Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 17:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 03, 2010 21:36 

Zanjima me da li je skidanje duhovne glazbe, filmova i knjiga u svrhu rasta u vjeri grijeh...znači ako skinem sa interneta nečiji album sa duhovnim pjesmama ili neku knjigu duhovnog sadržaja u privatne svrhe...muči me to pitanje jer sam sam sebe uhvatio po tom pitanju i imam osječaj kao da sam veliki kradljivac...unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Vrh

PostPostano: Sri stu 03, 2010 23:32 
Administrator

Općenito, korištenje bez dozvole materijala koji imaju copyright, ako se time krši zakon, je grijeh.
Međutim, ne mora biti uvijek tako, ima puno besplatnih sadržaja, a neki su pak dozvoljeni u privatne svrhe, dakle treba to pravno provjeriti.
A u slučaju da su neki duhovni materijali ipak zaštićeni u smislu da autor ne dopušta njihovo korištenje u privatne svrhe, potrebno je zatražiti dopuštenje od autora ili, ako se ne dobije, koristiti druge materijale.

Vrh

PostPostano: Ned pro 12, 2010 03:32 

Berny je napisao/la:
Zanjima me da li je skidanje duhovne glazbe, filmova i knjiga u svrhu rasta u vjeri grijeh...znači ako skinem sa interneta nečiji album sa duhovnim pjesmama ili neku knjigu duhovnog sadržaja u privatne svrhe...muči me to pitanje jer sam sam sebe uhvatio po tom pitanju i imam osječaj kao da sam veliki kradljivac...unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Giovi je napisao/la:
Općenito, korištenje bez dozvole materijala koji imaju copyright, ako se time krši zakon, je grijeh.
Međutim, ima puno besplatnih sadržaja, a neki su pak dozvoljeni u privatne svrhe, dakle treba to pravno provjeriti.
A u slučaju da su neki duhovni materijali ipak zaštićeni u smislu da autor ne dopušta njihovo korištenje u privatne svrhe, potrebno je zatražiti dopuštenje od autora ili, ako se ne dobije, koristiti druge materijale.

Giovi mislim da nije svako kršenje zakona grijeh. Jer ljudi (npr. David) su kršili i Božije zakone pa ipak su smatrani pravednicima. A copyright je npr. jedan "kantautor" stavio na pjesmu "milo moje" koja se pjevala u seoskom kolu u Sovskom Dolu prije 60-ak godina(ima živih svjedoka). Tim samo želim reći da danas ljudi stavljaju copyright i na ono što nije proizvod njihova uma i misle da imaju pravo na to ako promjene glazbu. Veliki dio duhovne glazbe je od nepoznatog autora ili preveden sa stranog jezika . Cjenim svačiji trud ali obrade nezaslužuju copyright.

Berny. Ako tebe ta glazba vodi prema gospodinu i pomaže ti da činiš dobra djela a dalje ne kopiraš te materijale da bi imao od njih financijsku korist onda mislim da se nemoraš "grist" :)
Autoru tog albuma će Gospodin zasigurno uračunati tvoj rast u vjeri. Osobno sam kopirao neke seminare i besplatno ih podjelio osobama za koje sam uvjeren da će im pomoć i uopće se negrizem zbog copyrighta 8) (nemam novca da svima kupim orginal :oops: )

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2010 23:48 
Administrator

Zakon određuje što je čije vlasništvo i državne zakone u tom smislu trebamo poštivati: "Vlast što je traži moralni red dolazi od Boga: "Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene. Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi(...)"." (KKC 1899)
Iznimka je ako se državni zakon protivi vjeri: "Ako se dogodi da vladari izdaju nepravedne zakone ili poduzimaju mjere koje se protive moralnom redu, te odredbe ne vežu u savjesti." (KKC 1903).

Što se tiče duhovnih sadržaja, autorima ne bi trebala biti na prvom mjestu materijalna korist, već da se taj sadržaj što više širi i koristi. Međutim, ne možemo mi određivati što je autorima na pameti, mnogi duhovni materijali su besplatni i dozvoljeni u privatne svrhe, ali ako negdje ipak piše suprotno, i to treba poštivati.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata