Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 17:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 27, 2026 08:21 

Sa ovim se u potpunosti slažem.
Na kraju krajeva, uvijek ostaje ona posljednja instanca kao i kod čitanja "pravih" duhovnih štiva: naša vlastita svajest i naš osobni odnos sa Bogom u kojem nam On subjektivno progovara kroz pročitane tekstove.

Uvjeren sam da ćemo mi vjernici odigrati ogromnu ulogu u razdoblju pred nama, kada svijet utone u depresiju i epidemiju besmisla. Mnoge će to potaknuti da se vrate Bogu.
Baš kao što je svojedobno sv. Benedikt XVI napisao, Crkva će se vratiti u male i siromašne okvire i više manje će početi ispočetka, ali iz te i takve Crkve će niknuti ogromna duhovna snaga.

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2026 10:10 

Uvjeren sam da ćemo mi vjernici odigrati ogromnu ulogu u razdoblju pred nama..

Već si jednom napisao, baš u tome stilu, citiram;

Polako ulazimo u razdoblje za koje je Rahner rekao: "Kršćanin budućnosti bit će mistik ili uopće neće biti kršćanin."

Prvo možda da se vidi šta Karl Rahner doista govori sa tom rečenicom i u kojem kontekstu;

Sada valja priznati da, ako želimo imati hrabrosti stupiti u izravan odnos s Bogom u njegovoj neizrecivosti, ako prihvatimo da se naša pobožnost u tom smislu mora svesti na ono bitno, te ako nadalje prihvatimo tihi Božji dar samoga sebe kao istinsko otajstvo vlastitoga postojanja, tada moramo učiniti nešto više od pukoga zauzimanja određenog racionalnog stava prema spekulativnim pitanjima o božanskome i od isključivo doktrinarnog odgovora na učenje kršćanstva. Potrebno je razviti određenu teologiju mistike – mistike koja vodi k religioznom iskustvu za koje mnogi doista misle da ga nikada ne bi mogli otkriti u sebi – teologiju mistike koja se može prenositi na takav način da svatko može postati vlastiti učitelj mistike. Sve dok ne uvidimo očitu činjenicu koliko je neizbježno naše postojanje, u svoj njegovoj samosvijesti i osobnoj odgovornosti, usmjereno prema apsolutnom Otajstvu koje nazivamo „Bogom” i koje nam se daruje, nismo ni započeli razumijevati ni same temelje ove mistične teologije.

Ovakav pristup mistici mora čovjeka osloboditi njegove tjeskobe (angst) pred napadima, tako da jedino što u njemu izaziva drhtaj budu poticaji što ih u njemu rađa vlastita čežnja da se baci u bezdan prazne ništine kada započne zazivati Boga i davati ime njemu, Neizrecivome. Jednostavno da bi se razjasnilo što se ovdje pod tim misli, i uz svijest da je pojam „mistike” opterećen (premda, ispravno shvaćen, on nije suprotnost vjeri u Duha Svetoga, nego je s njom zapravo istovjetan), može se reći: pobožni kršćanin budućnosti bit će ili „mistik”, netko tko je nešto „iskusio”, ili ga više uopće neće biti. Jer pobožni kršćanski život kakav će se živjeti u budućnosti više neće biti nošen i potpomagan jednoglasnim, očitim i javnim uvjerenjima i religijskim običajima svih, koji su od samoga početka svakoga pojedinca pozivali na osobno iskustvo i osobnu odluku. Iz toga razloga, uobičajeni religijski odgoj kakav se dosad prakticirao može pružiti tek vrlo sekundarnu vrstu oblikovanja ili priprave za institucionalni element religije budućnosti. Mistični pristup o kojem govorimo mora prenijeti ispravnu „sliku Boga”, utemeljenu na prihvaćenom iskustvu čovjekove temeljne usmjerenosti prema Bogu: iskustvu da je temelj čovjekova postojanja bezdan; da je Bog u svojoj biti neshvatljiv; da njegova neshvatljivost raste, a ipak ne umanjuje činjenicu da nas, što ga ispravnije shvaćamo, to više dotiče njegova samodarivajuća ljubav; iskustvu da se, pri oblikovanju vlastitoga životnog puta, Boga nikada ne može ograničiti na određene točke bez suočavanja s činjenicom da tada zbroj više ne ispada točan; iskustvu da on postaje naša „sreća” jedino onda kada mu se bezuvjetno molimo i bezuvjetno ga ljubimo... Karl Rahner "Theological investigations, Volume VII."

Ne znam za tebe Pints, ali meni ljudi sa ovog foruma ne liče na mistike. :roll: :roll: Ne samo ljudi sa ovog foruma, nego i ljudi koje sretnem na nedeljnoj misi. Ni jedan od njih mi ne liči na mistika. Svaka čast Karl Rahneru, jer ipak je on Karl Rahner a ne netko drugi, ali ovde mora da se debelo proračunao. :| Kao što mi i ova tvoja rečenica sada napisana, citiram;

Uvjeren sam da ćemo mi vjernici odigrati ogromnu ulogu u razdoblju pred nama..

Izgleda da si se debelo preračunao. Ajde Pints, stavi ruku na srce pa reci iskreno, jesi li ti vidio ili upoznao kojeg mistika?! I ako jesi, a nije neka tajna, kako se taj mistik zove?! Jedini mistik za kojeg sam ja čuo jest Zvonimir Troskot. I ako budućnost kršćanstva leži na takvim "misticima", onda samo mogu reći: jadna li nam majka.

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2026 10:33 

Kada dođe vrijeme za to dignuti će Bog svoje proroke i mistike, ne brinem se oko toga. Ne ide to na silu ili tako što mi to želimo.
Upoznao sam i imam oko sebe ljude sa mističnim iskustvima, nema ih puno i nisu javni.

Ali nisam ni mislio na tu razinu. I "obični" vjernici će moći svjedočiti i uvoditi u vjeru one koji su izgubili svaki kontakt sa vjerom.
Negdje od sredine devedesetih tehnologija donosi sve veću razinu otuđenja i dehumanizacije, ne vidim da se ti trendovi mijenjaju, dapače ubrzavaju se.
Transformacija društva koju će donijeti AI biti će skok u mračni ponor. Postoji mala šansa da to ispadne dobro, ali povijest nam ne nudi previše nade. Bar su moje slutnje takve.
U svijetu beznađa i mraka koji će nastati, i najmanji plamičak će svjetiliti kao vulkan. Na to sam mislio, oni koji sačuvaju vjeru i odnos sa Bogom biti će ti plamičci.

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2026 11:15 

Kada dođe vrijeme za to dignuti će Bog svoje proroke i mistike, ne brinem se oko toga. Ne ide to na silu ili tako što mi to želimo.

Dao Bog da si u pravu oko ovog.

Upoznao sam i imam oko sebe ljude sa mističnim iskustvima, nema ih puno i nisu javni.

Blago tebi. Kažeš "nema ih puno i nisu javni". Ovim mi zatvaraš sva vrata da zadovoljim svoju znatiželju (oholost). Možda i bolje tako, jer poprilično sam siguran da bi usljedilo sprdanje. Nadam se samo da pod te ljude ne misliš na Alen Fućaka, Zvonimira Troskota i onog čije si "mistično" iskustvo jednom prenio ovde, citiram;

Jučer mi je došla zanimljiva poruka Mije Barade (stavljam ovdje tekst, a dobio sam je u audio formatu).

Dubrovačka katedrala, 23.06.u 9h sveta misa. Vidio sam užasne demone kako idu paklenim hodnicima, duhovi rata, grozne maske, duhovi straha, nosili su rukama vatru rata. Kako se molilo, Erika i ostali zatvorila su se vrata pakla na koja su trebale izlaziti legije. U jednom trenutku pucaju vrata, otvaraju se još veća i u tom trenu izlaze horde. Vidim kako ide po cijelom svijetu vatra rata, stihija i čujem riječi: nikad u povijesti nije bilo takve pustoši kakva će biti u danima koji su pred vama. Molim sve vas koji slušate ovu poruku da provjerite njenu autentičnost, da molite i postite, još je vrijeme milosrđa, da se barem umanji gnjev Božji i da nas je što više koji mole, da što manje demona izađe i pustoši ovaj svijet. Zbijmo se redovnoj molitvi kako nas poziva Majčica u Međugorju. Sve vas lijepo pozdravljam, Mijo Barada. Budite blagoslovljeni.

Dečki moji! Hudo. :|

Ali nisam ni mislio na tu razinu. I "obični" vjernici će moći svjedočiti i uvoditi u vjeru one koji su izgubili svaki kontakt sa vjerom. U svijetu beznađa i mraka koji će nastati, i najmanji plamičak će svjetiliti kao vulkan. Na to sam mislio, oni koji sačuvaju vjeru i odnos sa Bogom biti će ti plamičci.

Istina.

Evo ova žena sa foruma piše, citiram;

.. budući na forumima većinom pišu ljudi modernih shvaćanja vjere, a i ovdje sam jedino ja sklona katoličkoj tradiciji uspjela "preživjeti".

Druga joj odgovara, citriam;

Što, jedino si ti ovdje ispravna? Mi koje ne zanima tvoje promoviranje "tradicionalizma" (uzgred, drugi koji je to promovirao, još je puno goru sliku pokazao) smo manje vrijedni, ljudi "modernih svaćanja vjere"???
Kako misliš da si "preživjela"? Nije stvar u shvaćanju vjere, nego o dociranju, bahatosti, drženja sebe za jedinog ispravnog, iznad svih.
Pa nema koji ti to forumaš nije rekao i još ne vidiš problem u sebi nego u svim ostalima.

Zato ti kažem Pints, kao prijatelj prijatelju, budi oprezan. Koliko mogu primjetiti, ne pišeš nametljivo na ovom forumu, nisi previše sklon svađama ili provociranju sugovornika, realno gledajući, pišeš začuđujuće normalno. Jedino šta ti zamjeram, iako nije da te to previše boli, jer tko sam ja da ti zamjeram šta, jest što se ne želiš pokoriti svome biskupu i što si dosta naivan. Naivan u smislu da previše vjeruješ ljudima. Ali generalno gledajući, izgledaš poprilično normalno. U više navrata sam te išao direktno ili indirektno provocirati, dosta mirno si to prihvatio, bez nekih nepotrebnih strasti. Već je to znak da ti je duh dosta staložen. Možda zamjerka što previše vjeruješ ljudima, pogotovo političarima. Kaže;

Jr 17, 9 Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?

Ps 62, 10 Sinovi su ljudski samo dašak, laž su djeca čovječja: svi da stanu na tezulju, od daha bi lakši bili.

U našem je srcu korjen svega zla. Trebali bismo shvatiti kolika je pokvarenost ljudskog srca pa bismo znali koliko nam je potrebna čistoća. Ima u nama beskrajno puno zloće koju ne vidimo jer nikad ozbiljno ne ulazimo u svoju dušu. Kad bismo ušli, našli bismo bezbroj neurednih želja za čašću, nasladom, udobnošću, koje bez prestanka vriju u našem srcu. Toliko smo puni krivih mišljenja i lažnih sudova, neurednih osjećaja, strasti i zloće da bismo se sami sebe postidjeli kad bismo vidjeli svoju pravu sliku. "Nauk o duhovnom životu" Louis Lallemant

O tome ti pričam. Ti, Početnik, Adrijana i Admin, izgledate relativno vredu ljudi. Što nije baš uobičajno za današnje vrijeme.

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2026 12:52 

Dobio sam i online psihoanalizu! :mrgreen: Ajde dobro, hvala na lijepim riječima. Iz moje vizure radije ću biti naivan na svoju štetu nego promišljen na tuđu.

Kada sam načeo temu važnosti vjernika u vremenima pred nama, nisam baš imao na umu mistike takve veličine kao Tereza Avilska ili Ivan od Križa ili padre Pio. Takve Bog diže po svojoj Providnosti, nekako u pravilu kada ih čovječanstvo treba i to nema puno veze sa onim što mi činimo ili želimo.

Mislio sam više na onu vrstu osobne povezanosti sa Bogom koja će pomoći pojedincima da uopće zadrže vjeru i prenesu je na djecu. Svjedočimo kako su u nepunih stotinu godina lagodan život i bogatstvo gotovo pa uništili vjeru na Zapadu. Ispočetka polako, a onda sve brže i brže, sada smo u svojevrsnom slobodnom padu u provaliju. Ne samo da nestaje vjera, nego se stubokom mijenja sustav vrijednosti iznikao iz te vjere.

Vlada uvjerenje kako će koliko toliko mirnu tranziciju u novo društvo omogućiti temeljni prihod. Prihod koji dobije svatko samo zato što postoji, a koji samostalno stvaraju mašine. Na prvi pogled djeluje primamljivo, prava utopija. Ali ako se vratimo na ono da je stotinu godina uništeno kršćanstvo u Evropi... onda postajemo svjesni da se tu krije strašna zamka pada u ponor besmisla i ispraznosti.

Postoji mala šansa da se tranzicija ipak napravi kako treba, na korist čovjeka, da mudro odlučimo gdje će nam AI biti od koristi a gdje ga nećemo pustiti, da usporimo tranziciju i dozvolimo ljudima da se pripreme i polako prilagode. Zbog toga ne treba bježati od AI, nego je treba upoznati i ovladati njome. Koliko god je šansa da sve završi dobro mala, treba se za nju boriti svim silama jer je ulog nikad veći. Ako ne ode u dobrom smjeru, čovječanstvo će završiti u strašnoj tehnološkoj diktaturi, distopiji koju prethodni diktatori nisu mogli ni sanjati. U tom slučaju nastati će mrak, a taj mrak će moći rasvjetliti samo ona mala skupina koja je sačuvala vjeru i odnos sa Gospodinom.

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2026 13:29 

Još jedna stvar, brzina kojom se sve ovo odvija je tolika da ljudski um jednostavno nije kalibriran za takvu percepciju. Vratite se samo 30 godina unatrag, još smo lijepili marke na pisma, razvijali filmove od fotoaparata, prije puta proučavali mape, "hodočastili" u knjižnice kopati po knjigama kako bi napisali referete, unaprijed dogovarali gdje i kada ćemo se naći na cesti, godinama nismo znali ništa o pojedinim ljudima... Prije samo trideset godina. I taj razvoj mobilne tehnologije nas je dočekao nespremne i posljedice su strašne (a još nisu do kraja ni vidljive jer nije bilo vremena da se one dugoročne uopće dogode).

A sada se vratite u 2020. godinu, tek se pričalo kako Elon Musk ulaže u OpenAI, modeli su bili smiješni i gori od retardiranih žohara. Prošlo je pet godina a ja pričam sa Geminijem i često izgubim osjećaj da sa druge strane nije čovjek. Pet godina!!!

Radim na razvoju softvera, iz prve ruke vidim te promjene. Uslužna industrija za koju radim je još u dubokom snu, nisu ni svjesni što im slijedi. Pokušao sam upozoriti neke ljude, ali ne ide, kao što sam rekao ljudi nisu kalibrirani za tu dinamiku i opseg promjena. U djelatnosti za koju radim programe nestati će barem 50% radnih mjesta do kraja ovog desetljeća, u idućih pet godina. I to je vrlo optimistična procjena. Pojedini sektori unutar tog segmenta će biti zbrisani.

Dosta o tome promišljam, molim ... ne znam ni sam što napraviti. Spirala u koju smo uletjeli je nezaustavljiva. Mislim da papa ima jako dobre savjetnike i zna zašto mu je AI tema broj jedan. Moj vam je savjet da primjenite Benediktovu opciju, oformite kružoke bliskih ljudi koji dijele sa vama vjeru i molitvu, unutar njih ćete lakše ostati u vjeri i prenijeti je svojoj djeci.

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2026 13:38 

Dobio sam i online psihoanalizu! :mrgreen:

Tek sad?! Pajdo! Onog trenutka kad si se pojavio na ovom forumu, dobio si online psihoanalizu. Ne samo od mene, manje-više svih, jer ljudski mozak tako funkcionira. Nije to samo na forumu, tako je i u stvarnom životu. Admin to zabranjuje;

Psihoanaliziranje drugih članova ovdje nije dozvoljeno.

Realno gledajući - s pravom to zabranjuje. I katolička duhovnost to zabranjuje. Ali kako bi moj dobri prijatelj Timotej (zvani Job) rekao: nimalo kršćanski ali sasvim ljudski.

Vlada uvjerenje kako će koliko toliko mirnu tranziciju u novo društvo omogućiti temeljni prihod. Prihod koji dobije svatko samo zato što postoji, a koji samostalno stvaraju mašine. Na prvi pogled djeluje primamljivo, prava utopija. Ali ako se vratimo na ono da je stotinu godina uništeno kršćanstvo u Evropi... onda postajemo svjesni da se tu krije strašna zamka pada u ponor besmisla i ispraznosti.

Postoji mala šansa da se tranzicija ipak napravi kako treba, na korist čovjeka, da mudro odlučimo gdje će nam AI biti od koristi a gdje ga nećemo pustiti, da usporimo tranziciju i dozvolimo ljudima da se pripreme i polako prilagode. Zbog toga ne treba bježati od AI, nego je treba upoznati i ovladati njome. Koliko god je šansa da sve završi dobro mala, treba se za nju boriti svim silama jer je ulog nikad veći. Ako ne ode u dobrom smjeru, čovječanstvo će završiti u strašnoj tehnološkoj diktaturi, distopiji koju prethodni diktatori nisu mogli ni sanjati. U tom slučaju nastati će mrak, a taj mrak će moći rasvjetliti samo ona mala skupina koja je sačuvala vjeru i odnos sa Gospodinom.

Još jedna stvar, brzina kojom se sve ovo odvija je tolika da ljudski um jednostavno nije kalibriran za takvu percepciju. Vratite se samo 30 godina unatrag, još smo lijepili marke na pisma, razvijali filmove od fotoaparata, prije puta proučavali mape, "hodočastili" u knjižnice kopati po knjigama kako bi napisali referete, unaprijed dogovarali gdje i kada ćemo se naći na cesti, godinama nismo znali ništa o pojedinim ljudima... Prije samo trideset godina. I taj razvoj mobilne tehnologije nas je dočekao nespremne i posljedice su strašne (a još nisu do kraja ni vidljive jer nije bilo vremena da se one dugoročne uopće dogode).

A sada se vratite u 2020. godinu, tek se pričalo kako Elon Musk ulaže u OpenAI, modeli su bili smiješni i gori od retardiranih žohara. Prošlo je pet godina a ja pričam sa Geminijem i često izgubim osjećaj da sa druge strane nije čovjek. Pet godina!!!

Radim na razvoju softvera, iz prve ruke vidim te promjene. Uslužna industrija za koju radim je još u dubokom snu, nisu ni svjesni što im slijedi. Pokušao sam upozoriti neke ljude, ali ne ide, kao što sam rekao ljudi nisu kalibrirani za tu dinamiku i opseg promjena. U djelatnosti za koju radim programe nestati će barem 50% radnih mjesta do kraja ovog desetljeća, u idućih pet godina. I to je vrlo optimistična procjena. Pojedini sektori unutar tog segmenta će biti zbrisani.

Dosta o tome promišljam, molim ... ne znam ni sam što napraviti. Spirala u koju smo uletjeli je nezaustavljiva. Mislim da papa ima jako dobre savjetnike i zna zašto mu je AI tema broj jedan. Moj vam je savjet da primjenite Benediktovu opciju, oformite kružoke bliskih ljudi koji dijele sa vama vjeru i molitvu, unutar njih ćete lakše ostati u vjeri i prenijeti je svojoj djeci.

Zamaraš se bezvezarijama. Nikaj ti s toga nebu. Ta umjetna inteligencija je mlaćenje prazne slame.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata