Citat:
Ako se dogodi pobačaj, onda je nastupila smrt! Dakle više nije živo.
Točno, ali je potrebno dati odgovor na pitanje ''što je umrlo?''
Ako je pobačaj izvršen svega par dana nakon začeća, onda je riječ tek o živom tkivu a ne o čovjeku.
Ništa drugačije od odstranjivanja bilo kojeg tkiva iz ljudskog tijela.
Citat:
Teze o bubregu itd su smiješne. Oplođena jajna stanica sadržava sve, ama baš sve što čini čovjeka, jasno u početnoj fazi. To nema niti jedan organ niti bilo koje tkivo.
Svaki organ u sebi ima zapisan genetski kod čovjeka čiji je dio, ali i sve ostalo, bilo da je riječ o koži, bubregu, očima, pa čak i noktima, a samo je pitanje dana kad će se iz vlasi kose moći stvoriti kloniranjem čovjek (osobno sam protiv toga!!).
Dakle, svaki organ ima sve što ima i ta oplođena stanica.
Citat:
i ovo je neko normalno znanje na minimalnoj razini gimnazije. No, ja od tebe, modus, nisam čula kad to "nešto" postaje netko - točno, decidirano. Ovako samo izvrdavaš i nudiš odgovore koji to nisu.
Hehe, pa bio sam dovoljno precizan, al' nisam kriv ako ti to ne možeš shvatiti.
Inače, po pitanju trenutka kada nastaje život ni crkvena praksa baš nije jasna, naime crkva ljudsko stvorenje smatra ''jedinstvom duše i tijela'' ali problem te konstatacije vezano uz abortus leži u tome što nakupina od par stotina do par tisuća stanica nije tijelo(!!)
Što se pak tiče najranijeg Kršćanstva, ono je čini se prema abortusu ponešto liberalnije, pa tako Sv. Augustin i Sv. Toma Akvinski abortus nisu smatrali ubojstvom do trenutka animacije fetusa što se događa 40 dana nakon začeća (
primjeti da sam ja naveo još kraće razdoblje, manje od 10 dana).
Papa Inocencije III (1161-1216) pomaknuo je granicu "nastanka života" na trenutak kad žena osjeti da se fetus počeo micati, što je približno kriterij za legalni pobačaj u većini država SAD-a i Europe.
Citat:
I navedi gdje to liječnici tvrde da život ne počinje začećem, kao i po kojoj to logici ginekologe Petrove koji se bave i umjetnom oplodnjom(!) trpaš u vjernike?
Inače,
predstojnik Petrove bolnice i član Etičkog povjerenstva, dr. Slavko Orešković se deklarira kao ''ginekolog sa prigovorom savjesti'' dakle vjernik, prema tome je sve jasno.
Većina doktora u svijetu se ne slaže oko toga kada počinje život, a kako znamo niti je naša medicina najbolja na svijetu niti su naši znanstvenici (oni u Hrvatskoj) najbolji na svijetu.
Ako pogledamo ustav RH, tamo pak piše da ljudski život počinje rođenjem i da čovjek ljudska prava dobiva rođenjem.
Ako bismo pitali liječnike Petrove koja su prava zametka od 5 dana, kao ''ljudskog stvorenja'' oni bi vrlo brzo prebacili lopticu pravnoj znanosti a ovi bi pak rekli kako pravno gledajući nakupine stanica nemaju ljudska prava pa bi poslali predmet natrag liječnicima.
Takav začarani krug događa se svugdje u svijetu gdje se vodi ova rasprava i naposliteku nema konačnog odgovora.
Inače, odluka povjerenstva Petrove bolnice, poslana je na vrhovni sud da se donese procjena valjanosti.