Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 16, 2015 17:27 

Prvo da kažem, umoran sam od pračenja svakodnevne politike, geopolitike. Stalno nas bombardiraju svakakvim vjestima da u toj hrpi sam zasićen i odavno ne pratim dnevna događanja. Tako zbog toga zamora propustim i važne vijesti i iz života Crkve.
Onda uvijek pročitam kako je Pap Franjo rekao ovo ili ono i kako to mnoge zbunjuje. I ja osobno oko mnogo toga sam zbunjen. Danas sam naišao na quovadiscroatia.com na mnoge tekstove o sinodi o obitelji koja će biti u 2015. godini. Te o nekoj koja je bila??? Na izjave onoga bečkog nadbiskupa te nekog njemačkog Marx-a. I iz njihovih izjava sam shvatio da se okreću svijetu ne Bogu i Istini. Ali molim nekoga da mi ukratko objasni (može i podrobnije ako hoće :-) ) što je bilo, kada će opet biti, što se zaključilo, kakve to struje postoje na tim sinodama, tko sa kime, .....? Pročitao sam na jednome tekstu da su nekakav taj zaključak, naputak, što li već, prvi put usvoojili nedvotrećinskim brojem glasova. I da je to prvi put u povijesti da je takav nekakav amandman ušao na tekst iako nije imao dvotrećinski broj glasova. Oko čega su to mnogi kardinali uzrujani? Nije valjda da KC ide smjerom protestanskih i da se pokušava dodvoravati svijetu te da mjenja istinu o obitelji? Hoće li dopustiti pričeščivanje rastavljenima?

Znam da sam konfuzan u pitanjima. Ali stvarno sam sve preskočio i apsolutno ništa ne znam.

Hvala.

Vrh

PostPostano: Uto vel 17, 2015 17:15 
Administrator

Za informiranje o bitnim događajima u Crkvi preporučam izbjegavati razne blogove i čitati objektivnije izvore i stranice.
Papa je sazvao izvanrednu sinodu, koja se saziva samo kada neki predmet zahtijeva hitno rješenje, dakle problem današnjeg stanja obitelji smatra vrlo važnim i nečim što traži hitnu raspravu.
U listopadu 2014. već je održan prvi dio Sinode o obitelji. Na Sinodi je bilo problema i napasti na koje je papa upozorio:
http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/ov ... jedinstvo/
Najviše rasprave bilo je oko prijedloga nekih biskupa za dopuštanje pričesti rastavljenima i ponovno oženjenima.
No papa je pojasnio: "Moramo znati da Sinoda nije parlament". Za nas nije bitno što je rekao pojedini biskup, jer ima ih koji imaju vrlo različita mišljenja, već što će na kraju odlučiti papa, a to će biti u listopadu ove godine, kada će se donijeti zaključci te nakon toga izaći i Papina pobudnica o obitelji.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata