sneni je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
zumzum je napisao/la:
meni se grubišić gadi, toliko, da ga ne mogu niti percipirati kao svećenika...mislim da to on već odavno nije, pa se pitam zašto ga Crkva trpi i priznaje za svećenika?
Uh.... a gdje je strahopoštovanje spram klera?
Okej, ako ti se ne dopada, nitko ne može nametnuti svoje mišljenje. S druge strane, treba mnogo više od kritike institucija da bi se oduzeo svećenički položaj.
Ali slažem se s Angelusom da bi pater Cvek trebao dobiti svoje mjesto u medijima.
Pa vidim da je mnogima nejasno ono što ja sasvim dobro razlikujem
Grubišić ka svećenik (djelitelj sakramenata) zaslužuje strahopoštovanje i tu mu ga priznam.
Grubišić kao stručnjak, čovjek - podliježe procjenama i sudu i odnosim se prema njemu na temelju ljudskih iskustava.
Isto tako pater Cvek zaslužuje strahopoštovanje kao svećenik u dijeljenju sakramenata, a u svom karitativnom djelovanju zaslužuje moje poštovanje i divljenje i svećeničko i ljudsko (građansko). Shvaćaš?
Mislim da se to strahopoštovanje prema Crkvi, ipak ne odnosi samo na ponašanje vjernika prema svećenicima i svetinjama, nego se odnosi, po logičnom slijedu značenja Crkva=smo svi mi, i na odnos svećenika prema vjernicima.
Koliko je taj odnos sa strahopoštovanjem? Ili da kažem, samo s poštovanjem? A koliko je s potcjenjivanjem? Ili možda s precjenjivanjem nekih laika? Koliko u tome odnosu svećenika ima podobnijih, a koliko onih koji nisu bitni ili su nepoželjni?
Sve je to normalno i ljudski, ali kad se prijeđe mjera tada se dobija jedna druga slika ---
Što je mene natjeralo da sam namjerno stavila pretjerani naglasak na don Grubišića? Upravo njegove gaženje Crkve, vrijeđanje svetinja i neprekidno nadmeno ponašanje, kao da su svi mediji njegovi pa on može kao izuzetno elokventaN govoriti o manama institucije koju zastupa, iritira i u najmanju ruku sablažnjava!
Naravno da don Grubišić ima i vrlina....daleko od toga.
Ovdje sam reagirala na ono što kod njega smrdi i daleko je od nečeg što bismo mogli nazvati
strahopoštovanjem prema Crkvi.Dodala bih još ovo
ne znam i nije mi jasno, zbog čega se kod dosta svećenika uočava, kao uostalom i ovdje na forumu, njihova netolerantnost prema različitostima kod samih njihovih kolege?
Gdje je tu, također strahopoštovanje prema Crkvi, kao sami ne poštuju kolege, nego ih još i blate, raznoraznim subjektivnim dijagnozama?
Tu također, ne vidim strahopoštovanja niti prema svetinjama, jer rečeno je da jaki ne smije sablažnjavati slabe, dakle ako ima sakrament svećenstva, ne bi smio pljuvati po svome kolegi javno ili na nekoj katedri KBF-a, npr., niti s oltara, a kamoli takve gadosti, griješnosti, uzimati sebi pod normalno ponašanje i čak obvezu.
Kada je svećenik dosljedan u poštivanju i strahopoštovanju svetinja i Crkve, tada su i vjernici bolji.