Kako možeš znati da umor i trpljenje nisu neke kozmičke kategorije svojstvene i božanskoj naravi a ne samo ljudskoj?
Možda se ne znam dobro izraziti, ono što ne svaćam je kako ti ili bilo tko od teologa tokom povijesti možete raspravljati o suodnosu božanske i ljudske naravi kada ne možemo reći da poznajemo srž niti jedne niti druge? "Što je čovjek" je još uvijek pitanje bez odgovora, a "Što je Bog" je vjerojatno i pogrešno postavljeno pitanje.
Ne znam šta da ti kažem, malo me iznenađuješ... ti jako dobro barataš sa AI i pretraživanjem na njemu...mogao si to sve bez problema istražiti
Ti nisi nikako na niskom forumaškom nivou Frana26, Kopitara , Totus tuus kojima sam mjesecima detaljno sve pojašnjavao pa nisi ništa mogli shvatiti, ili su shvatili ali nisu htjeli priznati drugom da je u pravu
Znati da je u IK Logos, Bog, da je u IK božanska narav koja je svemoguća, ako je Bog onda znamo sve atribute koje Bog ima i šta sve može Bog!
I onda se čudom čuditi ??kada sam naveo par primjera da je Bog u Isusu to htio pokazati šta je sve mogao...navodio sam da je IK htio pokazati da je mogao najbrže trčati na svijetu isl.
U vezi toga sam pričao sa jednim vjernikom kućnim prijateljem...ni on to nije baš prihvaćao, nije mu bilo nimalo leglo...pa kad sam mu u dužim dijalozima detaljno pojasnio , onda je čak dao primjere drastičnije od mojih...rekao je da je Bog mogao letjeti brzinom 2 macha( brzina zvuka), odnosno da je ako je htio mogao letjeti brzinom svjetlosti ! Ne znam da li je baš iskreno mislio, ali to je rekao
Uglavnom, na ovom forumu ima masa trolera, ignoranata , fejkera, neznalica a koji se prave da puno znaju ( naveo sam neke glavne gore...Majkićka je još poseban tip svađalice i nesuvislog forumaša koja je sve proganjala i provocirala, posebice ljude koji nešto više znaju)
Teolozi naravno znaju šta je IK kao Bog mogao , a šta je mogla ljudska narav...to nije neko čudo koje se ne može dokučiti!
evo samo nekoliko citata patrista, velikana teologije:
Sveti Grigorije iz Nise (4. stoljeće):
„Božanska riječ, koja je od vječnosti s Ocem, postala je čovjekom,
ali je njegova božanska narav ostala netaknuta.“
Sveti Leon Veliki (5. stoljeće), jedan od glavnih teologa KC na Kalcedosnkom općem saboru 451.g.
„Božanska narav Sina Božjega nije ni u jednom trenutku prestala postojati,
već je ostala nepromijenjena u utjelovljenju.“
Sveti Hilarije iz Poatjea (4. stoljeće):
„Logos nije započeo postojati u utjelovljenju, nego je od vječnosti s Ocem i uzeo je tijelo radi nas.“
Sv. Meliton iz Sardesa- 2.st.
Isus je Logos Božji koji je bio s Bogom od početka i koji se utjelovio da bi spasio čovječanstvo.
Takvih izjava patrista ima još na desteine, a koje dokazuju da je od prvog dana kada se utjelovio u BDMariji IK bio Bog , i imao naravno spoznaju da je Bog-Logos- vječna Riječ!
Nema tu nikakvih nepoznanica podložnih filozofiranju i nikakve podloge da se umuje u nekom drugom smjeru... IK je o svom Božanstvu ima spoznaju od prvog dana !