Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 16:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 12, 2022 04:28 

Pozdrav. Imam jedno pitanje, Biblija za Isusa veli da je rođen. Imamo nekoliko tumačenja njegovog bivstva. Katolička i pravoslavna crkva vele da je rođen, ali da nije imao početka - neko mi je jednom to objasnio kao izvor i rijeka koja teće iz tog izvora. Ali meni to liči da se onda Isus rađa vječno. Protestantske crkve uče da je Isus bez početka, ali je Sin metafora. Meni to zvuči kao da je Božanstvo uzelo uloge - ja sam Otac, a ti Sin, jer su iste starosti, bez početka. S druge strane Jeh. svjedoci, to rođen prevode kao stvoren. Postoji još jedno učenje koje vjeruje mali dio kršćana, Isus je rođen u vječnosti, i kao takav imao početak, ali je sve dobio od Oca, i pošto je rođen iz Očeve materije, on je Bog, kao što je npr. moj sin čovjek. Znači Isus je Bog od Boga, svemoćan, stvarao je zajedno sa Ocem - sad mi je palo na pamet kad je Isus rekao da je Sin Božji da su ga Židovi htjeli kamenovati, jer tom izjavom se gradio kao Bog. Kako ovdje forumaši vjeruju po ovom pitanju?

Vrh

PostPostano: Pon pro 12, 2022 06:25 

Jako je to jednostavno:
Vjeruješ li u Boga ili ne?
Vjeruješ li da si i da smo svi Božja djeca ili vjeruješ da smo/si od ovog svijeta?
Naše je samo da kažemo: da, da, ne, ne...

Ja vjerujem u Boga.
Ja vjerujem da ovo prolazno vremensko materijalno prostorno nije naša/moja osnova.

Kraj Matejevog evanđelja sa izjavom Krista:
"I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."

Krist je pobijedio prolazno, raspadljivo, smrt, zlo!
Isus je rođen i umro, no to je sa gledišta ovog svijeta - od onih koji vjeruju u vrijeme kao osnovu.
Za mene je Isus Krist sada sa svakim od nas i u nama.
Naše je samo da kažemo: da, da, ne, ne... :))

Vrh

PostPostano: Pon pro 12, 2022 12:48 

Pozdrav. Imam jedno pitanje, Biblija za Isusa veli da je rođen. Imamo nekoliko tumačenja njegovog bivstva. Katolička i pravoslavna crkva vele da je rođen, ali da nije imao početka - neko mi je jednom to objasnio kao izvor i rijeka koja teće iz tog izvora. Ali meni to liči da se onda Isus rađa vječno. Protestantske crkve uče da je Isus bez početka, ali je Sin metafora. Meni to zvuči kao da je Božanstvo uzelo uloge - ja sam Otac, a ti Sin, jer su iste starosti, bez početka. S druge strane Jeh. svjedoci, to rođen prevode kao stvoren. Postoji još jedno učenje koje vjeruje mali dio kršćana, Isus je rođen u vječnosti, i kao takav imao početak, ali je sve dobio od Oca, i pošto je rođen iz Očeve materije, on je Bog, kao što je npr. moj sin čovjek. Znači Isus je Bog od Boga, svemoćan, stvarao je zajedno sa Ocem - sad mi je palo na pamet kad je Isus rekao da je Sin Božji da su ga Židovi htjeli kamenovati, jer tom izjavom se gradio kao Bog. Kako ovdje forumaši vjeruju po ovom pitanju?

U katoličkom apostolskom vjerovanju : (Vjerujem...) I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova.

Vrh

PostPostano: Pon pro 12, 2022 13:08 

U katoličkom apostolskom vjerovanju : (Vjerujem...) I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova.

Razumijem da je rođen prije svih vjekova, ali neko može razumijeti da je onda imao početak negdje u vječnosti. S druge strane, ako je rođen a vječan kao Otac, bez početka, onda je to isto kao i kod protestanata, uzeli su samo uloge.

Vrh

PostPostano: Pon pro 12, 2022 17:53 

Razumijem da je rođen prije svih vjekova, ali neko može razumijeti da je onda imao početak negdje u vječnosti. S druge strane, ako je rođen a vječan kao Otac, bez početka, onda je to isto kao i kod protestanata, uzeli su samo uloge.

ne postoji početak u vječnosti kao što ne postoji ni kraj,početak i kraj postoje samo u našoj dimenziji prostor-vremena.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 08, 2024 13:15 

Netko vječan(oduvijek) ima svoj početak u vječnosti???!
Pitao si ZA Isusa. rođena od Marije vazda djevice. Ima svoj početak - u betlehemskoj staji i svršetak na križu.
Kao Bog, Druga Božanska osoba se UTJELOVILA uzevši ljudski (lik,u tijelu Isusa), MATERIJALNI oblik da bude istinski Adama, za razliku od prvog Adama, te u potpunosti poslušan volji Božjoj - VJEČAN je, Kao i VJEČNI Otac.
Ja sam siguran da ti to znaš...Pa ČEMU onda ova gnjavaža?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 08, 2024 16:22 

Prvo nije točno da protestanti barem ne oni službeni vjeruju da Bog uzima različite uloge ili da se manifestira kao Otac ili Sin a po nekad Duh Sveti, to učenje se zove modalizam ili sebelijalizam, postoje i danas sljedbenici tog učenja kod nekih kršćanskih sljedbi.

Zajedničko svim kršćanima je da vjeruju u Trojstvo dok svi ostali koji negiraju ovo su kršćanske sljedbe ili sekte.

Također istinito je učenje koje kaže da je Isus Krist rođen od Oca od vječnosti tj od uvijek te da je iste biti ili prirode kao Otac te je zato pravi Bog kao i Duh Sveti koji ishodi od Oca a izlazi od Oca i Sina.

Druga Božanska osoba Isus Krist je postao čovjek te u njemu imamo dvije naravi ili prirode Božansku i čovječji zato kažemo da je pravi Bog i pravi čovjek.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata