[url=In_Bonum je napisao/la:
Sigurna sam 100% da ne niječem nijednu dogmu i nemam problema s prihvaćanjem dogmi.
Bas 100%?? Na tvom mjestu ne bih bio tako siguran. Inace imam problem da sumnjam u sve, tako i u konacnost svojih zakljucaka i stavova. Prije da cu povjerovat sv Tomi nego svojoj tikvanji. Npr ako nasuprot moga stava stoji Sv. Toma, Sv. Augustin, par crkvenih sabora i dogma, onda je jedina stvar u koju sam siguran to da sam pogrijeso. Ali to sam ja, svako ima svoju spiku rekli bi purgeri

No dobro, ako ne nijeces nijednu dogmu, kako se ti onda u cudu pitas, citiram:
Btw kako znaš da se nitko tko nije dionik Crkve nije spasio??? - In_BonumA Crkvena dogma kaze:
249. Membership of the Church is necessary for all men for salvation. (De fide.)Ako je bit dionikom Crkve nuzno za spasenje, onda ne postoji nacin da se spasenje ostvari a da ono bude nenuzno. Meni ovo zvuci poprilicno suprotno od onoga sta ti zastupas.
Odgovorit ću ti protupitanjem, smatraš li da se po tome što ti zaključuješ ne-katolici ne mogu spasiti?
Ja nemam svoje osobno misljenje, ja nemam svoj stav, svoje mudrolije po pitanju spasenja. Ono sto ja smatram i zakljucujem je za svakog Katolika nebitno - i dobro je da je tako. Moj stav se zove J. Ratzinger, moj stav je Sv. Toma, Sv. Augustin, Henri de Lubac, Sv. Alfons Liguori, Kongergacija za nauk vjere. Sto prije to shvatis uvidit ces da ne raspravljas s menon, nego s njima. Koliko ti muke zadaje ova rasprava vidi se iz prilozenog. Ne-katolici se mogu spasiti, i nitko na forumu ne tvrdi suprotno. O tim stvarima je Sv. Toma pisao stoljecima prije sabora. Znas li ti Id Bonum da je sv Toma najveci? Najbolji crkveni naucitelj, da je Summa Theologica nedvojbeno najvece teolosko djelo?
Mogu li se spasiti nekršteni?
Nekrstene osobe se ne mogu spasiti.
U svojoj prvoj rečenici kažeš da se spašavaju samo kršteni. To nije točno i znači da ti krivo interpretiraš ono što Crkva kaže. A to je onda tvoje pristrano mišljenje i nije stav Crkve. To je iskrivljavanje nauka i dovođenje u zabludu onih koji o tome ne znaju dovoljno.
Sv. Toma Akvinski je proglašen naučiteljem Crkve 1568. godine, stotinjak godina NAKON koncila u Firenci, a njegova teološka Summa je do dana današnjega najvažnije teološko djelo Crkve. Nikad i nigdje nisam čuo da je on iskrivljavao nauk, i da se njegovo mišljenje razlikuje od Crkvenog.
(DH1618) [Kan. 5 o krštenju] Tko kaže daje krštenje slobodno, to jest da nije potrebno za spasenje, neka bude kažnjen anatemom.
I onda kako se tvoji zaključci razlikuju od tradicionalista i sedevakantista koji tvrde istu stvar??? Oni tvrde da se spašavaju samo kršteni a ti si napisao istu stvar. Sorry ali to te odaje pa kojoj god skupini pripadao i nijekao istu.
Kako to da ti koji isto gledaš dogmu u cjelini tvrdiš da se nekšteni ne mogu spasiti a Crkva kaže da mogu?
Koja Crkva?? Katolicka Crkva jasno kaze:
Above all else, it must be firmly believed that "the Church, a pilgrim now on earth, is necessary for salvation: the one Christ is the mediator and the way of salvation; he is present to us in his body which is the Church. He himself explicitly asserted the necessity of faith and baptism (cf. Mk 16:16; Jn 3:5), and thereby affirmed at the same time the necessity of the Church which men enter through baptism as through a door".This doctrine must not be set against the universal salvific will of God (cf. 1 Tim 2:4); "it is necessary to keep these two truths together, namely, the real possibility of salvation in Christ for all mankind and the necessity of the Church for this salvation". "Declaration Dominus Iesus" - Congregation for the Doctrine of the Faith, August 6, 2000Meni se cini da ti i Kongregaicja za Nauk niste slozni. Jesam li u pravu?
Interpretacija te dogme je jedna od glavnih točaka prepoznavanja onih skupina koji interpretiraju spasenje ljudi na svoj način a koji se bitno razlikuje od Crkvenog učenja - tradicionalisti, Lefevbreovci i svi drugi koji isključuju spasenje svih ljudi osim krštenih.
Možeš tvrditi što hoćeš ali to što si napisao je poluistina.
Ne znam za te koje si navela, ni gdje "ti" spadas. Papino misljenje je moje misljenje, i nadam se da ce tako ostati do kraja.