Sinke je napisao/la:
sara je napisao/la:
Molim te, hoćeš ti meni ovo prevest na neki običan jezik? Ja sam ti, znaš, jedna baka kojoj ipak trebaju malo jednostavnije forme.
Način na koji kler, i relativno malen broj laika, interpretira ljudske odnose zna biti upitan.
Primjerice, ima parova koji nisu držali čistoću prije braka, ali imaju stabilniji odnos od parova koji su je držali. Radi toga ispada da kler daje preveliku sekularnu ulogu seksu i predbračnom odricanju.
Budući da precijenjuju ulogu seksa u ljudskim odnosima, nailaze na probleme pri formiranju svojih stavova prema braku i grijehu. Ako se nekome fućka što mu žena nije djevica prve bračne noći, ali u njenom pristajanju na doživotnu vjernost u bračnom sakramentu doživljava potpunu predanost, možda ipak neće imati probleme kao što ovo vele klerici. U teološkom smislu učinila je grijeh, ali pitanje je da li on ima sekularnu posljedicu koja se podcrtava.
Miješaš razine - govorimo li mi o načelima ili o pojedinačnim slučajevima?!
Ako govorimo o načelima, nemamo što spominjat pojedinačne slučajeve. Netko će imat silne posljedice predbračnog seksa (pa tu ima more različitosti), netko nikakve (je li baš to sigurno?). Postoji primjer gdje je prostitutka postala sjajna supruga i majka - sigurno nitko ne misli da bi to moglo bit pravilo!
Ako govorimo o pojedinim slučajevima, ma naći ćemo primjere za štogod hoćeš - ja ih znam svakakvih.
Ipak, ostaje pitanje - zašto Crkva inzistira na spolnom moralu, iz neznanja, zlobe prema ljudima ili duboke spoznaje o svetosti spolnosti i njezine svrhovitosti po božanskom naumu?