Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 04:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 05, 2025 12:50 

Uh koliko riječi, a sve da bi se izmotavao jer ne znaš suvislo napisati zašto neandertalci i kromanjonci nisu dokaz za TE? Vjerojatno su ti filmovi bili dosadni pa si zaspao kao ono kod molitve. Vidiš tada ti se i zdrav razum upokojio jer nije poanta da čitamo i gledamo filmove (ti savjeti su bezvrijedni jer su preopćeniti) već raspravljamo ono što smo usvojili naučili itd., zato smo na forumu.

Vrh

PostPostano: Pon sij 06, 2025 20:08 

Znam ja vrlo dobro šta je rekao dr. Terzin i sve mi je više nego jasno
O tome sam čitao i znao već prije 14 godina kada sam detaljno čitao o ID i TE i pisao na raznim svjetovnim i katoličkim forumima
Meni je sve jasno i o intiligentnom dizajnu koji znanstveno i sa masu dokaza pobija TE
O TE mi je bilo jasno već i prije negoli se kod nas počelo pisati o ID...Ta je teorija toliko šuplja, da svatko sa vrlo malo proučavanja može vidjeti da je to najveća prevara u javnom školstvu i obrazovanju cijelog Zapada!

Neka ID , dr. Terzina i ostale znastvenike koji pobijaju TE prouče oni koji misle da smo mi slučajno i mutacijama nastali od majmuna...njima se trebaju otvoriti oči
Meni je sve vrlo jasno...osim toga kako smo nastali vrlo jasno govori i Sveto pismo

Ti da imaš imalo intelektualnog poštenja onda ne bi progonila na ovoj temi ( a i na drugima) mene i Pintsa, nego bi se malo više usredotočila na one koji vjeruju u TE i da smo postali od majmuna
To je npr, Totus koja je i otvorila ovu temu i koja govori protiv Terzina
A kada je više puta pitam da ona pojasni kako ona vidi stvaranje svemira, zemlje i cjelokupnog života na zemlji , onda šuti??
šta misliš zašto šuti?
Ako imaš imalo poštenja počmi malo nju propitivati oko TE i šta ona misli!
Mani se nepoštenog proganjanja Pintsa i mene...

Vrh

PostPostano: Pon sij 06, 2025 21:09 

hrki je napisao/la:
Ti da imaš imalo intelektualnog poštenja onda ne bi progonila na ovoj temi ( a i na drugima) mene i Pintsa, nego bi se malo više usredotočila na one koji vjeruju u TE i da smo postali od majmuna

Za početak pitaj Pintsa tvrdi li Te da smo postali od majmuna?
Što se tiče poštenja ti bi ga se trebao držati ako hoćeš da i drugi tako rade. Ne bi ni od mene bilo pošteno kada bi me ti pitao podgrijava li se špinat, a ja ti odgovorim da čitaš kuharicu. Samo se neosnovano hvališ, a ne znaš jednostavno odgovoriti na pitanje i još nudiš neki dvoboj kratkim odgovorima, a ništa jednostavno i istinito svojim riječima nisi objasnio. Dakle nisi dokazao da možeš jednostavno odgovoriti zašto neandertalci nisu dokaz TE.

Vrh

PostPostano: Uto sij 07, 2025 12:19 

Svašta si izmješala što nema veze sa ovom temom
I njega uspoređivati s njima nema skoro nikakve veze
Otvorila si ovu temu a teško ti je poslušati profesora biologije koji u onom uratku govori baš o hominidima o kojima si ti jedino pisala
Čovjek ti tamo spominje baš što tebe zanima...psoominje ti kromanjonce, neandertalce i ostale hominide i dokazuje da oni ne dokazuju TE i ne dokazuju da ljudi potječu od majmuna i hominida!
Ti pitaš da ti netko pojasni u vezi gorila itd, a kada ti dam baš u vezi toga , tada ti se nada pogledati!??
Pogledaj i tamo ćeš sve čuti!
Ako ti o tome više znaš negoli dr. biologije i čovjek koji ruši TE onda nemoj gledati?

Onda ti nama pojasni ova pitanja koja si postavila baš ti i samo ti?
Ignorance is bliss...
Ako imaš zbilja želje da čuješ odgovore na pitanja koja te kopkaju onda budi intelektualno poštena i nelijena te pogledaj odgovore koji te zanimaju...
Sve drugo je filozofiranje i nepoštenje

Ja nisam baš nigdje postavljala pitanja o TE.
Mene zanima kako se uklapa kromanjonac, neandertalac i ostali humanoidi u stvaranje po Bibliji.
Neki suvisao odgovor, iako mi nismo stručni, ali bar logičan. Jer oni su ipak bili neka vrsta ljudi. Tko bi bio Adam? Naravno, Bibliju ne shvaćam doslovno, tj. naročito Stari zavjet.
Možda od strane teologa a ne Terzina.

Vrh

PostPostano: Uto sij 07, 2025 12:22 

Kažem ti pogledaj filmove u vezi ID i prof.Terzina..ali ako nećeš tvoja stvar

Reci nam onda po tvome mišljenju:
u vezi svemira, zemlje i cjelokupnog života na zemlji...šta je učinio Bog, a šta je učinio netko drugi ?
I što je ili tko je taj drugi?

O čemu ti?
Koji drugi, što izvrćeš?
Očito ne razumiješ moje pitanje.
Otvori svoju temu.
Moram se izviniti, Terzin je adventist i često je i po Hrvatskoj u organizaciji adventista na predavanjima. Oni su baš povezani i umnoženi. No kako odavno ne razmišljam puno o drugim denominacijama, pomiješala sam ih.

Vrh

PostPostano: Sri sij 08, 2025 15:56 

Ja nisam baš nigdje postavljala pitanja o TE.
Mene zanima kako se uklapa kromanjonac, neandertalac i ostali humanoidi u stvaranje po Bibliji.
Neki suvisao odgovor, iako mi nismo stručni, ali bar logičan. Jer oni su ipak bili neka vrsta ljudi. Tko bi bio Adam? Naravno, Bibliju ne shvaćam doslovno, tj. naročito Stari zavjet.
Možda od strane teologa a ne Terzina.

Pa reci nam šta kažu vrli znanstvenici...šta kažu veliki "stručnjaci" iz Krapinskog muzeja kojeg si spominjala
Reci nam šta oni kažu?
Tada ćeš i sama vidjeti je li to laž ili nije
Odnosno tko su bili/-a ta navodno velika otkrića u Krapini

Vrh

PostPostano: Čet sij 09, 2025 12:46 

Opet ti u kupe ja u špade.
Uopće ne razumiješ što pitam, ili tvoj mozak funkcionira drugačije od mog.
Kome bih to "vama" trebala reći što kažu znanstvenici? Ako imaš više od 4 razreda osnovne, valjda znaš.
I priložila sam toliko znanstvenih tumačenja da ti je pitanje totalno deplasirano.

I kakva "navodna" otkrića??? :oo

"Krapinski pračovjek je popularni naziv za praljude iz vrste neandertalaca čiji su fosilni ostatci pronađeni u špilji na Hušnjakovu brijegu pored Krapine. Zbirka je prikupljena pri iskapanjima koja je vodio Dragutin Gorjanović-Kramberger 1899. – 1905. Jedna je od najvećih zbirki neandertalaca uopće, pa služi za proučavanje biološke varijabilnosti populacije praljudi. Sadrži gotovo 900 kostiju sedamdesetak pojedinaca, životne dobi između 3 i 27 godina. Nađeni su gotovo svi dijelovi kostura, ali znatno razlomljenih kostiju. Nema sustavno pokopanih pojedinaca, cjelovito sačuvanih lubanja, ni čitavih dugih kostiju. To, kao i tragovi struganja i rezanja na pojedinim kostima, navelo je rane istraživače na pretpostavku da je krapinski pračovjek bio ljudožder. Novija su istraživanja pokazala da takva oštećenja mogu nastati i kao posljedica prirodnih procesa u tijeku fosilizacije, no pitanje kanibalizma i danas je predmet znanstvenih rasprava. Uz ostatke krapinskoga pračovjeka pronađeno je mnoštvo kostiju izumrlih vrsta životinja, špiljskog medvjeda, pragoveda, mamuta, vuka, Merckovog nosoroga, svisca i drugih, te oko 300 uradaka od kalanoga kamena poput batića, strugala, šiljaka, grebala, noževa, pila i svrdala koji pripadaju arheološkom razdoblju srednjega paleolitika, odnosno moustérienskoj tehnologiji. Nađeni su i tragovi ognjišta i opaljene kosti, što znači da se krapinski pračovjek već služio vatrom. Starost krapinskih nalaza procjenjuje se na približno 130.000 godina.[1]

Nikad nije kasno za učiti.

Vrh

PostPostano: Čet sij 09, 2025 13:04 

Opet ti u kupe ja u špade.
Uopće ne razumiješ što pitam, ili tvoj mozak funkcionira drugačije od mog.
Kome bih to "vama" trebala reći što kažu znanstvenici? Ako imaš više od 4 razreda osnovne, valjda znaš.
I priložila sam toliko znanstvenih tumačenja da ti je pitanje totalno deplasirano.

I kakva "navodna" otkrića??? :oo

"Krapinski pračovjek je [b]popularni naziv za praljude iz vrste neandertalaca čiji su fosilni ostatci pronađeni u špilji na Hušnjakovu brijegu pored Krapine. Zbirka je prikupljena pri iskapanjima koja je vodio Dragutin Gorjanović-Kramberger 1899. – 1905. Jedna je od najvećih zbirki neandertalaca uopće, pa služi za proučavanje biološke varijabilnosti populacije praljudi. Sadrži gotovo 900 kostiju sedamdesetak pojedinaca, životne dobi između 3 i 27 godina. Nađeni su gotovo svi dijelovi kostura, ali znatno razlomljenih kostiju. Nema sustavno pokopanih pojedinaca, cjelovito sačuvanih lubanja, ni čitavih dugih kostiju. To, kao i tragovi struganja i rezanja na pojedinim kostima, navelo je rane istraživače na pretpostavku da je krapinski pračovjek bio ljudožder. Novija su istraživanja pokazala da takva oštećenja mogu nastati i kao posljedica prirodnih procesa u tijeku fosilizacije, no pitanje kanibalizma i danas je predmet znanstvenih rasprava. Uz ostatke krapinskoga pračovjeka pronađeno je mnoštvo kostiju izumrlih vrsta životinja, špiljskog medvjeda, pragoveda, mamuta, vuka, Merckovog nosoroga, svisca i drugih, te oko 300 uradaka od kalanoga kamena poput batića, strugala, šiljaka, grebala, noževa, pila i svrdala koji pripadaju arheološkom razdoblju srednjega paleolitika, odnosno moustérienskoj tehnologiji. Nađeni su i tragovi ognjišta i opaljene kosti, što znači da se krapinski pračovjek već služio vatrom. Starost krapinskih nalaza procjenjuje se na približno 130.000 godina.[1] [/b]

Nikad nije kasno za učiti.

nikada nije kasno
pa pojasni nam ili meni...taj znanstveni pojam PRALJUDI
Šta su točno oni?
Šta znanost kaže za njih spram čovjeka ?
Mi smo nastali od tih praljudi ili šta točno?

Vrh

PostPostano: Čet sij 09, 2025 16:50 

Evo, čitaj: https://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Covj ... a_genetika

Vrh

PostPostano: Čet sij 09, 2025 17:18 

Čekaj malo! Ti iz wikipedia.org učiš odakle je nastao čovjek?! Borme hudo. :| Karl Rahner i Hans Urs von Balthasar nula bodova?! Od njih ne učiš odakle je nastao čovjek?! To ti je previše zaostalo?! Kao 90% katolika u hrvata. Ako je tih 90% kao ti, da uče iz wikipedia.org odakle je nastao čovjek, onda nije ni čudno što nam tako jest u državi. Krivo pišem, ne samo u državi, nego i u Crkvi. :|

Vrh

PostPostano: Čet sij 09, 2025 17:37 

Ako imaš više od 4 razreda osnovne, valjda znaš.

Valjda znam - što?! Što to valjda znam?! De mi reci: šta ti misliš, ima li Joseph Ratzinger više od 4 razreda osnovne škole?! :lol: Da si samo jednom uzala i pročitala, barem jednu stranicu neke njegove knjige, ne bi se ovde toliko sramotila. Jesi čitala: "Stvaranje i evolucija" Joseph Ratzinger?! "U početku stvori Bog" Joseph Ratzinger?! "Vjera - istina - tolerancija" Joseph Ratzinger?! Ne moraš ništa odgovoriti, nije postavljeno pitanje, samo glasno razmišljanje. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet sij 09, 2025 18:53 

totus tuus je napisao/la:

Ovdje nije baš odgovor na to pitanje, ali se govori o znanstvenoj mogućnosti postojanja naših praroditelja Adama i Eve https://www.bitno.net/academicus/znanos ... dam-i-eva/

Vrh

PostPostano: Pet sij 10, 2025 08:47 

Ovdje nije baš odgovor na to pitanje, ali se govori o znanstvenoj mogućnosti postojanja naših praroditelja Adama i Eve https://www.bitno.net/academicus/znanos ... dam-i-eva/

Odličan tekst, hvala na linku!

Vrh

PostPostano: Pet sij 10, 2025 08:51 

Mislim da je u cijeloj priči najvažnije razdvojiti vjeru od znanosti u smislu da se ne postavljaju teorije oslanjajući se samo na vjeru/bibliju.
To je činio kreacionizam i nije donijelo ništa dobra Crkvi.
S druge strane Inteligentni dizajn je puno - inteligentniji. :mrgreen:
ID je postavio tezu i brani je argumentima koji su iz domene znanstvenog promišljanja i metodologije.

Vrh

PostPostano: Pet sij 10, 2025 15:22 

Ovo je ok glede mog pitanja, mislila sam rasprave u tom smjeru iako sam vidjela slično kod kreacionista :))

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata