa homoseksualcima, strah me da taj lobi ima prste i u Crkvi. No na što misliš pod mučeništvom radi vjere? Valjda ne kao islamisti?

Vrh

PostPostano: Pon lis 16, 2023 12:16 

Neću se spušteti na tvoju razinu koja brani trola samo zato što napada nekoga tko te skinuo s trona umišljene intelektualke.

Ako te baš zanima, Adrijana ima završen fakultet. A ti imaš?! Da probam pogodit?! :)

...dok oni pojedinci koji su istiniti odraz Crkve i njezinih vjernika...

Koji su to pojedinci?! Možeš stavit ovde ime i prezime tih pojedinaca?!

No na što misliš pod mučeništvom radi vjere?

Misli na Tomu blizanca i njegovog brata Marka. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon lis 16, 2023 20:45 

Slažem se i mene žaloste čudni novi pokušaji pristupa homoseksualcima, strah me da taj lobi ima prste i u Crkvi. No na što misliš pod mučeništvom radi vjere? Valjda ne kao islamisti?

Ne znam kako ti se sinapse spajaju u glavi pa ono što sam napisala povezuješ s islamistima, ali uvijek pišem iz katoličke pozicije. Mučeništvo iz katoličke perspektive nikada nije nanosilo zlo drugome i uvijek su katolike mučili i ubijali jer se nisu htjeli odreći svoje katoličke vjere. Pročitaj koji životopis katoličkih svetaca mučenika i tamo nećeš ništa naći što bi podsjećalo na islamiste. Npr sv. Edmund Campion, sv. Ralph Sherwin i sv. Aleksandar (Alexander) Briant...

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 06:23 

„Prema našoj katoličkoj vjeri papa ima poseban autoritet u Crkvi, ali on nije osoba koja prima ili iznosi novu objavu“, zaključio je njemački kardinal Gerhard Müller. Ovaj intervjuu i kritika pape Franje uslijedila je nakon što je Sveti otac šokirao Crkvu pismom iz čijeg se sadržaja može iščitati da je ovlastio svećenike za “blagoslivljanje” istospolnih zajednica na temelju “pastoralne razboritosti“.
https://www.quovadisecclesia.com/interv ... a-za-ewtn/

Vrh

PostPostano: Uto lis 17, 2023 11:00 

Ne znam kako ti se sinapse spajaju u glavi pa ono što sam napisala povezuješ s islamistima, ali uvijek pišem iz katoličke pozicije. Mučeništvo iz katoličke perspektive nikada nije nanosilo zlo drugome i uvijek su katolike mučili i ubijali jer se nisu htjeli odreći svoje katoličke vjere. Pročitaj koji životopis katoličkih svetaca mučenika i tamo nećeš ništa naći što bi podsjećalo na islamiste. Npr sv. Edmund Campion, sv. Ralph Sherwin i sv. Aleksandar (Alexander) Briant...

Neznaš odgovoriti bez vrijeđanja? Puno pišete o katolicima ti i onaj što bi palio ljude, ali to je ujedno jedini dodir s katolicizmom.
Lijepo sam te pitala na što misliš. Kako bi to danas katolik u HR trebao biti mučenik?

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 19:30 

Neznaš odgovoriti bez vrijeđanja? Puno pišete o katolicima ti i onaj što bi palio ljude, ali to je ujedno jedini dodir s katolicizmom.
Lijepo sam te pitala na što misliš. Kako bi to danas katolik u HR trebao biti mučenik?

Jako si osjetljiva kada ti se kaže samo nešto izvan uobičajenog. Čudan mi je tvoj način zaključivanja i to sam ti preko sinapsi rekla.
Međutim ne trepneš kad otvoreno vrijeđaš da nisam katolik ili mi pripisuješ ono što ja nisam napisala već netko drugi. Kad sam govorila o mučeništvu tada sam spomenula njegov povijesni kontekst i uvjerenje katolika tog vremena, a danas moderni katolici to poistovjećuju s islamizmom.
Što se tiče katoličkog mučeništva ono nema veze s islamizmom i dalje ti savjetujem da čitaš životopise katoličkih mučenika jer ćeš tako saznati njegovu bit. Mene će optužiti da trolam jer ovdje je tema Papa Franjo.
On je odgovorio da Crkva mora iz razloga pastoralne razboritosti „razaznati postoje li oblici blagoslova, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka”. Franjin odgovor izazvao je oluju, a LGBT aktivisti su slavili papinu izjavu. „Ne možemo postati suci koji samo poriču, odbacuju, isključuju”, napisao je papa Franjo odgovarajući na pitanja koja su postavili Burke i četvorica drugih kardinala. Pitanjima su kardinali tražili od pape da pojasni može li Crkva prihvatiti sodomitske i druge grešne veze kao “moguće dobro“.
https://www.quovadisecclesia.com/interv ... a-za-ewtn/

Vrh

PostPostano: Sri lis 18, 2023 20:46 

Preporučujem Lukino evanđelje i Djela apostolska, umjesto ovakvih protu-papinskih blogova... 8)

Vrh

PostPostano: Ned lis 22, 2023 08:44 

Iz jutarnje današnjeg časoslova XXIX TJEDAN KROZ GODINU – NEDJELJA
29. NKG – DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU
...
On glavu Crkve potiče
Da grijeh opere suzama...

Vrh

PostPostano: Uto lis 24, 2023 05:42 

[quote="Majkićka » Sri lis 18, 2023 19:30"][/quote]

Dobro je da se diže oluja. Papa je odgovorio u vjeri.

Mogu biti sudac, a mogu i prihvatiti. Sve po vjeri.
Sudac sam kad gledam što je dobro, a što loše. A to gledanje mi stvara privid nedostatka ljubavi.
No ljubav je apsolutna :))

Dobro je da se prisjetim riječi Učitelja:
Mk 10,17-18
I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?"
Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!

Počnimo gledati što je to što me čini radosnim, sretnim i u miru tj. što trebam činiti.
Držati riječ Učitelja! Vjerovati!

Kad odaberem biti sucem i gledati što je dobro i zlo, ja se dijelim, raspadam, u muci sam i bolu... Ne vjerujem da smo jedno tijelo u Kristu... Sude me...
No sada to mogu svojom odlukom u vjeri tj. molitvom promijeniti. I tu slobodu obraćenja ima svatko od nas na svoj jedinstven način - Bogu hvala :))

Slavimo

Vrh

PostPostano: Uto lis 24, 2023 06:10 

Svakom katoliku je teško išta prigovoriti Papinom ponašanju. Ma što mislili o meni i meni je to izuzetno teško, ali očito je situacija i nejasnoće tolike da su to počeli raditi i kardinali vrlo visokog kalibra poput Müllera.

Vrh

PostPostano: Ned pro 03, 2023 22:29 

Potpuno iznenađenje dolazi iz domovine pape Franje. Nova potpredsjednica Argentine ide na latinsku misu, suosjeća sa SSPX-om i protivi se pobačaju https://www.quovadisecclesia.com/nova-p ... -pobacaju/

Vrh

PostPostano: Pon pro 04, 2023 06:59 

Potpuno iznenađenje dolazi iz domovine pape Franje. Nova potpredsjednica Argentine ide na latinsku misu, suosjeća sa SSPX-om i protivi se pobačaju https://www.quovadisecclesia.com/nova-p ... -pobacaju/

Po pitanju vjere kod njih je obrnuto ( desničar = nevjernik, ljevičar= vjernik).

Vrh

PostPostano: Pon pro 04, 2023 16:05 

Po pitanju vjere kod njih je obrnuto ( desničar = nevjernik, ljevičar= vjernik).

Onda se možda može u tom smislu tumačiti i pastoral pape Franje jer je on iz te zemlje i navodno se čuo s novoizabranim predsjednikom, ali realno meni je to apsurdno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata