Očito je da oboje imamo pitanja na koja ne znamo odgovor.
Što i nije čudno s obzirom da se radi o temama onkraj ljudske spoznaje.
Znamo da je Krist poslao svoju Crkvu da pronese Objavu diljem svijeta, to nije upitno i to je razlog zašto Crkva to čini već dvije tisuće godina.
Tokom vremena razni mislioci su na različite načine interpretirali tu misiju.
Ja jednostavno pokušavam "uhvatiti" duh evanđelja, to ne može biti toliko otajstveno da bude skriveno čovjeku jer koji je onda smisao?
Premda evanđelja variraju u temama, mislim da ne griješim ako napišem da je nit vodilja koja se proteže kroz sve tekstove - zakon ljubavi.
Em je eksplicitno naglašen, em se može iščitati iz Kristova djelovanja, njegovih parabola...
I sad si zamišljam jednog dječaka rođenog primjerice u islamskoj zajednici u Nigeriji, dječaka kojem su gurnuli pušku u ruke i prije nego je prohodao i u svim njegovim formativnim godinama napajaju ga mržnjom prema kršćanima. Zna on za Krista, naravno da zna, mrzi ga iz dna duše i ubija njegove sljedbenike. Kolika je njegova objektivna odgovornost za to što čini? Tko to može reći osim Boga? Svijet je grdo mjesto i to vidiš čim se makneš iz naše lijepe domovine. Malo djece odrasta u sređenim, kršćanskim obiteljima koje te uvedu u vjeru, jako puno te djece odraste u jako ranjene ljude nesposobne za ljubav i Kristovu poruku. Što sa njima? [b]Možda nas je Krist zato poslao u svijet, da ih liječimo[/b]?
Ti znaš da je Crkva u starom i srednjem vijeku bila dominantna katolička vjera u svim zemljama rimskog carstva
KC je bila glavna vjera u sjevernoj africi- današnjem tunisu, maroku , alžiru ( znaš za hiponskog biaskupa iz 4. stoljeća, najvećeg naučitelja KC Augustina Aurelijusa), današnjoj turskoj ( unaš za Efez -grad u maloj aziji,sada turska gdje je živjela BDMarija i Ivan). mnoge zemlje u maloj aziji oko današnje turske su bile katoličke vjere...sada su to sve islamske države koje su se obračunale sa vjerom koja je bila na tim prostorima prije njih
Sv.Pavao je u svojih 30 godina djelovanja evangelizirao / preveo na kršćanstvo pola svijeta, skori cijelu europu, mediteran...sam on ..uz pomoć naravno i drugih pomočnika
KC je evangelizirala od 1. stoljeća do danas po cijelom svijetu...u mnogim krajevima, državama su bili grubo odbačeni od lokalnih vlasti ,poslije državnih vlasti! ( znaš kako je npr, u saudisjkoj arabiji---ne smije se unjeti biblija u državu kamoli nešto više!)
Kristov nauk je dolazio u sve krajeve svijeta...mnogi nisu prihvatili Krista i njegovo učenje...odbili su Kristovu Crkvu
Više puta sam ti naveo nužnost krštenja, nužnost anulacije iskonskog grijeha koje vodi u pakao...šta imaš reći u vezi krštenja?Krštenje se naravno odvija samo unutar Crkve
Već je ranije rečeno da izvan Crkve ne može biti jedinstva sa Bogom, sa Kristom
Po čemu su muslimani ili atesiti u jedinstvu sa Bogom??
Po čemu oni prihvaćaju Krista i njegovu Crkvu koja je Isusovo Tijelo??
EDIT:
Boldano...nećemo mi moći izlječiti te sa puškom i mržnjom prema kršćanstvu...ako ih u ovih 20 stoljeća nisu uspjeli prevesti na kršćanstvo svi misionari Crkve koji su dolazili prije nas , nećemo ni mi uspjeti u tome sada kada je Crkva u defenzivi spram islama i sličnih religija