sneni je napisao/la:
Sike
Ja sam naveo što mi životna praksa giovori, a ti nastavi filozofirati...pa ćeš se jednom sjetiti mojih riječi (na žalost u prosudbama koje su bile loše nisam nikada pogriješio!)
I. sasvim suludo je pozivati se na apostolska vremena i to samo u jednoj stvari - jer u to vrijeme nisu momci i cure birali partnera, nego roditelji...nema šanse da bi bas vi bili zajedno
2. doista ženili su se vrlo rano,danas su se društveni uvjeti promijenili, što je već x puta rečeno pa uspoređivati vrijeme i vrijeme je suludo.
3. bračna čistoća nije nikakvo odricanje nego put! Možeš njime ići ili ga odbaciti! Plod ćeš ti jesti ne ja!
4. U apostolska vremena se umiralo vrlo rano, rijetki su doživljavali 60. Apostol Ivan sa 100 godina, kao i sveti Antun pustinjak (asketa i isposnik) 106 godina i bili su pravo čudo prirode!
rema tome vidim koliko pravilno misliš.
Moraš shvatiti da ovo što navodim nisu filozofije. Na jedan način, činim svoju vjersku dužnost, komunicirajući probleme. Ako si uistinu klerik, najgore što možeš učiniti je ne prepoznati kut iz kojeg nastupam. A radi se o tome da sam, kao laik, dio Crkve- kao i ti. Crkva nije videoteka da ima vlasnika i članove, ona je mistična zajednica u kojoj svaki njen pripadnik drži u sebi svetost kojom služi Bogu.
1. Činjenica da su roditelji birali partnere djeci u doba apostola ništa ne mijenja- i ovo je jedan oblik amortizacije seksualne frustracije, obzirom da su "djeca" seksualno aktivna tijekom puberteta. Usporediš li ta doba i naše, što je smisleno, vidjeti ćeš da nama fale ovi sustavi koji spriječavaju da se ljudi frustriraju.
2. Zato što su se društveni uvjeti promijenili, Crkva mora nadograditi svoje pristupe, ne bi li bolje služila svojoj ulozi. Ovo, usprkos čestim pokušajima da mi se nametne kao želja, ne znači da bi smo trebali dopustiti seks prije braka- ali praksa je pokazala da trenutna rješenja ne zadovoljavaju.
3. Problem treba prihvatiti takav kakav jest, a ne ljude koji su ga osvijestili (90% laika) plašiti paklom. Ljudi koji odluče studirati i posvetiti se učenju, te ne ulaze u brak radi toga, apstinenciju ne biraju- ona je kolateralni fenomen u njihovu životu. Slično je i s ljudima koji ne studiraju, ali imaju želju posvetiti se karijeri.
Taj strah od propasti je opravdan, ali ovdje nitko ne govori da Crkva treba mijenjati nauk. U ovome trenu, Crkva treba prihvatiti da problemi postoje i promjeniti
pristup situaciji na terenu. Moramo se prestati zadovoljavati s naivnostima i površnostima poput "seks prije braka je opasan za brak" ili "tko se seksa prije braka, seksat će se i van njega". Ovo ne ovisi nužno o seksu samom, već o karakteru i stavu čovjeka spram braka i partnera.
4. Činjenica da se promijenio životni vijek ljudi, još više podrazumijeva nove pristupe problemima.
Citat:
A u ostalom parafraziram riječi iz Biblije: pred sobom imaš život ili smrt. Ako izabereš život (držanje Božjih i crkvenih zapovijedi živjet ćeš, ako izaberaš suprotno umrijet ćeš. Na tebi je!
Bog ti pomogao u svakom slučaju, a ja više ne raspravljam. Jer nema smisla, a ako se pojavi novi element reagirat ću.
Izabirem život- želim držati Božje zapovijedi, a ovo znači da služim Crkvi svojim talentima. I u svojem sam životu osvijestio da Crkva ima problema u vezi seksualnosti- i da je ovo, jednim dijelom, nastalo i zato što su klerici napuštali diskusije, iako je njihova dužnost bila upravo suprotna. Treba, dragi Sneni, početi slušati i razgovarati- ovo što nam se desilo nije plod seksualne revolucije, koliko naših vlastitih ega. Zato, kao kler i laici- razgovarajmo, otvoreno i bez stida- s hrabrošću da probleme shvatimo kakvi jesu.
Da li ljudi koji se seksaju prije braka riskiraju svoj život vječni? Da. Da li predbračna apstinencija u ovom trenu ima jedan paradoksalan položaj, koji nije imala prije? Da. Stoga, da li je ovo problem Crkve? Naravno. Hoće li ga Crkva riješiti? Njena je dužnost.