Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 08:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 04, 2009 14:29 

Pozdrav,

Ja sam katolik a moja buduca supruga je pravoslavna,moje pitanje je vezano za kumove ili svjedoke na vjencanju.
Sve je to pomalo zamrsheno jer moj kum je musliman a njena kuma je pravoslavna. Kad smo pitali svecenika u vezi toga on je rekao da nema nikakvih problema za potpisivanje na vjencani list jer su oni samo svjedoci a da musliman moze biti samo svjedok na vjencanju. Znaci ne moze mi u buduce krstiti djeci i ostale stvari. E sad to sam i ja sam znao za krstenje ali se pojavio problem,u medjuvremenu se promijenio svecenik u nasoj zupi i ovaj novi koji je dosao kaze da po crkvenom zakonu svjedoci moraju biti katolici i niko drugi.
Mene interesuje moraju li svjedoci biti bas katolici ili mogu biti drugih vjera? Ja sam bio u Rimu na vjencanju i kuma te moje drugarice iz Rima bila je muslimanka i niko joj nije pravio problem!

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 15:34 

Svjedoci na vjenčanju moraju biti punoljetni tako da mogu svjedočiti o vašoj privoli i ništa više. Oni nisu, po Crkvenom pravu, nikakvi kumovi.

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 18:02 

Ok,a sto se tice toga dal su neke druge vjere ili bas moraju biti katolici? Znaci govorim o vjencanom listu na kojem se oni moraju potpisati u crkvi. Interesuje me dali crkveno pravo nalaze da bas moraju biti katolici ti sto se potpisuju ili moze biti pripadnik bilo koje vjere?

Hvala za prethodni odgovor!

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 18:53 

Ne moraju biti katolici

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 18:59 

Hvala puno!

Problem je u tome sto se moj zupnik poziva na crkveno pravo i kaze da SVJEDOCI na vjencanju moraju biti katolici...

Citao sa kanonsko pravo i nigdje nisam nasao da moraju biti katolici,zato sam i pitao. Tako da cu ja sad da se pozovem na kanonsko pravo i da trazim da mi svjedoci budu prijatelji koje sam ja pozvao za svjedoke a ne neko kog mi on odredi...

Hvala jos jednom!

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 19:14 

molim

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 20:07 

markonato je napisao/la:
Pozdrav,

Ja sam katolik a moja buduca supruga je pravoslavna,moje pitanje je vezano za kumove ili svjedoke na vjencanju.
Sve je to pomalo zamrsheno jer moj kum je musliman a njena kuma je pravoslavna.

Bas je zamrseno...tri religije...Ima li poseban razlog za takvo kumstvo s tvoje strane??

meni je jako dobro poznati ,da muskarci " muslimani,smiju se zeniti sa svim drugim religijama ali da se djeca odgajaju u Muslimanskoj vjeri"
zena muslimanka ako se uda za nekoga druge religije....bude " odbacena od svoje vjere",jer je pogazila svoje i nema joj najcesce pristupa vise u familiju....to bi i za mene bilo pitanje,ispalti li se takvo kumstvo...?

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 21:07 

Ma, ima tu još pitanja, ali kako kumstvo na vjenčanju nije kumstvo, može se kratko odgovorit

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 22:27 

Pozdrav svima,
moze jedno pomalo sasavo pitanje od mene? :mrgreen: Ovako, baka mi je pricala kako su prije bili obicaji imati puno kumova na vjencanju, cak i do osam njih po mladencu (?!?!) i koliko god se ja u tom trenutku smijala tome, nakon nekoliko dana pocela mi se svidjati ta ideja sve vise i vise :-)
Pa, evo sada moje sasvo pitanje: je li mogu i ja na svom vjencanju imati vise od jedne kume i koje preduvjete moramo ispuniti da bi to mogla ostvariti? Hvala na odgovoru. 8)

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 18:29 

Znaš šta možeš dovesti kumova na vjenčanju koliko god hoćeš i tisuću ali upisuju se samo po jedan sa svake strane (zaručnika i zaručnice) Dva svjedoka na sudu su dovoljna. I oni nisu ništa drugo nego samo svjedoci da ste se vi vjenčali!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata