Citat:
Sinke je napisao/la:
Ako čak i ne priznajemo "karizmatske promjene", moramo uzeti u obzir da je njihov zamah pokazatelj jednog interesa ljudi za promjene.

Tebe sam Sinke citirao tek radi tvojih ''promjena'', no, kada je liturgija u pitanju onda se radi o vrlo širokom pojmu i mislim kada bi vjernici predlagali oblik bogoslužja, bilo bi ih koliko i predlagača.
U bogoslužju imamo cijelu lepezu shvaćanja što bi ono trebalo biti.
Načelno se svi slažemo ba je uloga bogoslužja slaviti Gospodina, tako da je tu; zahvaljivanje, molitva, meditacija... stoga će prema nabrojenom svatko željeti da samo bogoslužje bude tako usmjereno. Oni koji bi zahvaljivali i slavili, što i jest značajka liturgije po novom obredu, ti bi to što življe i s dosta promjena da ne bude jednolično. Oni pak koji su po naravi skloni mističnom proživljavanju, ti bi tišinu, i što je jako bitno;
bez promjena - uvjek isto[b]. [/b]To je razumljivo, jer mistično proživljavanje ne trpi promjene. Stalno ponavljanje istog i poznatog je preudvjet za mistični doživljaj.
Zato se danas naglašava, ali to nije još našlo put niti do klera, a kamoli do ostalih vjernika; da se ne mora u svakoj prigodi i na svakom mjestu obavezno služiti sv. misa. Neka se primjereno mjestu i prilici obavljaju i druge pobožnosti.
Tada bi pojedine grupe vjernika došle na svoje, posebno oni koji vole više jedan mistični oblik pobožnosti. To može biti klanjanje pred Presvetim, ali u tišini, tek uz koju molitvu i to onu opće prihvaćenu u Crkvi za tu priliku.
Za mlade vjernike i one koji su skloni meditaciji trebalo bi ih uvesti u taj čudesni svijet duhovnosti.
Osobno, što sam stariji sve više me smeta ono stalno bla bla bla. Pa da su i najpametnije misli, treba kadenca. Vrijeme kada će duša sresti Gospodina u tišini.