Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 23:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 17, 2009 09:08 

ruta je napisao/la:
sara je napisao/la:
Imaš potpuno i apsolutno krivo po pitanju Katoličke Crkve. Brak se ne poništava nego se utvrđuje ništetnost tj. nepostojanje pravovaljano sklopljenog braka. I procedura je duga, a razlozi moraju biti valjani. Dva sudišta sa po tri suca moraju donijeti isti pravorijek. Redovito parnie traju od 5 godina pa dalje.
Dakle, to nema veze ni s kakvim razvodom, ma što god tko napisao i rekao.

Znam da nema veze s razvodom (nisam to niti rekla). Međutim u priči koja me rastužila svejedno je da li je brak poništen ili proglašen nepostojećim; ostaje činjenica da djeca rođena u braku postaju slijedom događaja - vanbračna. To mi je prestrašno i zabluda na koju si mi ukazala nije me utješila. A tih slučajeva je sve više i više...

Ma daj, koliko je takvih slučajeva koje poznaješ? A i što znači biti vanbračno dijete, danas to stvarno nije nešto posebno.

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 12:21 

Zanima me sta predstavlja cistiliste,posto znam da je ucenje o njemu uvedeno u zapadnu crkvu... :?:

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2009 13:48 

Петар je napisao/la:
Zanima me sta predstavlja cistiliste,posto znam da je ucenje o njemu uvedeno u zapadnu crkvu... :?:

pogledaj u katekizam katoličke crkve

http://www.katolici.org/faq.php?action=c_vidi&id=727

još nisi odgovorio, na osnovu čega je u SPc moguće poništenje crkvenog braka i sklapanje do 4 crkvena braka :?: :?: :?: :?: :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned kol 23, 2009 09:48 

barbaraa je napisao/la:
Петар je napisao/la:

pogledaj u katekizam katoličke crkve

http://www.katolici.org/faq.php?action=c_vidi&id=727

još nisi odgovorio, na osnovu čega je u SPc moguće poništenje crkvenog braka i sklapanje do 4 crkvena braka :?: :?: :?: :?: :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://www.amfiteatar.org/content/view/211/46/lang,en/

Vrh

PostPostano: Sri kol 26, 2009 20:49 

U cemu se ogleda papska nepogrsivost :?:

Vrh

PostPostano: Sri kol 26, 2009 21:22 

Петар je napisao/la:
U cemu se ogleda papska nepogrsivost :?:

Kad papa svečano proglašava istinu s područja vjere i morala ili kanonizira određenu osobu )proglašava je svetom) vjerujemo da ima milost Duha Svetoga koja ga čini nepogrješivim. Samo u ovim slučajevima!

Vrh

PostPostano: Sri kol 26, 2009 21:27 

Zahvaljujem na odgovoru...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 08:26 

Dragi Petre, papska nepogrešivost jeste logična posledica nepogrešivosti Crkve. Ako imaš jednu Crkvu, koja je osnovana od Hrista, koja sadržava Istinu, onda ta Crkva ne može da padne u jeres, jer bi nestalo Istine, i Bog bi postao lažov. Ako imaš nad takvom Crkvom jednog vaseljenskog episkopa, on logično mora biti nepogrešiv. Iako, nije nepogrešiv (bolje reći: nezabludiv) samo on, već i svetski episkopat u zajednici s njim.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2009 12:34 

I valaj napomenut da se nepogrješivost odnosi samo na određene stvari i situacije!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata