Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 53 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Sub lip 20, 2009 19:57 

zumzum je napisao/la:
meni se grubišić gadi, toliko, da ga ne mogu niti percipirati kao svećenika...mislim da to on već odavno nije, pa se pitam zašto ga Crkva trpi i priznaje za svećenika?

Uh.... a gdje je strahopoštovanje spram klera? :)

Okej, ako ti se ne dopada, nitko ne može nametnuti svoje mišljenje. S druge strane, treba mnogo više od kritike institucija da bi se oduzeo svećenički položaj.

Ali slažem se s Angelusom da bi pater Cvek trebao dobiti svoje mjesto u medijima.

Vrh

PostPostano: Sub lip 27, 2009 07:14 

Sinke je napisao/la:
zumzum je napisao/la:
meni se grubišić gadi, toliko, da ga ne mogu niti percipirati kao svećenika...mislim da to on već odavno nije, pa se pitam zašto ga Crkva trpi i priznaje za svećenika?

Okej, ako ti se ne dopada, nitko ne može nametnuti svoje mišljenje. S druge strane, treba mnogo više od kritike institucija da bi se oduzeo svećenički položaj.

Ali slažem se s Angelusom da bi pater Cvek trebao dobiti svoje mjesto u medijima.

Pa vidim da je mnogima nejasno ono što ja sasvim dobro razlikujem
Grubišić ka svećenik (djelitelj sakramenata) zaslužuje strahopoštovanje i tu mu ga priznam.
Grubišić kao stručnjak, čovjek - podliježe procjenama i sudu i odnosim se prema njemu na temelju ljudskih iskustava.
Isto tako pater Cvek zaslužuje strahopoštovanje kao svećenik u dijeljenju sakramenata, a u svom karitativnom djelovanju zaslužuje moje poštovanje i divljenje i svećeničko i ljudsko (građansko). Shvaćaš?

Vrh

PostPostano: Sub lip 27, 2009 16:32 

sneni je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
zumzum je napisao/la:

Pa vidim da je mnogima nejasno ono što ja sasvim dobro razlikujem
Grubišić ka svećenik (djelitelj sakramenata) zaslužuje strahopoštovanje i tu mu ga priznam.
Grubišić kao stručnjak, čovjek - podliježe procjenama i sudu i odnosim se prema njemu na temelju ljudskih iskustava.
Isto tako pater Cvek zaslužuje strahopoštovanje kao svećenik u dijeljenju sakramenata, a u svom karitativnom djelovanju zaslužuje moje poštovanje i divljenje i svećeničko i ljudsko (građansko). Shvaćaš?

Mislim da se to strahopoštovanje prema Crkvi, ipak ne odnosi samo na ponašanje vjernika prema svećenicima i svetinjama, nego se odnosi, po logičnom slijedu značenja Crkva=smo svi mi, i na odnos svećenika prema vjernicima.

Koliko je taj odnos sa strahopoštovanjem? Ili da kažem, samo s poštovanjem? A koliko je s potcjenjivanjem? Ili možda s precjenjivanjem nekih laika? Koliko u tome odnosu svećenika ima podobnijih, a koliko onih koji nisu bitni ili su nepoželjni?
Sve je to normalno i ljudski, ali kad se prijeđe mjera tada se dobija jedna druga slika ---

Što je mene natjeralo da sam namjerno stavila pretjerani naglasak na don Grubišića? Upravo njegove gaženje Crkve, vrijeđanje svetinja i neprekidno nadmeno ponašanje, kao da su svi mediji njegovi pa on može kao izuzetno elokventaN govoriti o manama institucije koju zastupa, iritira i u najmanju ruku sablažnjava!
Naravno da don Grubišić ima i vrlina....daleko od toga.
Ovdje sam reagirala na ono što kod njega smrdi i daleko je od nečeg što bismo mogli nazvati strahopoštovanjem prema Crkvi.

Dodala bih još ovo

ne znam i nije mi jasno, zbog čega se kod dosta svećenika uočava, kao uostalom i ovdje na forumu, njihova netolerantnost prema različitostima kod samih njihovih kolege?
Gdje je tu, također strahopoštovanje prema Crkvi, kao sami ne poštuju kolege, nego ih još i blate, raznoraznim subjektivnim dijagnozama?
Tu također, ne vidim strahopoštovanja niti prema svetinjama, jer rečeno je da jaki ne smije sablažnjavati slabe, dakle ako ima sakrament svećenstva, ne bi smio pljuvati po svome kolegi javno ili na nekoj katedri KBF-a, npr., niti s oltara, a kamoli takve gadosti, griješnosti, uzimati sebi pod normalno ponašanje i čak obvezu.

Kada je svećenik dosljedan u poštivanju i strahopoštovanju svetinja i Crkve, tada su i vjernici bolji.

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 20:17 

zumzum je napisao/la:
[Gdje je tu, također strahopoštovanje prema Crkvi, kao sami ne poštuju kolege, nego ih još i blate, raznoraznim subjektivnim dijagnozama?
Tu također, ne vidim strahopoštovanja niti prema svetinjama, jer rečeno je da jaki ne smije sablažnjavati slabe, dakle ako ima sakrament svećenstva, ne bi smio pljuvati po svome kolegi javno ili na nekoj katedri KBF-a, npr., niti s oltara, a kamoli takve gadosti, griješnosti, uzimati sebi pod normalno ponašanje i čak obvezu.

Kada je svećenik dosljedan u poštivanju i strahopoštovanju svetinja i Crkve, tada su i vjernici bolji.

Zanimljivo: ja ne smijem ukazivati na to da neki svećenik blati svetinje.. onda je to, gadost, sablažnjavanje i ne znam što.. ali kad onaj koga se "blati" sam pogrđuje, ruga se i zloupotrebljava svetinje onda se to ne smije reći.. Čudne li logike.. Znači veći je čovjek nego svetinja...
i to je moderno kršćanstvo

Čitao sam razne životopise svetaca i nikako nisu voljeli niti dopuštali da budu tema hvale ljudi...

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2009 10:20 

ne vidim da se Zlatka hvali..osobito sa strane medija i svećenikof...

tak da sam si tu bez brige :P

recimo da je negdje fifti-fifti...

kak i sa Isusom, dok je hodao Zemljom... :roll:
khmm.....

Vrh

PostPostano: Uto vel 28, 2012 16:48 

EDIT: Prebačenmo sa teme "Opravdanost svećenikova bavljena politikom" sa podforuma "Odgovori", na podforum "Razgovori". Tema je stara, ali ovdje se najviše spominje Grubišić, koji je eto u međuvremenu dobio kaznu suspenzije čina vlasti Svetoga reda.
Admin

Nastavit ću na ovoj temi jer se osoba o kojoj se radi tu već spominjala.
Dakle, najprije citat don Grubišićeve izjave danas objavljene u medijima:

Citat:
"Nisu ovdje samo novci u pitanju, nego i indoktrinacija mladih, stvar je u programima koji nisu u skladu s tendencijama u građanskom društvu. Djeca dolaze u raskorak s onim što ih čeka u životu u odnosu na ono što su učila na vjeronauku. Treba li država vjerskim zajednicama davati privilegije i novac i da drže nastavu u građanskoj školi kad imaju svoje prostore? Zašto tamo ne drže vjeronauk?", pita don Ivan Grubišić.

Naravno, najviše me pogodilo ovo boldano. Indoktrinacija mladih??
Nije mi jasno što taj čovjek još osjeća prema kršćanstvu, prema svome svećeništvu, napose prema Bogu?
Naravno da će svaki kršćanin doći ne samo u raskorak nego često i u sukob sa svijetom oko sebe baš zato što je išao na vjeronauk, baš zato što je kršćanin.
Kakav bi on to onda vjeronauk želio - neki koji bi učio djecu neosjetljivosti za bližnje, raspuštenosti i raskalašenosti, koji bi ih učio kako postati "sinovima ovoga svijeta"?
Čisto se sablaznim i uplašim kad pročitam ovakve izjave. Tko je zapravo taj čovjek, je li svjestan što govori, zašto to radi?
Pretužno.
Ili sam ja nešto krivo "ubrao" pa pretjerujem.
Što vi mislite o ovome?

Vrh

PostPostano: Uto vel 28, 2012 20:00 

Filip je napisao/la:
Nastavit ću na ovoj temi jer se osoba o kojoj se radi tu već spominjala.
Dakle, najprije citat don Grubišićeve izjave danas objavljene u medijima:

Citat:
"Nisu ovdje samo novci u pitanju, nego i indoktrinacija mladih, stvar je u programima koji nisu u skladu s tendencijama u građanskom društvu. Djeca dolaze u raskorak s onim što ih čeka u životu u odnosu na ono što su učila na vjeronauku. Treba li država vjerskim zajednicama davati privilegije i novac i da drže nastavu u građanskoj školi kad imaju svoje prostore? Zašto tamo ne drže vjeronauk?", pita don Ivan Grubišić.

Naravno, najviše me pogodilo ovo boldano. Indoktrinacija mladih??
Nije mi jasno što taj čovjek još osjeća prema kršćanstvu, prema svome svećeništvu, napose prema Bogu?
Naravno da će svaki kršćanin doći ne samo u raskorak nego često i u sukob sa svijetom oko sebe baš zato što je išao na vjeronauk, baš zato što je kršćanin.
Kakav bi on to onda vjeronauk želio - neki koji bi učio djecu neosjetljivosti za bližnje, raspuštenosti i raskalašenosti, koji bi ih učio kako postati "sinovima ovoga svijeta"?
Čisto se sablaznim i uplašim kad pročitam ovakve izjave. Tko je zapravo taj čovjek, je li svjestan što govori, zašto to radi?
Pretužno.
Ili sam ja nešto krivo "ubrao" pa pretjerujem.
Što vi mislite o ovome?

Pa to je samo dokaz tko je zapravo Grubišić. Dosta sam toga prije čula, osobno ga upoznala i ostavio mi je dojam osobe koja je prikriveni autokrata. Kršćanin - hm...

Vrh

PostPostano: Sri ožu 14, 2012 10:31 

Bit poslanja Crkve je širenje Radosne vijesti. Čini se da don Ivan naviješta nešto posve suprotno. Je li ikad spominjao evangelizaciju, ili ga to područje uopće ne zanima?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 53 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata