Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri srp 16, 2025 00:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 266 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 04, 2024 16:58 

https://www.youtube.com/watch?v=hi2XgGtBl4E

evo nešto od dr. Grebenara...dotiče se i ove teme
objašnjava o ulozi naših političara u vezi rata u Ukrajini, o sorošu,makronu, plenkovićevoj ambiciji i slanju naših 6 časnika u ukrajinu,i gdje to vodi...sotona , duh antikrista želi rat i da što više ljudi strada, da se EU uvuče u rat i da rakete lete iznad EU, pa i naše zemlje...negdje iza 1h 08 min
o antikristovskoj politici francuske i okultne oligarhije europe koja se najviše pokazala na blesfemijama na otvaranju i zatvaranju OI u Parizu...

Sto kaže tvoj glorificirani Grebenar o ruskoj politici? Treba li napadnutom pomoći? Je li milosrdni samarijanac primjer ili oni koji su prošli pored napadnutog?

Vrh

PostPostano: Čet lis 17, 2024 13:08 

https://www.advance.hr/tekst/sve-je-nap ... skom-ratu/

evo plana zelenskog koji je neki dan čitao u ukr.skupštini-dumi

još jedan pokušaj da se ukrajina primi u nato savez
a onda posljedično tomu da cijeli nato i EU vode rat sa rusijom umjesto ukrajine i ukrajinaca :shock:

zauzvrat zelenski nudi zapadu svoje resurse, rudna bogatstva...

opet još otvoreniji i transparentniji poziv EU/NATO-u da se bori još direktnije sa rusijom ...kao da do sada nije dovoljno uključen!?

čovjek nas sve bliže gura u totalni rat sa rusijom i moguće nuklearni rat!

Vrh

PostPostano: Čet lis 17, 2024 13:12 

https://www.advance.hr/tekst/ako-nisu-h ... etski-rat/

https://www.advance.hr/tekst/analiza-uk ... premijera/

https://www.advance.hr/tekst/dug-je-put ... s-rusijom/

Vrh

PostPostano: Čet lis 17, 2024 14:40 

Možda bi mogao prihvatiti istinu o Rusiji kao agresoru na neovisnu zemlju, da ne čitaš sve i svašta.

Vrh

PostPostano: Čet lis 17, 2024 16:07 

Vrlo zanimljiv i kratak interview sa Jeffrey Sachsom na temu aktualnih ratova:

https://youtu.be/4LbKDbN29IA?si=9zTENn-My_-yDCMC

Vrh

PostPostano: Čet lis 17, 2024 17:37 
Administrator

Pošto sam već na ovoj temi ovdje i još jednom ovdje pozvao da se bavimo vjerom a ne političkim ili vojnim raspravama, podsjetit ću na katolički stav.
Ponovit ću da nikakvo opravdanje napadačkog rata ne postoji u kršćanstvu ni u katoličkom nauku. Naši biskupi su pozvali sve da "osude ratna razaranja i ubijanja", jer "se aktualnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu ne može opravdavati višim „metafizičkim“ ciljevima", a odgovornost za rat snose "i oni građani te određeni vjerski velikodostojnici koji ga podržavaju."
Kao vjernici ne možemo tražiti nikakvo opravdavanje za rat i agresiju, već se trebamo uvijek moliti i aktivno zalagati za mir.

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2024 07:41 

Pošto sam već na ovoj temi ovdje i još jednom ovdje pozvao da se bavimo vjerom a ne političkim ili vojnim raspravama, podsjetit ću na katolički stav.
Ponovit ću da nikakvo opravdanje napadačkog rata ne postoji u kršćanstvu ni u katoličkom nauku. Naši biskupi su pozvali sve da "osude ratna razaranja i ubijanja", jer "se aktualnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu ne može opravdavati višim „metafizičkim“ ciljevima", a odgovornost za rat snose "i oni građani te određeni vjerski velikodostojnici koji ga podržavaju."
Kao vjernici ne možemo tražiti nikakvo opravdavanje za rat i agresiju, već se trebamo uvijek moliti i aktivno zalagati za mir.

Ma sve ok, ali to što sam katolik ne znači da moram zabiti glavu u pijesak.
Svaki sukob ima svoju povijest i budućnost, a katolici su pozvani shvatiti svijet oko sebe jer im je Bog dao razum.
Razumjevanje geneze nekog sukoba nije isto što i opravdavanje nasilnog čina.
Shvatiti manipulativne igre jednog globalističkog lobija sa bazom u SAD-u može poprilično pomoći u razumijevanju sadašnjeg nemirnog stanja u svijetu.
Pogotovo kada ga se stavi u kontekst malo dužeg povijesnog razdoblja i još dodatno u kontekst duhovnog rata zadnjih par stoljeća.

Goran Andrijanić je napisao krasan tekst upravo o tome kako se HR katolički intelektualci "ne bi šteli mešati" u društvena i politička pitanja, da ih ne daj Bože netko ne prozove.
To je guranje glave u pijesak i nije nimalo katolički.
https://dijalog.hr/kolumne/dva-su-problema-crkve-u-hrvatskoj-gubitak-katolickog-identiteta-i-samodovoljni-fideizam/56320/

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2024 08:43 

Ma sve ok, ali to što sam katolik ne znači da moram zabiti glavu u pijesak.
Svaki sukob ima svoju povijest i budućnost, a katolici su pozvani shvatiti svijet oko sebe jer im je Bog dao razum.
Shvatiti manipulativne igre jednog globalističkog lobija sa bazom u SAD-u može poprilično pomoći u razumijevanju sadašnjeg nemirnog stanja u svijetu.
Pogotovo kada ga se stavi u kontekst malo dužeg povijesnog razdoblja i još dodatno u kontekst duhovnog rata zadnjih par stoljeća.

Goran Andrijanić je napisao krasan tekst upravo o tome kako se HR katolički intelektualci "ne bi šteli mešati" u društvena i politička pitanja, da ih ne daj Bože netko ne prozove.
To je guranje glave u pijesak i nije nimalo katolički.
https://dijalog.hr/kolumne/dva-su-problema-crkve-u-hrvatskoj-gubitak-katolickog-identiteta-i-samodovoljni-fideizam/56320/

Jako lijepo napisano , slažem se

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2024 08:57 

Ja, pints i još neki forumaši smo još u 6. mjesecu se nadovezivali na molitve pred plavim križem u Međugorju gdje je Gospa pozivala na molitvu za mir u svijete posebice u Ukrajini i Izraelu
I mi smo se odazvali tim molitvama

Ja upravo pišem u tom smjeru...ne želim da se i cijela EU/NATO uvuče u rat u Ukrajini/Rusiji jer to neće biti dobro nikome posebice svim ostalima u EU , posebice zemljama u NATO savezu
Nitko ne brani Ukrajini da se brani, što ona i radi...NATO i EU pomaže na sve moguće načine
ALi ne treba ići preko crvene linije i izazvati rat širih razmjera , pa moguće i nuklearni rat!
a politika Zelenskog upravo ide u tom smjeru...da se NATO i EU još direktnije uključi u sukob! kao da već do sada nije dovoljno uključena...Ukrajina vidi da ne može vraiti okupirane teritorije ( gubi svakim danom sve više ), pa želi da im netko drugi vrati teritorij...i ne želi primirje koje bi njoj najviše koristilo
Tko to ne vidi taj je nažalost slijepac

Prije 4 mjeseca sam stavio više puta na forum linkove šta je sam papa Franjo rekao u vezi molitve za mir i primirje, te u vezi toga da u ovom ratu najveću korist imamu zemlje koje zarađuju enormne ciffre na prodaji oružja

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2024 10:05 
Administrator

Stvarni razlog rata je uvijek ono što se rađa u čovjekovom srcu, a to je pohlepa i želja za osvajanjem drugoga i podređenjem sebi kako bi živio lagodnije. U ovom slučaju je to ideja "ruskog svijeta", o čemu sam već pisao, i ako se želi razumjeti geneza ovog sukoba onda je treba tražiti u čovjekovom srcu koji je već odlučio podrediti sebi drugoga na taj način, nakon te odluke ostali razlozi su nebitni.
Papa je na razna Kirilova opravdavanja rata neuvijeno rekao: "Brate, mi nismo državni klerici, ne koristimo jezik politike, nego Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato trebamo tražiti puteve mira kako bi se oružje utišalo."

Vrh

PostPostano: Pet lis 18, 2024 11:45 

..., i ako se želi razumjeti geneza ovog sukoba onda je treba tražiti u čovjekovom srcu...

Naravno, to će ti reći nešto o prirodi ljudske vrste, ali ne i o društvenim i političkim kretanjima.

Cijela ova priča ne počinje i ne staje sa "idejom ruskog svijeta" (mada je to potpuno istinita premisa).
Ideja ruskog svijeta je obična, površna nacionalistička ideologija kakvih ima u svakom kutku svijeta, neke postanu aktivno maligne kao ova ruska, druge tiho tinjaju ...
Za razumijevanje geneze ipak treba otići puno dublje i dalje, u okultne i mračne duhovne sile koje stoje iza ovih površinskih procesa.
Nismo mi još ništa vidjeli, tek se grade kulise za pravi kaos koji je pred nama. Orbo ab Chao.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2024 11:48 
Administrator

Ideja ruskog svijeta je obična, površna nacionalistička ideologija kakvih ima u svakom kutku svijeta, neke postanu aktivno maligne kao ova ruska, druge tiho tinjaju ...
Za razumijevanje geneze ipak treba otići puno dublje i dalje, u okultne i mračne duhovne sile koje stoje iza ovih površinskih procesa.

Ovdje se ipak radi o duboko vjerskim temama a ne samo običnoj ideologiji i to treba prepoznati.
Svaki kršćanin se treba jasno distancirati od rata i osvajačke ideologije "ruskog svijeta", međutim kod nekih se tu stvara problem.
Ima naime vjernika koji u Putinu vide nekakvog božanskog Mesiju koji će ih spasiti od zla, na tu pojavu idolopoklonstva treba ukazati jer vodi u ubijanje i propast.
Ova ideologija vezana je uz vjerovanje da je car (Vladimir Putin) "katechon", svojevrsni borac protiv antikrista, a moskovski patrijarh (Kiril) se pri tome smatra poglavarom "Trećeg Rima".
Treći Rim je ideološki i vjerski naziv za značaj Moskve kao političkog i vjerskog središta pravoslavlja, prema čemu je Moskva povijesni nasljednik rimskog i bizantskog carstva, "koji su pali jer su izgubili pravu vjeru". Odnosno ona vjeruje u propast Zapada i Katoličke Crkve koju predstavlja Rim kako bi na temelju toga nastao "Novi Rim", "Treći Rim" pod vodstvom moskovskog patrijarha.
Car je pritom zaštitnik državne pravoslavne Crkve, ali isto tako je Crkva zaštitnica carstva i imperija, tako da oni zajedno rade na istom cilju.

Treba shvatiti da Putin ni Kiril nisu nikakvi zaštitnici kršćanstva kakvim se žele prikazati, već su zaštitnici moskovskog patrijarhata i države, a car (Putin) pritom nije borac protiv antikrista, nego je čovjek koji je posustao pred zlom i svojim demonima i pokrenuo rat i ubijanje tisuće ljudi. Za katolika je svaki osvajački rat nedopustiv, bez obzira što se kroz ovu ideologiju želi prikazati kao "sveti rat", što ne postoji i od tog krivovjerja se treba jasno distancirati i moliti za obraćenje i mir.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2024 13:58 

Moram priznati da za takvo što nisam čuo. Na ovom forumu ima netko tko misli da je Putin branitelj kršćanstva?! Putin je običan kriminalac, lukav i vješt, ali ništa više od toga. Ne bi me čudilo da je povezan sa klikom iz SADa i da je cijeli rat isceniran u cilju stvaranja globalnog kaosa. Kako se daleka čini 2019. godina iz sadašnje perspektive

Vrh

PostPostano: Ned lis 20, 2024 18:50 

Vrlo zanimljiv i kratak interview sa Jeffrey Sachsom na temu aktualnih ratova:

https://youtu.be/4LbKDbN29IA?si=9zTENn-My_-yDCMC

Pogledao sam ovaj odličan intervju sa profesorom J.Saksom
Podcast je naš, hrvatski,tko prati A.Kkekić zna da je ovaj podcast više demokršćanski, desni, a ne liberalno-lijevi!
Naglašavam samo da netko ne kaže to je srpska ili ljevičarska, ili liberalna -antikršćanska propaganda!

Uglavnom preporučujem svima da pogledate šta kaže obrazovani i upućeni profesor...budite uvjereni da je upućen više od svih nas na forumu...ako ništa ,rođen je ,školvan je i živi u americi...nije rus isl.
Pogledajte ako niste do sada šta ja pišem zadnjih 9 mjeseci, pa slobodno usporedite šta sam ja govorio i šta je on rekao!

Profesor sa Harvarda, Columbije iznosi skroz iste stavove kao i ja!
Da se želim našaliti ili hvaliti rekao bih da je čovjek čitao moje postove i prepisao ih od mene :D
Naravno, nisam ni ja ništa prepisao od njega jer je ovo on nedavno rekao...osim toga nisam ga ni pratio do jučer

Nadam se da je ovime profa svima otvorio oči tko stoji iza rata , kome produžavanje rata ide najviše u korist, a kome najmanje koristi
Nadam se da ćete vjerovati tako jednom iskusnom ekonomist,političkom analitičaru, dugogodišnjem profesoru i državlajnu SAD-a!
Nije on laik, neupućena osoba ili rusofil!
najlakše je ljudima koji znaju nešto više lijepiti etikete...hoćete li i ovom pametnom i iskusnom čovjeku lijepiti etikete da je neznalica i rusofil??

https://www-jeffsachs-org.translate.goo ... _tr_pto=sc

Vrh

PostPostano: Pon lis 21, 2024 11:38 

Nikad čula i kad sam proguglala piše pravoslavni rabin. Pametnom dosta.
Ove epitete "upućen, naupućeniji, amerikanac itd " ne znače mi baš ništa. Imam svoj mozak i ne treba mi nitko za prosvjećenje, jedino mogu uvažiti ako mislim da se slaže s mojim stavom. Tako da ne, ne djeluju na mene internetske mudrosti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 266 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata