Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 21:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 09:22 

Gutaperka je napisao/la:
ja smatram da će se svatko ko živi po svojoj savjesti spasiti,bio on Katolik,Pravoslavac,Protestant,pripadnik neke druge vjere ili čak ateist

U svakom covjeku treba gledati buduceg stanovnika neba.Putevi kojima se ide prema spasenju su razliciti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 10:03 

Sektaši misle da će se kao grupa spasiti, da će biti uzeti u nebo na oblaku :lol: :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 10:07 

Josip je napisao/la:
Sektaši misle da će se kao grupa spasiti, da će biti uzeti u nebo na oblaku :lol: :lol:

Koji?
Pred Bogom svatko stoji sam.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 23:02 

Dina je napisao/la:
Putevi kojima se ide prema spasenju su razliciti.

...Da, razlićiti putevi, ali ista Vrata...!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 13:04 

Kako gledate na ovu rečanicu?
"Extra Ecclesiam nulla salus" odnosno u hrvatskom prijevodu "Bez Crkve nema spasenja".

Ili onu tezu od sv. Ciprijana: "Tko nema Crkvu za Majku ne može imati Boga za Oca" odnosno ne može se spasiti?
On nije govorio o nekom paralelnom putu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 20:39 

...Samo je jedna Istina, koja ne dolazi od ljudi
nego od Boga...!
Samo je Jedna Crkva..Ona koju je na Petru,
Sazidao Sin Božji. No, duhovi neposluha
zaveli su mnoge koji ne ljube Istinu.
Nadahnuli ih na neposluh Petru, a takvih je mnogo.
To su ljudske (đavolske) a ne Božje tvorevine.
Njihove zajednice nisu nastale od pogana,
nego od zavedenih i otkinutih djelova prave Božje
Crkve...negdje manje negdje više ostao je samo dio
zajednićke baštine. To su zavodnićke Crkve, koje nemaju
u prvom danu svoje povijesti, ni vidljivog Krista,
ni vidljivog Duha Svetoga. Njihov zaćetnik je neprijatelj ćovjek
Zato njihovi teolozi i osporavaju otajstvenu Pretvorbu na oltaru,
otajstvene Svete Sakramente, otajstvenu posvećenu vodu
kojom se u Crkvi Duh Sveti, koji je u poćetku lebdio nad vodama
(Post 1,2) sada vidljivo služi, te mrze žive hramove Duha Svetoga,
...naše Svece, a više od svih njih Blaženu Djevicu Mariju...!
Bez Crkve, nema spasenja...a da Petar nije trebao biti temeljna
Stijena Crkve, nebi ga Isus ni postavio...!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 20:43 

Citat:

ali nije rekao da ja moram biti ti....nego...da te trebam ljubiti kao samoga sebe....

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 20:16 

Tesko je dati konkretan odgovor. Ja se drzim: Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u Moje ime, tu sam i Ja među njima.

Znaci,bez Crkve u globalu nema spasenih.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 22, 2008 08:03 

kokobill je napisao/la:
Tesko je dati konkretan odgovor. Ja se drzim: Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u Moje ime, tu sam i Ja među njima.

Znaci,bez Crkve u globalu nema spasenih.

Ovo je jedna od krscanskih varijacija....da li je covjek odgovoran sam za svoje spasenje?Da li njegov nacin zivota utjece na spasenje?
Ili se moze zivjeti kako se hoce i biti spasen?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 22, 2008 13:25 

Dina je napisao/la:
kokobill je napisao/la:
Ovo je jedna od krscanskih varijacija....da li je covjek odgovoran sam za svoje spasenje?Da li njegov nacin zivota utjece na spasenje?

Svi smo odgovorni za svoja djela, stoga i za svoje spasenje. Nisi mi jasna s pitanjem: Ili se moze zivjeti kako se hoce i biti spasen?

Samostalni izbor vodi anarhiji, ak nije u skladu kanona svete Crkve katolicke. Do nas je volja izbora, tak nam Isus dozvoli, al i upozorenje dade.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 22, 2008 20:17 

Dina je napisao/la:

Covjek je odgovoran sam za svoje spasenje do tog trenutka da (ako) mu se u glavi nesto ne pomuti i ne pocinje raditi kontra dobroga - zlo.

Ti Dina mozes zivjeti kako hoces i biti spasena kak to tebi odgovara, mi drugi ce mo se sami pobrinuti za svoju dusu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 22, 2008 20:24 

Barnaba je napisao/la:
Kako gledate na ovu rečanicu?
"Extra Ecclesiam nulla salus" odnosno u hrvatskom prijevodu "Bez Crkve nema spasenja".

Ili onu tezu od sv. Ciprijana: "Tko nema Crkvu za Majku ne može imati Boga za Oca" odnosno ne može se spasiti?

ta rečenica stoji, no treba vidjeti što podrazumjevamo pod pojmom "Crkva"
postoje kanonske granice Crkve, postoje i karizmatske, te dvije baš se i ne podudaraju

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 22, 2008 20:28 

Tako je Haim. U Crkvi je najsigurniji put spasenja i zato to kaze Sveti Ciprijan kartagenski (Kome Crkva nije majka...), a sve ostale vancrkvene (u kanonskom smislu) zajednice rade prema svojo savjesti (sto bi se reklo, na svoju ruku).

Vrh

PostPostano: Ned srp 13, 2008 21:59 

-Čuvši to, učenici se silno snebivahu govoreći: "Tko se onda može spasiti?" A Isus upre u njih pogled pa im reče: "Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće." (Mt 18, 25-26),)

ZNATI i VJEROVATI nije isto. Kad bismo sve znali - vjera ne bi postojala. VJERUJEMO da je svaka duša (npr. iza imena u našim kalendarima) svojim životom zaslužila nagradu i da je kod/uz Boga, a ZNAMO samo za Iliju, B. Dj. Mariju i raskajanoga razbojnika - iz Biblije(Evanđelja).
Među onim začuđenim učenicima bijaše i Petar, kojeg Isus proglasi stijenom, temeljem svoje Crkve. a Crkva, nije li ona Božjim Duhom vođena, usmjeravana, nadahnjivana…institucija / "organizam", aliter "simbioza" ljudskoga i Božanskoga? To je zajednica ljudi, a Bog im je svrha i cilj, dočim su Njegovi darovi "pomoćno sredstvo" zajednici, koja čini sve u skladu s onim u što svi u njoj VJERUJU da je Bogu ugodno, a ne mrsko.
Koliki, mada ne poznavali napisanu Bibliju/Evanđelje ili Zakon, ipak žive ili su živjeli po 10 Zapovijed, jer te Zapovijedi svaki čovjek nosi u svojoj naravi - baš sve. Samo je 3.(po nekima i 2.) Zapovijed diskutabilna.
.
Ako se po knjigama citiraju Indijanske molitve(kao Zink, Ivančić npr.), jesu li dotični zato heretici, pošto citiraju molitve "pogana"(nekrštenih)? Crvenokošci su - po mišljenju nekih - pogani(mada monoteisti?), a pošto još tada nije bilo Kristove Crkve zar već zbog toga moraju biti u paklu?
Sve pravednike iz perioda prije ustanovljenja Crkve Isus silaskom nad pakao odvodi k Ocu, no, što je s pravednicima nakon ustanovljenja Crkve, koji nisu ni čuli za nju? Zar su samo ZATO u paklu?
Znamo da, ako nema sva tri zadovoljena uvjeta za teški/smrtni grijeh(spoznaje da Crkva ili Zakon nešto zabranjuje, da savjest govori "to ne smiješ", da se svjesno odlučuje činiti što se ZNA da će dovesti do kršenja Zakona i gaženja onoga glasa savjesti) - gdje je tu smrtni grijeh, kojim se pojedinac sam osuđuje na paklene muke? Samo zato jer ma što god dobroga radio-da-radio, nisi kršten pa ćeš svejedno u pakao???
Tko se krsti - spašen je, a biti spašen znači li: 1. Boga gledati, ili 2.(koš): ne dospjeti u pakao?
Što je s nekrštenom dječicom? Trpamo ih u onaj 2. koš? gdje bi trebali biti i svi ostali nekršteni pravednici?
"Što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće"!
I STOGA, ne bi li trebalo malo više opreza pri tvrdnji da nema spasenja izvan Crkve?
Druga je stvar što od prvobitne JEDNE Kristove Crkve danas imamo…(tko zna broj?)! RAZLOG zašto je to tako je posve druga tema.
Pitanje: jesu li to uopće Kristove crkve, jer Isus na Petru-stijeni osniva svoju Crkvu, ostavlja nam sakramente… Koliko crkava danas ne priznaje samo to dvoje spomenuto? U koliko novih(?) crkava je Euharistija tek puko "sredstvo" okupljanja,…zapravo sve - samo ne Žrtva?
Slijedom toga, mislim da je pitanje na mjestu: jesu li to uopće Kristove crkve, ma kako vjernici takvih ckava njih nazivali?

Vrh

PostPostano: Pon srp 14, 2008 10:53 
Administrator

Zdrave, dotakao si se mnogo toga, no korjen svega je mogućnost spasenja svih ljudi.
Katekizam KC nam objašnjava da izvan Crkve nema spasenja, što znači da "svako spasenje dolazi od Krista-Glave po Crkvi" (KKC 846)
Jedino je Krist put spasenja, a on je potvrdio potrebu krštenja, kojom ljudi ulaze u Crkvu.
Oni koji su upoznati s time, a ne žele biti u Crkvi, ne mogu se spasiti. (usp. KKC 846)

No, oni koji bez svoje krivnje ne poznaju Krista i njegovu Crkvu, a ipak iskreno traže Boga i po savjesti
mogu djelom vršiti Njegovu volju, mogu postići vječno spasenje. (usp. KKC 847)
Mi ne možemo znati hoće li Bog putevima koje samo on zna takve ljude dovesti do spasenja, te je na nama da navještamo Evanđelje svim ljudima. (usp. KKC 848)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata