Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 14:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 03, 2026 18:34 

Da, te nakane nisu nove, one potječu iz pobožnosti Gospi Fatimskoj... i ja sam u početku mislila da se one odnose na protestante, ali ne: to je baš za nas katolike... mi smo ti koji smo često ravnodušni i nezahvalni i ne znamo što imamo u Mariji.. puno ima nominalnih katolika koji ni jednu Zdravomariju ne izmole dnevno, a o kršenju Božjih zapovijedi da ne govorimo.. :( Marija traži duše koje će činiti zadovoljštinu za te grijehe i moliti za obraćenje grešnika (ponajprije svojih bližnjih)...
https://hkm.hr/vjera/gospa-fatimska-pob ... et-subota/

:!:

Sad znam. Thanx!

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2026 19:48 

Sadašnja situacija s nakanama koja su promjene, a protesti nisu prestali samo pokazuje koliko su bili u krivu oni što su napadali molitelje zbog nakana. Možda će moderni vjernici, a i neki nadbiskupi jednom naučiti kako je glupo napadati svoje vjernike.
Hvala Bogu neki su oduvijek podržavali molitvu. Sisački biskup Vlado Košić podržao je u subotu 3. siječnja 2026., na prvu subotu u mjesecu, molitelje javne krunice u Sisku, pridruživši im u molitvi na Trgu dr. Franje Tuđmana. Kako navode iz inicijative “Muževni budite”, sisački su molitelji s javnom molitvom krunice započeli u prosincu prošle godine, kada se Sisak uključio u ovu pobožnost kao 29. grad u Hrvatskoj. https://biskupija-sisak.hr/biskup-vlado ... e-u-sisku/
PS. Bilo bi još ljepše da je biskup došao u reverendi.

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2026 22:06 

Pints, nema komentara na poziv nadbiskupa.. si bio

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 08:16 

Pints, nema komentara na poziv nadbiskupa.. si bio

Jesam. Biskup nas silno želi maknuti sa javne površine, a mi na to ne možemo pristati.
Glavno obilježje ove molitvene inicijative, koja se moli u nizu zemalja, je upravo molitva muškaraca na javnom prostoru.

Moram priznati da sam sada još više zbunjen, Uzinić je ovim činom potvrdio kako molitvene nakane nisu problematične jer biskup se sigurno ne bi ponudio moliti za pogrešne nakane, tako da ga doista smeta samo to što molimo u javnosti. Ne mogu si to objasniti. Čak više ni prosvjedi nisu veliki, dođe par ljudi bez galame i bubnjara, sve je to jenjalo na minimum. I opet mojem biskupu smeta što molimo javno na trgu. Meni je to prilično uznemirujuće, zašto ga smeta molitva u javnosti?!

Pozitivno je to što nam se napokon obratio direktno nakon dvije godine medijske difamacije. Valjda je to nekakav pomak, nadam se.

Za one koji ne znaju o čemu pričamo:
https://dijalog.hr/vijesti/nadbiskup-uzinic-predlozio-moliteljima-zajednicku-krunicu-u-katedrali-umjesto-na-trgu/82725/

Zadnja izmjena: pints; Sri sij 07, 2026 08:31; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 08:29 

Vidim, nova godina, nove molitvene nakane!

Protiv ceg ce sad bubnjati i trubiti prosvjednici/prosvjednice, kad se ne spominje vise muski duhovni autoritet, cednost i zabrana pobacaja?

Moje laicko zapazanje, ali tko toliko dovodi u pitanje Marijino bezgresno zacece, djevicanstvo, bozansko majcinstvo i ostale tocke? Vjernik to prihvaca, ateista ionako nije briga. Jedino protestanti :?

Vidim da ti je Adrijana već odgovorila. To su zapravo glavne nakane cijelog globalnog molitvenog pokreta, samo su Hrvati dodali još neke svoje nakane. Riječki molitelji od početka čitaju i ove fatimske nakane, one su primarne.

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 09:14 

Vidi, kada je čovjek dijete gledati će horor film jer misli da je to hrabro, da je zanimljivo.
Kasnije, ako teži zdravlju, izbjegavati će hororce, ustvari ako ispituje uviđa i štetu koju davno viđen horor film ostavio, poput straha.

U svijetu odraslih, kršćana, većina onoga što primamo medijski o vjeri je smeće, otrov. A otrov je opasniji od horor filma jer ubija. Pobožnost zna biti fluidna. Ne po sebi, nego jer se nakalemi na narav, gdje tek igra počinje, a čega mnogi nisu svjesni (usp via purgativa).

Igrom slučaja više puta sam bio u riječkoj nadbiskupiji. Ugašena bogoslovija, crveni kontekst grada itd. Nešto znam o Rijeci.

Upoznao sam i Ordinarija.

Reći ću ovo, dopusti, a vezano uz gornjih par navoda, pazi di se napajaš kod razlučivanja.

Kad kola krenu nizbrdo teže je nazad.

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 12:59 

Vidi, kada je čovjek dijete gledati će horor film jer misli da je to hrabro, da je zanimljivo.
Kasnije, ako teži zdravlju, izbjegavati će hororce, ustvari ako ispituje uviđa i štetu koju davno viđen horor film ostavio, poput straha.

U svijetu odraslih, kršćana, većina onoga što primamo medijski o vjeri je smeće, otrov. A otrov je opasniji od horor filma jer ubija. Pobožnost zna biti fluidna. Ne po sebi, nego jer se nakalemi na narav, gdje tek igra počinje, a čega mnogi nisu svjesni (usp via purgativa).

Igrom slučaja više puta sam bio u riječkoj nadbiskupiji. Ugašena bogoslovija, crveni kontekst grada itd. Nešto znam o Rijeci.

Reći ću ovo, dopusti, a vezano uz gornjih par navoda, pazi di se napajaš kod razlučivanja.

Dosta dobro zapažanje, moj župnik je tako jednom ko želi izgubiti vjeru neka čita katoličke portale.

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 13:24 

Taj župnik ima pravo budući na forumima većinom pišu ljudi modernih shvaćanja vjere, a i ovdje sam jedino ja sklona katoličkoj tradiciji uspjela "preživjeti". Međutim kakve to veze ima s moliteljima na trgu? Dobro je što muškarci mole na javnim mjestima jer je to zapovijed sv. Pavla Timoteju pa se ni Uzinić ne bi trebao tome opirati ako mu je do istinskog svjedočenja vjere.

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2026 17:30 

Taj župnik ima pravo budući na forumima većinom pišu ljudi modernih shvaćanja vjere, a i ovdje sam jedino ja sklona katoličkoj tradiciji uspjela "preživjeti". Međutim kakve to veze ima s moliteljima na trgu? Dobro je što muškarci mole na javnim mjestima jer je to zapovijed sv. Pavla Timoteju pa se ni Uzinić ne bi trebao tome opirati ako mu je do istinskog svjedočenja vjere.

Što, jedino si ti ovdje ispravna? Mi koje ne zanima tvoje promoviranje "tradicionalizma" (uzgred, drugi koji je to promovirao, još je puno goru sliku pokazao) smo manje vrijedni, ljudi "modernih svaćanja vjere"???
Kako misliš da si "preživjela"? Nije stvar u shvaćanju vjere, nego o dociranju, bahatosti, drženja sebe za jedinog ispravnog, iznad svih.
Pa nema koji ti to forumaš nije rekao i još ne vidiš problem u sebi nego u svim ostalima.
Možda je jedino gore izmišljati neku svoju djecu i uspoređivati forumaše s njima. Trolati vađenjem starih postova. Ne mislim pri tom na tebe. Pa sve se manje čudim što je meni rekao ispovijednik, da me neće ispovijedati, budem li posjećivala forume. Katoličke.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2026 08:07 

Bogoslovija je velika rana koja će još dugo trovati riječki vjernički prostor. Izgubljena su mnoga zvanja i povjerenje. Ali što je tu je, izašli smo iz toga malo pametniji i jači. :)
Rijeka jest pomalo specifična u smislu da je katolička zajednica mala ali prilično živa.

U svakom slučaju molitelji jako paze da ne uđu u javni konflikt sa svojim biskupom.
Mislim da je očito kako medijska difamacija ide isključivo u jednom smjeru, i tako već pune dvije godine.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2026 08:17 

Dosta dobro zapažanje, moj župnik je tako jednom ko želi izgubiti vjeru neka čita katoličke portale.

Moj poznanik, koji radi u jednom velikom samostanu, je rekao da tko želi izgubiti vjeru neka samo bude blizu samostanske zajednice. :mrgreen:
Ipak, vjera se ne dobiva niti gubi na portalima, bar ne ona istinska duboko ukorijenjena vjera koja te drži i kada se svijet oko tebe ruši.
Pa tko bi sačuvao vjeru da ona tako ovisi o svjetovnim okolnostima?!

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2026 11:41 

Jesam. Biskup nas silno želi maknuti sa javne površine, a mi na to ne možemo pristati.
Glavno obilježje ove molitvene inicijative, koja se moli u nizu zemalja, je upravo molitva muškaraca na javnom prostoru.

Moram priznati da sam sada još više zbunjen, Uzinić je ovim činom potvrdio kako molitvene nakane nisu problematične jer biskup se sigurno ne bi ponudio moliti za pogrešne nakane, tako da ga doista smeta samo to što molimo u javnosti. Ne mogu si to objasniti. Čak više ni prosvjedi nisu veliki, dođe par ljudi bez galame i bubnjara, sve je to jenjalo na minimum. I opet mojem biskupu smeta što molimo javno na trgu. Meni je to prilično uznemirujuće, zašto ga smeta molitva u javnosti?!

Pozitivno je to što nam se napokon obratio direktno nakon dvije godine medijske difamacije. Valjda je to nekakav pomak, nadam se.

Za one koji ne znaju o čemu pričamo:
https://dijalog.hr/vijesti/nadbiskup-uzinic-predlozio-moliteljima-zajednicku-krunicu-u-katedrali-umjesto-na-trgu/82725/

U Zagrebu prosvjednici protiv molitelja proizvode baš sotonsku buku koja ne može biti slučajna već tako pokazuju kako pakao zavija na molitvu. U to sam se osobno mogla uvjeriti u prošlu subotu.
U Rijeci je očito drugačiji pristup preko Uzinića. U svezi njega je zanimljivo što samo želi maknuti vjernike s ulice jer mu ne smetaju ni pripadnici Bratstva s. Pio X. (njihov status ukutar KC nije jasan) budući djeluju u svoja 4 zida i služe tradicionalnu latinsku misu. Oni kod njega nemaju problema kao oni koji djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji gdje Nadbiskupijski stol upoznaje katoličke vjernike s problemima vezanim uz to bratstvo (kako ne bi bilo zabune ističem kako ja i obitelj ne idemo kod njih niti imamo ikakve veze s njima). Čudno je to sve. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Uzinić održati riječ i hoće li ubuduće prije svake javne molitve krunice u Rijeci, riječki molitelji imati privilegiju da im misu predvoditi riječki nadbiskup ili se radilo samo o pokušaju da se dokine riječka javna molitva.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2026 17:11 

Pints, misliš da ste izašli jači, a ja mislim da ne razumijete nadbiskupa.

Dosta se u zadnjim postovima koriste pojmovi jedinstvo i vlast, a ja mislim da i kada bi se razumjeli pojmovi, kada bi išao redak po redak i vi čak klimnuli glavom da ni to ne rješava probleme.

Kako bilo jedinstvo je duhovna stvarnost, i vlast je duhovna stvarnost.
Stvarnost je nesto što postoji kao npr. stol, ali postoji i pseudostvarnost: brkanje pojmova, nijekanje stvarnosti itd itd.
Iza svega je oholost, kako kaže i vrag na usta Pacina: vanity, my favorite sin.

Da se razumijemo svatko se bori sa tim grijehom, ali tipovi koji idu sam tak protiv nadbiskupa, pape.. A to vrvi po mrežama.

Kako to, da nama nije palo ni na pamet ništa duhovno bez zupnika zupe u kojima smo mislili iole, bilo šta, kako to? Ni na pamet.

Ali ova razina diskursa neznam. To su ozbiljniji poremećaji.

Dolje ovdje jedan uzme tumačiti vlast.. I naravno vrag će ti naći sve moguće pa i tekstove da te opravda.

Ali ja vas pitam, što ako idete protiv Boga. Zar nemate više jasnu savjest koja optužuje kada ogovarate, klevećete

Drskost na drskost. Jesu li to ona vremena koja je navijestio sv. Pavao o bezdušnim ljudima, samoživim, nepokornim itd.
Općenito pišem pa nek se prepozna ko treba

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2026 18:33 

Moj poznanik, koji radi u jednom velikom samostanu, je rekao da tko želi izgubiti vjeru neka samo bude blizu samostanske zajednice. :mrgreen:
Ipak, vjera se ne dobiva niti gubi na portalima, bar ne ona istinska duboko ukorijenjena vjera koja te drži i kada se svijet oko tebe ruši.
Pa tko bi sačuvao vjeru da ona tako ovisi o svjetovnim okolnostima?!

Jasno ako gledamo površno, međutim što bi bio dublji smisao?

Zar se ne radi zamjeni teološki utemeljene vjere religijskom ideologijom: pobožnost se reducira na identitetsku potvrdu, moralni alarmizam i afektivnu mobilizaciju. Takvi diskursi proizvode kratkoročnu koheziju, ali dugoročno erodiraju vjeru jer ne podnose ambivalentnost, slabost i povijesnu konkretnost Crkve.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 07:50 

Pints, misliš da ste izašli jači...

Naprotiv, izašli smo jako uznemireni, čak i uplašeni time što nam biskup radi.

Ne ide on samo kontra nas, ide kontra većine svećenika i časnih sestara koji su uz molitelje, kontra većine svojih kolega biskupa, kontra zagrebačkog nadbiskupa. I to javno, putem medija, često grubom difamacijom. Takvo narušavanje jedinstva Crkve, pa onda ova brutalna ucjena ... čovjek se mora zapitati dokle je spreman ići.

Mi molitelji iznimno poštujemo poziciju biskupa (nažalost ne mogu to reći i za osobu koja je trenutno obnaša) i nije nam svejedno. Trenutno smo u molitvi i postu kako bi mogli ispravno odgovoriti na to što nam biskup radi. Rijeka je mali grad sa malom katoličkom zajednicom, sve se zna, ništa se ne može sakriti. Ne znam i ne želim prejudicrati što će molitelji učiniti, ali posve sigurno znam da nećemo biskupu uzvratiti medijskom difamacijom kao što nismo ni protekle tri godine.

Dva dobra komentara na ovu temu:

https://vjerujem.vecernji.hr/kolumne/dopisnistvo-kaptol-nema-vise-molitvenih-nakana-koje-su-iritirale-agresivni-dio-javnosti-pa-je-vrijeme-da-se-molitelje-ostavi-na-miru/

https://kratkiogledi.wordpress.com/2026/01/07/cija-molitva-je-bolja/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata