Sinke,
slažem se s tvojim razmišljanjima. Dobro spominješ:
Citat:
Mnogim svećenicima vjerojano uopće ne padne na pamet kako objasniti kipove u Hramovima, jer nikad nisu o tome nit razmišljali
jer se upravo preko apologetike može vršiti jedan od vidova reevangelizacije. Evo lijepog primjera koji navodi Karl Keating: (oprostite na dužini, ali se prisilite, bit će vam drago)
"Jedino što možemo učiniti je moliti Boga da nam dade bolje propovjednike. Ne bismo trebali ništa govoriti našim svećenicima, budući da su oni zaduženi za Crkvu."
"Molitva je dobra i potrebna, ali Bog od nas očekuje da nešto učinimo. Možda je dovoljno pažljivo sugerirati svećeniku nešto što nam se čini potrebno, ali prije toga moramo biti sigurni da je riječ o sugestiji a ne o zamjerci. Evo što ja sugeriram svećenicima kad im držim predavanja. Uvijek me iznova neki od svećenika pita: 'što po vašem mišljenju mi svećenici prvo možemo učiniti kako bismo bolje promicali našu vjeru?' Ja obično odgovorim: Počnite zasnivati svoje propovijedi na APOLOGETICI. Većina propovijedi traje oko deset minuta. Svaka bi se propovijed trebala temeljiti na biblijskim čitanjima propisanim za taj dan. Ponekad se to postiže veoma glatko i bez poteškoća, a ponekad ne. BAREM JE U JEDNOM ČITANJU uglavnom lako pronaći nešto što će dobro zvučati u apologetskom smislu. U tom su smislu najbolje Pavlove poslanice. Nema pravog opravdanja ako nismo uspjeli uspostaviti tijesnu vezu između teme propovijedi i biblijskih tekstova predviđenih za taj dan.
Dopustite mi d sada pokušam definirati što podrazumijevam pod propovijedi koja u apologetskom smislu zvuči dobro: to je propovijed koja jasno i živopisno objašnjava ASPEKT VJERE. Ona bi trebala imati dramatsku snagu i duljinu u skladu s katoličkim standardima. Započnimo s ovim drugim. Naši protestanstski prijatelji, barem većina njih, navikli su mirno sjediti u klupi i slušati propovijed čitv sat, ako ne i više. Mnogi među njima ostaju poslije nedjeljnje službe u crkvi i slušaju predavanja - da, nemojte se čuditi, i stariji to rade - ili preko vikenda dolaze u crkvu kako bi još bolje upoznali svoju vjeru. Prosječni katolik u crkvi proved 45 minuta tjedno. Mnogi evangelici, protestantski fundamentalisti, kao i nešto manji dio protestanata koji pripadaju središnjim denominacijama provedu četiri i više sati tjedno u crkvi.
Ako ne postoji biološka razlika između katolika i protestanata, mi katolici TREBALI BISMO , uz malo vježbe, biti sposobni ostati u našim klupama barem isto toliko vremena koliko to polazi za
rukom protestantima. Ne tražim da umjesto 45 minuta provedemo u crkvi četiri sata. Ne tražim da se dogodi čudo. Tražim samo da u crkvi provedemo 55 minuta - a ta bi razlika nastala tako što bismo u tom slučaju slušali propovijed koja bi umjesto 10 trajala 220 minuzta.
Naravno, nije toliko važna duljina propovijedi kolio njezin sadržaj. Dobra propovijed koja traje 20 minuta može proći u tren, baš kao što nam se katkad učini da smo dobru knjigu, ma kako bila duga, pročitali isuviše brzo. Međutim, loša propovijed, koju bismo mogli usporediti s tekstovima iz posljednjeg izdanja nekog časpisa za pop-kulturu, čini nam se beskonačna iako, kad pogledamo na sat, vidimo da je prošlo svega pet minuta.
Ono što vjernici u crkvenim klupama žele čuti jest bit i drama. Ovod voje ide ruku pod ruku. Kad kažem drama, ne mislim na teatralnost. Ako je u propovijed prisutno nešto što ima BITNU VRIJEDNOST, tada je u njoj prisutna i drama. Ljude privlači već samo to kad im pokušate objasniti što vjerujete i zašto to vjerujete. To je zbog njihove prirodne znatiželje. Međutim, uputno je unaprijed obavijestiti o čemu će u propovijedi biti riječi.
Evo kako bi to trebalo izgledati. Ovoga tjedna velečasni na misi objavljuje da e u propovijedi sljedeće nedjelje raspravljati, recimo, o optužbi prema kojoj SE KATOLICI KLANJAJU KIPOVIMA. Pročitat će Knjigu Izlaska, glava 20, redak 4. - pretpostavimo da će to biti biblijsko čitanje te nedjelje, a isto će tako pročitati i prigovor koji kaže da je klanjanje slikama i kipovima čisto idolopoklonstvo. Reći će SVAKOME župljaninu da sa sobom ponese Bibliju, jer će čitati od retka do retka - pri čemu će neki redci biti sastavljeni od nekih biblijskih čitanja predviđenigh za tu nedjelju, a neki ne. Sam priručni misal neće biti dovoljan.
Izvrsno, reći ćete. To je dobar plan. Međutim, je li on ostvariv? Kao dokaz da JEST iznijet ću slučaj svećenika iz jedne župe na Srednjem zapadu. On ne bi želio da mu se spomene ime, pa ćete mi morati vjerovati da on stvarno postoji. On doista i postoji, i činjenica je da su njegove propovijedi zasnovane na ovakvom pristupu apologetici, pokazale SJAJNE REZULTATE. Nakon što je premješten u novu župu otkrio je da sve manje župljana dolazi na misu; taj je proces bio polagan, ali se očitovao iz nedjelje u nedjelju. Njemu je pripala podnevna misa, jedina koju je mogao slaviti svakog tjedna. (On slavi misu i u druge sate, ali zbog neredovitog rasporeda ne može uvesti apologetski pristup u propovijedima na tim misama)
Prva je njegova tema bila krštenje. započeo je čitavu seriju propovijedi koje su trajale po 20 minuta, a sve je zajedno trajalo pet tjedana; u prvom su tjedu biblijska čitanja govorila o tome kako je Ivan Krstitelj krstio Isusa. Tijekom čitavog tog niza propovijedi svećenik je definirao krštenje i istočni grijeh, OBJASNIO potrebitost krštenja, govorio o tome kako se podjeljuje krštenje i odbacio stajalište prema kojemu je valjano samo krštenje uranjanjem. Poslije toga nastavio je s drugim temama. Neke je obradio samo u jednoj, a druge tijekom više propovijedi.
REZULTATI SU BILI ZAPREPAŠĆUJUĆI. Kad je on stigao u tu župu, nedjeljnoj je misi prisustvovalo svega 200 ljudi, a za nepunih 6 mjeseci broj se povećao na 500 - bilo je mjesta još samo za stajanje. Tom povećanju nisu pridonijeli vjernici iz drugih crkava, jednostano stoga što se ova nedjeljna misa slavi na španjolskom a sve druge na engleskom jeziku, jednako kao što tu razliku nije bilo moguće objasniti ni dolaskom vjernika iz drugih župa. Tih 300 ljudi bilo je iz njegove župe, gotovo redom oni koji su NEKAD išli u tu crkvu, ali su IZGUBILI ZANIMANJE za misu i jednostavno prestali dolaziti u crkvu.
Zamislite što bi se dogodilo kad bi se uspjeh ovog svećenika ponovio u SVAKOJ ŽUPI, na svakoj misi. Naše bi crkve bile pretrpane ljudima i nema sumnje da bi rezulatati rasli brže od samih dolazaka na misu. Svećenici bi bili zadovoljni jer bi znali da su postigli pun pogodak. SVI BI BILI ZADOVOLJNI. Nije loše, uzme li se u obzir da je riječ samo o deset minuta dužoj propovijedi tjedno, zar ne?"
Kar Keating u
http://www.katolik.hr/knjigemnu/173-to-katolici-doista-vjeruju(ŠTAMPANI NAGLASCI MOJI, SORI NA TIPFELERIMA)