Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 03:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 53 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 18, 2009 21:47 

Sinke je napisao/la:
Citat:
E, ovdje mislim da si izgubio kompas.
U Splitu je Grubišić - među vjernicima - marginalan svećenik. Njemu je na pameti popularnost, mediji i neka elita. Pastoral slabo, a tolerancija i uvažavasnje neistomišljenika još manje. Dvije godine sam se prilično intezivno susretala s njim.

Mesić je pak izjavio tako ružne stvari - sjeti se priče o Bleiburgu_ tamo je zaglavilo more nedužnih civila, a o drugim takvim stratištima da ne govorim - on samo pljuje po tome, ne poštujući nevine žrtve.

Ne bih baš ovo tvrdio. Njegova zajednica ima vrlo jasan i dosljedan ton, te se smatra jednim od najutjecajnijih katoličkih intelektualaca u državi. Volio bih da nanovo dobije katedru. Mislim da ima mnogo za pružiti mladim umovima.

Što se Mesića tiče, ne podržavam njegove vic-maherske ispade. Ali doživljavati ga kao krvnika i ubojicu koji podržava rijeke krvi zajedno s Grubišićem izjave su koje daju problematičan predznak "strahopoštovanju". Mesiću iz tog kuta ne možemo mnogo- za ovo se pobrinuo Thompson.

Sinke, ja sam ga slušala 2 godine i nikako se ne mogu složiti s tvojom tvrdnjom. A i ne znam tko ga, osim određene kategorije medija, smatra "jednim od najutjecajnijih katoloičkih intelektualaca", po čemu to? On vrišti čim prođe koji mjesec da nije u novinama.

Vrh

PostPostano: Čet lip 18, 2009 22:26 

Citat:
Sinke, ja sam ga slušala 2 godine i nikako se ne mogu složiti s tvojom tvrdnjom. A i ne znam tko ga, osim određene kategorije medija, smatra "jednim od najutjecajnijih katoloičkih intelektualaca", po čemu to? On vrišti čim prođe koji mjesec da nije u novinama.

U redu, imamo različita mišljenja. Moja obitelj je imala konstruktivnu korespondenciju s njime. Što se tiče novina, mislim da mu je jednostavno žao što su mu ukinuli katedru, te želi ostati u medijima (bez njih, malo danas ima bilo tko). Ali, da se vratim na temu, njegova tvrdnja da imamo problem sa sekularnim društvom je, mislim, opravdana.

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 04:54 

Sinke je napisao/la:
Citat:

U redu, imamo različita mišljenja. Moja obitelj je imala konstruktivnu korespondenciju s njime. Što se tiče novina, mislim da mu je jednostavno žao što su mu ukinuli katedru, te želi ostati u medijima (bez njih, malo danas ima bilo tko). Ali, da se vratim na temu, njegova tvrdnja da imamo problem sa sekularnim društvom je, mislim, opravdana.

Upravo tako imamo problema sa sekularnim društvom, radi sasvim drugih razloga (koje navodi sv. Otac u tjelovskoj propovijedi) a ne radi onih koje navodi Grubišić koji su savim različiti, u tome je problem. Papa potiče na suprotstavljanju tendencijama svijeta (Obama na pr-) a Grubišić zagovara prilagođavanje.

I ne znam dali su ukinuli katedru (predmet) nego su njega makli sa te katedre- valjda s razlogom..

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 07:16 

Mogu reći kako je pomanjkanje poštovanja u ophođenju općeprisutna stvar u svim sferama društva. Ono što mene pomalo čudi je to pomanjkanje i unutar klera, svećeničke struke. To je vidljivo u zadnjem, don Grubišićevom govoru, o don Sudcu. Međutim ne štedi se ni don Grubišića. Može li to netko malo prokomentirati? Zašto je to tako?

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 07:33 

Pomanjkanje poštovanja se normalno širi u Crkvu. Pa nije ona na Marsu nego na ovome svijetu, a i svećenici žive u ovoj i ovakvoj stvarnosti.
Što se tiče don Ivana Grubišića, najvažnije je biti eksponiran i doći u medije. Vrlo je samouvjeren i smatra da je uvijek u pravu - ovo je moje osobno iskustvo s njim. Ovo sa Sucem je bila sjajna prigoda da istakne sebe i svoje stavove i sigurna sam da je ne bi nikako propustio.

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 08:40 

sara je napisao/la:
Pomanjkanje poštovanja se normalno širi u Crkvu. Pa nije ona na Marsu nego na ovome svijetu, a i svećenici žive u ovoj i ovakvoj stvarnosti.
Što se tiče don Ivana Grubišića, najvažnije je biti eksponiran i doći u medije. Vrlo je samouvjeren i smatra da je uvijek u pravu - ovo je moje osobno iskustvo s njim. Ovo sa Sucem je bila sjajna prigoda da istakne sebe i svoje stavove i sigurna sam da je ne bi nikako propustio.

Misliš da se i od njih previše očekuje?

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 09:27 

I ja mislim da je Grubišićeva reakcija na Sudca bila pretjerana. Što je Sara navela, u vezi Grubišića, i u vezi njega su se lomila koplja.

Ponekad, kao da osjećam tračak ljubomore pojedinih svećenika spram njih dva, upravo glede njihove medijske eksponiranosti. Možda je ovdje kvaka :) ?

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 09:39 

Barnaba je napisao/la:
Mogu reći kako je pomanjkanje poštovanja u ophođenju općeprisutna stvar u svim sferama društva. Ono što mene pomalo čudi je to pomanjkanje i unutar klera, svećeničke struke. To je vidljivo u zadnjem, don Grubišićevom govoru, o don Sudcu. Međutim ne štedi se ni don Grubišića. Može li to netko malo prokomentirati? Zašto je to tako?

I mi svećenici smo ljudi našeg vremena, pa koliko god se trudiš nekoga poštovati, cijeniti onda taj isti shvaća kao nadmoćnost ili neku nadređenost.

Nisam čitao današnju Dalmaciju ali čuo sam neke pogrdne komentare na Grubišića (što je pisao). On smatra da je mjerodavan za sve i svakome soli.. a posebno kad se nisu ispunile neke njegove ambicije..
Ljudi smo samo ljudi -- pa to ga je bilo kod apostola: Gospodine reci da ova moja dva sina...
"i nastala je svađa među njima tko je veći..." Ništa novo pod kapom Božjom, meni samo znak da ljudi nisu uspjeli razbiti Crkvu...

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 10:54 

Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:

Misliš da se i od njih previše očekuje?

Koga?

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 11:07 

Mislio sam na svećenike, da li previše od njih očekujemo po tom pitanju njihovog međuodnosa i ophođenja?

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 14:21 

Držim da je poštovanje i razumijevanje različitog mišljenja kršćanska karakteristika nevezana za status u hijerarhiji.

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 14:58 

Barnaba je napisao/la:
Mislio sam na svećenike, da li previše od njih očekujemo po tom pitanju njihovog međuodnosa i ophođenja?

I klerici i laici dijelovi su istog, Božjeg naroda. Kako je među jednima, tako je među drugima - nema mogućnosti da jedan segment diše ovako, a drugi onako.

Vrh

PostPostano: Pet lip 19, 2009 23:06 

Sinke je napisao/la:
Držim da je poštovanje i razumijevanje različitog mišljenja kršćanska karakteristika nevezana za status u hijerarhiji.

Pa ja ne mogu reći da je moje mišljenje jednako vrijedno kao mišljenje jednog kurialnog kardinala ili recimo tajnika Sinode biskupa - s kojim sam odličan - iz iste smo biskupije. Moje i njegovo mišljenje nema istu težinu... a moje mišljenje kao župnika nema baš istu težinu kao zvonara barba Frane ili kume Kate!

Vrh

PostPostano: Sub lip 20, 2009 06:21 

Naslov teme kao s naslovnice 24sata.... :shock: :shock: :shock:

Vrh

PostPostano: Sub lip 20, 2009 06:53 

:wink: Kad netko javno istupa, postaje dio te javnosti i njegove se misli, i postupci normalno komentiraju. Tako je i sa svećenicima. Tu nema ništa novo niti čudno.
Vrlo često sam čuo od nekih laika po crkvenim forumima spominjati tu zavist.
Na čemu bi ti neki svećenik trebao biti Grubišiću zavidan? Na njegovom nezadovoljstvu u Crkvi i s Crkvom? Pa taj čovjek djeluje ko da mu je ''halja'' za tri broja premala, pa se jadan guši. Osobno ga ne poznajem ,a sva njegova javna djelatnost se sastoji u davanju podrške onima koji napadaju Crkvu u Hrvatskoj, pa im služi kao neki đoker. On ne koristi, nego je korišten. Ima puno dobrih svećenika, ali su previše umjereni da bi zadovoljavali kriterije javnosti željne ekscentričnih popova.
Zašto pater Cvek nije popularnjiji? Ono što taj svećenik samozatajno svaki dan radi za bližnjega na razini je svetosti, ali on očito ne trči za reflektorima. A ima takvih, hvala Bogu podosta, samo oni su previše ''obićni''. I dobro da je tako; nek se zna tko kome pripada.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 53 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata