Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 17:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 29, 2008 21:18 

"U ona su vremena- a i kasnije-
na zemlji bili Nefili, kad su Božji
sinovi općili s ljudskim kćerima pa im
one rađale djecu. To su oni od starine
poznati glasoviti ljudi."

(Post 6, 4)

Evo šta knjiga postanka piše o Nefilima,
pa bih htjela da mi netko (Haim) :D ...
razjasni tko su oni...?
Više mi spadaju u grćku mitologiju,
nego u Bibliju...??

..E nije to sve, evo još, ćujte...!!

"Kad se na putu Mojsije zaustavi
da prenoći, navali nanj Jahve da ga
ubije.
...Ali Sipora pograbi oštar kremen,
obreza svoga sina i kožicom se dotakne
Mojsijevih nogu:"Zaista si mi ti krvav muž"
reće. I Jahve ga pusti. Ona je to zbog
obrezanja rekla "krvav muž" "

(Izl, 4, 24-26)

Molim objašnjenje...posebno ovaj redak...
Navali nanj Jahve da ga ubije...??

Zahvaljujem unaprijed..!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 30, 2008 11:01 

Što se tiče Nefila...

Oni su mitološki ostatak raniji semitskih predaja i ne igraju nikakvu ulogu za našu vjeru.
čitavo Sveto Pismo je jedan veliki konglomerat različitih predaja i tradicija iz povijesti Židovskog naroda i njihove mitološke kulturološke pozadine.

Ono što je važno za shvatiti kada se Pisma čitaj jest da ispod svega tog povijesno i kulturološki uvjetovanog "smeća" leži zlatna linija Božje Objave koja nam otkriva Oca na Nebesima i njegov plan za nas.

Ovo da je Jahve navalio na Mojsija da ga ubije...
Prvo, Jahve nije navalio nego njegov anđeo, nešto slični kao i s Jakovom.
Anđeli u SZ su kanalizatori i glasnici Božje Volje ljudima, pa se sukladno tome anđeo naziva samim Jahvinim Imenom jer je njegov Glas, njegov predstavnik. Anđeo tu ne igra nikakvu posebnu ulogu za sebe, on je tu zbog Boga i za Boga i druge svrhe za nj nema.

Dakle, vjerojatno je bila riječ o kušnji slično kao s Jakovom.

Vrh

PostPostano: Pet svi 30, 2008 21:04 

Domenika je napisao/la:
Citat:
"U ona su vremena- a i kasnije-
na zemlji bili Nefili, kad su Božji
sinovi općili s ljudskim kćerima pa im
one rađale djecu. To su oni od starine
poznati glasoviti ljudi."

(Post 6, 4)

Evo šta knjiga postanka piše o Nefilima,
pa bih htjela da mi netko (Haim) :D ...
razjasni tko su oni...?
Više mi spadaju u grćku mitologiju,
nego u Bibliju...??

nefili, vjerojatno od nafal-pasti otpasti, biti izbačen..postoje razne teorije, od demona do vanzemaljaca..poslušaj ovu: kad pogledaš kontekst, vidiš da se radi o povijesti ljudskog roda između adama i noe. ona je ocrtana u dva rodoslovlja:

a) Kajinovo, bezbožničko, Post 4, 17-24-ono je od bratoubojice,podiže grad Henok (za nomade je grad pojam pokvarenosti, usp.sodoma), kod njih se javljaju obrti-simbol pokvarene gradske kulture, Naama (ljupka)-po rabinima začetnica izvjesnog zanata vezanog uz civilizaciju, prvi slučaj poligamije, te kulminira u Lameku-on uvećava grijeh, postaje i djecoubojica..njihove su "kćeri ljudske."

b) Šetovo, pravedničko, (Post 5, 1-32)-ono počinje prisjećanjem na stvaranje, dugovječno je-znak blagoslova, u sredini je Henok-pravednik, uznesen, simbolične starosti (solarna godina), njegov sin Metušalah (Metuzalem iz svakod,govora)je najdugovječniji, te i ovo kulminira s Lamekom-777 godina, savršenstvo, i od njega će poteći novi svijet. to su "sinovi Božji"

usporedi ih-po potomstvu pravednom blagoslov i nada i spas, po bezbožničkom grijeh i razvrat. nevolja počinje kad su se počeli miješati, a miješanje s poganima je kroz Bibliju stalna napast za židove, i stalna opomena da se to ne radi. Bog prvo opominje: skraćuje život, što je opomena na gubitak blagoslova (Post 6, 3). no, događa se miješanje pravednika i bezbožnika i otpad, sinovi tog miješanja su nefilim-otpadnici, a oni su giborim-ratnici, silnici,(oboji konstantno osuđivani kroz Bibliju) i Bog se odlučuje na potop (dakle, nije uzrok potopa postojanje grešnika kao takvih, već kvarenje pravednika, usp. Isus-sol zemlje!)

pisac zapravo opominje židove svog vremena: ne miješajte se sa poganima, jer je to već prouzročilo katastrofu potopa a u naše vrijeme babilonskog ropstva (SZ je redigiran nakon toga događaja). ako uzimate "kćeri naroda", one će vas odvući u poganstvo, i eto ponovno nesreće. nemoguće mi je nabrojiti sve retke u Bibliji kroz koje se provlači ovo. to je bila situacija vremena kad su redigirane Biblijske knjige (vidi knjigu Ezrinu, osobito od glave 9 do kraja, i Nehemiju, 13, 23-27). ovo je ključ razumjevanja. što se pisac poslužio drevnim mitskim govorom, jasno je kad piše o drevnoj povijesti.

eto, raskrinkasmo nefile i vidimo da i nisu tako "strašni". ali-nose strašnu opomenu: nesmijemo se odreći Boga ni za kakvu ljudsku ljubav. posljednji odjek ovoga je zakonodavstvo KC, koje dopušta miješane brakove, ali ih ne preporučuje, shvaćajući objektivne teškoće toga.

Citat:
..E nije to sve, evo još, ćujte...!!

"Kad se na putu Mojsije zaustavi
da prenoći, navali nanj Jahve da ga
ubije.
...Ali Sipora pograbi oštar kremen,
obreza svoga sina i kožicom se dotakne
Mojsijevih nogu:"Zaista si mi ti krvav muž"
reće. I Jahve ga pusti. Ona je to zbog
obrezanja rekla "krvav muž" "

(Izl, 4, 24-26)

Molim objašnjenje...posebno ovaj redak...
Navali nanj Jahve da ga ubije...??

Zahvaljujem unaprijed..!!

isto kao i u nefilima, radi se o pozivu da se obrezuju djeca, što je znak saveza i stroga obveza, izrečeno u krvavoj, realističnoj istočnjačkoj verziji: ne zaboravimo da se nalazimo na Bliskom istoku prije nekoliko tisuća godina..

zadovoljna? :D :D :D

Vrh

PostPostano: Pet svi 30, 2008 21:46 

...Prezadovoljna sam, sa odgovorom :D ...
(Haim...je "majstor svog zanata")
Nitko mi do sada, nije tako objasnio...!
Radujem se jer...SVETA JE CRKVA KATOLIĆKA...!!

Vrh

PostPostano: Pet svi 30, 2008 21:49 

...Zaboravih reći.. Hvala i tebi
brate..vanaleto...!!

Vrh

PostPostano: Sub svi 31, 2008 23:33 

...Evo izrodilo se još jedno pitanje..Haime...?
Zašto je Crkva zabilježila (baš)... Nefile...?
Zašto je bilo važno..spomenuti ih... :? ...?

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 09:00 

Domenika je napisao/la:
...Evo izrodilo se još jedno pitanje..Haime...?
Zašto je Crkva zabilježila (baš)... Nefile...?
Zašto je bilo važno..spomenuti ih... :? ...?

ne kužim..misliš zašto su spomenuti u Bibliji? to sam prikazao..a sad, Crkva je prihvatila cijelu Toru (petoknjižje Mojsijevo), logično i nefile skupa s njom. nadahnuti pisac pisao je o drevnoj povijesti, i poslužio se takvim, pomalo mitološkim načinom pisanja, da bi njegovi suvremenici to mogli shvatiti, ne zaboravi da se radi o drevnom Istoku, gdje je sve vrvilo od mitologije, gdje su ljudi živjeli s tim. pisac je probleme svog, bolje rečeno svakog vremena "prebacio" na početak svijeta. no tu već ulazimo u problem tzv. "biblijske prapovijesti", odnosno prvih glava knjige Postanka (vidi moj zadnji post na "stvaranje sveta")..to si mislila?

Vrh

PostPostano: Ned lip 01, 2008 16:24 

Ne bih se slozio sa Haimovim odgovorom. Posebno ne dijelom u kojemu kaze da je Stari Zavjet jedan konglomerat starih tradicija i obicaja. Nefilimi (divovi, giganti) bili su krupni ljudi koje su izvidjaci Isusa navina vidjeli u Zemlji Obecanoj. Premudri Sirah kaze da je Golijat bio takav nefilim.

Vrh

PostPostano: Pon lip 02, 2008 12:47 

Prvu stvar što te nauče na kolegijima Biblicuma na KBF-u je povijesno-kritička metoda, a prvo što naučiš o povijesno kritičkoj metodi je da moraš sumnjati u sve.

Ljudi Starog Zavjeta nisu promatrali svijet kao mi danas, objekitvno, apstraktno i znanstveno nego kroz priče i mitove koje su stvorili.

Stari Židov nikada ne bi ispričao priču o nekom događaju u svome životu ili iz povijesti svoga naroda, a da malo ne začini stvar prije toga raznim mitopjeskim elementima.

Kad ti stari Židov veli kako je u Obećanoj Zemlji vidio divove od ljudi i da je sve ogromno, početni stav ti jednostavno mora biti da pretjeruje i izmišlja jer ga je možda strah od onoga što je vidio. To je čista psihologija, vidiš nešto strašno i novo, npr. veleban grad i on će ti se činiti večim nego što jest (ili dva profesora dvometraša kojih se nasmrt bojiš zbog predstojećeg ispita), pa to još malo uveličaš kad kasnije pričaš drugima.

Da su uistinu postojali divovi u Kananu onda bi znanstvena disciplina biblijske arheologije dosad već jamačno našla njihove ostatke, ipak je to bilo prije samo 3000 i kusur godina.

Vrh

PostPostano: Pon lip 02, 2008 13:23 

Vanaleto je napisao/la:
Prvu stvar što te nauče na kolegijima Biblicuma na KBF-u je povijesno-kritička metoda, a prvo što naučiš o povijesno kritičkoj metodi je da moraš sumnjati u sve.

Ljudi Starog Zavjeta nisu promatrali svijet kao mi danas, objekitvno, apstraktno i znanstveno nego kroz priče i mitove koje su stvorili.

Stari Židov nikada ne bi ispričao priču o nekom događaju u svome životu ili iz povijesti svoga naroda, a da malo ne začini stvar prije toga raznim mitopjeskim elementima.

Kad ti stari Židov veli kako je u Obećanoj Zemlji vidio divove od ljudi i da je sve ogromno, početni stav ti jednostavno mora biti da pretjeruje i izmišlja jer ga je možda strah od onoga što je vidio. To je čista psihologija, vidiš nešto strašno i novo, npr. veleban grad i on će ti se činiti večim nego što jest (ili dva profesora dvometraša kojih se nasmrt bojiš zbog predstojećeg ispita), pa to još malo uveličaš kad kasnije pričaš drugima.

Da su uistinu postojali divovi u Kananu onda bi znanstvena disciplina biblijske arheologije dosad već jamačno našla njihove ostatke, ipak je to bilo prije samo 3000 i kusur godina.
Oni nisu bili divovi(visoki ljudi, vislji od Jevreja) za nas, vec za stare Jevreje-Zidove. Sigurno da bi ih arheoloska iskopavanja i nasla, da je se time bavila. Sto se tice komentara o povjesno-kritickoj metodi, svakako da je treba imati u vidu, ali ni sa njom ne preterivati i ne pretvarati se u cinika i sumnjicaveca. Ipak je Pismo napisano bogonadahnucem i ja vjerujem da su istriski dogadjaji u njemu istiniti (sto bi rekao Sveti Vasilij Veliki:"Ja se Svetoga Pisma ne stidim!"). Treba procitati tumacenja Sestodneva(Knjige Stvaranja) od svetoga Ivana Zlatoustog, Vasilija Velikoga i Jefrema Sirijca (Avrelija Avgustina, sto da ne?!) pa videti koje se sve istine u toj knjizi kriju. Knjiga je toliko istinita i toliko potvrdjuje duhovno iskustvo Crkve, da je prosto , za mene, nemoguce da nije bilo tako kao sto je tamo napisano.
teorija evolucije, milioni miliona godina Zemlje i ostalo-izmislica (ateista).Ovo je sve moj licni stav.

Vrh

PostPostano: Pon lip 02, 2008 13:39 
Administrator

Vanaleto je napisao/la:
a prvo što naučiš o povijesno kritičkoj metodi je da moraš sumnjati u sve.

Da se ne bi krivo shvatilo, nikako se ne treba sumnjati u ono što piše u Bibliji.
Vjerujemo da je sve što piše u Bibliji istinito, no pritom treba slijediti tumačenje Crkve
kako ne bi nešto krivo protumačili (npr. neke stvari su doslovne, a neke u prenesenom značenju).
Ovaj početni stav sumnje se odnosi samo na znanstvenu disciplinu
koja pokušava hladno i objektivno utvrditi povijesne okolnosti vezano uz Bibliju.
No svima nama je ipak najbitnija poruka koju Biblijski tekstovi daju nama danas, za naše spasenje.

Vrh

PostPostano: Pon lip 02, 2008 18:43 

Rade Kumitkata je napisao/la:
Ne bih se slozio sa Haimovim odgovorom. Posebno ne dijelom u kojemu kaze da je Stari Zavjet jedan konglomerat starih tradicija i obicaja. Nefilimi (divovi, giganti) bili su krupni ljudi koje su izvidjaci Isusa navina vidjeli u Zemlji Obecanoj. Premudri Sirah kaze da je Golijat bio takav nefilim.

da, samo je problem da stari zavjet to i jest u svojoj formi, mnogi ljudi ne razlikuju bit i formu, nitko ne kaže da je SZ posljedica prirodnoga razvoja religije, nego da se Bog poslužio religijom i kulturom staroga istoka, da bi izrazio svoju vječnu poruku na način razumljiv tadašnjim ljudima. mi nemožemo zatvarati oči pred činjenicama, a one govore da SZ-ni kult, povijest, ideje priče, ukratko forma, nisu pali s neba, ali njihova bit-jednoboštvo, jedinstvena poruka o životu i svijetu jesu. ovo nije stvar moga odgovora, niti pojedinih teoloških fakulteta, nego činjenica. što se otaca tiče, uz svo dužno poštovanje, niti njihova tumačenja se nemogu uzeti zdravo za gotovo.
dali su postojali divovi-možda i jesu, da li su stari narodi imali svakakve mitove, jesu, no mi to moramo čitati u svjetlu ovoga, a to nam govori da u priči o nefilima nema čarolije ni senzacije.

Vrh

PostPostano: Pon lip 02, 2008 20:38 

haim je napisao/la:

da, samo je problem da stari zavjet to i jest u svojoj formi, mnogi ljudi ne razlikuju bit i formu, nitko ne kaže da je SZ posljedica prirodnoga razvoja religije, nego da se Bog poslužio religijom i kulturom staroga istoka, da bi izrazio svoju vječnu poruku na način razumljiv tadašnjim ljudima. mi nemožemo zatvarati oči pred činjenicama, a one govore da SZ-ni kult, povijest, ideje priče, ukratko forma, nisu pali s neba, ali njihova bit-jednoboštvo, jedinstvena poruka o životu i svijetu jesu. ovo nije stvar moga odgovora, niti pojedinih teoloških fakulteta, nego činjenica. što se otaca tiče, uz svo dužno poštovanje, niti njihova tumačenja se nemogu uzeti zdravo za gotovo.
dali su postojali divovi-možda i jesu, da li su stari narodi imali svakakve mitove, jesu, no mi to moramo čitati u svjetlu ovoga, a to nam govori da u priči o nefilima nema čarolije ni senzacije.
Bil mi ukazao na neka "mitska" mjesta u Starome Zavjetu, posto ja ne vjerujem da ih ima. Ja vjerujem da je Bog stvorio svijet u 6 puta 24 h dana. Nema tu nisto mitsko. Okej, pjesnickih pretjerivanja ima, ali ona ne mjenjaju istinitost dogadjaja opisanih u Pismu.

Vrh

PostPostano: Uto lip 03, 2008 13:05 

haim je napisao/la:

Bil mi ukazao na neka "mitska" mjesta u Starome Zavjetu, posto ja ne vjerujem da ih ima. Ja vjerujem da je Bog stvorio svijet u 6 puta 24 h dana. Nema tu nisto mitsko. Okej, pjesnickih pretjerivanja ima, ali ona ne mjenjaju istinitost dogadjaja opisanih u Pismu.

ja šumom, rade drumom, nitko nije rekao da je SZ mit, nego da se pisac poslužio kniževnosti i načinom govora koji je razumljiv tadašnjim ljudima. svatko neka vjeruje u što hoće, no da je svijet stvoren u 6 dana, točno onako kako je opisano, nije vjerovao vjerojatno ni onaj koji je pisao to. cijela biblijska prapovijest, dakle prvi dio Postanka do patrijarha je pisan pomalo na takav način.
nitko ne tvrdi da svijet nije stvorio Bog, dapače, je osobno vjerujem da je opis stvaranja izuzetno dubok, i da sažima cijelu povijest spasenja, no mi nemožemo ignorirati neke očite dokaze znanosti, kako biblijskih, tako i prirodnih. opisao sam negdje židovski tjedan i stvaranje, to je samo simboličan govor koji izražava duboke istine.

Vrh

PostPostano: Uto lip 03, 2008 13:41 

U hebrejskom izvorniku Postanka riječ 'yom' kod nas je prevedena s 'dan' tako da smo dobili stvaranje u šest dana, no 'yom' se isto tako može prevesti kao i faza ili tijek tako da se može tumačiti kao i šest faza stvaranja. Pojam 'faza' pak nije vremenski ograničena tako da bez proturječenja Postanku možemo reći kako je svijet, a s time i stvarnost stvarana milijarde godina.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata