Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 03:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 29, 2009 12:54 

Šta bi se pod ovim podrazumjevalo? Jesu li za nas npr.Protestanti,Muslimani ili Budisti? I ko smo uopće "mi" u toj Isusovoj rečenici? Jesmo li tu "mi" kao Katolici ili samo kao ljudi ili oni koji su za pravdu,istinu,...?

Vrh

PostPostano: Sri tra 29, 2009 14:11 

Misliš li na Isusove riječi iz Evanđelja po Marku 9, 38-42 ??
38 Reče mu Ivan: "Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama."
39 A Isus reče: "Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi.
40 Tko nije protiv nas, za nas je."
41 "Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća."
42 "Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more."

Vrh

PostPostano: Sri tra 29, 2009 15:33 

Mi kao kršćani,tako barem ja mislim.

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2009 06:51 

Iako ovaj događaj ima određenu univerzalnu poruku, koja se odnosi i na današnje vrijeme, njega se prije svega treba rastumačiti u vremenu u kojem se dogodio bez parabole na današnje vrijeme. Kako bi shvatili što se desilo i koliku univerzalnost ima. Već sam citirao događaje iz Mk 9, 38-42 gdje se vidi da su učenici bili zbunjeni jer su neki drugi (ne najbliži Isusovi učenici) izgonili zloduhe u Isusovo ime. Tu ujedno imamo i prvo ograničenje univerzalnosti (koje kasnije Gospodin potvrđuje „Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi“) vezano uz dar koji je vjerniku dan. Dakle taj „drugi“ (može u jednini i množini) morao bi imati određeni dar i činiti ga u Isusovo ime te ne napadati Kristov nauk koji je ostavljen Crkvi koja ga čuva i tumači.
Naravno da iz toga otpadaju Muslimani i Budisti jer ne čine čudesa u Isusovo ime već su to različite religije. Međutim i svaki pojedinac iz tih i drugih religija (ili ljudi koji su za pravdu, istinu) čini dobro djelu u Božjim očima čim nije protiv nas (to je vidljivo iz citata 40 i 41) dok onaj koji sablazni i zbunjuje vjernike sebi navlači na vrat veliki teret (tu spadaju i oni koji iskrivljavaju nauk a možda se formalno nazivaju vjernicima).
E sad kad sve to uzmemo u obzir ispravna univerzalnost (ono što se može preslikati na danas) ove poruke bi bila u shvaćanju staleških dužnosti i duhovnih darova unutar same Katoličke Crkve. Naravno da je kler slika onih bliskih Isusovih učenika, dok su „drugi“ vjernici laici, koji su čuli Božju riječ i povjerovali u Krista, te dobili darove da i oni mogu služiti i djelovati. Drugi Vatikanski Sabor je prepoznao potrebu većeg sudjelovanja laika u životu Crkve, što je skroz na crti Isusovih riječi iz Mk 9 39.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata