Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 09, 2026 07:57 

Zar se ne radi zamjeni teološki utemeljene vjere religijskom ideologijom....

Kada bi molitelji bili samo to što se vidi svake prve subote na trgovima, onda bi se moglo posumnjati.

Ali mogu ti posvjedočiti za riječku skupinu koju dobro poznajem: odeš li na bilo koje klanjanje pred Presvetim naći ćeš te ljude, odeš li u kapelicu trajnog klanjanja naći ćeš te iste ljude koji dežuraju, odeš li na mise po župama naći ćeš te ljude kao aktivne članove, odeš li na bilo koje vjersko događanje opet isti ljudi, u socijalnoj samposluzi, u prihvatilištu za beskućnike, u raznim molitvenim skupinama, u Hodu za život.... da ne nabrajam, mislim da je poanta jasna. Molitelji nisu došli iz vakuuma, svi smo mi duboko uključeni u vjerski život našeg grada.

Uz posebni naglasak na snažnu osobnu molitvu. Nije lako, posebno u manjem gradu, izaći na trg pred medije i podrugljivce, istrpjeti porugu, idućih dana susretati se sa svima iz svoje okoline koji su vidjeli tvoje fotografije na portalima i facebook stranicama, istrpjeti "poglede" i podsmjehe. Samo čovjek sa snažnom osobnom molitvom može donijet odluku da će izaći na trg, kleknuti i moliti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 07:59 

U Zagrebu prosvjednici protiv molitelja proizvode baš sotonsku buku ....

U Rijeci je bilo isto, uz to što je trg nesuporedivo manji i okružen zgradama, često nisam čuo ni sam sebe a kamoli predvoditelja.
Ali evo, već drugu subotu za redom molimo u tišini. Ne znam koji je razlog, svakako je puno ljepše nego molitva u buci.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 11:02 

Pints, ako poslušate nadbiskupa imati ćete blagoslov. Jednostavno.

Što se tiče ZG nadbiskupa nemoj poprimati medijski narativ podjela.

Stvar je sljedeća. ZG Ordinarij doveden je pred gotov čin. Razumiješ li ovaj dio!?
I što će. Prvo je rekao da on to ne bi tako činio, a kasnije brani pravo na demokratsko okupljanje. Jer je svjestan, kako i sam kaže, da zabrane ne vode nikuda.

Iduća je činjenica da nigdje pred tabernakulima ne vidim muškarce u molitvi Krunice, ili vrlo vrlo rijetko. Pričam za ZG koji poznam.

Mogao bi dalje ali zasada to.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 11:07 

Stvar je sljedeća. ZG Ordinarij doveden je pred gotov čin. Razumiješ li ovaj dio!?

OK, pusti sada biskupa. Reci mi tvoje mišljenje, što je u tom činu pogrešno? Nakane? Javna molitva? Krunica?
Što je toliko pogrešno da bi cijelu ovu molitvenu inicijativu trebalo nasilno ugasiti ili se distancirati od nje?
Napominjem da je ova molitvena inicijativa prisutna u 30ak zemalja svijeta, baš u ovom obliku, u Hrvatskoj sada na ravno 30 mjesta.
Zašt ne u Hrvatskoj, koji je problem?

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 12:34 

To je dobro pitanje, meritorno.

Mogu reći svoje mišljenje, ali ostaje samo mišljenje.

Prije toga, koliko vidim, duhovni rat je strogo hijerarhijski u Crkvi. Poprati kako se papa ophodi prema kardinalima, i oni prema njemu ( Rome reports, izvanredno zasjedanje). Dakako uvijek ima poneki koji iskače, a sada ne bi ulazio u to.

Nisam bio na javnoj krunici, i reći ću da tu imam isto mišljenje kao Kutleša, nije moj stil.
To ne znači da nemate pravo moliti javno, i da vam treba mandat biskupa jer proizlazi iz krizme.

Otvoren ću biti: ni molitve za život javne, hodovi za život nisu moj stil, što ne znači da nemaju nekih plodova. Antunovski hod recimo podržavam.

U slučaju Rijeke pustio bih da nadbiskup odluči. Time bi se skratile mnoge muke i konfuzije. Razlog je taj što čovjek ima službu - ordinira, i ne vidim da biste išta izgubili.

Posluh bi vam ušao u zaslugu pred Bogom. Učinak molitve ne ovisi o javnosti, nego ponajprije o čistoći nakane. Čistoča nakane, Bogu mila, je ona koja ne traži sebe. Zato bi molitelju trebalo biti svejedno gdje moli, pogotovo ako ga poziva autoritet. U suprotnom radi se o prikrivenoj sebičnosti; posluh je odsjeca.
Dakle, nije stvar izmjena taksativnih nakana, nego pitanje čiju slavu tražim svoju ili Božju.
Usp Amos 5,21-27 gdje Sikut i Kevan može biti idolopoklonstvo prekriveno pobožnošću.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 12:57 

Stvar je u tome da pokušavam razumjeti motive mojeg biskupa. Zato sam te pitao za tvoje mišljenje jer vidim da imaš isto nekakav otpor pa pokušavam preko tebe shvatiti što je u glavi mojeg biskupa, koji su mu motivi. Ima dvoje ili troje biskupa kojima ova molitva baš ne leži na srcu, to su usput izrekli i na tome je ostalo. Ali moj biskup vodi aktivni rat, stalno koristi medije i propovjedaonicu već tri godine za žestoku, na momente i grubu difamaciju. Koji su mu motivi, zašto to čini?
Baš me zanima kako će reagirati na nove molitvene nakane.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 13:11 

Molitva je najvažnija. Iz toga proizlazi da bolje bilo kakva nego nikakva.

Molitva ne postiže uvijek učinak. Mogao bi ovdje navoditi SZ i NZ ali ne da mi se.

Ovako, nije dovoljno ispaljivati strijele (moliti) nego je cilj pogoditi metu.

Molitva bez milosrđa, ljubavi prema bližnjem je neučinkovita. Ljubav pokriva mnoštvo grijeha (mislim petrova poslanica).

Ne treba vam prepirka sa biskupom tim manje što vam pruža ruku.

Pa rekao je: ako molitva iritira nekoga neću moliti. To bi bila i neka krepost uljudbe.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 13:26 

Znaš li za neku javnu molitvu koja nikoga ne iritira?

Antunovski hod mnoge iritira, znam iz prve ruke.
Riječka (mala) procesija za sv. Vida izaziva takve reakcije da usputni kafići namjerno pojačavaju muziku, da ne govorim o "pogledima" i dobacivanjima.
Proslava Vele Gospe na Trsatu iziritira cijeli kvart, sve je zakrčeno, ceste zatvorene, mise se preko zvučnika čuju na daleko.
Zvonjava crkvenih zvona toliko iritira da je čak osnovana i udruga koja ih nastoji zabraniti.

Ako će neiritirianje biti kriterij, onda definitivno dolazimo na to da vjerinici moraju postati nevidljivi, povući se u svoja četiri zida i ne izlaziti u javnost ni na koji način. Meni se to čini jako pogrešnim. Ček i suprotnim Kristovim uputama.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 13:42 

Mislim da to nije argument u smislu učinkovitosti. Ja sam tu emfatizirao u početku obzirom na molitvu i javljanje na ovu temu. Šta će vam konflikt sa biskupom. Tu je vas najveći problem.

To problem svih nas. Problem autoriteta. Od istočnog grijeha ne ide nam. U prvom redu sa Dragim Bogom. A to prenosimo na sve zemaljske autoritete. Pogotovo ako su nas ti autoriteti izigrali onda su teški problemi.
To kod Mate Uzinića nije i nek ne bude slučaj. Radi najbolje što zna u možda najopterećenijoj biskupiji i sada da mu vjernici još otežavaju, i to Gospini. Nije dovoljno moliti i postiti što kažeš nego neka vaš predstavnik zatraži razgovor sa biskupom, i neka ga posluša. Sve dalje je jalova rasprava koja ne priliči čovjeku još manje katoliku. Možda je to žrtva za vas

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 14:11 

Soren, mi nismo u konflitku sa biskupom, ne znam zašto to stalno ponavljaš. Niti jedan jedini put nismo čak ni komentirali njegove medijske istupe, a kamoli kritizirali ili govorili protiv njega. Doslovno niti jedan put. Postoji vrlo snažan dogovoreni kodeks koji to zabranjuje. Kada bi netko, u ime molitelja, govorio protiv biskupa ili svećenika ne bi mogao više moliti sa nama. Isto tako nismo prekrišili niti jednu odredbu našeg biskupa, jer premda govori protiv nas nije (a mislim da ni ne može) izrekao nikakvu zabranu javne molitve.

Druga je stvar hoćemo li pristati na njegov manipulativni prijedlog. Nadam se da ćemo naći neko mudro rješenje.
U dvije godine javne riječke molitve naš biskup nije našao za shodno doći na trg i razgovarati sa nama osim preko medija, ali nije mu problem otići među ekipu koja mrzi Crkvu ili organizirati razne skupove sa vrlo diskutabilnim sudionicima. Ja se osjećam jako izigranim i povrjeđenim od strane svojeg biskupa.

Uz to, Rijeka je mali grad, sve se zna. Pa i ono što nije vezano uz ovu molitvu, a u sličnoj je diskrapanciji. Biti će da nam je Providnost dala takvog biskupa kako bi kroz kušnju mogli jačati svoju vjeru.

Slažem se sa tobom da ne treba ići protiv biskupa i neće do toga ni doći, ali to ne znači ni da ćemo ići za njim. Ovce idu za pastirom kojem vjeruju, a ne za svakim tko uzme štap.
Ja osobno sam trenutno previše uznemiren, povrijeđen i iskreno, ne vjerujem u njegove dobre namjere.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 14:26 

Šta da kažem. Molite ispred katedrale. U katedrali predsjeda biskup. Zato se ta crkva i zove katedrala. Nismo u kući al smo pred kućom.

Kad već pišeš, bratski te pitam. Kada ste imali nadahnuće (onaj ko je započeo u Rijeci pred katedralom) jeste li PRIJE TOGA konzultirali crkvene vlasti?

Muževan budi

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 14:52 

Nismo, ovo je u potpunosti laička inicijativa koja kopira već prisutne molitvene obrasce, nikome nije ni palo na pamet da će biskup ovako reagirati.
Konzultirali smo se sa duhovnicima.
Nije ovo jedina molitvena zajednica čiji sam član, nije mi poznato da se bilo koja takva laička zajednica konzultira sa crkvenom vlašću prije osnivanja. Sa duhovnikom da, ali baš sa ckrvenom vlašću?
Zbog zajedničke molitve krunice na javnom prostoru?

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 15:02 

Hvala na iskrenosti.
A Trg je pred katedralom, zato pitam.

Malo šale, znam da u Zg-u prosvjednici su išli na Trg žrtava antifašizma, tamo je baza hdz - a.
Ali znali su i pod prozore vlastodršcima

Spominjao si redovništvo. Jedan je pričao, redovnik, gotovo ustaljenu praksu odlučivanja. Prvo odlučimo a onda molimo Duha Svetoga da nam potvrdi. Malo se šalio, ali

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 15:16 

Pa trg jest pred katedralom, ali je u vlasništvu grada i mi svaki mjesec tražimo od policije dozvolu za javno okupljanje. Naravno da smo pazili i na sat, da se ne poklopi termin sa misom i sl. A javnost te molitve nam je važna, simbolična, povezuje nas sa svim ostalim moliteljima u svijetu.

Nemoj misliti da ovom sa biskupom pristupamo olako. Potpuno smo svijesni ogromne duhovne opasnosti ove situacije u koju je biskup stavio i sebe i nas. Prošlu subotu nas je zatekao nespremne, iznenadio nas je i reagirali smo kako smo reagirali, to se ne računa. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 15:20 

Kako je bilo?

Pola vas je ušlo, pa se vratilo na javnu..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata