|
Evo naše Majkićke koja opet trolovski etiketira tko je modernist, a tko trol, tko je heretik, šizmatik, raskolnik, tko smije na pričest, tko ne smije... Strašno je to kaj ženska piše. Sad si mi tek skrenula pažnju da je doslovno napisala, citiram; ... i tradicionalne vjere koja je sama po sebi ulijevala sigurnost spasenja. Dogma Crkve kaže; Without special Divine Revelation no one can know with the certainty of faith, if he be in the state of grace. (De fide.)A nauk Crkve kaže; DS 1540 Nitko pak dok živi u ovoj smrtnosti, ne smije tako misliti o skrivenoj tajni Božjeg predodređenja, da bi nedvojbeno tvrdio da je on sigurno u broju predodređenih [kan 15], kao da bi bilo istinito da opravdan više ne može griješiti [kan. 23], ili ako sagriješi da mu se mora obećati sigurno obraćenje. Naime, ne može se znati koje je Bog sebi odabrao, osim po posebnoj Božjoj objavi [kan. 16].
DS 1541 Isto (vrijedi) i o daru ustrajnosti [kan. 16] za koji je napisano: "Tko ustraje do svršetka, taj će se spasiti" [Mt 10,22; 24,13] (a to se ne može imati od drugud osim od onoga koji može onoga učvrstiti koji stoji [usp. Rim 14,4] da uspravno stoji i ponovno uspraviti onoga koji padne); nitko ne može sebi nešto s apsolutnom sigurnošću obećati, premda svi moraju staviti i postaviti najčvršću nadu u Božju pomoć. Bog će naime dobro djelo dovršiti kako ga je i počeo, ako oni sami ne iznevjere njegovu milost [usp. Fil 1,6], jer on izvodi i htjeti i dovršiti [usp. Fil 2,13; kan. 22]. Zaista, oni koji misle da stoje, neka paze da ne padnu [usp. 1 Kor 10,12], i neka sa strahom i trepetom rade na svom spasenju [usp. Fil 2,12], u naporima, u bdjenjima, u milostinjama, u molitvama i žrtvama, u postovima i čistoći [usp. 2 Kor 6,5si]. Znajući da su preporođeni u nadu slave [usp. 1 Pt 1,3] a još ne u slavu, moraju se naime bojati u borbi koja im još predstoji s tijelom, sa svijetom, s đavlom, u kojoj ne mogu biti pobjednici, osim ako zadobiju milost Božju,...Znači li to da su tradicionalisti sigurno spašeni? Pisao sam već, i ponovo pišem: bagru i sirotinju jedino može spasiti milosrđe, tradicionalne spašava pravovjerje i vlastita pravednost.  Čovječe! Daj shvati da ti Bog svaki dan govori; Otk 3,17 Govoriš: `Bogat sam, obogatih se, ništa mi ne treba!` A ne znaš da si nevolja i bijeda, i ubog, i slijep, i gol.
DS 384 Kan. 14. "Nijedan bijednik neće biti oslobođen nikakve bijede, osim ako ga ne predusretne Božje milosrđe", kao što kaže Psalmista: "Brzo neka nas predusretne tvoje milosrđe, Gospodine" [Ps 79,8]; i ono: "Bože moj, neka me predusretne njegovo milosrđe" [Ps 59,11].
Treba zauvijek pamtiti: nitko sam sebi nije Spasitelj, nitko se sam ne može otkupiti i stići do temeljne svrhe svoga života- vječnog blaženstva. Ivan Fuček "Osoba-Savjest"
|
|