Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 11:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 180 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 06, 2023 11:27 

Neznam tko je ovo pisao ali upravo ovo je jedan od razloga zašto čovjek sve više ne vjeruje i otpada od vjere u Boga: jer se oslanja na samog sebe i svoj um i logiku, umjesto na Crkvu, zajedništvo i nauk koji je nadahnutiji od pojedinca, to i jest uloga Crkve da prenosi vjeru u Boga koji nam se objavio, a ne da čovjek svojom logikom i svojim razmišljanjem ide spoznati često nekog svog boga. A preneseno značenje i parabole se točnije i bolje mogu shvatiti ne po našoj ograničenoj logici i znanju, već po tumačenju Crkve koja nam ih pojašnjava i posadašnjuje.

Ovo je napisao jedan bivši katolik, sada musliman.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 06, 2023 15:08 

Svjedoci smo da sve manje ljudi vjeruje u Boga...događa se veliki otpad od vjere, posebice u Evropi i modernom zapadnom svijetu.
Šta su po vama najveći razlozi,uzroci za toliku apostaziju u moderno vrijeme?
Gdje je nestao Bog? Gdje je i zašto pala vjera modernog čovjeka?

Otpad od vjere povezan je sa gospodarskim razvojem društava, pa tako što se zemlja više ekonomski bogati to više vjera ustupa mjesto ideologijama poput materijalizma, hedonizma i relativizma. Drugim riječima, u današnjim razvijenim zemljama glavna premisa je "u se, na se i poda se" i sve se vrti oko toga da bude podređeno zadovoljavanju čovjekovih užitaka. Tome dodatno pridonosi i tehnologija sa agresivnim marketingom koji ljude dovodi u stanje slično onome kakvo je viđeno u filmu Matrix. Dakle, čovjeka se percipira isključivo kao potrošača i sve je usmjereno ka tome da se poveća njegova sreća koja se poistovjećuje sa materijalnim blagostanjem i fizičkim užitkom. I logična posljedica takvog stanja je odmak od nauka kojeg propovijeda Crkva, koji je dijametralno suprotan od takve jedne doktrine. Tko se još danas želi odricati sebe, nositi svoj križ i nasljedovati Krista? Hodati trnovitim i strmim putem i ići kroz uska vrata? Takvih ljudi je sve manje pa tako mnogi danas u svojim sredinama niti nemaju žive primjere autentičnih svjedoka vjere, koji istinski žive evanđelje. Što će ti vjera u kojoj je dominantna tema križ i patnja kada imaš oko sebe milijune načina da se riješiš bilo kakve patnje? I živiš u svojoj zabludi, bezbrižno udovoljavajući svim prohtjevima svoga ega i tijela, a ako te i snađe kakva veća nevolja, uvijek se može bol ublažiti nekakvom kemijom ili u krajnjem slučaju eutanazijom. Čak i kada nekome spomeneš kako bi se više trebao okrenuti Bogu, onda te blijedo pogleda i kaže "misliš da budem poput onih koji ližu oltare, a žive ko pogani, smrknutih lica i tvrda srca"?
Otpad od vjere bit će sve veći i neće ni Hrvatska biti pošteđena od toga. Ali to nije ništa novo, papa Benedikt je o tome proročki govorio, kako će Crkva budućnosti biti sve manja. Unatoč svemu, ne trebamo gubiti nadu, već hrabro svjedočiti svoju vjeru i ljubiti jedni druge kao što je Krist nas ljubio.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 08:09 

Fran26 je napisao/la:
…for He does not will some things and do them, and will others and do them not

Nije lako ovo razumjeti čak i kada se dobro prevede pa zato nemoj biti tako strog prema Hrkiju

Fran 26 je napisao/la:
Ti tražiš senzaciju a kršćanstvo nudi križ

To svi nažalost tražimo, Hrki nije iznimka, i to je vjerojatno jedan od razloga zašto imamo otpad od vjere.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 13:59 

Nije lako ovo razumjeti čak i kada se dobro prevede pa zato nemoj biti tako strog prema Hrkiju

To svi nažalost tražimo, Hrki nije iznimka, i to je vjerojatno jedan od razloga zašto imamo otpad od vjere.

Nitko nije otpao od vjere zbog odlaska na kariz. susrete, ili čitanja potresnih svjedočanstava velikih grešnika, te obraćenika!! ( restrepo, gloria de polo...)
Tako da mi nije jasno šta imate protiv svjedočenja takvih ljudi??

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 18:13 

Ti neki izgovori u smislu vremena su takva pa današnji ljudi su ovakvi i onakvi su samo izgovor. Kroz povijest je bilo i gorih sklonosti, ali se vjera prenosila bez ekumenskog izjednačavanja svih heretika i šizmatika sa Katoličkom crkvom. Jasno se ukazivalo na posljedice nevjere, krivovjerja i šizme. Danas se o tome ne propovijeda pa ljudi i ne znaju za pogubne posljedice.
Što se tiče čuda pa najkatoličkije je ponašanje molitve za čudotvorna uslišanja preko zagovora svetaca, ispunjavanje zavjeta, hodočašća. Doduše to je danas prožeto modernizmom, ali moglo bi se lako vratiti na tradicionalne korijene.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 08, 2023 17:32 

Čovjek ovog doba bi vjerovao kao i svaki čovjek svog doba da mu se katolička vjera prenosi ispravno. Kad imate svećenike koji hoće prenositi filozofiju umjesto otajstva nema ga potrebe nasljedovati i u rupu zablude pasti.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 08, 2023 21:48 

Ovo za filozofiju sam mislio da se odmiče od vjere, no spoznao sam na svom primjeru da iskonska filozofija je upravo lijep pokazatelj vlastite vjere.
Odgovor na pitanje: Tko sam ja? definira mene pokazujući moju vjeru/nevjeru.

Mnogima je ova filozofija bez veze i gledaju vjeru samo kroz križ, pokornost, poniznost, suosjećanje, molitvu... i to je sve OK, no istinska radost dolazi kod obraćenja kad vjerom konkretnu vlastitu situaciju obratimo zajedno u jarmu s ljubavlju odlukom vjere (ja molim Oca; ja sam Božje dijete kao i svatko od nas) na Ljubav, na zahvalnost, na divljenje, na slobodu, na život, na služenje i davanje u miru i radosti vjerom u Boga :))

Vrh

PostPostano: Sub ruj 09, 2023 06:14 

Eto, vjernici tipa Viz su zapravo sretni što većina ljudi nisu Katolici i što je veliki otpad od vjere. On to zna lijepo izreći, nije konfliktan i odmah je prihvatljiv većini ljudi. Međutim iza takvih riječi se krije srž nevjere i poticanja individualizma. Paradoksalno oni prije koji su taj individualizam označili kao uzrok nevjere će podržati i ovo što sada piše Viz i sve će se vrtjeti u krug. Tako to modernizam čini ljudima. Teško se izlazi iz tog kola.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 09, 2023 08:25 

Jedan od razloga zašto moderno društvo otpada od vjere je pretjerani racionalizam
Prosvjetiteljstvo, iluminati je veliki pokret koji prije nekoliko stoljeća nam je postavio doktrinu da je istina samo ono što možemo racionalno spoznati, dokazati
aKO NEŠTO NE MOŽEMO DOKAZATI SAMO RAZUMOM onda to ne postoji
I tu paradigmu su nam postavili i u vezi postojanja Boga
To je bilo veliko kukavičje jaje
A oni su to jako dobro znali

Svi znamo da je Bog transcedentalan , da je Bog izvan osjetilene spoznaje...Bog je iznad sfere pukog racionalizma..Bog je u sferi metafizike, trancedencije
Znali su ili su barem trebali znati da ta paradigma o spoznaji i racionalnosti ne bi trebala vrijediti i za spoznaju Boga
Ali su spoznaju Boga stavili u isti koš i nametnuli nam lažni zaključak i kukacičje jaje da ako ga ne možemo spoznati osjetilima ili razumski da onda nemamo dokaza da Bog postoji ...zaključak je :dok Boga ne spoznamo samo razumom i osjetilnom spozanom do tada bi trebali biti ateisti ili barem agnostici

Vrh

PostPostano: Sub ruj 09, 2023 09:34 

Zadnje stoljeće vlada pretjerani materijalizam
Svjedoci smo raznih industrijskih , tehnoloških revolucija i velikih skokova proizvodnih snaga
Ljudi lakše zadovoljavaju mnoge svoje potrebe, materijalne pogotovo...zdravstvena skrb je pojačana, ljudi se osjećaju sigurnije
I skokom proizvodnih snaga i zadovoljenjem većine svojih potreba ljudi se osjećaju sigurniji nego prije...
Izvode pogrešan zaključak da mogu sve saami...da je sam čovjek dovoljan, dostatan da sam kreira svoju sreću i blagostanje...Bog i više ne treba
Oni će biti sami tvorci svoga života...načina života...na Boga kao suradnika zaboravljaju...On im više (kao da) ne treba!
Misle da sve mogu sami...sve će uraditi napredak znanosti, tehnologije...i kada nas stisne tjeskoba,strah, stres, očaj isl.nematerijalne stvari, opet ćemo preći preko tih nematerijalnih ,duhovnih problema i opet zaboraviti na Boga

Vrh

PostPostano: Ned ruj 10, 2023 03:48 

Eto, vjernici tipa Viz su zapravo sretni što većina ljudi nisu Katolici i što je veliki otpad od vjere. On to zna lijepo izreći, nije konfliktan i odmah je prihvatljiv većini ljudi. Međutim iza takvih riječi se krije srž nevjere i poticanja individualizma. Paradoksalno oni prije koji su taj individualizam označili kao uzrok nevjere će podržati i ovo što sada piše Viz i sve će se vrtjeti u krug. Tako to modernizam čini ljudima. Teško se izlazi iz tog kola.

Ja zapravo nisam sretan zato jer većina/manjina ...
Nisam niti tužan, niti sam žalostan.
Ja razumijem i prihvaćam!

Širok put je, bio i biti će glavni put. Put obziranja, put dobrih namjera, kud svi tu i ... Gledanje trunja preko svoje klade.
Tu se nije ništa promijenilo.
Poziv na uski put je uvijek poziv. Odaziv je u slobodi i ljubavi!

Mt 9,22
A Isus se okrenu i vidjevši je reče: "Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila." I žena bi spašena od toga časa.

Nisam jedini koji poziva na vlastitu vjeru. Bilo je to moderno i prije gotovo 2000 godina :;
Nismo/nisam slučajno jedinstven, pa da na jedinstven način proslavim Boga.
Božjih je ruku to djelo! To je cijela filozofija :))

Mi smo apsolutno u miru, ljubavi i slobodi jedno (nismo od ovoga svijeta)
i u relativnom vremenskom materijalnom (u ovome svijetu) na jedinstven način proslavljamo svatko na poseban način Boga.

Stvaranje kalupa, sputavanje i čežnja prema jednakom i istom ne donosi mir.
Isus ne donosi mir. Donosi mač!
Ne donosi sigurnost. Donosi obrat!
Ne slavimo sigurnost ovog svijeta, slavimo veličanstvenost naših obraćenja. Tj. donošenja odluka da Krist dođe k svakom tko ga pozove u vlastiti jaram na putu slaveći ljepotu nas!

Hvala ti Bože na očaravajućem slavlju :DD

Vrh

PostPostano: Ned ruj 10, 2023 06:10 

Ne sumnjam kako će ogromna većina vjernika koji misle da su katolici podržati tvoje „slatko“ pisanje. Uopće neće prepoznati hereze koje se kroz to plasiraju. Vole ljudi anesteziju sladunjavosti iako vjera bez milosti Božje i bez djela je mrtva i ne donosi spasenje. Da bi vjera bila spasiteljska ona treba biti Katolička jer je Bog svojom milošću ne napisao knjigu koju svatko tumačiti, bolje rečeno krivotumačiti, već je Isus Krist, naš Gospodin, da nam pokaže put spasenja osnovao Katoličku Crkvu koja kroz djela milosti tj sakramente dijeli tu milost po kojoj se ljudi jedino mogu spasiti.
Kršćanski nauk moramo primiti i naučiti od svete Katoličke Crkve no budući se većina unutar KC odrekla ispravnog prenošenja vjere, ljudi ne mogu više čuti kako se trebaju obratiti na Katoličku vjeru i činiti pokoru za svoje grijehe. Tko još govori da su četiri glavna i najpotrebnija dijela kršćanskoga nauka; Vjerovanje, Očenaš, Zapovijedi i Sakramenti? No čuti će svako malo pozivanje na Bibliju i što će drugo nego sam nešto tumačiti i postaje individualist bez Crkve i bez spasenja. Tek kad anestezija malo popusti onda vide neki ljudi kako nema vjere među ljudima. No zada je prekasno za liječenje, odnosno opet sami sebe pokušavaju vjerom izliječiti i ne mogu jer tako Svijet ne funkcionira.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 10, 2023 17:17 

Zašto toliki otpadaju od vjere?
Sve veći i agresivniji racionalizam, pozivanje na vlastiti razum i traženje "pomoći i rješenja" od moderne znanosti (koja, usput posve ignorira Boga) - početak su ljudskog/čovjekovog prokletstva - života potpuno odvojenog od prirode koja nas okružuje. A u njoj, oku koje zapaža, na svakom koraku su "zapisi" o Nekome tko je iznad svega. Nema pitanja kao: Kako klas pšenice izdrži da se ne slomi na jačem vjetru? Da bi ljudima uspjelo načiniti tvornicu kakva je klas pšenice samo toranj(stapka/"slamka") morao bi biti visok 300 m, a pri vjetru da se ljulja 100 m ulijevo i 100 m udesno.
Ili: Odakle mladi pauk zna kako se pravi mreža, kao primjer, a primjera je po cijeloj prirodi.
"Znanost"nas filuje s mnoštvom bezveznih, običnom čovjeku nepotrebnih podataka i detalja i tako opterećuje naš RAM (um).
Pa čime nas "filuju" vijesti na TV? Nisu li postale Crna kronika? Sve samo crnilo, negativnosti, ubojstva, nesreće, uragani, pa ratovi (ne! Samo jedan rat, ovaj u Ukrajini???!)!
Gdje da se stvore pozitivne misli, kamo "ugurati" i popunjavati predodžbu o Bogu, Isusu? Uostalom "Gdje je On, ako Ga ima, zašto ne zaustavi sve ovo ludilo"? - Zato odbacimo Boga, moral...Treba se okrenuti materijalnim dobrima. Sreća je u onome što više imati, bit ćeš sretniji! Da, to je ta LAŽ, lažna propaganda za uništenje pojedinca, obitelji, zajednica i naroda).
Zato stavljam link isječaka iz knjige našeg T. Ivančića, gdje on ukazuje na ono što je potrebno svakom pojedincu - ako bi KOJIM SLUČAJEM odlučio imati sređen, čovjeka dostojan život, normalnu obitelj...AKO ne bude lijen i skeptik, jer tu NIŠTA NIJE ZNANSTVENO DOKAZANO
Link do spomenutih dijelova Ivančićeve knjige`Za bolji svijet`
(tema je blagoslov kao snažna pokretačka sila - proizašla iz Krista):

viewtopic.php?f=22&t=2522&p=46809#p46809

Vrh

PostPostano: Ned ruj 10, 2023 18:41 

Iako mnogi misle drugačije (i sam sam tako prije mislio), no logika je od ovoga svijeta.
Ona je dobar alat za spoznati kako svijet funkcionira, ali ona nije osnova. Ona je prevrtljiva...

Ljubav je čvrst temelj.
Sazdani smo iz ljubavi od ljubavi i jesmo u osnovi apsolutno ljubav.
Ljubav bez uvjeta i logike.

Moral i etika su isto od ovoga svijeta i njih diktiraju društvene norme (biti svi jednaki), kao i pravo i pravednost.
Mnogi teže pravu i pravednosti, a ljubav stave iza isplativosti i poželjnosti...

To su sve vlastite odluke...
Koje se mogu kad se vide da su nefunkcionalne promjeniti.
Ali samo ako tko želi, u ljubavi u slobodi!
Obraćenje sebe (molitva tj. odnos sa Ocem) je u ljubavi sa ljubavi (jaram) i kroz ljubav (Duh Sveti).

Živjela sloboda!
Živjela Ljubav!
Slava Bogu! :DD

Ne sumnjam kako će ogromna većina vjernika koji misle da su katolici podržati tvoje „slatko“ pisanje. Uopće neće prepoznati hereze koje se kroz to plasiraju. Vole ljudi anesteziju sladunjavosti iako vjera bez milosti Božje i bez djela je mrtva i ne donosi spasenje. Da bi vjera bila spasiteljska ona treba biti Katolička jer je Bog svojom milošću ne napisao knjigu koju svatko tumačiti, bolje rečeno krivotumačiti, već je Isus Krist, naš Gospodin, da nam pokaže put spasenja osnovao Katoličku Crkvu koja kroz djela milosti tj sakramente dijeli tu milost po kojoj se ljudi jedino mogu spasiti.
Kršćanski nauk moramo primiti i naučiti od svete Katoličke Crkve no budući se većina unutar KC odrekla ispravnog prenošenja vjere, ljudi ne mogu više čuti kako se trebaju obratiti na Katoličku vjeru i činiti pokoru za svoje grijehe. Tko još govori da su četiri glavna i najpotrebnija dijela kršćanskoga nauka; Vjerovanje, Očenaš, Zapovijedi i Sakramenti? No čuti će svako malo pozivanje na Bibliju i što će drugo nego sam nešto tumačiti i postaje individualist bez Crkve i bez spasenja. Tek kad anestezija malo popusti onda vide neki ljudi kako nema vjere među ljudima. No zada je prekasno za liječenje, odnosno opet sami sebe pokušavaju vjerom izliječiti i ne mogu jer tako Svijet ne funkcionira.

Ja kažem iz vlastitog iskustva da funkcionira 100%.
Isus je više puta spomenuo vjeru koja je osnova (ne osiguranje, ne zdravlje, ne ugled, ne titule, ne isplativost...).
Nije rekao: Ja te spašavam, Bog Otac te spašava, ne...
Vlastita vjera spašava.
Molitva u vjeri u skrovitosti je uvijek sa odgovorom.
Imam Isusa za Učitelja, a Crkvu za slavlje (danas u prepunoj Mariji Bistrici ).
I ponoviti ću:
Očaravajuće je slavlje!
Hvala Bogu :))

Moje pisanje je samo moj osobni stav proizašao iz mog životnog iskustva gdje mogu reći da se molitvom Ocu (Oče naš) dobivenom/darovanom do Krista u skrovitosti predajući sebe Bogu Ocu ljubavi događaju čuda djelovanjem Duha Svetoga.
Ovo rijetke zanima.
Možda ih iz radoznalosti zanimaju ta čuda, no predanje i služenje sebe Bogu gotovo nikoga ne zanima. Davanje sebe, prihvaćanje i razumijevanje drugoga koji je potpuno drugačiji od mene nije nimalo popularno. Većini se to gadi i misli moliti za boljitak sebe, svojih. Ne razumiju da se Bog daje i pravednicima i nepravednicima, i dobrima i zlima. Ljubiti neprijatelja je zadnja stvar koju mnogi misle napraviti.
A to, baš na to poziva Krist.
To je taj "sladunjavi" slatki jaram i lakoća. Ali koga to zanima...
Rijetke.
No to nije bitno. Ja nemam ništa od tuđe odluke, no mogu zajednički slaviti na Svetoj misi :))
Rijetke zanima i Isusov poziv na obraćenje ili npr. poziv mog imenjaka Sv. Ivana Krstitelja.
Mnoge zanima trunje kod drugog. Zanima ih vanjsko. Odnos s Ocem je osoban odnos koji djelovanjem Duha Svetoga dovodi do slavlja u zajednici :))

Oni koji se vrate u zajednicu lijepo je dočekati u radosti.
Danas je bilo lijepo slavlje. Bogu hvala!

Mnogima je to možda malo, mnogima je to previše.
Nisam vaga da važem i sudim...

Mogu reći da je lijepo biti na slavlju na Svetoj Misi od nekoliko ljudi ili od nekoliko tisuća ljudi.
Radost je to očaranošću ljepotom Života :DD

Vrh

PostPostano: Ned ruj 10, 2023 19:11 

... ... ...

Možeš li ti napisati jedan jedini post bez teatralnosti?! E vidiš, to je pravo pitanje. Kaj ti znaš kak bagra i sirotinja živi. Nemoj kipati. :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 180 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata