Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 14:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 04, 2010 08:51 

Idem na put u Rusiju. Ostat ću tamo otprilike 3 tjedna, mjenjat boravišta..

Zanimalo bi me kakav je stav katolika prema molitvi u pravoslavnoj crkvi?
Jasno da Boga mogu moliti uvjek i svugdje, no što je s ulazkom u pravolsavne crkve, jeli to za katolika sakralno mjesto?
Kakav je odnos katoličke crkve prema pravoslavnim svecima?

Vrh

PostPostano: Sri kol 04, 2010 12:57 

MarkoZG je napisao/la:

Jasno da Boga mogu moliti uvjek i svugdje, no što je s ulazkom u pravolsavne crkve, jeli to za katolika sakralno mjesto?

Ako je Pravoslavna Crkva, drugo plućno krilo Katoličke Crkve,
onda nema problema ni pri tvojem posjetu Rusiji, Pravoslavnoj Crkvi
i njenim Svecima.

Vrh

PostPostano: Sri kol 04, 2010 15:35 

MarkoZG je napisao/la:

Ukoliko se katolik nađe u pravoslavnom kraju, sasvim je normalno da u nedjelju ode na misu u pravoslavnu crkvu kao i da tamo ide na pričest. S obzirom da je i tamo prisutan živi Krist pod prilikama kruha i vina, sigurno je da je i pravoslavna crkva sveta.
Inače, svaki je prostor u kojemu netko moli vrijedan poštovanja.

Vrh

PostPostano: Sri kol 04, 2010 15:53 

sara je napisao/la:
MarkoZG je napisao/la:

Ukoliko se katolik nađe u pravoslavnom kraju, sasvim je normalno da u nedjelju ode na misu u pravoslavnu crkvu kao i da tamo ide na pričest. S obzirom da je i tamo prisutan živi Krist pod prilikama kruha i vina, sigurno je da je i pravoslavna crkva sveta.

Koliko ja znam,i koliko je meni poznato...u pravoslavnu crkvu mozemo ici,mozemo sudjelovati na Liturgiji...ali..sv.pricest s pravoslavne strane ,nije nikome dozvoljena...tko nije pravoslavac...
Dok,RKC ,je odobrila da se pravoslavci mogu u katolickoj crkvi priciscivati...

Vrh

PostPostano: Sri kol 04, 2010 21:15 

Leja je napisao/la:
sara je napisao/la:
MarkoZG je napisao/la:

Koliko ja znam,i koliko je meni poznato...u pravoslavnu crkvu mozemo ici,mozemo sudjelovati na Liturgiji...ali..sv.pricest s pravoslavne strane ,nije nikome dozvoljena...tko nije pravoslavac...
Dok,RKC ,je odobrila da se pravoslavci mogu u katolickoj crkvi priciscivati...

Ovo moram ispravit - Katolička Crkva dozvoljhava svojim članovima da se valjano pričešćuju u pravoslavnoj crkvi ukoliko su prisutni na misi, a nikako im nije moguće slaviti euharistiju i pričestiti se u katoličkoj crkvi. Pravoslavne Crkve, koliko mi je poznato, istu stvar ne dozvoljavaju svojim vjernicima.

Vrh

PostPostano: Čet kol 05, 2010 18:43 

Koliko ja znam,i koliko je meni poznato...u pravoslavnu crkvu mozemo ici,mozemo sudjelovati na Liturgiji...ali..sv.pricest s pravoslavne strane ,nije nikome dozvoljena...tko nije pravoslavac...Dok,RKC ,je odobrila da se pravoslavci mogu u katolickoj crkvi priciscivati..

sara je napisao/la:
Ovo moram ispravit - Katolička Crkva dozvoljhava svojim članovima da se valjano pričešćuju u pravoslavnoj crkvi ukoliko su prisutni na misi, a nikako im nije moguće slaviti euharistiju i pričestiti se u katoličkoj crkvi. Pravoslavne Crkve, koliko mi je poznato, istu stvar ne dozvoljavaju svojim vjernicima.

Hvala ti draga Sara...
Samo nazalost ja nisam skuzila,sta je to sto si htjela "ispraviti"???
U ovome pitanju ne pise da li imamo priliku ici u Katolicku crkvu ili ne..nego,brat trazi informaciju...Ja nisam ta,koja mu moze ( ispravno odgovoriti),ali ja mogu iznesti sto ja znam..

Da,u Pravoslavnu crkvu mozemo ici..i ukoliko nema u blizini Katolicke crkve bilo bi i pozeljno da idemo i prisustvujemo Liturgiji...u pravoslavnoj crkvi..

S,tim...da nije moguce pristupiti Pricescu ...pod prilikom kruha i vina...

Vrh

PostPostano: Čet kol 05, 2010 21:19 

Leja je napisao/la:
Koliko ja znam,i koliko je meni poznato...u pravoslavnu crkvu mozemo ici,mozemo sudjelovati na Liturgiji...ali..sv.pricest s pravoslavne strane ,nije nikome dozvoljena...tko nije pravoslavac...Dok,RKC ,je odobrila da se pravoslavci mogu u katolickoj crkvi priciscivati..

sara je napisao/la:

Hvala ti draga Sara...
Samo nazalost ja nisam skuzila,sta je to sto si htjela "ispraviti"???
U ovome pitanju ne pise da li imamo priliku ici u Katolicku crkvu ili ne..nego,brat trazi informaciju...Ja nisam ta,koja mu moze ( ispravno odgovoriti),ali ja mogu iznesti sto ja znam..

Da,u Pravoslavnu crkvu mozemo ici..i ukoliko nema u blizini Katolicke crkve bilo bi i pozeljno da idemo i prisustvujemo Liturgiji...u pravoslavnoj crkvi..

S,tim...da nije moguce pristupiti Pricescu ...pod prilikom kruha i vina...

Pa podcrtala si što želim ispraviti - jest moguće pričestiti se. Pravoslavni vjernici se ne smiju pričestiti kod katolika jer tako nalaže disciplina pravoslavne vjere.

Vrh

PostPostano: Čet kol 05, 2010 21:34 

Citat:
Pa podcrtala si što želim ispraviti - jest moguće pričestiti se. Pravoslavni vjernici se ne smiju pričestiti kod katolika jer tako nalaže disciplina pravoslavne vjere.

Draga Saro,mislim da je nesporazum...Katolicima nije moguce pricestiti se kod njih...

A,da pravoslavni ne smiju pricestiti kod nas u RKC...jest tako,kako navodis..jer im crkva ne odobrava..Ali,RKC je odobrila da smiju pristupiti sv.pricesti...nasoj..
Znaci..brat,MarkoZG..moze ici u crkvu,moze moliti,moze se moliti i njihovim svecima...
jedino sto ne moze primiti pricesce...

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 09:29 

Leja je napisao/la:
Citat:

Draga Saro,mislim da je nesporazum...Katolicima nije moguce pricestiti se kod njih...

A,da pravoslavni ne smiju pricestiti kod nas u RKC...jest tako,kako navodis..jer im crkva ne odobrava..Ali,RKC je odobrila da smiju pristupiti sv.pricesti...nasoj..
Znaci..brat,MarkoZG..moze ici u crkvu,moze moliti,moze se moliti i njihovim svecima...
jedino sto ne moze primiti pricesce...

A da objasniš kako se to katolicima nije moguće pričestiti u pravoslavnoj crkvi?! Postoje naime primjeri onih koji to jesu i to kroz izvjesno vrijeme, osobito u ono doba služenja JNA

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 10:15 
Administrator

Imati dioništvo u euharistiji, dok još nije ostvareno puno zajedništvo, protivi se samom značenju euharistije, koja je najviši izraz takva zajedništva. Zato Zakonik kanonskoga prava ističe:
»Katolički služitelji dopušteno podjeljuju sakramente samo katoličkim vjernicima, koji ih isto dopušteno primaju samo od katoličkih služitelja« (kan. 844 § 1)

Izuzetak ovog pravila je samo u posebnim prilikama:
»Kad god to traži potreba ili savjetuje istinska duhovna korist i samo ako se izbjegne pogibelj zablude ili ravnodušnost, vjernicima kojima fizički ili moralno nije moguće doći do katoličkog služitelja dopušteno je primiti sakramente pokore, euharistije i bolesničkog pomazanja od nekatoličkih služitelja čije Crkve imaju valjane spomenute sakramente« (§ 2).

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 12:45 

Giovi je napisao/la:
Imati dioništvo u euharistiji, dok još nije ostvareno puno zajedništvo, protivi se samom značenju euharistije, koja je najviši izraz takva zajedništva. Zato Zakonik kanonskoga prava ističe:
»Katolički služitelji dopušteno podjeljuju sakramente samo katoličkim vjernicima, koji ih isto dopušteno primaju samo od katoličkih služitelja« (kan. 844 § 1)

Izuzetak ovog pravila je samo u posebnim prilikama:
»Kad god to traži potreba ili savjetuje istinska duhovna korist i samo ako se izbjegne pogibelj zablude ili ravnodušnost, vjernicima kojima fizički ili moralno nije moguće doći do katoličkog služitelja dopušteno je primiti sakramente pokore, euharistije i bolesničkog pomazanja od nekatoličkih služitelja čije Crkve imaju valjane spomenute sakramente« (§ 2).

I upravo na ovo zadnje referira stvarnost boravka u pravoslavnoj sredini gdje nije moguće naći katoličku crkvu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 06, 2010 14:15 

Tako sam nešto i očekivao,

mislim da nema problema u tome ako se pomolim Bogu i prekrižim u pravoslavnoj crkvi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata