Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 01, 2026 15:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 09, 2009 15:10 

1. Što mislite, koja je prva asocijacija nekatolika kada im spomenete Katoličku crkvu i Katolike?

2. Jel' ugled KC u svijetu velik ili malen i zbog čega je tako?

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 18:40 

modus vivendi je napisao/la:
1. Što mislite, koja je prva asocijacija nekatolika kada im spomenete Katoličku crkvu i Katolike?

A zasto ti dragi brate,na svakoj temi samo postavaljas pitanja...???
Gdje je tvoj odgovor,ili toje misljenje...???
Cim si postavio ovakvu temu,mora da imas i odgovor,zar nije tako..?

Ovo je dobronamjerna kritika, pocni...Otvorio si temu...ODGOVORI TI PRVI,pa cemo mi poslje tebe..Ovako mi ispada,kao da smo na nekakvom Kwizu...na skoro svakoj temi,koju si otvorio...

BOG TE BLAGOSLOVIO DRAGI BRATE..

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 21:55 

Protupitanje: što ti misliš, koji je prvi cilj Crkve kao teandričke stvarnost - nastojati se svidjeti i služiti Bogu ili (nekšćanskom) svijetu?

Vrh

PostPostano: Pon stu 09, 2009 23:47 

Socrates je napisao/la:

Protupitanje: što ti misliš, koji je prvi cilj Crkve kao teandričke stvarnost - nastojati se svidjeti i služiti Bogu ili (nekšćanskom) svijetu?

Čini mi se (neznam dal' smijem reći što mislim) da je prvenstveni cilj crkve EVANGELIZACIJA, što dalje širenje Božje riječi, a kako bi to mogla što bolje raditi, bilo bi dobro da ne bude neka mrska, mračna i krajnje nepopularna organizacija.

Ljudi prilaze veselim, otvorenim, iskrenim ljudima, organizacijama, ustanovama, a mračne, zatvorene, prijeteče, mrske, zaobilaze u širokom krugu.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 07:20 

Ljudi prilaze veselim, otvorenim, iskrenim ljudima, organizacijama, ustanovama, a mračne, zatvorene, prijeteče, mrske, zaobilaze u širokom krugu.

Opravdaj te tvrdnje po čemu je Crkva mračna, prijeteća... a činjenice su da broj katolika u svijetu raste!?

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 09:04 

Socrates je napisao/la:

Čini mi se (neznam dal' smijem reći što mislim) da je prvenstveni cilj crkve EVANGELIZACIJA, što dalje širenje Božje riječi, a kako bi to mogla što bolje raditi, bilo bi dobro da ne bude neka mrska, mračna i krajnje nepopularna organizacija.

Čovječe, što je tebi? U svim anketama o povjerenju u institucije, crkva je u samom vrhu. Naravno da je zaobilaze oni kojima je logika uživanja zakon ili oni koji od drugih očekuju savršenstvo, ali ne i od sebe. Možda je tebi crkva mrska, mračna i krajnje nepopularna, ali tada ti razmisli koji je tomu razlog.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 16:45 

sneni je napisao/la:

Opravdaj te tvrdnje po čemu je Crkva mračna, prijeteća... a činjenice su da broj katolika u svijetu raste!?

Kada već pitaš, dovoljno je pogledati u reakcije određenog klera i određenih laika pa da bi se dobio dojam kako je crkva mračna i nesimpatična.
Tako se sjećam rasprave koju sam vodio sa jednim svećenikom prije 2 godine na ljetovanju, gdje je ovaj govorio prepun mržnje o ljudim koji su protiv crkvenih pogleda na spolnost, rekao je doslovno ovako ''Sve te poremećene i devijantne treba u neki logor''.

Inače, to nije bio prvi slučaj da sam čuo nekog svećenika koji tako govori, jedan je rekao i ovo, novinari Jutarnjeg lista su izdajnici Hrvatske, trebalo bi im suditi.

Iz postupaka mnogih laika, zaključio sam kako su krutost, isključivost, zatvorenost, osuđivanje, prilično česte osobine.
Tako sam bio prošle godine u društvu više takvih ljudi i povela se rasprava o vjeronauku u školi, spomenuta je ekipa ljude koji su protiv vjeronauka u školi nazvala, komunjarama i sotonama, koji ništa ne vrijede i koji su izrodi naroda.

Naivno sam ih upitao, pa zar mi Katolici (kršćani) nebismo trebali njima pristupati milosrdno, s praštanjem, pokušavajući ih tako pridobiti, pa sam bio izuzetno žestoko napadnut, kao netko tko brani zlikovce, iskreno u tom sam se trenutku bojao bilo što drugo reći i osjećao sam se izuzetno neprijazno, kao pred linč.

Inače, imam prilično mnogo takvih loših iskustava.

No, budući da pripadam istoj toj KC, uvijek je prirodno da je pokušavam opravdati, pa sam sebi govorim kako su to iznimke, kako svugdje ima loših ljudi i sl, ali problem je što stalno nailazim na takve ljude.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 17:00 

Citat:
Čovječe, što je tebi? U svim anketama o povjerenju u institucije, crkva je u samom vrhu. Naravno da je zaobilaze oni kojima je logika uživanja zakon ili oni koji od drugih očekuju savršenstvo, ali ne i od sebe. Možda je tebi crkva mrska, mračna i krajnje nepopularna, ali tada ti razmisli koji je tomu razlog.

Koje istraživanje i na kojem uzorku, izvori?

Kako bilo da bilo to je i za očekivati od 90%-tnog Katoličkog društva, ali bi bilo zanimljivo vidjeti koliko bi tih istih ljudi pristalo plaćati posebni prirez za crkvene potrebe.

Jedno je vjerovati u neku instituciju a drugo je doživljavati je otvorenom i pristupačnom.

Ja i mnogi drugi, vjerujemo i u policijski sustav Hrvatske, ali znamo da je Policija mrska, zatvorena, nepopularna organizacija.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 18:27 

Kada već pitaš, dovoljno je pogledati u reakcije određenog klera i određenih laika pa da bi se dobio dojam kako je crkva mračna i nesimpatična.
Tako se sjećam rasprave koju sam vodio sa jednim svećenikom prije 2 godine na ljetovanju, gdje je ovaj govorio prepun mržnje o ljudim koji su protiv crkvenih pogleda na spolnost, rekao je doslovno ovako ''Sve te poremećene i devijantne treba u neki logor''.

Inače, to nije bio prvi slučaj da sam čuo nekog svećenika koji tako govori, jedan je rekao i ovo, novinari Jutarnjeg lista su izdajnici Hrvatske, trebalo bi im suditi.

Iz postupaka mnogih laika, zaključio sam kako su krutost, isključivost, zatvorenost, osuđivanje, prilično česte osobine.
Tako sam bio prošle godine u društvu više takvih ljudi i povela se rasprava o vjeronauku u školi, spomenuta je ekipa ljude koji su protiv vjeronauka u školi nazvala, komunjarama i sotonama, koji ništa ne vrijede i koji su izrodi naroda.

Naivno sam ih upitao, pa zar mi Katolici (kršćani) nebismo trebali njima pristupati milosrdno, s praštanjem, pokušavajući ih tako pridobiti, pa sam bio izuzetno žestoko napadnut, kao netko tko brani zlikovce, iskreno u tom sam se trenutku bojao bilo što drugo reći i osjećao sam se izuzetno neprijazno, kao pred linč.

No, budući da pripadam istoj toj KC, uvijek je prirodno da je pokušavam opravdati, pa sam sebi govorim kako su to iznimke, kako svugdje ima loših ljudi i sl, ali problem je što stalno nailazim na takve ljude.

ZAŠTO mi ovo zvuči kao nategnuto i neiskreno svjedočanstvo forumaša koji nije ni lijevom nogom u crkvu zakoračio?

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 18:34 

adrijana je napisao/la:

ZAŠTO mi ovo zvuči kao nategnuto i neiskreno svjedočanstvo forumaša koji nije ni lijevom nogom u crkvu zakoračio?

Možda zato što si zlonamjerna i puna predrasuda, ovdje govorim samo ono što sam zaista doživio a to što sam napisao je jako malo od svega lošega što sam doživio od nekih ljudi koji se smatraju Katolicima, sveje to nešto što me jako udaljava od crkve i istu mi čini krajnje neprivlačnom i neautentičnom.

Iskreno, prilično sam razočaran i to nije nešto na što se možeš ikada priviknuti, neznam možda bih to i mogao lako prihvatiti da sam kojim slučajem rođen u ateističkoj obitelji te da mi je kojim slučajem od djetinjstva usađen negativan stav prema crkvi, ali moja majka bi na ove moje postove gledala krajnje preneraženo.
Ona se naime panično boji propitivati negativnosti vezane uz KC.

A ti svojim napisom ne odskačeš baš mnogo od onih ljudi koji su se bili obrušili na mene, naime i oni su prigovorili da nikada nisam bio u crkvi, što naravno ne može biti dalje od istine, već je zaključivanje po principu, ''ako nije crno, onda je bijelo''.

Takvo zaključivanje vodi do predrasuda, žalim ali objašnjenje nije uvijek tako jednostavno, ne možemo ljude trpati u pretince kako bismo si pojednostavni ponešto složenije slučajeve.

Idem svake nedjelje i za sve blagdane na mise a često i bez nekog osobitog razloga odem na poneku misu preko tjedna, molim svaki dan, primio sam sve sakramente, posve prakticiram vjeru čak i one crkvene odredbe s kojima se nikako ne mogu složiti (npr. ono o spolnosti).

U osnovi, nije teško provjeriti moje navode, probaj u nekom izuzetno katoličkom društvu govoriti ''protiv dominantne struje'' pa ćeš ako budeš imala malko sreće vidjeti kako ljudi reagiraju.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 18:55 

adrijana je napisao/la:

Možda zato što si zlonamjerna i puna predrasuda, ovdje govorim samo ono što sam zaista doživio a to što sam napisao je jako malo od svega lošega što sam doživio od nekih ljudi koji se smatraju Katolicima, sveje to nešto što me jako udaljava od crkve i istu mi čini krajnje neprivlačnom i neautentičnom.

Iskreno, prilično sam razočaran i to nije nešto na što se možeš ikada priviknuti, neznam možda bih to i mogao lako prihvatiti da sam kojim slučajem rođen u ateističkoj obitelji te da mi je kojim slučajem od djetinjstva usađen negativan stav prema crkvi, ali moja majka bi na ove moje postove gledala krajnje preneraženo.
Ona se naime panično boji propitivati negativnosti vezane uz KC.

A ti svojim napisom ne odskačeš baš mnogo od onih ljudi koji su se bili obrušili na mene, naime i oni su prigovorili da nikada nisam bio u crkvi, što naravno ne može biti dalje od istine, već je zaključivanje po principu, ''ako nije crno, onda je bijelo''.

Takvo zaključivanje vodi do predrasuda, žalim ali objašnjenje nije uvijek tako jednostavno, ne možemo ljude trpati u pretince kako bismo si pojednostavni ponešto složenije slučajeve.

Idem svake nedjelje i za sve blagdane na mise a često i bez nekog osobitog razloga odem na misu preko tjedna, molim svaki dan, primio sam sve sakramente, i da nisam izrod, već Hrvat.

Iz tvojih postova (iz zadnjeg pogotovo) zaključujem da si vrlo razočaran u katolike, čak si pokušavao svoju braću nagovoriti na milosrđe i praštanje, a onda shvatio kako je to naivno; a zatim si došao na ovaj forum s 1000 pitanja o vjeri koja su ti "neshvatljiva", a da konkretne i jasne odgovore nisi htio čuti, nego si ih izokretao i tražio dvosmislenosti; da bi na kraju na ovoj temi o "ugledu Katoličke crkve" jadao se kako su svi katolici koje poznaješ pokvareni i zli, a jedino ti, eto, neshvaćeni dobrica...
Ne, nisam zlonamjerna, samo ne volim izmišljanje i neiskrenost.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 19:05 

Naivno sam ih upitao,....

:roll: U to "naivno" ne vjerujem, sve do sada mi govori da je to što si pitao bilo upitano s predumišljajem, unaprijed stvorenom namjerom.

Citat:
Možda zato što si zlonamjerna i puna predrasuda,

Ova vrsta "naivnosti" ?

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 19:06 

Citat:
Iz tvojih postova (iz zadnjeg pogotovo) zaključujem da si vrlo razočaran u katolike, čak si pokušavao svoju braću nagovoriti na milosrđe i praštanje, a onda shvatio kako je to naivno;

Makar se iz tvog stava nazire ciničnost, reći ću posve otvoreno, posve je točno, osjećam izuzetno veliko razočaranje u mnoge (ali ne sve) Katolike, žalosno je ali i točno, mnogo sam puta pokušavao skrenuti mržnju, netoleranciju, netrepeljivost i osuđivanje, na praštanje, suoejećanje, milosrđe, i mnogo puta u tome ne samo da nisam uspio, već sam bio etiketiran kao zlikovac, komunjara, ateist, izrod, nehrvat i sl.

Citat:
a zatim si došao na ovaj forum s 1000 pitanja o vjeri koja su ti "neshvatljiva", a da konkretne i jasne odgovore nisi htio čuti

Došao sam na ovaj forum, kao što sam došao i na već mnogo drugih katoličkih foruma, svaki put dopuštajuči mogućnost da griješim i da sam nailazio na manjinu koja ne može predstavljati sve Katolike, ustvari tražio sam mogućnost da nisam u pravu, žudio sam za mogućnošću da naiđem na drugačiji, pozitivniji model Katoličanstva, model koji bi me približio crkvi i koji bi opovrgnuo moj trenutni (hladni) pogled na crkvu.

Citat:
, nego si ih izokretao i tražio dvosmislenosti
;
Tražio sam razgovor do trenutka kad ću razjasniti svoje nedoumice, razgovor sa dobronamjernim ljudima koji će me saslušati i koji će prihvatiti mogućnost da nije svima sve jasno i da ne mogu svi sve automatski prihvatiti, sve dok imam podpitanja, dotle mi stvari nisu jasne i prihvatljive, to nije izokretanje, već rasprava a na forumima se raspravlja.

Citat:
da bi na kraju na ovoj temi o "ugledu Katoličke crkve" jadao se kako su svi katolici koje poznaješ pokvareni i zli, a jedino ti, eto, neshvaćeni dobrica...

Nisam ja ''neshvaćeni dobrica'' imam mnoge mane, ali ja se ni ne hvastam da sam neki savršeni katolik, samo pokušavam naići na nešto što je očigledno utopija, na snošljivost, milosrđe, praštanje, pokušavam razuvjeriti sam sebe, ali to ne nikako ne uspijevam (ni nakon x-tog katoličkog foruma).

Citat:
Ne, nisam zlonamjerna, samo ne volim izmišljanje i neiskrenost.

Govorim samo o onome što sam čuo i vidio na svoje uši i oči, ni ne dodajem ni ne oduzimam.

Vjeruj mi, te trenutke kada bih čuo takve stvari, jedina mi je utjeha bila što sve to nije čuo neki ateist i time dobio vrlo dobre argumente, već ja koji makar hladan prema crkvi, ipak istoj želim dobro.

Zadnja izmjena: modus vivendi; Uto stu 10, 2009 19:26; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 19:14 

Citat:
:roll: U to "naivno" ne vjerujem, sve do sada mi govori da je to što si pitao bilo upitano s predumišljajem, unaprijed stvorenom namjerom.

Pitao sam ih u nevjerici, jer sam se želio nadati da to što sam čuo nije zaista tako kako je zvučalo, ali ne samo da sam bio naivan, već sam potvrdio da je i gore nego sam mislio.
Kao odgajani Katolik, kad agod čujem ili doživim nešto što nije pozitivno a što je vezano uz KC, pokušavam to nekako opravdati, naći odgovor u prilog crkve a ne protiv, baš sam zato rekao da sam bio naivan.
Pokušao sam tim pozivom da praštamo, malko primiriti strasti, pokušati navesti ostale da malko damo šansu tim drugim ljudima koji su u zabludi, koji možda nisu imali sreću biti odgajani u Katoličkom i kršćanskom duhu.
Nažalost, razočarao sam se, a ostao sam i prilično povrijeđen, ne mogu opisati svu tugu koju sam osjećao taj dan, osjećao sam se posve sam na svijetu.

Citat:
Ova vrsta "naivnosti" ?

Pa iz njenog nastupa ne mogu zaključiti ništa drugo, ne u ovom slučaju nije riječ o naivnosti već o konstataciji do koje bi došlo i malo dijete, jer dobro znam koliko prakticiram vjeru i u što vjerujem, prema tome duboko me vrijeđa kada mi netko prilazi sa predrasudom samo zato što mislim drugačije.

Vrh

PostPostano: Uto stu 10, 2009 19:20 

Vidio sam neku temu koja je ružno vrijeđala Crkvu... ja bih bio temu ostavio ali izbrisao sliku .. Zašto.. čitam na kath net. kako glasnogovornik zelenih u Austriji u vezi diskusije za uklanjanje križeva izjavljuje kako kat. Crkvu treba uništiti... meni se čini isto samo na naš primitivni balskanski način.. bijednik nije kriv što je tako frustriran i što izbija iz njega mržnja zbog tko zna kojeg razloga..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata