Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 04:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 324 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 11, 2025 07:11 

Ljudska narav IK je to što je Isus živio kao čovjek...umarao se, spavao, znojio, trpio, rastao, razvijao se itd sve kao običan čovjek
Ali i tada je u njemu cijelo vrijeme bila prisutna Božanska narav...ona je bila skrivena!

Kako možeš znati da umor i trpljenje nisu neke kozmičke kategorije svojstvene i božanskoj naravi a ne samo ljudskoj?

Možda se ne znam dobro izraziti, ono što ne svaćam je kako ti ili bilo tko od teologa tokom povijesti možete raspravljati o suodnosu božanske i ljudske naravi kada ne možemo reći da poznajemo srž niti jedne niti druge? "Što je čovjek" je još uvijek pitanje bez odgovora, a "Što je Bog" je vjerojatno i pogrešno postavljeno pitanje.

Vrh

PostPostano: Pon kol 11, 2025 07:25 

Ovo nije tema o Međugorju i moj upis nije bio upućen tebi.
Međugorje ti je crvena krpa na koju izgleda jednostavno moraš reagirati.
Da imam takav trigger naveo bi me na duboko preispitivanje. Jer neke stvari se mogu i prešutjeti ako nisu direktno na tebe adresirane.

I ja sam to primjetio, alergičan je totalno na Međugorje.
U vezi privatnih objava svaki vjernik može odlučivati po svojoj savjesti...Teo , evo uzmimo hipotetsko pitanje: kada bi se za svako ukazanje MORALA čekati formalna odluke Crkve i nijedan vjernik ne bi smio slušati poruke, savjete koje Gospa daje u ukazanjima , i uzmimo da je neko ukazanje autentično, da će se na kraju pokazati kao istinito. Evo od prvih ukazanja u M. je prošlo 45 godina...zamisli da nitko do danas nije smio se ponašati prema savjetima Gospe iz Međugorja! jer nije formalno priznato.
Zamisli kolike milosti dane od Boga ljudima bi propale samo radi tog krutog stava da dok se formalno ne prizna, da se ne smije vjerovati u ukazanja! i sukladno njima ponašati!

Svatko tko to želi smije vjerovati u ukazanje , jer Crkva nije ukazanje proglasila kao neistinito, lažno!
Vezano za ovo tvoje gore boldano rečeno reći ću pola u šali: Neupućeni katolici bi mogli pomisliti da se tamo zbilja NE ukazuje Gospa...

Vrh

PostPostano: Pon kol 11, 2025 09:52 

Kako možeš znati da umor i trpljenje nisu neke kozmičke kategorije svojstvene i božanskoj naravi a ne samo ljudskoj?

Možda se ne znam dobro izraziti, ono što ne svaćam je kako ti ili bilo tko od teologa tokom povijesti možete raspravljati o suodnosu božanske i ljudske naravi kada ne možemo reći da poznajemo srž niti jedne niti druge? "Što je čovjek" je još uvijek pitanje bez odgovora, a "Što je Bog" je vjerojatno i pogrešno postavljeno pitanje.

Ne znam šta da ti kažem, malo me iznenađuješ... ti jako dobro barataš sa AI i pretraživanjem na njemu...mogao si to sve bez problema istražiti
Ti nisi nikako na niskom forumaškom nivou Frana26, Kopitara , Totus tuus kojima sam mjesecima detaljno sve pojašnjavao pa nisi ništa mogli shvatiti, ili su shvatili ali nisu htjeli priznati drugom da je u pravu
Znati da je u IK Logos, Bog, da je u IK božanska narav koja je svemoguća, ako je Bog onda znamo sve atribute koje Bog ima i šta sve može Bog!
I onda se čudom čuditi ??kada sam naveo par primjera da je Bog u Isusu to htio pokazati šta je sve mogao...navodio sam da je IK htio pokazati da je mogao najbrže trčati na svijetu isl.

U vezi toga sam pričao sa jednim vjernikom kućnim prijateljem...ni on to nije baš prihvaćao, nije mu bilo nimalo leglo...pa kad sam mu u dužim dijalozima detaljno pojasnio , onda je čak dao primjere drastičnije od mojih...rekao je da je Bog mogao letjeti brzinom 2 macha( brzina zvuka), odnosno da je ako je htio mogao letjeti brzinom svjetlosti ! Ne znam da li je baš iskreno mislio, ali to je rekao

Uglavnom, na ovom forumu ima masa trolera, ignoranata , fejkera, neznalica a koji se prave da puno znaju ( naveo sam neke glavne gore...Majkićka je još poseban tip svađalice i nesuvislog forumaša koja je sve proganjala i provocirala, posebice ljude koji nešto više znaju)

Teolozi naravno znaju šta je IK kao Bog mogao , a šta je mogla ljudska narav...to nije neko čudo koje se ne može dokučiti!
evo samo nekoliko citata patrista, velikana teologije:

Sveti Grigorije iz Nise (4. stoljeće):
„Božanska riječ, koja je od vječnosti s Ocem, postala je čovjekom, ali je njegova božanska narav ostala netaknuta.“

Sveti Leon Veliki (5. stoljeće), jedan od glavnih teologa KC na Kalcedosnkom općem saboru 451.g.
„Božanska narav Sina Božjega nije ni u jednom trenutku prestala postojati, već je ostala nepromijenjena u utjelovljenju.

Sveti Hilarije iz Poatjea (4. stoljeće):
„Logos nije započeo postojati u utjelovljenju, nego je od vječnosti s Ocem i uzeo je tijelo radi nas.“

Sv. Meliton iz Sardesa- 2.st.
Isus je Logos Božji koji je bio s Bogom od početka i koji se utjelovio da bi spasio čovječanstvo.

Takvih izjava patrista ima još na desteine, a koje dokazuju da je od prvog dana kada se utjelovio u BDMariji IK bio Bog , i imao naravno spoznaju da je Bog-Logos- vječna Riječ!

Nema tu nikakvih nepoznanica podložnih filozofiranju i nikakve podloge da se umuje u nekom drugom smjeru... IK je o svom Božanstvu ima spoznaju od prvog dana !

Vrh

PostPostano: Pon kol 11, 2025 11:29 

Moram priznati da jako teško ulazim u takve teološke izjave kakve si naveo. Moguće da nisam kalibriran za to i da mi nedostaje filozofsko-teološkog backgrounda.

Više sam analitičan tip.
Ako kažeš tvrdnju X ja kažem OK, idemo je raščlaniti da vidimo kako si do nje došao, može li isti slijed misli dovesti i mene do istog zaključka.
I tu zapnem na mnogočemu vezanom u vjeru i teologiju. A nije da se ne trudim.

Ali onda primjenim drugi pristup, ne analitički već pristup vjere i povjerenja: znam da je Krist živ i da postoji, očitovao mi se u životu, znam da je osnovao Crkvu i da je vodi, dakle mogu imati povjerenja u moju Crkvu čak i ako racionalno ne mogu obuhvatiti sve o čemu govori. I tako idemo dalje, moja Crkva i ja, do kraja isprepleteni... :D

Vrh

PostPostano: Pon kol 11, 2025 20:39 

Dogmu da je Isus pravi Bog i pravi čovjek prihvaćamo vjerom, kao otajstvo (misterij) koji ne možemo razumom potpuno dokučiti.
Evanđelja su prepuna dokaza i svjedočanstava da Isus ima i jednu i drugu narav koje se ne mogu uvijek razlučiti niti ih je potrebno rastavljati.

Tako činjenicu da se Isus molio Bogu Ocu i tako učio svoje učenike Arijevi su krivovjerci uzimali kao dokaz da On nije Bog, jer se molio Bogu. Zato su osporavali molitve upućene Isusu koje su bile prisutne od početka u Crkvi. A današnji new-ageri kažu da ni čuda sama po sebi nisu dokaz božanstva jer je uvijek bilo čudesnih izliječenja u povijesti svijeta (i raznih čudotvoraca, mađioničara i sl.)

Zato bi trebalo razbistriti sliku tko je to Isus.. Mi ne vjerujemo da je Isus nekakav polubog niti da je božansku narav zadobio (ili postao je svjestan) tek kasnije tijekom života. Onda izlazimo iz katoličke vjere. Isus je od početka Bog, Marija je Bogorodica (a ne samo Isusova majka), na Božić slavimo rođenje Boga. On nas je kao Bog otkupio od grijeha svojom mukom i smrću na križu, potom je uskrsnuo i pobijedio smrt svojom božanskom snagom. Kao pravi Bog prisutan je u euharistiji i "sakrio se pod prilikama kruha i vina" da zauvijek bude s nama i izgrađuje svoje Mistično Tijelo - Crkvu...

Evo, čitajte pažljivo Evanđelja, ona su prepuna dokaza i svjedočanstava da Isus ima dvije naravi.

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2025 14:48 

Dvoje forumaša koje ne poznajem poslali su mi privatnu poruku da im još jednom malo pojasnim oko Isusa , njegove dvije naravi itd.
Pa evo , za njih ali i za sve druge forumaše kojima možda nije jasno...

Jedan teolog koga pratim na njegovim uratcima,kanalu a koji čita i ovaj forum je 2-3 dana nakon zadnjeg upisa o dvije naravi Isusa, malo komentirao o tome na svome podcastu...nije baš shve shvatio i dobro pojasnio! Možda se i ne čudim, jer mnogi svećenci to ne shvaćaju do kraja, a da o laicima ne govorim..

Dečki moji! Ako je ovo ni dječji vrtić, onda ne znam kaj jest. :)

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2025 15:40 

Mislim da je to sasvim korektno rečeno. Indiferentnost je loša, i mlakost. Preispitivanje i put vjere nije.

Važno je samo biti svijestan da dogme nisu tek mišljenja, već su obvezujuće vjerske istine za sve katolike.
Druga je stvar koliko nam je dano uvjerenja i uvida.
A i to je put koji traje do smrti.
Često nam kroz razne životne probleme i situacije, kada su molitve malo dublje o izgovaranja riječi, budu nam dani i vjera i uvjerenje da je to što izgovaramo i činimo zaista Istina.

Na kraju krajeva, sve su to koncepti toliko strani iskustvu našeg svakodnevnog života, i trojedini Bog i Utjelovljenje i transsupstancija ... začudan je prodor onostranog u našu stvarnost, nema sumnje.

Tako je.
A u Međugorska ukazanja vjerujem. Možda ima malo "mutnog" jer vidioci su ipak bili samo djeca i naravno da su mogli mrvicu kroz svoja izražavanja iskriviti. Ali to mi je nebitno. Od samih početaka vjerujem.

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2025 15:47 

Ti nisi nikako na niskom forumaškom nivou Frana26, Kopitara , Totus tuus kojima sam mjesecima detaljno sve pojašnjavao pa nisi ništa mogli shvatiti, ili su shvatili ali nisu htjeli priznati drugom da je u pravu
!

Ovo je baš jadno i za prijavu, ali samo pokazuje tvoj nivo.
Nikom ti ništa nisi morao objašnjavati niti je to itko od tebe tražio. Jedino sam sebi objašnjavaš.
I bar ja nemam problem priznati drugom da je u pravu.

Ionako se tvoja objašnjavanja svode na citate Valtorte, Grebenara, Bundala i sl. A kad sam ti pokušavala sa dokazima objasniti da je Isus proboden kroz zapešća a ne kroz dlanove (što se, na koncu, jasno vidi na Torinskom platnu), ma kakvi, nema šanse ...
Svađao bi se samnom do smaka svijeta :;

Hej, Hrki, pa ti si pristaša Ravne Zemlje i ljudima si objašnjavao zašto to drži vodu. Baš sam nedavno naletjela na te postove. I onda nam ideš objašjavati Božansku narav.

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2025 17:08 

Nikom ti ništa nisi morao objašnjavati niti je to itko od tebe tražio. Jedino sam sebi objašnjavaš.

Draga Totus Tuus ovaj put si se prevarila. Dva njemu nepoznata forumaša su zatražila, citiram;

Dvoje forumaša koje ne poznajem poslali su mi privatnu poruku da im još jednom malo pojasnim oko Isusa , njegove dvije naravi itd.

Vidi ovog, ovaj je i svećenicima objašnjavao nakon toga su shvatili. Citiram;

znam da ovo mnogi katolici ne shvaćaju, ne shvaćaju ni neki svečenici s kojima sam pričao, pa su poslije razgovora shvatili..

Pajdo moj! Ti niti ne znaš kako se piše riječ svećenik. :) Sedam. Toliko godinica sam imao kad sam počeo čitati "Christ the Savior" Réginald Garrigou-Lagrange. Sad da ti meni objašnjavaš, a šta da mi objašnjavaš?! Ajde odgovori! :lol:

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2025 08:58 

Draga Totus Tuus ovaj put si se prevarila. Dva njemu nepoznata forumaša su zatražila, citiram;

Vidi ovog, ovaj je i svećenicima objašnjavao nakon toga su shvatili. Citiram;

Pajdo moj! Ti niti ne znaš kako se piše riječ svećenik. :) Sedam. Toliko godinica sam imao kad sam počeo čitati "Christ the Savior" Réginald Garrigou-Lagrange. Sad da ti meni objašnjavaš, a šta da mi objašnjavaš?! Ajde odgovori! :lol:

Pajdo moj, bolje da si se igrao s djecom pikula i nogometa kada si imao kažeš 7 godina...bolje bi se razvio :))
Čovjek da bi se pravilno razvio treba raditi sve u svoje vrijeme, proći sve faze u razvoju... :))

Naravno da ti se trebalo objašnjavati, jer si tudum da shvatiš
Ti kao i ranija žena niste mogli nikako shvatiti šta je IK kao Bog mogao da je to htio pokazati , šta je sve mogao učiniti ( pa i trčati najbrže na svijetu).
Vjerujem da ti i danas nije jasno kako je IK mogao (da je htio pokazati) trčati 100m za 6 sekundi, ili podići 200kg bez problema, ili letjeti kao supermen itd , itd

Budući da ti nisu bile jasne tako trivijalne stvari , onda ti nisu svakako jasne ni teža teološka pitanja :))

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2025 09:24 

Evo još nešto od teologa, patrista u vezi IK , i u vezi šta je bio od prvog dana utjelovljenja i ljudskog života na zemlji:

sveti EPIFANIJE KIPSELSKI- 4.ST.

Isus Krist je Bog od vječnosti, koji je uzeo ljudsku narav radi našeg spasenja, ALI NJEGOVA BOŽANSKA NARAV NIJE PRESTALA.

Sveti MAKSIM ISPOVJEDNIK- 7.st.

Božanska riječ u IK ostaje nepromijenjena, iako je uzeo ljudsku prirodu.

sveti IVAN ZLATOUSTI -4.st.

Logos Božji nije prestao biti Bog kada je postao čovjekom, nego je vječni Bog uzeo ljudsku narav.

sveti CIPRIJAN KARTAGINSKI- 3.st.

IK nije samo čovjek, nego je Bog od Boga, svjetlo od svjetla, jedan s Ocem od vječnosti.

sveti GRIGORIJE VELIKI NAZIJANSKI- 4.st.

Božanski Logos, koji je od vječnosti s Ocem, uzeo je ljudsku narav, ne gubeći svoju Božansku PRIRODU NI NA TRENUTAK!

Sveti ATANAZIJE VELIKI- 4.st

Sin Božji nije stvoren, nego je od vječnosti, i u utjelovljenju ostaje istovremeno Bog i čovjek.

sveti IRINEJ LIONSKI- 2.st.

Božanska riječ je oduvijek postojala i uzevši tijelo, nije izgubila svoju božansku narav.

sveti JUSTIN MUČENIK-2.st.

Logos Božji, koji je s Ocem od vječnosti, postao je čovjekom, ali nije prestao biti Bog!

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2025 10:25 

... o Marijinim ukazanjima detaljno čitam i proučavam tone knjiga već 30 godina!

ja čitam svake godine 50 do 100 knjiga barem, jako sam načitan...

Ja čitam prvenstveno teologiju KC, duhovne-vjerske knjige isl...jednom sam spomenuo da sam zadnjih 30 godina pročitao barem 500 vjerskih, katoličkih knjiga, barem 100 knjiga svetačke teologije, te mistične teologije, te barem 100 knjiga sa polja filozofije, sociologije, pitanja oko tajnih društava-masonerije, iluminata, američko/britanske geopolitike isl.

Ja sam u zadnjih 30 godina pročitao barem 500 knjiga vjerske,duhovne temetike...mislim barem 100 djela mistične , svetačke teologije.

...pročitao sam preko 500 vjerskih knjiga, dosta knjiga od mističara i svetaca kC..

da jako sam načitan, nažalost to moram nekome dokazivati
dok se nije rodio klinac,ćitao sam i do 150 knjiga godišnje...sve knjižnice/knjižnjičarke KGZ me znaju
ja knjigu od 150-200 strana pročitam za jedan,max.dva dana..

Jadna li ti majka. :|

Vjerujem da ti i danas nije jasno kako je IK mogao (da je htio pokazati) trčati 100m za 6 sekundi, ili podići 200kg bez problema, ili letjeti kao supermen itd , itd. Budući da ti nisu bile jasne tako trivijalne stvari , onda ti nisu svakako jasne ni teža teološka pitanja :))

Ako ti misliš da ove djetinjarije koje si ovde nadrobio spadaju pod teologiju, onda je nekaj fest krenulo krivo. :|

p.s. Doista neobično za nekog koji je toliko čitao, da ne zna da se riječ čitao piše baš tako - čitao, a ne citiram;

dok se nije rodio klinac,ćitao..

Lol. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2025 11:18 

Evo još nešto od teologa, patrista u vezi IK , i u vezi šta je bio od prvog dana utjelovljenja i ljudskog života na zemlji:

sveti EPIFANIJE KIPSELSKI- 4.ST.

Isus Krist je Bog od vječnosti, koji je uzeo ljudsku narav radi našeg spasenja, ALI NJEGOVA BOŽANSKA NARAV NIJE PRESTALA.

Sveti MAKSIM ISPOVJEDNIK- 7.st.

Božanska riječ u IK ostaje nepromijenjena, iako je uzeo ljudsku prirodu.

sveti IVAN ZLATOUSTI -4.st.

Logos Božji nije prestao biti Bog kada je postao čovjekom, nego je vječni Bog uzeo ljudsku narav.

sveti CIPRIJAN KARTAGINSKI- 3.st.

IK nije samo čovjek, nego je Bog od Boga, svjetlo od svjetla, jedan s Ocem od vječnosti.

sveti GRIGORIJE VELIKI NAZIJANSKI- 4.st.

Božanski Logos, koji je od vječnosti s Ocem, uzeo je ljudsku narav, ne gubeći svoju Božansku PRIRODU NI NA TRENUTAK!

Sveti ATANAZIJE VELIKI- 4.st

Sin Božji nije stvoren, nego je od vječnosti, i u utjelovljenju ostaje istovremeno Bog i čovjek.

sveti IRINEJ LIONSKI- 2.st.

Božanska riječ je oduvijek postojala i uzevši tijelo, nije izgubila svoju božansku narav.

sveti JUSTIN MUČENIK-2.st.

Logos Božji, koji je s Ocem od vječnosti, postao je čovjekom, ali nije prestao biti Bog!

Hvala ti, Hrki, na ovim jasnim citatima... I PS. nemoj odgovarati više onim provokatorima. Ignoriraj.

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2025 11:33 

Hvala ti, Hrki, na ovim jasnim citatima... I PS. nemoj odgovarati više onim provokatorima. Ignoriraj.

Nema na čemu :))
Sve što pišem i dajem na forumu dajem radi svih koji ulaze na forum i čitaju..
Ovih 3-4 pametnjakovića su nebitni...ja ih koristim na forumu kao tzv. "korisne budale" da u dijalogu s njima pojasnim i svim ostalim kojima možda nije (skroz) nešto jasno...a takvih naravno uvijek ima
Oni su zbilja nekada jako korisni jer stvaraju materijal za pojašnjenje nečega do kraja, u načelu valja da postoji teza i antiteza, akcija i reakcija...to stvara "dramaturški dijalog i argumentaciju"
Samo ona mora imati neke granice...kada ti netko nešto dokaže, onda budi fer i priznaj barem jednom: bio sam u tome i tome u krivu...neće ti pasti kruna s glave :))

Ali i ja ponekad volim malo zezati se s nekim...i dokazati koliko je netko neznalica, a umišlja si suprotno
Nije problem što netko nešto ne zna, problem je što i kada mu pojasniš i dokažeš neke stvari ostaje tvrdokoran i ne želi prihvatiti stvarnost ili barem mogućnost da je nešto drugačije nego što si sam utvara
I ja masu stvari naravno ne znam....pričao sam sa par prijatelja vjernika, i došli smo do zaključka da mi , većima Hrvata imamo jednu veliku manu...svi mislimo da sve znamo bolje od drugih...barem 1 mil. nas misli da smo bolji od selektora Dalića , od vaterpolo izb.Tucka itd.
I nitko ne želi priznati drugome , da je drugi barem u nečemu bolji od njega/-nje??

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2025 12:01 

Sve što pišem i dajem na forumu dajem radi svih koji ulaze na forum i čitaju..
Ovih 3-4 pametnjakovića su nebitni...ja ih koristim na forumu kao tzv. "korisne budale" da u dijalogu s njima pojasnim i svim ostalim kojima možda nije (skroz) nešto jasno...a takvih naravno uvijek ima..

Dečki moji! Borme hudo. :|

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 324 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata