T.H. je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Tko zna sociološki razmišljati jasno će vidjeti kako je smanjenje broja vjernika posljedica društvenog trenda a ne pomanjkanja apologetike, tako da je tvoja tvrdnja izraz tvoje želje a ne stvarne interpretacije socioloških kretanja.
Pomanjkanje apologetike (i širi fenomen pojavka liberalne modernističke teologije, koja je u svojoj srži antiapologetička) tu svakako igra važnu ulogu; u protivnom bi bila neobjašnjiva činjenica da se sociološki trend praktički na minutu poklapa s trenutkom prestanka prakticiranja tradicionalne apologetike.
Interpretacija nam se razlikuje, međutim sociološki je to ipak lako utvrditi na način da se usporedi ova situacija u različitim društvenim okvirima. Imamo promjene u cjeloj Crkvi ali situacija u Hrvatskoj i Poljskoj nije ovakva kakvu je ti prikazuješ. Naravno da ti za poantu paše statistički gledati sve zajedno bez društvenog okvira, no naravno da to nije prava istina.
Citat:
Citat:
Naprosto mi je suluda tvrdnja da tadašnja apologetika nema veze s tadašnjim ponašanjem ljudi unutar Crkve
Može tebi tvrdnja biti "suluda" ili kakva god hoćeš, ali nisi dokazao suprotno.
Pa ni ne moram ako je nešto suludo , onda je suludo i ne treba dokazivati.
Citat:
Citat:
a da ne govorim kako je heretička i hulnička tvrdnja da je „CRKVA (a ne apologetika) tada smatrala da su joj na raspolaganju sva sredstva“ iz čega slijedi kako je i Crkva odgovorna za diskriminaciju, nije ona odgovorna već su odgovorni ljudi koji su u ime Crkve takvo što radili.
Hm, ti si taj koji je u ranijem postu rekao da su nam "prije u tome bila dozvoljena sva sredstva pa i represija" (post od 30. kolovoza 2009., 15:04). Dakle ne samo da se smatralo, nego da su doista i bila. Pa evo, ako hoćeš tjerati mak na konac, možemo!
Što se pak mene tiče, dakako da sam mislio na "ljude u Crkvi", odnosno konkretnije na dominantno mišljenje koje je prevladavalo u Crkvi i osobito crkvenoj hijerarhiji, koju često kolokvijalno nazivamo Crkvom, što je uostalom jasno svakome tko s razumijevanjem i dobrom namjerom pročita što sam napisao (naravno, naučio sam već da to od tebe ne očekujem).
Da bi bili još ispravniji treba osuditi samo zla djela pojedinaca a ne njih same.
Citat:
Citat:
Razlog što ti ne prepoznaješ moje poznavanje apologetike je u tome što se nadahnjuješ na modernom trendu koji vlada u americi, a ja svoja stanovišta o apologetici crpim iz radova prvenstveno hrvatskih znanstvenika npr. svećenika, znanstvenika i političara dr. Frana Barca i prof. Tomislava Ivančića. Doduše poznata su mi i kretanja u USA ali na informativnoj razini i ne volim se nadahnjivati na njima jer ipak je moderno sve što dolazi iz Amerike zar ne?
Ne razumijem čemu sad uvoditi nekakav nacionalni predznak? Govorimo o katoličkoj vjeri, koja je univerzalna i neovisna o nacionalnom predznaku; što vrijedi za katoličku vjeru u USA, vrijedi i kod nas, i obratno. Jeli ova rasprava o sporu između hrvatske i američke apologetike, ili ipak između tradicionalne i moderne?
Što se tiče Barca, on je, kao pretkoncilski teolog, svakako blizak onome što ja nazivam tradicionalnom apologetikom (premda je imao nekih dvojbenih stavova koji nisu prošli bez kontroverzi).
Što se stvari oko Barca tiče, mogu samo ustvrditi kako takvi apolologeti pokazuju da nije koncil pao s neba nego je za njim bila potreba. Druga stvar je što je meni bliskije tumačenje i djelovanje jednog fundamentalnog teologa kakav je Tomislav Ivančić nego američkih laika.
Citat:
Citat:
Ne smatram apologetiku izvan prostora i vremena i to je ono što sam htio pokazati.
Ni ja, ali ne možeš njoj pripisivati krivnju za nešto što se događalo u njenom vremenu, samo zato što se događalo u njenom vremenu. Odakle ti pravo svaljivati na tradicionalnu apologetiku "krivnju" (ili zaslugu, svejedno) za tadašnje crkvene stavove o zabrani valcera ili zabranu prodaje kraćih i prozirnih haljinica? Ovo potonje može eventualno proizlaziti iz praktične, moralne i pastoralne teologije, nipošto ne iz apologetike. Inzistirati na krivnji apologetike za ovakve stvari znači ne razlikovati pojmove.
Kao što rekoh itekako je apologetika dio vremena u kojem djeluje a ne neka izdvojena stvarnost.
T.H. je napisao/la:
Citat:
Na ovo nemam komentar ali imam prijedlog da se ova stvarno apsurdna tvrdnja treba poslati na neki izbor najapsurdnijih izjava.
Iliti, "ne mogu pobiti savršeno logičnu izjavu, ali moram nešto odgovoriti, samo da moja bude zadnja, pa makar prividno", jel tako?
Naravno da nije tako jer je apsurdno kako netko tko pretendira braniti vjeru koju nam je Krist predao i koji bi ju trebao poznavati ne vidi apsurdnost i negiranje te vjere u ponašanju prema Židovima u to vrijeme.
Citat:
Citat:
Mislio sam da je to dovoljno za početak istraživanja o njemu no ovdje su sve njegove biografije iz raznih izvora i s referencama izvora
http://www.answers.com/topic/pope-leo-xiiOdavde je jasno da je riječ samo o upravljanju tadašnjom papinskom državom (u kojoj je on imao apsolutnu vlast); ne o nekom općenitom stavu ili utjecaju tadašnje apologetike, kao što se pokušava insinuirati.
Dakle ispada da je bolje stanje u onim dijelovima tadašnje Europe gdje nije imao apsolutnu vlast? To bi kao trebao biti argument koji bi olakšao stvar?
Citat:
Citat:
Pitao si kad su te mjere primjenjivane pa sam ti dao jasan povijesni okvir, nije skretanje s teme.
Ne, to sam te pitao za oduzimanje prava Židovima na posjedovanje imovine; ovdje pak nije riječ o tome nego o zabrani valcera i zabrani prodaje kraćih i prozirnih haljina. No i jedno i drugo jest skretanje teme, jer nije utvrđena izravna veza jednoga ili drugoga s tradicionalnom apologetikom.
Čini mi se da po tebi ništa nije u vezi s apologetikom.
Citat:
Citat:
Nemoj biti smiješan tebi su dokazi riječi „baš sad čitam jednu knjigu iz 16 stoljeća“, nisi ništa drugo o knjizi naveo.
Nemoj ti biti bezobrazan; ako te zanimaju detaljnije informacije o knjizi, pitaj pa ćeš ih dobiti, a ne da odmah ovako ružno optužuješ. Evo ti knjiga (možeš besplatno downloadati pdf - vidi okvir s lijeve strane) pa izvoli provjeri, str 23-25, i onda lijepo i skrušeno priznaj da to što sam naveo JEST dokaz:
http://www.archive.org/details/catholic ... 00vassuoft Hvala
Citat:
Citat:
Što se tiče Matinih argumenata oni su doživjeli debakl ali to je druga tema.
Naprotiv, na njegove centralne argumente nikada nisi odgovorio. To što je on odustao od rasprave nakon što je uvidio da je svaka rasprava s tobom besmislena, ne čini tebe "pobjednikom" u raspravi. No doista, to je druga tema.
Imaš samo pravo u tome da je to druga tema a centralne argumente je on sam pobio jer je imao krive pretpostavke, uostalom završilo se nekako tako da su svi mesojedi, u raju morali jesti sjemenke?!
Citat:
Citat:
Pa ako neki laici koji pretendiraju biti branitelji vjere imaju tako neposlušan odnos prema pastirima Crkve, mislim da ne mogu biti vjerodostojni.
Aha. A biskupi koji toleriraju herezu (pa i otvoreno koketiraju s njome, poput njemačkog Zollitcha koji niječe otkupiteljsku narav Kristove žrtve) su, pretpostavljam, vjerodostojni? Po tebi valjda mi laici nemamo što razmišljati svojom glavom nego slijepo slijediti svaki hir heretičnog biskupa, jer smatraš da je slijepa poslušnost u katoličanstvu bitnija od vječne istine koja nam je jednom zauvijek predana. Oko ovoga smo već raspravljali i nismo se složili, i vjerojatno nikada i nećemo, te je bespredmetno ponovno u to ulaziti. Ti ako želiš slijediti biskupa koji niječe temeljne istine katoličke vjere, samo izvoli - ja neću, pa nek nam Bog sudi.
On nije biskup kojem ja pripadam u pastoralnoj skrbi, nije ni tvoj a ti si toliko uzbuđen zbog toga. Naravno da se ne slažemo kad ti vučeš stalno probleme i rješenja izvana a ja nastojim govoriti o situaciji i mogućim rješenjima kod nas. Budući je kod nas situacija bitno drugačija naravno da ti moraš pozivati na nekoga biskupa izvana zbog kojeg ti olfo moraš isključiti kler koji u velikoj većini nema ama baš ništa s Zollitch-om