Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 19, 2026 05:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 25, 2009 09:05 

Mislim da će Seminar koji će se održati od petka 13. veljače do nedjelje 15. veljače u Pastoralnom institutu Zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 29, dati značajan doprinos osposobljavanju tima stručnih suradnika za samostalno istraživanje na području novih religioznih pokreta. Mislim da će vjernici manje "lutati" u tom području.
Slika
Fra Josip Blažević

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2009 06:33 

Administrator je napisao/la:
Komentari na članak iz GK sa teme o kršćanskoj prihvatljivosti Homeopatije
su otišli u širinu pa otvaram novu temu o alternativi općenito.
EDIT: Kasnije je tema "Kršćanstvo i Alternativna medicina" spojena sa ovom temom

:wink: U ponuđenom članku nema ništa što već nije rečeno. GK stavlja naglasak na zdravlje i na opasnost prijevare, odnosno obmanjivanja. Nisu svi iscjelitelji apriori željni isključivo zarade. Ima ih koji to rade i besplatno, ali u mnogim slučajevima riječ je o osobama poremečenog ponašanja. Kad se kaže ''bunika'' sve je jasno. :lol:
Ono što mene smeta jesu nekritički napadi nekih ''duhovnjaka'' koji nemaju drugog posla pa ljude plaše videći svugdje đavla i njegove šape.
U pozadini je zapravo neznanje, pa se sve što je odmah neshvatljivo trpa u duhovno područje. Tako, kad je riječ o prirodnim energijama čije djelovanje je otkriveno u davnini, a kako je medicina bila oduvijek usko povezana s religijskom praksom, danas neki revnitelji sve to nekritički osuđuju. Največe zlo je po njima to što su te religije u čijim se svetim spisima nalaze i opisi takve vrste liječenja uglavnom dualistučke, pa je opasnost golema, jer nikad neznaš koje zlo božanstvo ima vlast nad bioenergijom recimo. :lol:
No, prema zdravom razumu i zdravom katoličkom nauku, sve što postoji čudesno je djelo je Božje.
Ono čega se vjernik treba čuvati kada su u pitanju kojekakvi iscjelitelji, a to je da ga se ne bi uvuklo u kakav obred, posebno neki obred inicijacije koji prakticiraju neke prikrivene sekte joge, transcendentalne meditacije, reikija....
Dovoljno je baciti pogled na slike po zidu jedne takve ''ordinacije'' i ako se tu nalazi Sai Baba ili kakvi gurui i žutim tunikama, stvari postaju odmah jasnije.
Ponekad ima vrlo živopisnih kombinacija: Sai Baba, Kist, te obavezno gospa Međugorska... A bude tu i vlč. Sudac (ni kriv ni dužan, naravno), a vidio sam i druga Tita. Tako da to šaroliko društvo daje dojam neke santarije ili voodo orakla :roll: :lol:

Vrh

PostPostano: Sri lip 03, 2009 10:27 

Koliko sam te shvatila, bioenergija je u redu?

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 06:03 

Citat:
zumzum je napisao/la:

:wink: Je, i visak i kristali i akupunktura... Ali ako ti netko kaže da trebaš svako jutro preskakati svinjsku kopanju kako ti ne bi kune pobjegle iz novčanika, budi opdrezna, jer oko kopanje je uvijek sklisko.Pazi da ne opadneš. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 06:32 

nema kod nas, fala Bogu kopanje :)

ali fakat mi novci bježe....imaš li koju drugu praktičnu i mudru tehniku samopomoći?

:roll:

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 13:00 

pitanje angelusu:koja je razlika između liječenja bioenergijom i polaganja ruku svećenika tj.kad liječi Duh Sveti? Mislim na konačni učinak

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 17:43 

Zanimljiv odgovor, Angelus. Obično čujem kontre od toga što si naveo ovdje.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 18:21 

Citat:
zumzum je napisao/la:
nema kod nas, fala Bogu kopanje :)

ali fakat mi novci bježe....imaš li koju drugu praktičnu i mudru tehniku samopomoći?

:roll:

:wink: Nemoj barem ti kukati. Doči će furešti i biti će šoldi.

Vrh

PostPostano: Čet lip 04, 2009 18:37 

Gutaperka je napisao/la:
pitanje angelusu:koja je razlika između liječenja bioenergijom i polaganja ruku svećenika tj.kad liječi Duh Sveti? Mislim na konačni učinak

:wink: Svako živo biće ima životnu energiju (bio-energiju). Kod ljudi je vrlo različit intenzitet te energije. Ima ljudi kojima ta energija ''curi'' kao iz akumulatora struja, ako gori koja lampica ili se žice dotiču lima. Razne frustracije, strahovi,... troše silno energiju pa su takvi ljudi slabi, bezvoljni...
Osoba koja je psihofizički stabilna, zdrava je osoba i posjeduje dovoljno energije i za druge. Kao kad puniš akumulator koji se ispraznio.
To se čak može osjetiti. Kad sjediš blizu osobe koja je puna životne energije osjetiš nešto poput topline koju zrači. U nekim slučajevima se može osjetiti svojevrsno peckanje. Kao kod statičkih struja.
Što se pak tiče polaganja ruku; tu postoje različite razine. Od polaganja ruku pri podjeljivanju nekih sakramenata, pa do onoga što ti spominješ, a o čemu nemam nikakvo iskustvo i vrlo sam skeptičan prema toj tvrdnji da liječi Duh Sveti. U prvoj Crkvi je bilo takvih pojava. Svakako, nikako ne treba silu Duha Svetoga miješati s jednom prirodnom pojavom.
Bioenergija ne spada u domenu duhovnog, niti su bioenergetičari neki karizmatici. To su jednostavno ljudi koji imaju snažnu životnu energiju.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 13:44 

Zao mi je ali se nikako ne mogu sloziti s tvrdnjom da je jednom vjerniku normalno da koristi usluge bioenergeticara,a ujedno da tvrdi da je skeptican prema djelovanju Duha Svetoga.Znam samo iz svjedocanstava mnogih ljudi da koristenje alternativnih metoda kratkorocno pomogne,a dugorocno ostavlja vrlo lose i neugodne posljedice.TKO JE KAO BOG?Lijep pozdrav i Bozji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 14:58 

i mene je začudio angelusov odgovor kao i tebe. :shock:

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 17:42 

angelus je napisao/la:
Citat:
zumzum je napisao/la:

:wink: Je, i visak i kristali i akupunktura... Ali ako ti netko kaže da trebaš svako jutro preskakati svinjsku kopanju kako ti ne bi kune pobjegle iz novčanika, budi opdrezna, jer oko kopanje je uvijek sklisko.Pazi da ne opadneš. :lol:

Gutaperka je napisao/la:

:wink: Svako živo biće ima životnu energiju (bio-energiju). Kod ljudi je vrlo različit intenzitet te energije. Ima ljudi kojima ta energija ''curi'' kao iz akumulatora struja, ako gori koja lampica ili se žice dotiču lima. Razne frustracije, strahovi,... troše silno energiju pa su takvi ljudi slabi, bezvoljni...
Osoba koja je psihofizički stabilna, zdrava je osoba i posjeduje dovoljno energije i za druge. Kao kad puniš akumulator koji se ispraznio.
To se čak može osjetiti. Kad sjediš blizu osobe koja je puna životne energije osjetiš nešto poput topline koju zrači. U nekim slučajevima se može osjetiti svojevrsno peckanje. Kao kod statičkih struja.
Što se pak tiče polaganja ruku; tu postoje različite razine. Od polaganja ruku pri podjeljivanju nekih sakramenata, pa do onoga što ti spominješ, a o čemu nemam nikakvo iskustvo i vrlo sam skeptičan prema toj tvrdnji da liječi Duh Sveti. U prvoj Crkvi je bilo takvih pojava. Svakako, nikako ne treba silu Duha Svetoga miješati s jednom prirodnom pojavom.
Bioenergija ne spada u domenu duhovnog, niti su bioenergetičari neki karizmatici. To su jednostavno ljudi koji imaju snažnu životnu energiju.

Ja se s ovim nikako ne bih složila. Imala sam priliku susresti se s bioenergetičarom, taj je čak tvrdio da imam takvu razinu bioenerije da se sama mogu baviti liječenjem i pokušao me naučiti toj "vještini". Bogu hvala, nisam ustrajala u tom.

Istina je da od takve osobe možeš osjetiti neku vrst elektriciteta ili možda čak magnetizma, npr. moj dlan se od njegova dlana odbijao kao magnet, dok su nam se vrhovi prstiju privukli kao magneti, ja sam čak osjetila i nekakav elektricitet. Moji dlanovi su znali biti vrući kao da sam u temperaturi i to se ne osjeti kad te netko uhvati za ruku, nego kad nekom ruku staviš npr. na leđa, dlan kao da gori, ali u liječenju bioenergijom nema ničeg što bi ja definirala ni znanstvenim, ni Božjim, meni to u potpunosti liči na okultno.

Onaj koji liječi bioenergijom, ako uopće liječi, ne zna od kud mu ta "energija", on čini određene pokrete i usmjerava svoje misli i ruke u određenom smjeru, na način kao da prenosi neku energiju iz okruženja (moj "učitelj" je govorio čak svemira) na određenu točku. Tu čovjek postaje medij za silu koja je njemu u potpunosti nepoznata, svakako ne Boga.

Rad s viskom je gotovo kao gatanje, po onom što sam ja u to vrijeme imala priliku vidjeti. Postavljaju se pitanja i traže odgovori, prati se kretanje - odgovor viska. Visak se i sam koristi kao alat - sredstvo u prijenosu bioenergije.

Usporediti ovo s polaganjem svećeničkih ruku je potpuno pogrešno, a usporediti s liečenjem Duhom Svetim i pogotovo.

Koja životna energija? Životna enerija je nešto sasvim suprotno. Bioenergetičari su najkrepaniji ljudi na svitu, a za pristati na to da se nešto na taj način služi s tobom nije mi baš primjer psihofizički zdrave osobe. Čovjek koji se s tim bavi je obično sredstvo kao kabel koji vodi od utičnice do pegla npr..

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 19:36 

Bravo Tirsa ti si opsirnije obrazlozila ono sto ja mislim o alternativnim metodama.Naravno da nije zdravo ni za duh ni tijelo izvrgavat se nepoznatim silama i duhovima.Cinjenica je da puno ljudi nije svjesno duhovne stvarnosti.Kao sto postoji Duh Sveti pokretac svega dobroga tako postoje i zli duhovi opasni i destruktivni.Nije dobro zadirati u nesto sto nam nije poznato,a moze biti itekako opasno.Osobno poznajem osobu koja se bavila reikijem,sada se lijeci od shizofrenije.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 20:24 

:wink: Svatko ima pravo iznijeti svoja mišljenja, ali nema pravo krivo interpretirati tuđe, osim ako je skromnijih precepcija.
Posebno sam se trudio da protumačim kako bioenergija nema veze sa snagom Duha Svetoga i kako su to sasvim različita područja koja ne treba miješati.
Jednako tako postoji mnoštvo neobjašnjenih pojava, pa ih razuman čovjek ne će odmah pripisivati magiji, ezoteriji i đavlu.
Imate jednu vrstu leptira koji iz Kanade tisućama kilometara lete na jug gdje će prezimiti. Oni koji krenu iz Kanade nikada neće stići na odredište, nego njegovi potomci, niti će ijedan od onih koji su krenuli na sjever stići na odredište, nego tek potomci. Može ih se stotinama kilometara skrenuti s puta, nakon izvjesnog vremena pohvatati će konce snalaženja i krenuti pravim smijerom. Šifra je u njima ili u nekoj sili izvan njih? Tako bi mogao nabrajati do jutra, a to su tek insekti. Čovjek, to remekdjelo Božjega stvaranja, nažalost svodi se na tek nekoliko funkcija, a sve ostalo je tera incognita - domena zlih sila. :lol: :lol: :lol:
No nitko vam ne brani vjerovati u što hoćete. Samo mi nemojte podmetati ono što nisam rekao jer to bi već moglo spadati u domenu Zla. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2009 22:07 

angelus je napisao/la:
:wink: Svatko ima pravo iznijeti svoja mišljenja, ali nema pravo krivo interpretirati tuđe, osim ako je skromnijih precepcija.
Posebno sam se trudio da protumačim kako bioenergija nema veze sa snagom Duha Svetoga i kako su to sasvim različita područja koja ne treba miješati.
Jednako tako postoji mnoštvo neobjašnjenih pojava, pa ih razuman čovjek ne će odmah pripisivati magiji, ezoteriji i đavlu.
Imate jednu vrstu leptira koji iz Kanade tisućama kilometara lete na jug gdje će prezimiti. Oni koji krenu iz Kanade nikada neće stići na odredište, nego njegovi potomci, niti će ijedan od onih koji su krenuli na sjever stići na odredište, nego tek potomci. Može ih se stotinama kilometara skrenuti s puta, nakon izvjesnog vremena pohvatati će konce snalaženja i krenuti pravim smijerom. Šifra je u njima ili u nekoj sili izvan njih? Tako bi mogao nabrajati do jutra, a to su tek insekti. Čovjek, to remekdjelo Božjega stvaranja, nažalost svodi se na tek nekoliko funkcija, a sve ostalo je tera incognita - domena zlih sila. :lol: :lol: :lol:
No nitko vam ne brani vjerovati u što hoćete. Samo mi nemojte podmetati ono što nisam rekao jer to bi već moglo spadati u domenu Zla. :lol: :lol: :lol:

Što se mene tiče, na ovo mogu uzvratiti ovim:

- Koji je stav Crkve? Meni se čini da nije dobro da svećenik o poprilično, kako sam kažeš, neistraženoj pojavi promiče stavove koji čini mi se i nisu baš u skladu s stavom Crkve?

- Čovjek je sam neistraženo biće i nije nužno da je sve ostalo osim ono malo poznatog, domena zlih sila, međutim postoje li te sile i postoji li mogućnost da čovjek na ovaj način postane sredstvo tih sila?

Ovo smatram važnim pitanjem, jer ljudi danas traže razne oblike pomoći za svoje probleme, što ako su na ovaj način krivo upućeni? Prema ono malo mojeg iskustva, ja bih rekla da jesu. Ako jesu to onda već prestaje biti smješno. :idea: :roll:

Na kraju, doista nikom ne želim podmetati, niti to činim. :mrgreen:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata