Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 16:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 30, 2013 01:51 

Hodam s muslimanom, uvijek sam govorila da ne bih nikad bila s nekim druge vjere, naravno da to nisam mislila zbog toga da sam nešto bolja od nekog nego zbog svoje djece i roditelja. I naravno kako to uvijek biva kad kažemo "nikad u životu". Upoznala sam ga na jednom rođendanu i to je bila ljubav na prvi pogled. Dojmilo mi se njegovo razmišljanje, njegovi stavovi, njegov način komuniciranja, pažljivost jednostavno rečeno to je bio moj muškarac snova. Ubrzo sam saznala od prijateljice da sam i ja njegova žena snova. I tako ja sam prohodala s nekim tko je druge vjere. Ubrzo je moj brat saznao da hodam s njime, te to priopćio mojim roditeljima. Očekivala sam odmah da to neće lako prihvatiti, ali da ću prolaziti ovo što danas prolazim mi je nezamislivo. Moj otac se izjasnio nije mi drago ali ja ti ne mogu braniti, te njegov stav prihvaćam kao normalan stav svakog roditelja. A moja majka kao da je poludila. Prijeti mi samoubojstvom ako ga ne ostavim, bila je kod nekog fratra na ispovijedi u Međugorju i on joj je rekao da sam učinila teški smrtni grijeh da će moja obitelj ispaštati zbog mene. Da moj brat koji je već dugo bolestan i pije lijekove, te sad je obolio od štitnjače što je sasvim normalno nakon toliko godina uzimanja tableta koje uzima i njegovog ne marenja za sebi i zdravlje ispašta zbog toga što ja hodam s muslimanom. Ja sam s mojim dečkom bila na razgovoru kod jednog svećenika u Hrvatskoj. On nas je uputio kako se možemo vjenčati u Crkvi iako sam ja to znala s vjeronauka ipak sam htjela potvrdu od nekoga da ne radim ništa loše. Ja sam to rekla svojim roditeljima, ali to meni nisu dali za pravo, te su rekli da su oni razgovarali s jednim jako poznatim svećenikom koji je u Hercegovini. Nakon vremena i vremena proživljenih psihičkih a ponekad i fizičkih napada, odlučila sam s ocem poći do tog svećenika. Taj današnji razgovor s tim svećenikom me ponukao na to da se javim na ovaj forum. Jer kako sam čula ljudi iz cijele Hrvatske dolaze na razgovor s njime a po meni je taj čovjek utjelovljenje zla i nacizma. Kad smo došli pozdravio je samo mog oca. Odmah mi je bilo jasno s kime imam posla. Kad je pitao zbog čega smo došli, tata je rekao kako ja hodam s muslimanom. A on je odmah počeo razgovor kao da razgovara s nekom balavicom, nekim tko nema zrno mozga i rekao mi da ja vrijeđam Boga i svoju naciju. Na što sam mu ja rekla da je meni bitno kakav je netko čovjek a ne tko je po vjeri, a po naciji je isto što i ja jer su njegovi roditelji rođeni u gradu u kojem ja živim. Čak je veći Hrvat od mene jer sam ja doselila iz Hercegovine. A on meni na to da je moje gledanje krivo, nisam mogla vjerovati da netko tko propovjeda Krista, vjeru u Boga može tako nešto reći. Onda mu ja rekla kako sam bila kod dva svećenika, iako je kod jednog bila ispovijed. A on meni da lažem. Evo još sam šokirana, naravno ja sam mu jako brzo dokazala da ne lažem i što su mi oni rekli. A on meni na to da dođe papa i da mu kaže da su mješani brakovi u redu da bi mu reko da su dozvoljeni u Crkvi za nevolju. Koliki ja rizik nosim ulaskom u takav brak. Govorim mu ja da nosimo uvijek rizik ulaskom u brak ali da je istina da je kod mješanog braka rizik veći. I pitala sam ga kao je li to u redu što meni moja majka prijeti samoubojstvom, on kao nije ali razumije je. I govori mome ocu kao vi se ne smijete protiviti znam ja slučaj gdje je kćer hodala s pravoslavcem. Roditelji su se bunili i rastavili ih. I kad je zaratilo ona dovela svog dečka i gledala kako ih on ubija. Ja govorim kako možete pomisliti da bih ja tako nešto napravila odakle vam pravo na takvu usporedbu, a on meni na to pa nisam rekao da ćeš to ti napraviti nego eto samo tako pričam. Ja uistinu vjerujem u Boga, ali i smatram da je bitno kakav je netko čovjek. Da se čovjek ne smije ponašati superiornije zato što je rođen u katoličkoj obitelji a ne u muslimanskoj ili nekoj drugoj. Ja znam da je mojim roditeljima teško to prihvatiti da sam s nekim druge vjere. Ali i znam što ja imam s mojim dečkom nije samo dječačka zaljubljenost ili strast nego prava istinska ljubav. Kako je moguće da svećenici u Hrvatskoj govore jedno a u BiH drugo. Zar smije sebi jedan svećenik dopustiti da utječe na njega vjerska netolerancija društva u kojem živi??

Vrh

PostPostano: Sri sij 30, 2013 07:48 

kate990 je napisao/la:
Hodam s muslimanom, uvijek sam govorila da ne bih nikad bila s nekim druge vjere, naravno da to nisam mislila zbog toga da sam nešto bolja od nekog nego zbog svoje djece i roditelja. I naravno kako to uvijek biva kad kažemo "nikad u životu". Upoznala sam ga na jednom rođendanu i to je bila ljubav na prvi pogled. Dojmilo mi se njegovo razmišljanje, njegovi stavovi, njegov način komuniciranja, pažljivost jednostavno rečeno to je bio moj muškarac snova. Ubrzo sam saznala od prijateljice da sam i ja njegova žena snova. I tako ja sam prohodala s nekim tko je druge vjere. Ubrzo je moj brat saznao da hodam s njime, te to priopćio mojim roditeljima. Očekivala sam odmah da to neće lako prihvatiti, ali da ću prolaziti ovo što danas prolazim mi je nezamislivo. Moj otac se izjasnio nije mi drago ali ja ti ne mogu braniti, te njegov stav prihvaćam kao normalan stav svakog roditelja. A moja majka kao da je poludila. Prijeti mi samoubojstvom ako ga ne ostavim, bila je kod nekog fratra na ispovijedi u Međugorju i on joj je rekao da sam učinila teški smrtni grijeh da će moja obitelj ispaštati zbog mene. Da moj brat koji je već dugo bolestan i pije lijekove, te sad je obolio od štitnjače što je sasvim normalno nakon toliko godina uzimanja tableta koje uzima i njegovog ne marenja za sebi i zdravlje ispašta zbog toga što ja hodam s muslimanom. Ja sam s mojim dečkom bila na razgovoru kod jednog svećenika u Hrvatskoj. On nas je uputio kako se možemo vjenčati u Crkvi iako sam ja to znala s vjeronauka ipak sam htjela potvrdu od nekoga da ne radim ništa loše. Ja sam to rekla svojim roditeljima, ali to meni nisu dali za pravo, te su rekli da su oni razgovarali s jednim jako poznatim svećenikom koji je u Hercegovini. Nakon vremena i vremena proživljenih psihičkih a ponekad i fizičkih napada, odlučila sam s ocem poći do tog svećenika. Taj današnji razgovor s tim svećenikom me ponukao na to da se javim na ovaj forum. Jer kako sam čula ljudi iz cijele Hrvatske dolaze na razgovor s njime a po meni je taj čovjek utjelovljenje zla i nacizma. Kad smo došli pozdravio je samo mog oca. Odmah mi je bilo jasno s kime imam posla. Kad je pitao zbog čega smo došli, tata je rekao kako ja hodam s muslimanom. A on je odmah počeo razgovor kao da razgovara s nekom balavicom, nekim tko nema zrno mozga i rekao mi da ja vrijeđam Boga i svoju naciju. Na što sam mu ja rekla da je meni bitno kakav je netko čovjek a ne tko je po vjeri, a po naciji je isto što i ja jer su njegovi roditelji rođeni u gradu u kojem ja živim. Čak je veći Hrvat od mene jer sam ja doselila iz Hercegovine. A on meni na to da je moje gledanje krivo, nisam mogla vjerovati da netko tko propovjeda Krista, vjeru u Boga može tako nešto reći. Onda mu ja rekla kako sam bila kod dva svećenika, iako je kod jednog bila ispovijed. A on meni da lažem. Evo još sam šokirana, naravno ja sam mu jako brzo dokazala da ne lažem i što su mi oni rekli. A on meni na to da dođe papa i da mu kaže da su mješani brakovi u redu da bi mu reko da su dozvoljeni u Crkvi za nevolju. Koliki ja rizik nosim ulaskom u takav brak. Govorim mu ja da nosimo uvijek rizik ulaskom u brak ali da je istina da je kod mješanog braka rizik veći. I pitala sam ga kao je li to u redu što meni moja majka prijeti samoubojstvom, on kao nije ali razumije je. I govori mome ocu kao vi se ne smijete protiviti znam ja slučaj gdje je kćer hodala s pravoslavcem. Roditelji su se bunili i rastavili ih. I kad je zaratilo ona dovela svog dečka i gledala kako ih on ubija. Ja govorim kako možete pomisliti da bih ja tako nešto napravila odakle vam pravo na takvu usporedbu, a on meni na to pa nisam rekao da ćeš to ti napraviti nego eto samo tako pričam. Ja uistinu vjerujem u Boga, ali i smatram da je bitno kakav je netko čovjek. Da se čovjek ne smije ponašati superiornije zato što je rođen u katoličkoj obitelji a ne u muslimanskoj ili nekoj drugoj. Ja znam da je mojim roditeljima teško to prihvatiti da sam s nekim druge vjere. Ali i znam što ja imam s mojim dečkom nije samo dječačka zaljubljenost ili strast nego prava istinska ljubav. Kako je moguće da svećenici u Hrvatskoj govore jedno a u BiH drugo. Zar smije sebi jedan svećenik dopustiti da utječe na njega vjerska netolerancija društva u kojem živi??

I svećenici su ljudi, a neki vrlo tvrdoglavi. Ako misliš da treba s obzirom na postupak prema tebi, obrati se biskupu.
Što se tvoje situacije tiče, zvučiš mi vrlo zaljubljeno. Crkva, doista dozvoljava miješani brak, ali ga ne preporučuje. Je si li razmišljala o eventualnoj djeci? Ako je on uistinu musliman, a ne na papiru, djeca će bit muslimani, a i na tebe će biti vršen pritisak. Koliko je tebi stalo do vjere, koliko je u tvom životu važan Isus Krist i zajednica Crkva?
Preporučila bih ti ozbiljnu suzdržljivost i razumnu procjenu stvari, kao i ozbiljno propitivanje što znači biti kršćanka u muslimanskoj obitelji.

Vrh

PostPostano: Sri sij 30, 2013 10:42 

Da se žalim biskupu kojem je glavna tema na propovjedi homoseksualci, upotreba prezererativa,pobačaj i EU. baš i ne smatram pametnim. Naravno da sam razmisljala o djeci i od prvih dana sam mu rekla da će moja djeca biti krštena ali da će nositi neutralna imena i on je na to pristo, a on je zbilja čovjek od riječi. Zar se brak prvenstveno ne bi trebao temeljiti na ljubavi, a onda na drugim stvarima. Znate li koliko je u Crkvi sklopljeno brakova samo zato što se mora tj. zbog toga što je djevojka trudna. Znam slučaj gdje se momak nije htio ženiti jer mu je cura trudna a htio se brinuti o djetetu. I došao je mladenkin otac i rekao mu će ga ubiti ako se ne oženi, i on se oženio a svećenik koji ih je vjenčao je znao za to. Kad živiš u svijetu gdje kad izađeš vanka ti priđu barem tri oženjena muškarca i kad čuješ svaki dan nešto da se dogodilo u nečijoj obitelji. Tko je kakve vjere postane ti ne bitno, bitno je da se volimo i poštujemo. A vjerujte kad nekog voliš onda poštuješ njega i njegovu vjeru kao što ja poštujem njega i on mene.

Vrh

PostPostano: Sri sij 30, 2013 19:54 

Brak s drugom religijom uvjek je pitanje...Sve je dobro dok ljubav traje...a kada ljubav to jest "zaljubljenost" iscezne i ostane ona ljbav,koja vise nije tako jaka..onda to sve pocme drugacije izgledati...
Pocnu dolaziti djeca...moras im dati muslimansko ime,moras ih odgajati u islamkoj vjeri ..Nije ti dozvoljeno da prekrsis pravila islamske propise, jer muslimanu je dozvoljen brak sa nemuslimankom,pod uvjetom da odgaja djecu u duhu Islama.

Da li islam toleriše druge religije?

Kur'an kaže: Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah zaista voli one koji supravični...
(Kur'an, sura: El-Mumtehane, ajet 8.)
Jedan od ciljeva islamskog zakona je da zaštiti povlašten položaj manjina i zato nemuslimanske bogomolje niču širom islamskog svijeta. Historija obiluje primjerima muslimanske tolerancije prema drugim vjerama: Kada je halifa Omer, r.a., ušao u Jerusalim 634. godine, islam je zajamčio slobodu vjeroispovijesti svim vjerskim skupinama u gradu. Islamsko pravo, također, dozvoljava nemuslimanskim zajednicama osnivanje svojih sudova, koji sprovode porodično pravo u tradiciji naroda kojima pripadaju same manjine.

Zašto je muslimanima porodica toliko važna?
Porodica je temelj islamskog društva. Mir i sigurnost obezbjeđuje stabilna porodica, koja ne uključuju samo najbliže članove (tzv. življenje u zajednici); djeca se smatraju blagom i rijetko napuštaju kuću prije udaje ili ženidbe.

http://www.ikc-berlin.de/bosnisch/html/ ... ovori.html

Ajme .. draga sestro ( ne bi ti htjela biti u kozi) pokusaj razumjeti tvoje roditelje ,pa pokusaj odgovoriti na ovo pitanje..
Zašto je katoliku obitelj toliko važna?

Cak i danas jos uvjek..." kada muslimanka ( pobjegne ) i uda se za ..krscanina...oni ju ubijaju"

Vrh

PostPostano: Sri sij 30, 2013 20:19 

kate990 je napisao/la:
Da se žalim biskupu kojem je glavna tema na propovjedi homoseksualci, upotreba prezererativa,pobačaj i EU. baš i ne smatram pametnim. Naravno da sam razmisljala o djeci i od prvih dana sam mu rekla da će moja djeca biti krštena ali da će nositi neutralna imena i on je na to pristo, a on je zbilja čovjek od riječi.

Pokusaj pronaci sta Islam kaze o tome...,??? puno gore...ali.. a on je zbilja čovjek od riječi. moze biti ...bilo bi dobro da ostane tako ..Ipak preporucujem ti da si zapises ove rijeci i ostavis negdje po strani..
Citat:
Zar se brak prvenstveno ne bi trebao temeljiti na ljubavi, a onda na drugim stvarima.

Zavisi o kakvoj se ljubavi radi...Prava ljubav tek u braku pocne da raste ...ili da slabi ,ako nije prava...

Citat:
Znate li koliko je u Crkvi sklopljeno brakova samo zato što se mora tj. zbog toga što je djevojka trudna
.
Svi mi zivimo u tom svijetu,svi mi to vidimo ....ako nisu zivjli u citoci...dogodilo se "trudnoca" a vole se...sta treba cekati..??Navodno vole se...djete je tu..i to je vec obitelj..Ne kuzim sta zelis s ovim reci..?
Citat:
Znam slučaj gdje se momak nije htio ženiti jer mu je cura trudna a htio se brinuti o djetetu. I došao je mladenkin otac i rekao mu će ga ubiti ako se ne oženi, i on se oženio a svećenik koji ih je vjenčao je znao za to.

Ne znam zasto si toliko ogorcena na roditelje ??? Pa roditelji zele svom djetetu samo dobro...a djeca prave gluposti i igraju se sa vatrom...
Citat:
Kad živiš u svijetu gdje kad izađeš vanka ti priđu barem tri oženjena muškarca i kad čuješ svaki dan nešto da se dogodilo u nečijoj obitelji.

Ajme u kakvom to svijetu ti zivis ,i kakvim ocima gledas na sve to...To je neko lose drustvo u kojem ti zivis...tu je malo Boga...
Citat:
Tko je kakve vjere postane ti ne bitno, bitno je da se volimo i poštujemo.

Osobno nisam naisla jos na takvu religiju da tako razmislja ,i vjera ne prica o takvoj ljubavi o kakvoj vi pricate..a to je najcesce pozude za seksom...bez ljubavi..i Boga.
Citat:
A vjerujte kad nekog voliš onda poštuješ njega i njegovu vjeru kao što ja poštujem njega i on mene.

Waauuuuu?????
Imam tri kcerke...dvije udane i jedna ne...Ali vjerujem da sam na mjestu tvoje majke i sama bi se pitala...U sta sam ja moj zivot ,sve vrijeme ,odgoj i ljubav ulozila...Sve od sebe dala...i sada ...sve ode u zrak..???

Vrh

PostPostano: Uto srp 30, 2013 08:24 

kate990 je napisao/la:
Da se žalim biskupu kojem je glavna tema na propovjedi homoseksualci, upotreba prezererativa,pobačaj i EU. baš i ne smatram pametnim. Naravno da sam razmisljala o djeci i od prvih dana sam mu rekla da će moja djeca biti krštena ali da će nositi neutralna imena i on je na to pristo, a on je zbilja čovjek od riječi. Zar se brak prvenstveno ne bi trebao temeljiti na ljubavi, a onda na drugim stvarima. Znate li koliko je u Crkvi sklopljeno brakova samo zato što se mora tj. zbog toga što je djevojka trudna. Znam slučaj gdje se momak nije htio ženiti jer mu je cura trudna a htio se brinuti o djetetu. I došao je mladenkin otac i rekao mu će ga ubiti ako se ne oženi, i on se oženio a svećenik koji ih je vjenčao je znao za to. Kad živiš u svijetu gdje kad izađeš vanka ti priđu barem tri oženjena muškarca i kad čuješ svaki dan nešto da se dogodilo u nečijoj obitelji. Tko je kakve vjere postane ti ne bitno, bitno je da se volimo i poštujemo. A vjerujte kad nekog voliš onda poštuješ njega i njegovu vjeru kao što ja poštujem njega i on mene.

Kate, imam dojam da si ti već donijela odluku. Štogod odlučila, poštujem to. Nadam se da si odvagnula posljedice.
Budući da u brak osim svojeg dragog dobivaš i njegovu užu i širu obitelj i (htjela ili ne) kulturni i vjerski kontekst u koji je obitelj ukorijenjena, jesi li spremna prijeći na islam ako to dobrobit tvoje veze i braka budu ikada zahtijevali?
Takav izazov pojavit će ti se u braku prije ili kasnije.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 25, 2014 11:50 

Šta god da ti ko kaže, to je njihovo mišljenje.

No međutim, Bog je jasan spram te stvari.

Otvori Ezra 9 poglavlje stih 12 i pročitaj sama.

Da ti uštedim vrijeme evo citat :

12 Stoga ne dajite kćeri svojih za njihove sinove i ne uzimajte njihovih kćeri za svoje sinove, ne želite nikakav njihov mir i sreću njihovu, da biste postali snažni i jeli najbolje plodove zemlje i ostavili je zauvijek u nasljedstvo sinovima svojim.'

Drugim riječima, u tvom se slučaju radi o dvije osobe, koje postupaju po uputama dva različita boga - jedan lažni i drugi Bog Izraelov i bog Isusa Krista.

Kada se budu trebale donositi ključne odluke u porodici, koji će bog biti autoritet ? Onaj, koji je položio život za tebe na križu ili neki drugi lažni bog ?

Po tim odlukama će biti i blagoslov ili kazna na djeci jer "Ja sam Bog ljubomoran i kažnjavam prestupe otaca do u treće i četvrto koljeno onih, koji me mrze i blagoslivljam do u hiljadito, one koji me vole."

Nego, obzirom da si ti iskrena u tome, moj je savjet da, ako već ideš svećenicima, umjesto fratara odeš isusovcima ALI da se ipak u konačnici sama uvjeriš samostalno čitajući tekst biblije.

ipak se radi o tvom životu.

Kriste, ti si obećao da. šta god zaištem o u tvoje ime, da ćeš to dati. Molim te Isuse, da bude tvoja volja u ovom slučaju i da se ti proslaviš i da Duh Sveti tvoj odluči šta je za ovu osobu dragu tebi, najbolje.

Amen!

Vrh

PostPostano: Ned tra 06, 2014 13:52 

Kate, gdjegod da jesi, štogod da se u tvojem životu događa, neka te Isus čuva i prati svojom ljubavlju.

Vrh

PostPostano: Uto tra 08, 2014 07:15 

kate990 je napisao/la:
Da se žalim biskupu kojem je glavna tema na propovjedi homoseksualci, upotreba prezererativa,pobačaj i EU. baš i ne smatram pametnim.

Ovime si sve kazala o sebi i svojim "kršćanskim stavovima". :roll:

Vrh

PostPostano: Ned sij 10, 2016 01:07 

Draga Kate,
slučajno sam naletila baš na tvoje pismo. Prvo da se predstavim, rođena sam u muslimanskoj porodici i nisam previše uzgajana u vjerskom duhu (kao i većina muslimana moje generacije) i živim u mješanom braku. Muž je iz katoličke porodice, Slovenac je. Znači, još više mješano:), jezik, kultura.
Imamo sina od 26 godina i nikada nismi imali nesporazuma ne zbog nacije i ne zbog vjere. Dogovorili smo se da mu predstavimo obe strane a on neka sam izabere što želi. Izrastao je u poštenog i radnog čovjeka, neka nam bude živ i zdrav.
Po drugoj strani, moji roditelji su iste nacije, vjere pa čak su i iz istog sela, pa su se razveli.

Pročitala sam komentare i vidim da je puno "prijetnji" u dobronamjernim "savjetnicima". Iz prve ruke ti mogu reći da većina pripadnika islamske vjere, vjeru ne praktikuje i većina je otvorena do različitosti. Zašto dodatno komplikovati sebi život? Ako se volite, uzmite se. Zašto postavljati uslove, mora biti vjenčanje te ili one vjere, zašto uslovljavati krštenjem djeteta. Priznam, da je meni muž postavljao take uslove, vjerovatno ne bih prihvatila kao što nikad ja nebi njega ucjenjivala.

Vjera djeli ljude, čak i u ljubavi a trebala bi spajati. Muslimani islamsku vjeru zvovu "vjera triju knjiga": Tora, Biblija i Kuraan. U Kuraanu je cjelo poglavlje posvećeno Issi (Isusu) i najveće poštovanje je iskazano Merjem (Mariji). Kurban bajram se slavi u čast Ibrahima (Abrahama), to je ona "priča" o žrtvovanju jagnjeta umjesto sina.

Draga Kate, sama moraš biti na jasnom, dali ga uopšte voliš. Ako ga voliš, onda ne postavljaj uslove in ne dozvoli da ti se postavljaju. Ljubav mora biti bezuvjetna. Ako postoji sumnja onda i tako nemaš šta razmišljati.
Muslimanska vjera nije ne bolja i ne slabija od katoličke, zar nismo kod boga jednaki? Bog je bog, sve ostalo je institucija. Bog na sudnjem danu ima jednake aršine za sve, važno je biti čovjek, ne vrijeđati i ne mrziti nikog i ne postavljati sebe iznad drugih. Svi smo božja djeca, čak i ako smo Hare Krisna:) Pozdrav-selam:)

Vrh

PostPostano: Ned sij 10, 2016 14:41 

Draga Kate,...

Zadnji put prijavljen/a: Sri sij 30, 2013 11:00

Što misliš hoće li pročitati? :wink:

btw. pretpostaviti ću da nije ni bio cilj odgovoriti njoj, već pod dobronamjeran odgovor progurati svoje mišljenje, koje se debelo kosi sa naukom KC
Citat:
Zašto postavljati uslove, mora biti vjenčanje te ili one vjere, zašto uslovljavati krštenjem djeteta.

Malo je neobično da se rečenica koja počinje sa "zašto" završava točkom, pa ću samo podsjetiti da postoje norme od KC-e koje se moraju poštovati.
Citat:
Vjera djeli ljude, čak i u ljubavi a trebala bi spajati.

Vjera nije "spajalica" već vjera. Drugo, niti jedna religija, pa ni islam, ne govori da će čovjek stvoriti raj na zemlji već da će taj raj doći od Boga. Odnosno, na zemlji je svojevrsni pakao tako će do kraja svijeta (Isusova dolaska u kršćanstvu) biti.

Citat:
Draga Kate, sama moraš biti na jasnom, dali ga uopšte voliš.

A koga bi se trebalo voljeti više: Boga ili bračnog druga? Tko treba biti u braku prvi?
KC daje jasan odgovor i tu se ne treba puno filozofirati. :wink:
Citat:
Muslimanska vjera nije ne bolja i ne slabija od katoličke, zar nismo kod boga jednaki?

a kako ćeš objasniti da neki idu u raj a neki u pakao?
Citat:
Bog je bog, sve ostalo je institucija.

New agerska izmišljotina!
Citat:
Svi smo božja djeca, čak i ako smo Hare Krisna:)

i opet će nam svima Bog suditi i jedne će poslati u raj a druge u pakao :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2016 13:02 
Administrator

rođena sam u muslimanskoj porodici i nisam previše uzgajana u vjerskom duhu (kao i većina muslimana moje generacije) i živim u mješanom braku. Muž je iz katoličke porodice, Slovenac je.(...)
Iz prve ruke ti mogu reći da većina pripadnika islamske vjere, vjeru ne praktikuje i većina je otvorena do različitosti.

Ako ti nisi zapravo vjernica muslimanka u praksi, niti je tvoj muž vjernik u praksi, tu ni nema različitosti osim u običajima i kulturi. Ovdje razgovaramo o miješanim brakovima gledajući na vjeru, a ne običaje. Vjerniku ne može biti svejedno ako je jedan supružnik za jedno a drugi sasvim drugo, ne u sitnicama nego u bitnim stvarima, zbog toga Crkva ne preporuča vjerski mješane brakove.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2016 04:25 

Hodam s muslimanom, uvijek sam govorila da ne bih nikad bila s nekim druge vjere, naravno da to nisam mislila zbog toga da sam nešto bolja od nekog nego zbog svoje djece i roditelja. I naravno kako to uvijek biva kad kažemo "nikad u životu". Upoznala sam ga na jednom rođendanu i to je bila ljubav na prvi pogled. Dojmilo mi se njegovo razmišljanje, njegovi stavovi, njegov način komuniciranja, pažljivost jednostavno rečeno to je bio moj muškarac snova. Ubrzo sam saznala od prijateljice da sam i ja njegova žena snova. I tako ja sam prohodala s nekim tko je druge vjere.

Slušaj , ne osuđujem te , ali jedno znaj da sve što činiš , sebi činiš . Na kraju svi smo mi ljudi , ali sa različitim uvjerenjima , a ta uvjerenja mogu biti opasna po život . U starom zavjetu stoji pisano , ( kako je na svijetu bila 1 vjera , 1 jezik , pa ima ono kad su ljudi počeli graditi kulu do nebesa , pa je zatim sišao Bog sa nebesa i vidio je što ljudi rade i reče , ovo je tek početak njihovih nastojanja , sada im ništa neće biti nemoguće , hajdemo im pobrkati jezike da jedan drugome govora ne raspoznaje , i tako ih rasprši Bog po svoj zemlji , i tako ne sagradiše kule . ) Dakle Bog nije htio da budemo 1 narod , 1 vjera . A zašto ??? To samo On zna . A On zna najbolje !!! Zato moj ti je savjet da raskineš tu vezu jer očigledno je da ovo što stoji u STAROM ZAVJETU zapisano znači nešto što je programirano u svima nama , i što je stvorilo granice dokle smijemo ići , a to je da svaki narod koji ima svoj jezik , kulturu , tradiciju , vjeru , da čuva sve to tako dobro , da čim se to počne ugrožavati desi se da dođe do krvoprolića . Moje mišljenje o tome zbog čega je to tako napravljeno , mislim valjda da bi više cijenili svaki komad ove zemlje , da bi jedni druge bolje čuvali ,
da se ne bi izopačili , da bi više cijenili svoju nacionalnu grupu kojoj pripadamo u kojoj smo rođeni , ne znam , mislim da je to neki sigurnosni katanac koji čuva nešto što je Bog već ranije pokušao pa je propalo a to je da svi budemo 1 kulture , 1 jezika , 1 vjere , očigledno je to da nije išlo , pa je to Bog zaključao , pa je danas napravljeno ovako da smo ovoliko različiti a pripadamo svi na kraju 1 vrsti . Dakle bolje ti je prekini na vrijeme dok nisi dobila djecu sa njim , a ako jesi onda ti preostaje da ga nagovoriš da pređe na Katoličku vjeru ili ti da pređeš na Islam , jer ne možeš jahati na 2 konja . Jer ima mnogo Muslimanki koje se odriču svoje vjere i prelaze kod muža Katolika na Katoličanstvo , mjenjaju ime i prezime . Jer sve nešto drugo ne bi ti imalo smisla , najgore će vam biti za djecu , jer prolaziče kroz krizu identiteta i tu postoji opasnost da izvrše suicid , počnu se drogirati i sl. , mada danas ljudi rade suicid i zbog drugih stvari iako su iz iste vjere proizišli , ali svojoj ćeš djeci samo pojačati taj postotak rizika za takvim nečim , ne znam , ali biti će to velika muka . Na kraju da zaključim od tebe zavisi sve , kako izabereš tako će ti biti . Vjeruj imam i ja iskustva kod zaljubljenosti , i ne možeš voliti samo jednu osobu , ima ih jako mnogo ali za mnogo njih mi ne znamo jer se veliki broj nas ne kreče mnogo , ja gotovo stalno putujem i do sada sreo sam jako puno djevojaka koje sam očima registrirao da smo kompatibilni , veliki broj bio je strankinja ali i Hrvatica , tako da ne postoji zaljubljenost u jednu osobu nego ima ih jako mnogo . I uvijek je bilo da se stara ljubav , liječi novom . Ali na kraju ne želim sebi komplikovati život tj. kad se budem odlučio ženiti , ako Bog da , kad doživim taj dan , oženiti ću Hrvaticu , katolkinju , prekopaču i zemlju i nebo da je nađem , jer želim imati mir u kući . pozz

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2016 16:07 
Administrator

Ne valja brkati vjerski mješoviti brak kojeg Crkva nikada ne preporuča i mješoviti brak u smislu drugačijih običaja ili nacionalnosti. Jer takve razlike imaju s moralnog stajališta isto značenje kao i razlike u boji kose ili boji očiju. Možda što je čovjek stariji to teže prihvaća različitu viziju žene od onakve kakvu si je zamislio. No ako govorimo o dvoje istinskih katolika koji zaista žive svoju vjeru, onda tu nacionalnost i običaji nisu nikakva prepreka za prihvaćanje i zajednički suživot. Crkva obeshrabruje međuvjerski brak, ali ne brak različitih nacionalnosti, nacionalnost i vjeru ne treba brkati.

Vrh

PostPostano: Uto tra 05, 2016 18:07 

Jel on musliman po vjeri ili po nacionalnosti? Ili oboje? Ako jesamo po nacionalnosti, a nije vjernik, voli pojesti odojka i popiti pivo, onda nemas straha. Ako je bas pravi musliman, musliman, bjezi, pa jel vidis kakvo zlo u svijetu rade? Ne vjerujem ja njima nista. I samo da znas, ja se ne smatram ni katolikom ni nacionalistom i nemam nista protiv mijesanih brakova sa ateistima, pravoslavcima i protestantima, ali itekako imam protiv brakova sa muslimanima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata