Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 18, 2026 23:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub lip 13, 2009 06:26 

:wink: Ako netko od svećenika napiše knjigu ili održi predavanje, o tom području, to još ne možemo okarakterizirati kao mišljenje Crkve.
Premda postoje naputci ili pojedini dokumenti koji govore o tim pojavama poput ''Krist donosilac žive vode'', onda je to govor kojemu je cilj odvratiti vjernike od krivih interpretacija i zabluda na području vjere.
Jako je sužen broj praksi koje Crkva izričito osuđuje na tom području. To su one koje direktno niječu Boga; praksa sotonizma, magije, vještičarstva....,te prakticiranje religijskih rituala koji pripadaju drugim višebožačkim religijama, ako ih vjernik takvima prihvaća, s posebnim naglaskom da se nesmiju kombinirati s ritualima Crkve. Na primjer: umjesto pripjevnog psalma u misi pjevati Hare Krišna.... :lol:
Već sam nebrojeno puta naglasio da mnoge prakse liječenja čuvane i prenošene u spisima Dalekoistočnih religija, pa čak i posvećene nekom božanstvu, za vjernika kršćanina gube sve ono što se tih vjera tiče, ako tome pristupa isključivo kao sredstvu ozdravljenja. Jer tko zastupa mišljenje da postignuti učinak treba pripisati religijskoj praksi a ne nečemu što tek spada u prirodne zakone, onda on zapravo afirmira ta v jerovanja.

Vrh

PostPostano: Ned lip 14, 2009 21:30 

Draga Leja jako dobro razumijem o čemu pričaš, razumijem zato jer imam šum u uhu dvadesetičetirisata dnevno već osam godina, s povremenim vrtoglavicama, uza sve obaveze koje imam kao zaposlena i majka troje djece. Svatko može zadobiti milost kod Gospodina, ali si treba odgovoriti na dva pitanja: prvo - koliko je tvoje pouzdanje u Njega i drugo - koji ti je život važniji, ovozemaljski ili vječni. I nije bitno što Crkva kaže o alternativnoj medicini, tu ćeš naići na onoliko različitih mišljenja koliko osoba pitaš. Bitno je da li ti vjeruješ da ti tvoj Bog čini dobro i onda kad ti neke situacije nisu ugodne (ni trsu valjda nije ugodno kad ga vinogradar obrezuje, ali je to zato da donese još više ploda). Na kraju krajeva kršćanin treba preispitivati ne samo alternativnu, nego i klasičnu medicinu jer u medicinu spadaju i pobačaji i umjetna oplodnja i amniocenteza...Znam mnogo katolkinja koje pobačaje smatraju samo medicinskim zahvatom, idu na misu i pričešćuju se a za to se nisu pokajale...Sve se svodi na pouzdanje u Boga i vršenje Njegove volje - ako nisam planirala trudnoću Bog je želi, kakvo dijete mi podari ja ću ga prihvatiti, a ako mi nije podario dar plodnosti možda ima plan da svojom toplinom zaogrnem neko malo biće koje zemaljski roditelji nisu prihvatili ili možda želi da jače i žarkije molim (u jednom katoličkom časopisu čitala sam svjedočanstva žena koje su bile neplodne i zatrudnjele nakon što su molile jedna za drugu - pa što će nam onda bioenergija???). Nikad ne pomisli Leja da bi ti Bog bilo što uskratio. On te ljubi sa svim tvojim trpljenjima i ako mu se moliš reći će ti što želi da učiniš. Nemoj ništa poduzimati sama, kad imaš Njega. Ta rekao je: "Bez mene ne možete učiniti ništa". A i:"Ja sam s vama!" Zar to nije predivno? Hrabro dalje jer je uz tebe najjača sila svijeta - nevini Jaganjac i snaga Njegove krvi. Neću reći da je alternativna medicina neminovno štetna - kršćaninu je jednostavno nepotrebna.

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 20:31 

Gutaperka je napisao/la:
ok ali objasni ti meni kako neki radiestezist može znat da se na npr.dubini od 31 metra nalaze 3 vodene žile koje imaju protok od 6300 litara u minuti? Slažem se da tu ne treba radit drame ali s druge strane visak ne može pokazat da se na dubini od 31 metra nalaze 3 vodene žile koje imaju protok vode od 6300 litara u minuti jer su duljina i protok umjetne mjere a mjerni instrumenti koji služe za takva mjerenja se moraju precizno baždariti da bi mogli pokazivat takve podatke.

Sorry ako kasno reagiram, tek sam se nedavno priključila forumu, ali jednostavno ne mogu ignorirati ovako dobro postavljeno pitanje :idea:
Uistinu ako bagerom ne iskopaš rupu u zemlji duboku 31 metar tko to može znati da se na toj dubini krije voda i bez mjernih instrumenata znati brzinu protoka vode? Visak? Čovjek? Tko je ta inteligencija s kojom čovjek stupa u kontakt da bi došao do tih informacija, koji joj je cilj i svrha i zašto ljudi takvo što uopće pitaju i znaju li točno koga pitaju? :?:

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 21:17 

:wink: Podzemne vode stvaraju statički elektricitet na koji prema intenzitetu reagira visak ili rašlje.
No, oko nas postoji mnoštvo interaktivnih komunikacija između živih bića i tzv. mrtve prirode, kao i između pojedinaca, ali ih ne registriramo, jer smo jednostavno iz utilitranih potreba za preživljavanjem svedeni na osnovna osjetila komunikacije; vid, njuh, sluh.....Ostalo, suptilno ne zamjećujemo ili prelazimo preko toga, a to se često može osjetiti. Koliko puta vam je osoba koju ste nazvali kazala; upravo sam te htjela nazvati? Koliko puta ste se okrenuli jer ste imali neodoljivi osjećaj da je netko iza vas. Pa poruke u snovima.....
Zbog vlastitog duhovnog siromaštva, koje je plod načina života i načina stjecanja informacija o životu, ne postoji mjesta za čudesnost onoga što je Bog stvorio, a ako se s time susretnemo, bez razmišljanja pripisati ćemo to nekopj sumnjivoj sili koja smrdi na sumpor. :roll:
Nekada su novine, da bi privukle čitateljstvo izvukle kakvu mističnu priču, danas to ne pali. Drže se klasike: lova, sex, nasilje....to su preokupacije današnjeg čovjeka,nažalost.
Jednako tako ne mogu se sve suptilne pojave razjasniti, posebno ne bagerima. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 07:56 

angelus je napisao/la:
:wink: Zbog vlastitog duhovnog siromaštva, koje je plod načina života i načina stjecanja informacija o životu, ne postoji mjesta za čudesnost onoga što je Bog stvorio, :

Blago siromašnima duhom njihovo je kraljevstvo nebesko. Ovo je blaženstvo za mene čudesno...
A o vezama s mrtvima- znala sam za jednu gospođu koja je takve veze uspostavljala (moje prijateljice kuma). Uopće nije bila riječ o nekakvoj prirodnoj nadarenosti. Jednostavno je upala u neku situaciju da je došla s time u doticaj i ta je znanja sama produbljivala, vodila ju je znatiželja i želja da postigne nešto više (odsustvo duhovnog siromaštva). Završila na psihijatriji kao težak slučaj. Izlazila noću iz svog tijela i putovala gradom, "išla" tako po svetu vodu u crkvu.
Biram duhovno siromaštvo i ne odmičem se od Kristova nauka.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 14:27 

:wink: Joj, ti si sve pobrkala, ja nisam govorio o spiritizmu. Sad konačno vidim da su neka vlč. gospoda u pravu i dobro ih je slušati. Sve je grijeh i traženje vode i sanjanje i nedaj Bože intuicija.... slušaj što ti oni kažu, barem nećeš noću u crkvu po blagoslovljenu vodu, jer crkve su noću uglavnom zaključane. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 16:01 

angelus je napisao/la:
:wink: Joj, ti si sve pobrkala, ja nisam govorio o spiritizmu. Sad konačno vidim da su neka vlč. gospoda u pravu i dobro ih je slušati. Sve je grijeh i traženje vode i sanjanje i nedaj Bože intuicija.... slušaj što ti oni kažu, barem nećeš noću u crkvu po blagoslovljenu vodu, jer crkve su noću uglavnom zaključane. :roll:

Možeš ti zaključati crkvu s najmodernijom protuprovalnom bravom, ali od posjeta koji sam opisala nećeš je zaštititi. Kad tijelo noću ostane u krevetu a duša iziđe... ne vrijedi brava. Neka mi dragi Bog oprosti što iznosim tuđu intimu i neka nekome bar opisani slučaj pomogne - kod gospođe je sve počelo s privatnim poduzetništvom, nastavilo se s nekakvim tretmanima koji su trebali uskalditi njeno biće sa samom sobom da bi postigla uspjeh u poslovnim pregovorima i materijalno blagostanje (i jest, postigla ga je), zatim reiki, pa raspad braka, pa putovanje s jednog na drugi kraj svijeta da bi joj Dalaj lama ili Sai baba, ne znam točno, dao mantre. Sve je ovo trjalao dugi niz godina i nije odmah bilo tako drastično. Bilo je u toj familiji u svemu tome događaja koje teško mogu ispisati (rodoskvrnuće), ma katastrofa...a počelo je s tako bezazlenim usklađenjem životne energije. Završilo je da nekad četveročlana obitelj više ne kontaktira nitko s nikim, materijalno osiromašena, duševno rastrojeni roditelji koji si više nisu muž i žena, djeca - hvala ti Bože još nekako sa zdravljem.
Ne slušam ti ja Angeluse vlč. gospodu, oni imaju o ovoj temi isto različita mišljenja a neki nemaju uopće mišljenja, ja ti biram jednog jedinog Gospodina, a da bih čula što on kaže treba mi samo jedno – ponizno srce.
Netko je lijepo rekao – ne treba sve sotonizirati. U mojoj je kući „Božja biljna ljekarna“ (nekada su svećenici bili jedini pismeni ljudi u selu).
Ali ne treba od svega niti praviti znanost. Pogotovo ne od pseudoznanosti.
Ako se moj mali sinčić udari - ja moram poljubiti ranu. I on automatski prestane plakati. Možeš mjeriti kojim god hoćeš instrumentima tu iscjeljujuću energiju koja ga je ozdravila, možda nešto i izmjeriš... ali njega će boljeti i dalje, a prestao je plakati jer mu uslijed miline ljubavi i zaštićenosti koju osjeća u mom krilu ta bol postane minorna.
Tako i ja želim u krilo svog Gospodina.
:D

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 19:49 

:wink: Pametno ti Ruta razmišljaš, samo osoba koju spominješ sigurno nije počela ''letjeti'' :lol: kad je počela s usklađivanjem svoje energije, jer ona je sirotica samo s povečanim žarom zaronila dublje u svoju psihozu, jer je, kako i sama navodiš, iz takve obitelji. Sve su to znakovi duševne bolesti.
Iako se ne bi izliječila, njezino bi se stanje vjerojatno popravilo kada bi imala stručnu osobu i to s medicinske i duhovne strane da joj pomogne da barem funkcionira u relanom svijetu, a ne u svojim fikcijama.
Predpostavljam da si shvatila da se kod mene radi o osobi koja s ljudima komunicira nekonvencionalno, pa mi je drago da se nisi naljutila na neke moje zajedljive primjedbe kojima nastojim ljude ''probuditi'' da misle racioanlno i slobodno. Jer takve nas je Bog stvorio. Naravno i hrabrost ima svoje granice.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 21:33 

angelus je napisao/la:
osoba koju spominješ sigurno nije počela ''letjeti'' :lol: kad je počela s usklađivanjem svoje energije, jer ona je sirotica samo s povečanim žarom zaronila dublje u svoju psihozu, jer je, kako i sama navodiš, iz takve obitelji. Sve su to znakovi duševne bolesti.

Nisam se dovoljno jasno izrazila jer mi je mučno govoriti o nečijoj tako teškoj životnoj realnosti. Nije ona iz neke loše obitelji. Nego je uvođenjem tih nazovi duhovnosti u svoj život i život njenog muža i djece sve polako ali sigurno kretalo nizbrdo i odnosi u obitelji postali su puni devijacija, dok se svi nisu potpuno otuđili. Ja zaista o tim ezoterijskim i inim praksama niti znam , niti želim znati, jedinu intelektualnu radoznalost budi mi Isus i Evanđelje i padaju mi na pamet njegove riječi:"Po plodovima ćete ih prepoznati!" A ono što vidim u svojoj okolini samo mi dokazuje da su te riječi istinite. A vidim jako puno osoba koje pomoć traže svuda i od svakoga i rasipaju vrijeme i novac a ne dobiju pomoć nego odmoć. Mnogi koji se bave reikijem uvjereni su da imaju neke specijalne moći na druge ljude i zbivanja a konce vlastita života više nisu u stanju držati u rukama.
Dakle Angeluse ne zamjeri, ali nisam u mogućnosti zainteresirati se za alternativne duhovne prakse i protoke energija nego za plodove takvih praksi u životima ljudi. Bože pomozi im!

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 21:44 
Administrator

angelus je napisao/la:
:wink: Ako netko od svećenika napiše knjigu ili održi predavanje, o tom području, to još ne možemo okarakterizirati kao mišljenje Crkve.
(...)
Jako je sužen broj praksi koje Crkva izričito osuđuje na tom području.

Svatko, pa i svećenik ima pravo na svoje mišljenje. No ono što sve zanima je stav i savjet Crkve.
Crkva ne osuđuje pojave koje još nisu dovoljno ispitane, ali ih i ne podržava.
No Crkva osuđuje New Age dokumentom "Isus Krist - donositelj vode žive" u kojem navodi da New Age i kršćanstvo ne mogu ići zajedno.
Najveći dio Alternativne medicine je vezan uz New Age. Na to Crkva jasno upozorava, i u tom smislu i Glas Koncila daje odgovor na pitanje "Odobrava li Crkva liječenje bioenergijom?":
http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 4&act=show

angelus je napisao/la:
Već sam nebrojeno puta naglasio da mnoge prakse liječenja čuvane i prenošene u spisima Dalekoistočnih religija, pa čak i posvećene nekom božanstvu, za vjernika kršćanina gube sve ono što se tih vjera tiče, ako tome pristupa isključivo kao sredstvu ozdravljenja. Jer tko zastupa mišljenje da postignuti učinak treba pripisati religijskoj praksi a ne nečemu što tek spada u prirodne zakone, onda on zapravo afirmira ta vjerovanja.

Za alternativne prakse se ne može dokazati da spadaju u prirodne zakone. Njima se ne može pristupiti samo kao sredstvu ozdravljenja (točnije iscjeljenja - jer nasuprot medicini ove prakse uključuju cjelovitu osobu, dakle i njezin duhovni dio).

EDIT: Tema "Kršćanstvo i Alternativna medicina" spojena je s ovom temom, da ne pišemo na dve teme isto.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 09:41 

Molim vas za molitvu...i podrzku...
Nalazim se u jednom ljecilistu gdje pravim terapije...Ima nas iz cijele Austrije.i svakakvih..
Predstavila sam se kao katolkinja i to javno svjedocim....u grupi sam s jednom zenom Jehovi svjedoci...Vodimo zustre diskusije....Ona se jako cudi koliko ja znam i kakva je to Katolicka vjera koju ja svjedocim? Njeni su bili Katolici,ona je krstena u katolickoj crkvi ali su poslje njeni roditelji presli u Jehove,a i njena su djeca(vec odrasla) i unucad takodjer..

Problem...U gripu imamo djevojku 21 godinu Dzeni...koja je krstena u Katolickoj crkvi,ali njeni roditelji nisu prakticirali ,kako treba nasu vjeru...Dzeni se jako interesuje i djeli mnogo interes s njom o Jehovima..a s moje strane,sto god joj recem,ona ima kontra odgovor iz osobni iskustava familije...

Pronasle su na netu,a i Brigite(Joehova) je odmah rekla ..da su oni Religija i da su priznati kao religija...
Ovo pisem,da tko god ima i zeli,da se moli skupa samnom za Dzeni..da se obrati i da ostane u svojoj vjeru...
U Nedjelju sam bila na sv. misi i bilo nas je negdje oko 15....a u utorak je bila sv.misa i svecenik i ja bili smo sami...
Stupila sam u razgovor s njim i pitala ga sta je to...Rekao mi je nazalost...sve je manje posjetilaca...Tuzno..?

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 09:47 

Ona je odbila da prihvati Tei chi/ci gong jer joj Jehova to ne dozvoljava,vidjela sam da ima dosta toga sto se treba obrati paznja prilikom vjezbe...Gimnastika sama vjezba je ok...ali disanje(ulaz energije)koji treba da opusti covjeka,lici mi kao na Reiki.."Nitko od katolika to ne odbija?"

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 18:14 

Citat:
Leja je napisao/la:
Ona je odbila da prihvati Tei chi/ci gong jer joj Jehova to ne dozvoljava,vidjela sam da ima dosta toga sto se treba obrati paznja prilikom vjezbe...Gimnastika sama vjezba je ok...ali disanje(ulaz energije)koji treba da opusti covjeka,lici mi kao na Reiki.."Nitko od katolika to ne odbija?"

:wink: Pa imamo mi i u Kat. crkvi ''jehovine svjedoke'' koji se boje svega i svačega, sad vidim da je i disanje upitno. :lol:
Ljudi dragi pa nemojte onda disati da slučajno kakva ''energija'' ne uđe u vas. :lol:

Znaš; koliko ima stanja raspoloženja toliko vrsta ima i disanja. Drugačije dišeš kada se bojiš, drugačije kada se odmaraš, a drugačije kada trčiš.... E pa onda se može pomoću vježbi disanja dostići stanje koje želiš.
Nikako ne bi bilo pametno da mirno sjediš, a dišeš kao da trčiš maraton.
Ali, ako se želiš opustiti, tada ćeš posebnom vrstom disanja to vrlo lako postići.
Jednako tako pokretima tijela i disanjem mogu se postići neka stanja tjelesne snage koju na Dalekom istoku pripisuju energiji chi, koja je svuda oko nas. Nju je Bog stvorio, ali ako čitaš ili slušaš one koji o tome nemaju pojma nego mitološki pristupaju takvim pojavama onda ... bolje da te nema... :lol:

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 12:26 

angelus je napisao/la:
Citat:
Leja je napisao/la:

:wink: Pa imamo mi i u Kat. crkvi ''jehovine svjedoke'' koji se boje svega i svačega, sad vidim da je i disanje upitno. :lol:
Ljudi dragi pa nemojte onda disati da slučajno kakva ''energija'' ne uđe u vas. :lol:

Znaš; koliko ima stanja raspoloženja toliko vrsta ima i disanja. Drugačije dišeš kada se bojiš, drugačije kada se odmaraš, a drugačije kada trčiš.... E pa onda se može pomoću vježbi disanja dostići stanje koje želiš.
Nikako ne bi bilo pametno da mirno sjediš, a dišeš kao da trčiš maraton.
Ali, ako se želiš opustiti, tada ćeš posebnom vrstom disanja to vrlo lako postići.
Jednako tako pokretima tijela i disanjem mogu se postići neka stanja tjelesne snage koju na Dalekom istoku pripisuju energiji chi, koja je svuda oko nas. Nju je Bog stvorio, ali ako čitaš ili slušaš one koji o tome nemaju pojma nego mitološki pristupaju takvim pojavama onda ... bolje da te nema... :lol:

Hvala-Angelus...Drago mi je da si odgovorio i dobro odgovorio..Bila sam nesigurna ,jer Trener cijelo vrijeme prica,kako "chi" prolazi kroz nase tijelo,i stalno ponavlja da moramo osjetiti "to opustanje"Jer to je svrha terapije..Ne bi bio nikakav problem za mene to prihvatiti da ne naglasava posebno..(ni drugi clanovi grupe nisu zadovoljni ,jer kazu da to nije pravi Tei-chi,chi gong)Da je izmjenio dosta toga u vjezbi..

(Izvinjavam se za zachatavanje)

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 13:30 
Administrator

Leja je napisao/la:
Trener cijelo vrijeme prica,kako "chi" prolazi kroz nase tijelo,i stalno ponavlja da moramo osjetiti "to opustanje"Jer to je svrha terapije..

Upravo kako ti je trener rekao, nema ništa lošeg u vježbama disanja, no prvotni cilj ovih vježbi nije fizičko dobro tijela, već oslobađanje duha.
Kad bi se moglo odvojiti duhovnu dimenziju iz tih praksi, onda tu zasigurno ne bi bilo problema.
Sama vidi o čemu se radi, pogotovo ako trener uvlači svoje elemente mimo tai-chi i qi-qong-a.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata