Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 04, 2009 16:05 

Tirsa je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pa zar su i za nju dali poticaj Neokatekumeni??

:D Ej, pa i našoj ohlosti ima kraja! Nemoj sad i ti! Ovo naprid je više reakcija tipa "ko se mlikon opeka i na jogurt puše".

Uh pa nemojte onda zachatavati temu a mogle bi i glasine krenuti da je Kiko ilustrirao onu Bibliju koja se lista u rukavicam. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sri tra 08, 2009 08:46 

Nego tko će nam od vas neokatekumena opisati uskrsno bdijenje na neokatekumenski način?
Koliko postite prije toga, koliko to traje ...?

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2009 23:40 

Barnaba je napisao/la:
Nego tko će nam od vas neokatekumena opisati uskrsno bdijenje na neokatekumenski način?
Koliko postite prije toga, koliko to traje ...?

Posti se od velikog petka navečer pa do nedjelje ujutro kad završi vazmeno bdjenje i to sa bogatim agape-om(dobra klopa :D ).U subotu bude duhovni ručak koji se sastoji od čitanja Riječi Božje tj čitanja koja budu u vazmenom bdjenju.
Samo bdjenje je isto kao i u svim crkvama po propisima Liturgije osim što je sve popračeno pijesmama i uvodima u svako čitanje, zatim je sveta Misa, krštenje i obnova Krsnog Sakramenta ....i naravno, sve uz lijepo napravljeni ambijent sa puno cvijeća....sviđa mi se to što su svi lijepo odjeveni-kao da idu na največe i na naj lijepše slavlje-što uistinu i je.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2009 06:37 

zlatousti je napisao/la:
Posti se od velikog petka navečer pa do nedjelje ujutro kad završi vazmeno bdjenje...

To je prilično dugo, jedete li što kroz to vrijeme?

Vrh

PostPostano: Sri tra 22, 2009 08:04 

Najedes se jednom do sitosti.
Naravno, djeca, trudnice, dojilje, stariji i bolesni su postedjeni.
Na kraju, nista nije Zakon, svak posti po svojoj savjesti
(Boze moj, ak' je komu slabo, naravno da ce nesto pojest dodatno,
npr. jumbo pizzu ili slicno :D )

Vrh

PostPostano: Čet tra 23, 2009 00:02 

kalimero je napisao/la:
(Boze moj, ak' je komu slabo, naravno da ce nesto pojest dodatno,
npr. jumbo pizzu ili slicno :D )

Ništa nije obavezno tako da nije ni bitno koliko tko posti i u kojoj mjeri, svatko za sebe posti koliko može i želi. Ja sam par puta provao i priznajem da nisam izdržao svaki put, ali kad sam to uspio bio mi je predivan osječaj....nakon malo dužeg posta prvo što uzmeš u usta je Tijelo Kristovo! A k tome ako je sv Pričest pod obje prilike , poseban je osječaj blagovanje i vina iz Kaleža (Krv Kristova)...to su zaista predivni osobni osječaji nabijeni toliko jakim emocijama i silina Prisutnosti Krista da ti jednostavno srce plaće od radosti...Ovo je dakako moje osobno iskustvo koje nije pravilo kao jedino ispravno jer razni su putevi do mističnih iskustava. Netko se može svemu ovome rugati i smijati i reči mi da pretjerujem...zašto ne! I ja nisam shvačao što se događa onima koji su ustrajni u postu! POST PROČIŠĆAVA TIJELO I DUŠU!

E zato dragi Kalimero razmisli o jumbo pizzi ili sl tome :D

Vrh

PostPostano: Čet tra 23, 2009 08:06 

Ma u pravu si ti Zlatousti, zašto ne i ozbiljnije postiti, meni se čini da se iz pastoralnih razloga (konfora) ponekad i boji vjernicima reći da se može postiti o kruhu i vodi.
Moram priznati da ja nisam nikada postio u vrijeme od noći Velikog Petka pa do Nedjelje ujutro, međutim bilo je perioda kad sam strogo postio i imalo je jako velikih plodova. Strogi post je jednostavno tradicija Crkve od prvih vremena pa do danas i ne bi se trebali opravdavati što postimo i više od propisanog. Naravno svako prema svojim mogućnostima.

Vrh

PostPostano: Čet tra 23, 2009 08:10 

zlatousti, malo sam karikirala s jumbo pizzom, nije za shvatit doslovno :wink:
pridruzujem se i potpisujem tvoj post (o postu do pricesti), uistinu je posebno i sveto iskustvo
(imadoh milost dozivjeti :) )
I taj osjecaj sitosti kroz vrijeme samog posta... moze covjek izdrzat i vise neg sto misli :D

Vrh

PostPostano: Čet tra 23, 2009 12:43 

Gladovanje izaziva i posebna stanja psihe i toga treba biti svjestan. Kao što je opasnost da se obezvrijedi post, postoji i opasnost da se postom traže neki posebni užitci, ajmo reć duhovni. No, oni su prije svega rezultat psihe na koju je utjecalo tjelesno uskraćivanje hrane. Znade se dobro da kod dugotrajnijeg posta može doći i do halucinacija. Stoga katolička razboritost nalaže oprez.

Vrh

PostPostano: Čet tra 23, 2009 13:11 

sara je napisao/la:
Gladovanje izaziva i posebna stanja psihe i toga treba biti svjestan. Kao što je opasnost da se obezvrijedi post, postoji i opasnost da se postom traže neki posebni užitci, ajmo reć duhovni. No, oni su prije svega rezultat psihe na koju je utjecalo tjelesno uskraćivanje hrane. Znade se dobro da kod dugotrajnijeg posta može doći i do halucinacija. Stoga katolička razboritost nalaže oprez.

:lol: ipak govodimo o jednodnevnom postu, najviše dva dana sa spavanjem i to o kruhu i vodi.
Možeš li navesti i jedan primjer da je zdravoj osobi post od jednog dana ikako naudio.

Vrh

PostPostano: Pet tra 24, 2009 07:27 

Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:

:lol: ipak govodimo o jednodnevnom postu, najviše dva dana sa spavanjem i to o kruhu i vodi.
Možeš li navesti i jedan primjer da je zdravoj osobi post od jednog dana ikako naudio.

Iz napisanoga nisam shvatila da je riječ o kruhu i vodi. Dakle o nekom jelu. Pretpostavljam da nitko normalan ne bi postio bez vode.

Vrh

PostPostano: Pet tra 24, 2009 09:01 

sara je napisao/la:
Iz napisanoga nisam shvatila da je riječ o kruhu i vodi. Dakle o nekom jelu. Pretpostavljam da nitko normalan ne bi postio bez vode.

Nije kruh i voda iskljucivo.
Jednom se najedes do sitosti (posni rucak, bez mesa...), pijes normalno.
Cijeli post, sve skupa traje 1 dan (do zore u nedjelju), tak da ne znam kako
si povezala taj post sa nekim (mogucim) halucinacijama i posebnim stanjima psihe.
Istina, zlatousti je dosta naglasio i opisivao svoje osjecaje, koji ne moraju i nisu plod posta,
jer tako mozes dozivjet pri svakoj pricesti u bilo kojem danu.
To je jednostavno Bozji dar i milost.
:wink:

Vrh

PostPostano: Pet tra 24, 2009 09:20 

Pustimo to očito se radi o zabuni.

Nego tko će objasniti edukativni značaj neokatekumenskog uskrsnjeg bdijenja? Što se poučava djecu na njemu itd.

Vrh

PostPostano: Pet tra 24, 2009 10:23 

Taj dio bdijenja mi je jedan od najdrazih :D
Djeca naime imaju vrijeme koje je posveceno iskljucivo njima,
tad pitaju sto god ih zanima, vezano uz Uskrs i vjeru, a odgovaraju roditelji, kumovi,
a ako oni ne znaju, onda onaj tko zna :lol:
Pitanja budu jednostavna, mudra i iskrena, a vjerujem da i nama velikima se katkad vrzmaju po glavi.
Uglavnom, tako nesto inace nisam vidjala nigdje.

To je najsazetije.

Vrh

PostPostano: Pet tra 24, 2009 10:24 

i da, u odgovoru bi trebala bit mala kateheza i pouka u vjeri.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata