Citat:
Može malo jasnije?! Grešnik nikada nije morao obrazlagat nikakav stav. Onaj tko se ispovijeda, priznaje svoj grijeh, a Crkva ima vlast odrješenja. I ne vidim u čemu smo to nervozni. Ja sam joj, sasvim mirno, odgovorila na pitanje.
A ispovijed nije nikakv ritual. Bilo bi dobro da malo premjeriš pojmove prije upotrebe.
Nisam mislio niti na tebe, niti na nikog konkretno.

Malo su se digle tenzije, a potpuno nepotrebno- ovaj site se zove Katolički odgovori, i iako nisam njegov webmaster, mislim da je objektivna činjenica da se očekuju pitanja. Možda gošća uistinu radi istraživanje za svoje akademske svrhe, a možda je nekakva sektašica koja želi propitati našu vjeru- i u jednom i u drugom slučaju radit ćemo svoj posao ako odgovorimo staloženo i mirno na njen upit.
Grešnik je upućen da objasni svoju grešnost, ne bi li se ispovijed mogla provesti na konstruktivan način. Možda se radi o njegovoj slabosti, ili o grijehu koji korijene ima u sferama koje nisu striktno za njega vezane- ispovijedniku na ovaj način biva jasnija situacija, te može dati primjereniju pokoru i savjet na koji način u budućnosti pružiti otpor grijehu (radi toga sam naveo da se stav treba pokazati).
Ispovijed ima svoju strukturu i ritualnu prirodu. Dolazak na nju, priznanje grijeha, kajanje i odrješenje su jedan prilično zatvoren sustav koji je ritualan (na kraju krajeva, kao i svaki sakrament).