Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet kol 21, 2026 17:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 18, 2026 08:50 

Kolega, ovakav cinizam zbilja ne doliči i nije ti potreban.

Pitaš se zašto i gdje je boravila? Juliene je provela dugih 13 godina u američkim saveznim zatvorima, u strogoj izolaciji a njezin suprug Zvonko pune 32 godine.
Ljudski gledano, iz perspektive komfora to doista izgleda strašno i neshvatljivo. Zašto bi netko iz bogate Amerike žrtvovao svoju mladost i slobodu za narod koji do tada nije ni poznavala? Upravo je to u tome tajna kršćanske definicije ljubavi, ljubav nije samo emocija kada je sve lijepo nego spremnost na krić i ćrtvu za više ideale.
Ona je nedavno preselila u vječnost, a njezino svjedočanstvo odanosti i čekanja ostaje tema za duboka promišljanja, a ne za površno dobacivanje.

Što tebe najviše smeta u njezinoj dugogodišnjoj priči o vjernosti i čekanju?

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 09:39 

Kolega, ovakav cinizam zbilja ne doliči i nije ti potreban.

Pitaš se zašto i gdje je boravila? Juliene je provela dugih 13 godina u američkim saveznim zatvorima, u strogoj izolaciji a njezin suprug Zvonko pune 32 godine.
Ljudski gledano, iz perspektive komfora to doista izgleda strašno i neshvatljivo. Zašto bi netko iz bogate Amerike žrtvovao svoju mladost i slobodu za narod koji do tada nije ni poznavala? Upravo je to u tome tajna kršćanske definicije ljubavi, ljubav nije samo emocija kada je sve lijepo nego spremnost na krić i ćrtvu za više ideale.
Ona je nedavno preselila u vječnost, a njezino svjedočanstvo odanosti i čekanja ostaje tema za duboka promišljanja, a ne za površno dobacivanje.

Što tebe najviše smeta u njezinoj dugogodišnjoj priči o vjernosti i čekanju?

Nema potrebe da se žestiš Fran samo pita jer vjerovali ili ne mi tako dobivamo i odgovor....ko pita ne skita...ili što kaže
onaj: vaše pitanje je malo čudnovato, na to pitanje nemam odgovor.

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 10:05 

Juliene je provela dugih 13 godina u američkim saveznim zatvorima, u strogoj izolaciji a njezin suprug Zvonko pune 32 godine.

Kaj pa su napravili da su dobili takve kazne?!

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 11:36 

Nema potrebe da se žestiš Fran samo pita jer vjerovali ili ne mi tako dobivamo i odgovor....ko pita ne skita...ili što kaže
onaj: vaše pitanje je malo čudnovato, na to pitanje nemam odgovor.

A što si mu ti, odvjetnik? Ovdje se piše u svoje ime, ne u ime drugog :((
Pogotovo kad se radi o omalovažavanju posta.

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 17:38 

A što si mu ti, odvjetnik? Ovdje se piše u svoje ime, ne u ime drugog :((
Pogotovo kad se radi o omalovažavanju posta.

Ne trči pred rudo draga Totus Tuus. antezg je napisao, citiram;

Juliene je provela dugih 13 godina u američkim saveznim zatvorima, u strogoj izolaciji a njezin suprug Zvonko pune 32 godine.

Dopusti čoveku da nam napiše zašto su tako dugo bili u zatvoru. Kad nam to napiše, bit ćemo nešto pametniji nego što smo sada.

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 19:38 

Detalji o optužnici, TWA zrakoplovu i presudi su općeponata povjesna činjenica dosupna jednim klikom i nema potrebe da ovdje kopiramo Wikipediju.
Mene ovdje zanima ono što je uslijedilo nakon toga - njezino duhovno preživljavamje te tri desetljeća u tamnici i kako je patnja oblikovala njezin kasniji život i vjeru.Njen roman "ljubavnici i luđaci" nudi duboke uvide u njezine zatvorske dane, naglašavajući samoću i duhovnu snagu. U središtu su pronalaženje Boga u tišini, smislu patnje i nepokolebljivoj ljubavi prema Zvonku, što je idealno za dublju raspravu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 20:04 

Mene ovdje zanima ono što je uslijedilo nakon toga...

Mene pak zanima ono što je bilo prije toga. Otkad se to osuđeni teroristi, ubojice i samoubojice veličaju?! :roll: :roll:

Njen roman "ljubavnici i luđaci" nudi duboke uvide u njezine zatvorske dane, naglašavajući samoću i duhovnu snagu. U središtu su pronalaženje Boga u tišini, smislu patnje i nepokolebljivoj ljubavi prema Zvonku, što je idealno za dublju raspravu.

Spominje li se u tom romanu ubijeni Brian Murray i njegova obitelj, te trojica ozbljeđenih policajaca i njigove obitelji?! To bi bilo idealno za dublju raspravu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2026 20:06 

Detalji o optužnici, TWA zrakoplovu i presudi su općeponata povjesna činjenica dosupna jednim klikom i nema potrebe da ovdje kopiramo Wikipediju.
Mene ovdje zanima ono što je uslijedilo nakon toga - njezino duhovno preživljavamje te tri desetljeća u tamnici i kako je patnja oblikovala njezin kasniji život i vjeru.Njen roman "ljubavnici i luđaci" nudi duboke uvide u njezine zatvorske dane, naglašavajući samoću i duhovnu snagu. U središtu su pronalaženje Boga u tišini, smislu patnje i nepokolebljivoj ljubavi prema Zvonku, što je idealno za dublju raspravu.

Da li u knjizi ima da je uvidjela grešku i izrazila kajanje?

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2026 11:35 

Da, grešna je poput Stepinca. I svih koji su voljeli Hrvatsku. :cry:

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2026 12:37 

Da, grešna je poput Stepinca. I svih koji su voljeli Hrvatsku. :cry:

Nek veli gdo kaj oče, ali borme je mela bolestan način za iskazivanje ljubavi. :roll: :roll: Ej jadna li ti majka.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2026 14:04 

Drago mi je Totus da je vidiš uz bok blaženog kardinalu Stepinca i to mi je zaista izvrsna usporedba!
Oboje su proveli godine u političkom sužanjstvu odbijajući kompromise s vlastima i ostajući vjerni onome što su smatrali svojom duhovnom i nacionalnom dužnošću. Drago mi je da si povukla jednu takvu parelelu i da ih vidiš zajedno. Na prvi pogled se može reći da je to nespojivo, princ Crkve i jedna mlada Amerikanka. No kad se pogleda malo dublje,poveznica je nevjerovatna.

Oboje su proveli ključne godine svog života u tamnici, bili žrtve povjesnih i političkih procesa, a u zatvoru su završili jer jer nisu htjeli pognuti glavu pred represivnim sustavom.
Ono što ih najviše povezuje je njihov odnos prema patnji, nisu dopustili da im rešetke slome duh. Zatvor je za njih postao prostor duboke molitve, unutarnje slobode i potpune predanosti Bogu. Blaženik je postao simbol nepokolebljivosti hrvatskog naroda u domovini, Julienne je postala isto simbol žrtve i odanosti koja je dolazila izvana.

Vama dvojici frani i kopitar predlažem da pregledate prijašnje postove a posebno prekrasno svjedočanstvo od fra Joze Grebeša

https://www.youtube.com/watch?v=tunkLjZRHss&t=17s pa će vam biti sve jasno i da se ne ponavljate kao na popravnom ispitu kad je to fra Jozo sve detaljno prepričao.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2026 15:18 

Drago mi je Totus da je vidiš uz bok blaženog kardinalu Stepinca i to mi je zaista izvrsna usporedba!

Možda nešto propuštam, ali jedna je osuđeni ubojica, terorist i otmičar, a drugi je blaženik Katoličke Crkve. Jel to kako ti kažeš, citiram;

... zaista izvrsna usporedba!

Malo je upitno. Jesam li napisao - malo?! Malo je reči malo. :) Kaže moj prijatelj Kopitar, citiram;

Da li u knjizi ima da je uvidjela grešku i izrazila kajanje?

Čekaj Kopitaru! Sad će nam antezg, uz odlomke koji govori o pokajanju, citirati i najzanimljivije djelove knjige pod naslovom: "Ljubavnici i luđaci". :lol:

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2026 18:21 

Možda nešto propuštam, ali jedna je osuđeni ubojica, terorist i otmičar, a drugi je blaženik Katoličke Crkve. Jel to kako ti kažeš, citiram;

Malo je upitno. Jesam li napisao - malo?! Malo je reči malo. :) Kaže moj prijatelj Kopitar, citiram;

Čekaj Kopitaru! Sad će nam antezg, uz odlomke koji govori o pokajanju, citirati i najzanimljivije djelove knjige pod naslovom: "Ljubavnici i luđaci". :lol:

Hvala Fran jer zaista nije uredu spominjati blaženog Stepinca u ovakvom kontekstu a pogotovo tražiti sličnosti sa navedenim osobama.
Dobro tu smo da čujemo i nešto iz te knjige sa tako romantičnim naslovom a ono što mene najviše zanima ima li tamo nešto o priznanju lošeg djela i pokajanju, mislim da to neće biti teško naći nekome ko je pročitao knjigu eto ne tražim puno.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2026 20:50 

Vama dvojici frani i kopitar predlažem da pregledate prijašnje postove a posebno prekrasno svjedočanstvo od fra Joze Grebeša

https://www.youtube.com/watch?v=tunkLjZRHss&t=17s pa će vam biti sve jasno i da se ne ponavljate kao na popravnom ispitu kad je to fra Jozo sve detaljno prepričao.
Da su im namjere časne to bi oni i napravili, ali prije će biti kako su adminovu uputu shvatili kao dozvolu da temu sprdnjom obezvrijede.
U memoarima Ljubavnici i luđaci, Julienne Bušić itekako se suočava s neželjenim posljedicama njihove idealističke akcije, a još više i očitije izražava osjećaj krivnje i tereta zbog pogibije policajca Briana Murrayja u pismu udovici Kathleen Murray.

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2026 08:25 

Hvala Fran jer zaista nije uredu spominjati blaženog Stepinca u ovakvom kontekstu a pogotovo tražiti sličnosti sa navedenim osobama.
Dobro tu smo da čujemo i nešto iz te knjige sa tako romantičnim naslovom a ono što mene najviše zanima ima li tamo nešto o priznanju lošeg djela i pokajanju, mislim da to neće biti teško naći nekome ko je pročitao knjigu eto ne tražim puno.

BRAVO prijatelju!!! Potpisujem!!! :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata