Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 28, 2009 15:08 

Oni su ateisti malo morgen. U najmanju ruku su nekakvi deisti. A što se tiče znanja i iskustva - imam ih i te kako dovoljno.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 16:05 

modus vivendi je napisao/la:
Citat:
Ateizam je oblik duhovnosti, da ne kažem vjerovanje da duhovnost nije svojstvena odnosu s Bogom i vjerovanju da je čovjek sam samcat.

Citat:
Ajme svašta :lol: :lol:
gdje isčupa ovu definiciju?

Pa do te i sličnih definicija nije teško doći ako si ikada bio u kontaktu sa ateistima.

To je naka tvoja kovanica koja terminološki ne paše nigdje.

A što možemo naučiti od ateista, kao prvo, daleko su otvoreniji i opušteniji od nas Katolika i neznaju za tabu teme, kod njih nema frustracija zbog stvari o kojima mi Katolici naprosto ne smijemo pričati.

Također, često imaju daleko manje predrasuda prema ljudima, kod njih ne postoje nepoželjne skupine u što sam se i sam uvjerio, jer njima nije problem družiti se i sa vjernicima pa čak i konzervativnijim ljudima.

Kod ateista nema ušutkavanja pojedinaca s kojima se ekipa ne slaže (lako provjerljivo na bilo kojem svjetovnijem i nekatoličkom forumu).

Otvoreni su za nove i naprednije načine razmišljanja ali tu ne mislim na ono što će neki reć, otvoreniji dekadenciji, to je još jedna tipično naša Katolička predrasuda.

Osobno sam čuo više ateista kako pričaju protiv dekadencije kakva se može naću u Nizozemskoj, protiv droge, protiv seksualnih orgija i sl.

Imaju svoje stavove o svemu ali ne isključuju i ne obilježavaju nikoga, mogu živjeti sa drugim ljudima makar se s njima ne slažu po nijednom pitanju.

Čini mi se da ti ovdje propagiraš ateistički humanizam ali njegove manjkavosti smo itekako dokazali na temi viewtopic.php?f=3&t=324&p=3483&hilit=ateisti%C4%8Dki#p3483 pa ću i ove postove prebaciti tamo!

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 17:42 

sara je napisao/la:
Oni su ateisti malo morgen. U najmanju ruku su nekakvi deisti. A što se tiče znanja i iskustva - imam ih i te kako dovoljno.

Hehe, to sam im i sam prigovorio puno puta, pa sam dobio vrlo žestoku jezikovu juhu.

Naravno ja sam im prigovarao ne samo iz moje duboke uvjerenosti kako ustvari ni ateisti nisu stvarno (A)teisti već sam malko i uživao stavljati na klackalicu njihova uvjerenja.

No, iz iskustva s njima, teško je reći da oni zaista vjeruju u nešto, pogotovo radikali.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 17:46 

Citat:
Čini mi se da ti ovdje propagiraš ateistički humanizam

Ja ništa ne propagiram a pogotovo ne Ateistički humanizam, samo predlažem da od njih preuzmemo ono što je dobro a odbacimo ono što je loše.
Jednako je tako i moj župnik jednom rekao, ''Trebamo se ugledati na protestante, na njihovu potrebu za svakodnevnim čitanjem svetog pisma'', evo to je prijedlog u jednakom tonu.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 20:26 

Ma ne, nije propaganda, nego reklama! Ono što si prije napisao nije ponašanje ateista nego tvoj umjetnički esej.
Mislim da nijedna osoba ne bi voljela kad bi joj kao glavnu osobinu nametnuli ateizam, jer je ateizam negacija nečega: nevjerništvo, bezboštvo... Kad ne bi bilo vjere, teizma, ne bi bilo ne ateizma.
Kad ateist tvrdi da nema Boga, tu nije riječ o njegovoj osobnoj moralnosti ili nemoralnosti, nego o njegovom odnosu prema Bogu. A taj odnos je vrhunac čovjekove oholosti i samodostatnosti - i zato je besmisleno bilo ono pitanje: što možemo naučiti od ateista?
To je isto kao da pitaš što možemo naučiti od slabog vjernika.
Ako ništa drugo, može nam poslužiti kao loš primjer.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 20:58 

Citat:
Ma ne, nije propaganda, nego reklama! Ono što si prije napisao nije ponašanje ateista nego tvoj umjetnički esej.

Nema ni trunke propagande, samo govorim o onome o čemu nas ateisti kao jedna druga skupina ljudi, mogu poučiti.
Inteligentan čovjek od drugačijih od sebe uči, preuzima dobre stvari a na njihovim greškama uči.
Neciviliziran i glup čovjek, kruto se drži izolacije od svakoga tko je drugačiji od njega, smatra se najpametnijim i najispravnijim, ništa na nauči i ostaje zaostao.

Citat:
Mislim da nijedna osoba ne bi voljela kad bi joj kao glavnu osobinu nametnuli ateizam, jer je ateizam negacija nečega: nevjerništvo, bezboštvo... Kad ne bi bilo vjere, teizma, ne bi bilo ne ateizma.

Ali nigdje nisam rekao da je ateizam pozitivna osobina, govorio sam o stvarima kao što su; veća snošljivost prema drugačijima (osobina ateista), manje predrasuda prema drugačijima i sl.
To su neke stvari koje možemo preuzeti od njih a ne Ateizam.
Možemo uostalom učiti i od Protestanata, oni imaju jako dobru naviku svakodnevnog čitanja Biblije, to također možemo preuzeti.

Od svake skupine koja je drugačija od nas, moguće je naučiti nešto novo, pozitivno, a ono drugo što je negativno nitko pametan neće preuzimati.

Citat:
Kad ateist tvrdi da nema Boga, tu nije riječ o njegovoj osobnoj moralnosti ili nemoralnosti, nego o njegovom odnosu prema Bogu. A taj odnos je vrhunac čovjekove oholosti i samodostatnosti

Sviđalo se nama ili ne, ali i to je pravo čovjeka, Bog je toliko milosrdan da čovjeku dopušta da ga negira a sigurana sam da bez obzira na to, Bog i takve ljude jako voli.

Citat:
- i zato je besmisleno bilo ono pitanje: što možemo naučiti od ateista?

Ne postoje besmislena pitanja, postoje besmisleni odgovori.

Citat:

Ako promatramo, možemo naučiti puno toga, ali to zahtijeva inteligenciju.

Citat:
eto, vidiš da možemo nešto naučiti.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 21:29 

adrijana je napisao/la:
Kad ateist tvrdi da nema Boga, tu nije riječ o njegovoj osobnoj moralnosti ili nemoralnosti, nego o njegovom odnosu prema Bogu. A taj odnos je vrhunac čovjekove oholosti i samodostatnosti - i zato je besmisleno bilo ono pitanje: što možemo naučiti od ateista?

Slažem se s tobom da nam mogu biti stvarno loš primjer jer onakog idiličnog ateizma nema, da bi se čovjek uvjerio dovoljno je otići na njihove forume gdje su krajnje nekorektni prema vjernicima pogotovo npr na forum.hr gdje jedan ateist moderira ni manje ni više nego raligiju.
Dakle radi se o običnom panfletu koji nema veze s stvarnosti. Više bi se moglo reći da je moderno društvo sklono agnosticizmu a istinskih ateista je stvarno malo.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 21:37 

Citat:
Slažem se s tobom da nam mogu biti stvarno loš primjer jer onakog idiličnog ateizma nema, da bi se čovjek uvjerio dovoljno je otići na njihove forume gdje su krajnje nekorektni prema vjernicima pogotovo npr na forum.hr gdje jedan ateist moderira ni manje ni više nego raligiju.
Dakle radi se o običnom panfletu koji nema veze s stvarnosti. Više bi se moglo reći da je moderno društvo sklono agnosticizmu a istinskih ateista je stvarno malo.

Postoje i ateisti ekstremisti kao i katolici ekstremisti, zar ne?

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 21:50 

Ne samo na forumima, nego i na blogovima, u komentarima, u novinskim člancima, sve vrvi od "vrlo tolerantnih" ateista!
Zaista uzori u toleranciji... :evil: :evil:

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 21:55 

adrijana je napisao/la:
Ne samo na forumima, nego i na blogovima, u komentarima, u novinskim člancima, sve vrvi od "vrlo tolerantnih" ateista!

U prvi plan uvijek dolaze vjerski i ateistički ekstremisti, no činjenica je da danas postoji više ateističkih medija nego vjerskih.

Što da kažem, potrudite se vi koji mislite da su vjernici zapostavljeni.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 22:04 

adrijana je napisao/la:

U prvi plan uvijek dolaze vjerski i ateistički ekstremisti, no činjenica je da danas postoji više ateističkih medija nego vjerskih.

Nisu važne brojke, nego tolerancija. O tome razgovaramo, zar si zaboravio?
No, gdje su sada tvoji tolerantni ateisti?
Na kojem forumu, u kojim medijima, da ih nađem?

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 22:31 

adrijana je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Teško ih je naći kad svoje djelovanje temelje na negaciji onoga u što vjeruju vjernici, samim tim nisu tolerantni prema vjernicima. Ovo što tvrdi Modus su obične bajke jer svaki ateist si teško može objasniti zašto prema drugim ljudima treba biti dobar i pošten iako ti to šteti. Princip žrtvovanja za druge je nespojiv s ateizmom, to su priznali i mnogi ateisti poput Sigmunda Freuda

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 22:36 

adrijana je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Kada bi mi dopustili da kažem rekao bih ovo:

Postoje i ateistički kao i vjerski ekstremisti, prilično su slični ali sa suprotnim predznacima.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 22:39 

Citat:
Teško ih je naći kad svoje djelovanje temelje na negaciji onoga u što vjeruju vjernici, samim tim nisu tolerantni prema vjernicima. Ovo što tvrdi Modus su obične bajke.

Dobre stvari preuzimamo, na lošima učimo.

Većina ateista zadržava svoje mišljenje za sebe a ekstremisti misionare i šire mržnju, ekstremista ima i u vjerskim redovima, nisu ništa bolji od ateističkih ekstremista.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 22:41 

Citat:
Teško ih je naći kad svoje djelovanje temelje na negaciji onoga u što vjeruju vjernici, samim tim nisu tolerantni prema vjernicima. Ovo što tvrdi Modus su obične bajke.

Dobre stvari preuzimamo, na lošima učimo.

Većina ateista zadržava svoje mišljenje za sebe a ekstremisti misionare i šire mržnju, ekstremista ima i u vjerskim redovima, nisu ništa bolji od ateističkih ekstremista.

Kao što već napisah to su obične bajke jer svaki ateist si teško može objasniti zašto prema drugim ljudima treba biti dobar i pošten iako mu to šteti.
Zanimljivo je da si to preskočio :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata