Barnaba je napisao/la:
Ovo mi liči na neku obiteljsku prepirku među Matulićima koji se bave istim pozivom.
Kako se tema razvija, sve se više čini da u ovom ima istine

Šalu na stranu, ne želim ljutiti snenog... Što se tiče teme, kako ja shvaćam, "teološki" kršćani bi bili oni koji vjeruju u Krista i u Crkvu (manjina), a "sociološki" oni koji ne drže previše bilo do jednog, bilo do drugog, bilo do oboje - ali i jedno i drugo upotrebljavaju u dekorativne svrhe kada im zatreba (većina s popisa stanovništva).
S druge strane, ne bih rekla da je poanta priče o teološkim i sociološkim kršćanima u tome da ove prve proglasimo nepotrebnima. Ne možemo samo tako "otpisati" krštenog čovjeka iz Crkve, jer krst je sakrament, trajni pečat kojim čovjek postaje Kristovim i koji nikakva zastranjenja ne mogu poništiti. Poanta je, mislim, u tome da se osobnim svjedočenjem, adekvatnim pastoralnim pristupom i reevangelizacijom oduševi sadašnje "sociološke" kršćane za Krista, kako bi se, milošću Božjom i skromnim doprinosom aktualnih "teoloških" kršćana, lijeni sociološki jarci prometnuli u vrijedne teološke ovce.