Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 00:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 24, 2023 19:43 

Iz vjeronauka sam uvijek imala peticu.

Da. A ja sam Christopher Walken. :roll:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 25, 2023 05:27 

@Fran26

Vječan Život je Bog!
Sloboda je Bog!
Obraćenje/prevrat/promjena je Bog!
U ovome prolaznom svijetu je isprepleten vječni svijet kroz ljubav, slobodu, obraćenje, zahvalnost, slavlje, prihvaćanje, razumijevanje, postojanje, život.
Imam/imamo slobodu odabira našeg temelja po vlastitoj vjeri (jesmo li od ovoga svijeta ili u njemu).
Po vlastitoj vjeri je odgovor na pitanje tko će biti spašen tj. prema odabiru temelja.

No jedno trebamo biti svjesni:
Bog apsolutno vječno sada vjeruje u svakoga od nas, pa i kad mi imamo ovaj svijet za temelj!
Mi smo prevrtljive naravi u ovome svijetu, a Bog je onaj koji stalno vjeruje u nas!

Mi možemo izjaviti da se netko drugi/neprijatelj/kukolj neće spasiti.
Bog vjeruje u svakoga od nas :))

Hvala ti Bože na vjeri :))

Vrh

PostPostano: Pon ruj 25, 2023 10:46 

“Ovaj naslov zvuči poput: “Moj prastric Franjo je bio liječnik. Znao je da pušim, ne vježbam i nikad ne uzimam propisane lijekove, i njemu je to bilo u redu .”, objavio je Mišetić uz snimku naslova u kojem Benčić govori: “Moj prastric Franjo, koji je bio svećenik, jako je utjecao na mene. Znao je da ne idem na misu i njemu je to bilo u redu”
https://narod.hr/hrvatska/procitajte-ka ... vuci-poput

Vrh

PostPostano: Uto ruj 26, 2023 14:04 

Iz vjeronauka sam uvijek imala peticu.

Ako je doista istina da si iz vjeronauka uvijek imala peticu, kako je onda moguće da si napisala, citiram;

...možda nisu svi takvi što zastupaju tu misu na jeziku koji ni Isus nije znao..

Koji bi to bio jezik da ga ni Isus nije znao?! :lol: Kaj te nisu na vjeronauku učili da Isus sve zna, pa čak i sve jezike?! :roll: Ne bi ti kod mene imala peticu, niti četvorku a kamoli peticu. :lol:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 26, 2023 14:24 

@Fran26

Vječan Život je Bog!
Sloboda je Bog!
Obraćenje/prevrat/promjena je Bog!
U ovome prolaznom svijetu je isprepleten vječni svijet kroz ljubav, slobodu, obraćenje, zahvalnost, slavlje, prihvaćanje, razumijevanje, postojanje, život.
Imam/imamo slobodu odabira našeg temelja po vlastitoj vjeri (jesmo li od ovoga svijeta ili u njemu).
Po vlastitoj vjeri je odgovor na pitanje tko će biti spašen tj. prema odabiru temelja.

No jedno trebamo biti svjesni:
Bog apsolutno vječno sada vjeruje u svakoga od nas, pa i kad mi imamo ovaj svijet za temelj!
Mi smo prevrtljive naravi u ovome svijetu, a Bog je onaj koji stalno vjeruje u nas!

Mi možemo izjaviti da se netko drugi/neprijatelj/kukolj neće spasiti.
Bog vjeruje u svakoga od nas :))

Hvala ti Bože na vjeri :))

Bog vjeruje u nas...nije to poanta!
Šta je sa ljudima koji ne vjeruju u Boga, a imalu su priliku vjerovati u njega
Žive u katoličkim zemljama, supružnici vjeruju u Boga isl, ali oni i dalje ostaju nepokorni da prihvate postojanje Isusa i da povjeruju u Isusa , njegovu vjeru i Njegovu Crkvu!
Reci u vezi toga

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 05:37 

Da Bog uvijek vjeruje u svakoga od nas i je glavna poanta.
Dakle, kad vjerujem u Boga, ja znam da Bog vjeruje i u tog čovjeka koji ne vjeruje u Boga, a na kraju vjeruje i u mene.
Misleći da je taj čovjek u mogućnosti da vjeruje, a ne vjeruje = ja vjerujem da ga je Bog odbacio = ja u osnovi ne vjerujem u Boga...
Svatko ima svoj jedinstveni put u slobodi Božjeg djeteta.
Mogu ga popravljati, no imam kladu koju ne vidim. Svoju kladetinu!

A kakav sam ja?
Ja sam u ovome svijetu gdje su vrijeme i materija, energija...
U svijetu koji je promjenjiv, relativan, prevrtljiv...
Ja sam isto tako prevrtljive prirode i to nije nikakva novost, no u osnovi sam sazdan ljubavlju davanjem i služenjem u prihvaćanju i razumijevanju.
Mogu/možemo se kleti u našu stabilnost, no Bog nije tako uredio ovaj svijet.
Zaklinjanje nije dio ovog svijeta i time se borimo protiv prirode ovog svijeta, protiv nas, uništavam se... Ne prihvaćam, u muci sam noseći križ boli i patnje.
Zaklinjanjem nisam u vjeri.

U ovom svijetu je sve relativno: mogu pomažući nanijeti još veću patnju i muku drugome i sebi, a mogu služenjem i prihvaćanjem odluke drugoga koji mi prividom potrebe ovog svijeta nije dio istog tijela.
Ne trebamo gledati ocjenjujući što je dobro, a što zlo djelovati (suđenje je temelj ovog prevrtljivog svijeta), već vlastitom vjerom biti očarani ljepotom jedinstvenosti svakoga od nas.
Umjesto gledanja što je dobro, a što je zlo; možemo gledati što je funkcionalno, a što nije za ono što želim.

Želim biti sretan, radostan i u miru - vjerom u Boga Krista u ljubavi ću prihvatiti (u jarmu) drugačije i služiti ću dajući slobodu drugome da bude kako želi (ovo ujedno radi i sam Bog).
Dajući se služeći da drugi izrazi svoju jedinstvenost (bez ocjena i osuda) ja se potvrđujem kao dijete Božje.
Ja sam očaran životom. Proslavljam Boga!

Probaj, budi hrabar!
Izgleda nelogično i nimalo onako kako nas u uče, no u biti je rezultati očaravajući :DD

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 07:38 

Da Bog uvijek vjeruje u svakoga od nas i je glavna poanta.
Dakle, kad vjerujem u Boga, ja znam da Bog vjeruje i u tog čovjeka koji ne vjeruje u Boga, a na kraju vjeruje i u mene.
Misleći da je taj čovjek u mogućnosti da vjeruje, a ne vjeruje = ja vjerujem da ga je Bog odbacio = ja u osnovi ne vjerujem u Boga...
Svatko ima svoj jedinstveni put u slobodi Božjeg djeteta.
Mogu ga popravljati, no imam kladu koju ne vidim. Svoju kladetinu!

A kakav sam ja?
Ja sam u ovome svijetu gdje su vrijeme i materija, energija...
U svijetu koji je promjenjiv, relativan, prevrtljiv...
Ja sam isto tako prevrtljive prirode i to nije nikakva novost, no u osnovi sam sazdan ljubavlju davanjem i služenjem u prihvaćanju i razumijevanju.
Mogu/možemo se kleti u našu stabilnost, no Bog nije tako uredio ovaj svijet.
Zaklinjanje nije dio ovog svijeta i time se borimo protiv prirode ovog svijeta, protiv nas, uništavam se... Ne prihvaćam, u muci sam noseći križ boli i patnje.
Zaklinjanjem nisam u vjeri.

U ovom svijetu je sve relativno: mogu pomažući nanijeti još veću patnju i muku drugome i sebi, a mogu služenjem i prihvaćanjem odluke drugoga koji mi prividom potrebe ovog svijeta nije dio istog tijela.
Ne trebamo gledati ocjenjujući što je dobro, a što zlo djelovati (suđenje je temelj ovog prevrtljivog svijeta), već vlastitom vjerom biti očarani ljepotom jedinstvenosti svakoga od nas.
Umjesto gledanja što je dobro, a što je zlo; možemo gledati što je funkcionalno, a što nije za ono što želim.

Želim biti sretan, radostan i u miru - vjerom u Boga Krista u ljubavi ću prihvatiti (u jarmu) drugačije i služiti ću dajući slobodu drugome da bude kako želi (ovo ujedno radi i sam Bog).
Dajući se služeći da drugi izrazi svoju jedinstvenost (bez ocjena i osuda) ja se potvrđujem kao dijete Božje.
Ja sam očaran životom. Proslavljam Boga!

Probaj, budi hrabar!
Izgleda nelogično i nimalo onako kako nas u uče, no u biti je rezultati očaravajući :DD

svašta si Viz udrobio na malo prostora
ali , dobro nije samo haiku poezija o ljubavi i slobodi, na nešto si pokušao odgovoriti :))

Nitko ne tvrdi da je Bog odbacio čovjeka koji ne vjeruje, nego baš suprotno ...da je ta osoba u svome slobodnome izboru, svjesno i slobodnom voljom izabrala da po njoj Boga nema, da je svemir , svijet, sav život na zemlji nastao pukim slučajem?? ( sic)

Znači nevjernik u svojoj oholosti , u svojoj nepokornosti, u svojoj neponiznosti u svome srcu ne prihvaća postojanje Boga, ne prihvaća Isusa kao nužnog Spasitelja svijeta i njega samoga ( valjda misli da je dovoljno dobar pa da mu Isus ne treba?)
Bog u svojoj neizmjernoj dobroti i milosrđu stalno kuca po svojoj Milosti na njihova srca...ali oni ne otvaraju srca i ne primaju ga Bog svima daje milost , graciu, Bog svima ( to je i crkveno učenje!) daje šansu da Ga prihvate i spase se...Bog voli sve ljude i žele da se svi spase...svim ljudima daje dovoljno "materijala" da se spsase...svima daje dovoljno milosti za to...ALI I NA ČOVJEKU/ŽENI je da prihvati tu milsot i da povjeruje da Boga ima, da povjeruje u Isusa...ako to u svojoj slobodnoj volji na prihvati snositi će posljedice...i za to sigurno nije Bog kriv

Nadam se da nećemo opet ićii u banaliziranje, totalnu relativizaciju i tvrdnje da će svi biti u konačnici spašeni, da Bog koji je Ljubav i Milosrđe svima na kraju sve oprašta, pa i NEvjeru u Njega??

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 09:17 

Vjera je; kao i ljubav, sloboda; apsolutne prirode.

Istina je za sve što si naveo.
No, opet niti ja, niti ti ne znamo što je u tom čovjeku.
Načelno/formalno mnogi idu u crkvu na Sv. Misu i koriste blagodati crkvene organizacije, no nitko osim Boga i svakog pojedinca ne zna koliko su u vjeri.
Koliko prihvaćaju drugoga (prihvatiš drugoga =prihvaćen si), koliko služe drugome (pomažeš drugome = potpomognut si), ljubiš drugoga/neprijatelja = ljubljen si :))

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 11:27 

Bog vjeruje u nas...nije to poanta!
Šta je sa ljudima koji ne vjeruju u Boga, a imalu su priliku vjerovati u njega
Žive u katoličkim zemljama, supružnici vjeruju u Boga isl, ali oni i dalje ostaju nepokorni da prihvate postojanje Isusa i da povjeruju u Isusa , njegovu vjeru i Njegovu Crkvu!
Reci u vezi toga

Slušala sam jednu odličnu časnu sestru: Mariju Ninu Benediktu Krapić. Pričala o obraćenju i zaređenju. Rekla je između ostalog kako nikad ne smijemo sumnjati u Božju ulogu u životu svakog čovjeka. Svi su životi u Njegovim rukama, On je taj koji sve vidi, zna i sudi. Ne mi. Mi samo ljubavlju možemo pokazati ispravnost vjere, nikako zanovjetanjem i "brigom", jer svatko ima svoj put. Božja milost može se ukazati i u smrtnom času, stoga je deplasirano išta ikome nametati.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 15:05 

totus tuus je napisao/la:
Božja milost može se ukazati i u smrtnom času, stoga je deplasirano išta ikome nametati.

Kako to ona zna? Neko tko je prošao tako joj je dojavio?
Ljudi pričaju svakakve bajke i teorije zavjere. Ipak nauk Crkve je sažet u izrazu da bez Katoličke Crkve koju je osnovao Krist nema spasenja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 15:47 

Svatko neka brine za sebe. Ona je časna sestra i izvanredna osoba. Slušala sam je jutros ponovo na Radio Mariji, takva osoba puna ljubavi još i može nekoga privesti Bogu. Po tebi ona priča bajke i teorije zavjere??? Ne čudi me nimalo što ljudi postaju sve više ateisti, pored ljudi koji sebe nazivaju katolicima.
" „Moli što više možeš za umiruće. (…) I znaj, milost vječnog spasenja nekih duša u posljednjem času ovisi o tvojoj molitvi.“ (Dn 1777)"
Sv. Faustina
Sv. Faustina je zaslužna za moje obraćenje a i za obraćenje mnogih. Počinje devetnica njoj u čast.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 16:41 

" „Moli što više možeš za umiruće. (…) I znaj, milost vječnog spasenja nekih duša u posljednjem času ovisi o tvojoj molitvi.“ (Dn 1777)"
Sv. Faustina

Jednom je Adrijana pisala o idolopokloničkom shvaćanju, ali je uplela liturgiju pa je ispalo nesuvislo. Bilo bi zanimljivo što pročitati što misli o ovome što ti pišeš?
Ti bi trebala uočiti kako lijepo piše "nekih duša", a ne svih. Dakle ne smije se molitva shvaćati kao primoravanje Boga da baš tako postupi. Uglavnom ukazivanju milosti na času smrti mogu se nadati neki kršteni u Katoličkoj Crkvi koji su odlutali, ali ne toliko da im pokora ne bi bila dostižna u čistilištu. To može trajati jako dugo i nije nešto čemu se olako treba nadati. Treba živjeti u Milosti Božjoj.
Sv. Faustina je zaslužna za moje obraćenje a i za obraćenje mnogih.

Ne bi se moglo reći da si ti obraćena već samo da imaš neku želju biti obraćena. No uzmimo da jesi pa se onda moramo pitati što je s pokorom za grijehe zablude koje tvrdokorno želiš širiti? Posve zanemaruješ pokoru, a to nije dušespasiteljsko ponašanje.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 18:45 

Ne bi se moglo reći da si ti obraćena već samo da imaš neku želju biti obraćena. No uzmimo da jesi pa se onda moramo pitati što je s pokorom za grijehe zablude koje tvrdokorno želiš širiti? Posve zanemaruješ pokoru, a to nije dušespasiteljsko ponašanje.

A ti Majkićka ne razmišljaš o tome šta je sveti, pravovjerni i tradicionalni papa, Sv. Pio X., stavio u katekizam, citiram;

■154. P. Pripadaju li Kristovoj Crkvi mnoge zajednice ljudi koji su kršteni, ali ne priznaju Papu za svog poglavara?

O. Ne, oni koji ne priznaju Papu za svog poglavara ne pripadaju Isusovoj Crkvi. Veliki katekizam Sv. Pija X.,

Kako se ti Majkićka misliš spasiti?! :lol: Za spasenje je potrebno pokoriti se pravovjernom papi, a to bi bio papa Franjo. Ili, ti tvrdiš da papa Franjo nije pravovjerni papa?! :lol:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 27, 2023 20:34 

Svatko neka brine za sebe. ...

Poticajno pišeš i to ti sigurno pomaže u životu.

Isus je dao dobru prispodobu sa udovima i odsijecanjem/odbacivanjem oka/ruke/noge...
Kad nemam vjere, odbacujem drugoga jer ne vjerujem da je u Kristu taj drugi isto tijelo.
Zdrava snažna ruka radi/služi/ne prigovara (ne kaže da neka se druga ruka brine za sebe) kad je druga ruka povrijeđena. A najmanje zdrava ruka misli da treba povrijeđenu odsjeći. To bi značilo da joj je druga ruka neprijatelj. Što trebamo raditi sa neprijateljem - poziva nas/me Isus: Ljubiti.

Dati slobodu je dio iste vlastite vjere, no isto tako je i služenje i pomoć drugome da izrazi svoju slobodno donesenu odluku. Trebamo brinuti da omogućimo drugome da živi u slobodi djece Božje.
Vlastita vjera čuda radi!
Odlična Isusova prispodoba :))

Vrh

PostPostano: Uto stu 28, 2023 15:26 

Ove nedjelje na misi, naš se svećenik osvrnuo na evanđelje i kazao, između ostalog, neće biti spašeni oni koji se drže dogmi, nego oni koji su ljubili.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 131 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata