Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 17:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 19, 2025 16:28 

U posljednje vrijeme svjedočimo sve češćim javnim istupima osoba iz medija i politike koji izazivaju burne medijske reakcije. Vlatka Pokos neosnovano i oštro kritizira nogometnog izbornika Zlatka Dalića, Dalija Orešković pretjerano nariče o klerikalizaciji države i sve češće ima „viđenja“ o „fašizmu“, dok Severina svojim javnim nastupima i objavama dodatno polarizira javnost u Srbiji. Ono što zabrinjava nije samo sadržaj njihovih poruka, već i način na koji se one komuniciraju. Javne osobe imaju značajan utjecaj na društveno raspoloženje. Kada se kritike iznose u obliku osobnih napada, dramatizacije ili generalizacija, one prestaju biti konstruktivne i pretvaraju se u poticanje konflikta i nepovjerenja.
Umjesto da koriste svoju poziciju za poticanje dijaloga i traženje rješenja, ove osobe često posežu za retorikom koja više provocira nego što doprinosi zdravoj javnoj raspravi. Što se to dešava? Kako pomoći i obratiti na pravi put te osobe. Molim samo ozbiljnu raspravu i prijedloge!

Vrh

PostPostano: Uto kol 19, 2025 17:43 

U posljednje vrijeme svjedočimo sve češćim javnim istupima osoba iz medija i politike koji izazivaju burne medijske reakcije. Vlatka Pokos neosnovano i oštro kritizira nogometnog izbornika Zlatka Dalića, Dalija Orešković pretjerano nariče o klerikalizaciji države i sve češće ima „viđenja“ o „fašizmu“, dok Severina svojim javnim nastupima i objavama dodatno polarizira javnost u Srbiji. Ono što zabrinjava nije samo sadržaj njihovih poruka, već i način na koji se one komuniciraju. Javne osobe imaju značajan utjecaj na društveno raspoloženje. Kada se kritike iznose u obliku osobnih napada, dramatizacije ili generalizacija, one prestaju biti konstruktivne i pretvaraju se u poticanje konflikta i nepovjerenja. Umjesto da koriste svoju poziciju za poticanje dijaloga i traženje rješenja, ove osobe često posežu za retorikom koja više provocira nego što doprinosi zdravoj javnoj raspravi. Što se to dešava? Kako pomoći i obratiti na pravi put te osobe. Molim samo ozbiljnu raspravu i prijedloge!

Ženo! Šta ti bi da tako udaraš po drugim ženama?! O kakvim se tu raspuštenicama radi?! Ajde odgovori! Koja brutala! Lol. :lol:

Kako pomoći i obratiti na pravi put te osobe. Molim samo ozbiljnu raspravu i prijedloge!

Tebi je kao stalo do tih osoba, ti bi ih izvela na pravovjerni put?! Već dugo ne vidjeh ovakvog prenemaganja. :roll: :roll:

Vrh

PostPostano: Sri kol 20, 2025 08:26 

Imam dojam kako je Vlatka Pokos, samoproglašena diva, poznata po tome što od svakog razgovora napravi monolog – i to onaj bez poante. Njezina su “mudra” razmišljanja često toliko plitka da bi se i plićak na Jarunu posramio. Uvijek spremna da pokaže kako zna sve o svemu, a zapravo ništa ni o čemu, Vlatka se voli postavljati kao arbitrarna kraljica elegancije, premda se čini da je jedina stvar kojom vlada – vječna potreba za pažnjom. Zločesta prema svima osim ogledalu, uvijek zauzeta važnim poslom: uvjeravanjem svijeta da je još relevantna.
Ne znam je li to istina, ali kažu da je Vlatka Pokos jednom sjela u kafić i naručila “čaj od kamilice, ali onaj luksuzni, za intelektualce”. Konobar ju je zbunjeno pogledao, a ona mu je objašnjavala kako to mora biti onaj čaj koji se kuha dulje jer “duža infuzija znači više vitamina”. Kad joj je pokušao objasniti razliku između čaja i infuzije, Vlatka je samo zakolutala očima i rekla: “Molim vas, ja sam poznata osoba, ja znam znanje.” Druga priča govori da je jednom, kažu, Vlatka kleknula i umjesto molitve izgovorila svoj vlastiti CV. “Ne bih da Gospodin propusti bitne informacije”, objasnila je.
No nije na nama da sudimo već možemo dobronamjerno ponuditi neki vid Reda obraćenja osoba poput Vlatke Pokos. Kako bi se to moglo izgledati?

Vrh

PostPostano: Sri kol 20, 2025 10:07 

Kao prvo, sve takve osobe treba blagoslivati, a ne osuđivati.
Kao drugo, za njihovo obraćenje treba moliti jer jedino ih iskrena molitva može privući Bogu.
I na kraju, možda i najvažnije, ne baviti se tričarijama iz njihova privatnog života.

Vrh

PostPostano: Čet kol 21, 2025 15:35 

Kao prvo, sve takve osobe treba blagoslivati, a ne osuđivati.
Kao drugo, za njihovo obraćenje treba moliti jer jedino ih iskrena molitva može privući Bogu.
I na kraju, možda i najvažnije, ne baviti se tričarijama iz njihova privatnog života.

Kad one ne bi plasirale u medije tričarije iz privatnog života nitko za njih ne bi niti znao da postoje. No nije mi jasno zašto de-fakto savjetuješ ignoriranje takvih osoba uz formalnu molitvu za njihovo obraćenje.
Zašto ne napišeš neki savjet kako bi se trebale ponašati i koje bi im pobožnosti pomogle?

Vrh

PostPostano: Pet kol 22, 2025 23:00 

Kad one ne bi plasirale u medije tričarije iz privatnog života nitko za njih ne bi niti znao da postoje. No nije mi jasno zašto de-fakto savjetuješ ignoriranje takvih osoba uz formalnu molitvu za njihovo obraćenje.
Zašto ne napišeš neki savjet kako bi se trebale ponašati i koje bi im pobožnosti pomogle?

Kada bih imao priliku približiti se takvim osobama onda bi moj izbor poticaja za njihov rast u vjeri izgledao ovako:
1. savjetovao bih im da pogledaju svjedočanstva od Gorana Ćurkovića i Nevenke Curić kako bi se uvjerile kako Bog čudesno mijenja ljudske živote;
2. nakon toga da pročitaju životopis nekog od 'novijih' svetaca ili blaženika poput majke Terezije ili P.G. Frassatija;
3. da pročitaju evanđelje po Mateju ili Ivanu;
4. zatim bi im trebalo objasniti važnosti svakodnevne molitve i upoznati ih s ljepotom molitve krunice;
5. nakon nekog vremena trebalo bi ih uputiti u nauk KC, npr. da pročitaju Katekizam sv. Pia X, koji je jednostavan (u formi pitanja i odgovora)
6. i na kraju kada sve ovo prethodno usvoje usmjeriti ih na pristupanje sakramentima.

Sve to vrijeme trebalo bi za njih puno moliti jer ipak je Bog taj koji ljude mijenja, a ne mi, i sve raditi s puno ljubavi jer takve duše su često poput ranjenih životinja i samo blag pristup s puno ljubavi može ih okrenuti prema Bogu.

Vrh

PostPostano: Ned kol 24, 2025 07:24 

Početniče, vidim kako si se stvarno potrudio pa zbog toga uopće ne mislim kritizirati takav program. Možda bi to nekom i pomoglo.
Ja mislim kako je obraćenje čin Božje milosti koji Bog nudi, a na čovjeku je samo da to čuje i prihvati. Zbog toga sam više sklonija pobožnim vježbama koje uključuju više šutnje i traženja Božje milosti.

Eorum qui per instrumenta communicationis se promovent, attentionem captant et troglodytae fiunt.
(Red obraćenja za one koji se preko medija samopromoviraju, love pažnju i postaju trolovi.)

Introitus
Qui semper lucem mundi quaesivit, nunc in luce aeterna instruatur.
(Neka onaj koji je uvijek tražio svjetlo svijeta, sada bude poučen u Svjetlu vječnom.)

Lectio Prima – De Humilitate
Qui se exaltat, humiliabitur; et qui se humiliat, exaltabitur.
(Tko se uzvisuje, bit će ponižen; a tko se ponizi, bit će uzvišen.) Zato samopromotor i trol neće sjediti u prvim redovima, nego u zadnjoj klupi – među bakama s krunicama.

Lectio Secunda – De Silentio
Silentium fiat in corde eius, ut vocem Domini in aura leni percipiat.
(Neka zavlada tišina u njegovu srcu, da može u blagom lahoru primiti Gospodinov glas.)
Jer selfie ne govori, a Bog šapće.

Lectio Tertia – De Caritate
Caritas non est imagines proprias distribuere, sed panem esurientibus dare et cor contritum praebere.
(Milosrđe nije dijeliti vlastite slike, nego dati kruh gladnima i pružiti srce raskajano.)

Lectio Quarta – De Aqua Benedicta
Aqua benedicta non est periculum capillorum, sed medicina salutis.
(Blagoslovljena voda nije opasnost za frizuru, nego lijek spasenja.) Neka samopromotor ili trol prestane brinuti za lokne, i nauči brinuti za spasenje.

Lectio Quinta – De Genuflexione
Flexio genuum non est spectaculum photographicum, sed confessio cordis.
(Klečanje nije fotografska predstava, nego ispovijest srca.)
Kad klekne pred Križem, a ne pred kamerom ili kompom – tada će početi pravo obraćenje.

Oratio Finalis
Domine, converte eos qui per instrumenta communicationis se promovent et trolos nostros: ut qui plausum hominum quaerebant, nunc misericordiam tuam quaerant.
(Gospodine, obrati one koji se preko medija samopromoviraju i naše trolove: da oni koji su tražili pljesak ljudi, sada traže Tvoje milosrđe.)
Ite, missa est.

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 11:45 

Jesi li ti to počela govoriti na latinskom? :))
Što, zar su i tada ljudi znali za riječ "trol"???

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 16:24 

Draga Totus Tuus da samo latinskom. :lol:

... to je izraz moje podrške Hrvatima u BiH na način kao što je USA predsjednik Kennedy, u Berlinu 1963. izjavio Ich bin ein Berliner.

Lol. :lol:

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2025 16:42 

Prijevod je u zagradi pa se može čitati samo hrvatski.
totus tuus je napisao/la:

Zašto ne pa devijacija ljudskog ponašanja traje još od istočnog grijeha pa ju treba ispravno imenovati.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata