Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 14:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Igre na sreću
PostPostano: Čet vel 03, 2011 20:27 

Prvo pozdrav i poštovanje svima!

Pročitao sam na portalu što piše o igrama na sreću. Mene zanima slijedeće:

Piše "..motiv za igranje trebala bi biti zabava a ne dobitak. Ne smije se zato razmišljati o klađenju kao izvoru prihoda. Problem nastaje i kada osoba misli da može ostvariti brzu i laganu zaradu klađenjem, umjesto radom koji koristi društvu."

Sad hipotetski uzmimo da sam ja pronašao način kako konstantno dobijati na kladionici ili kako pobijediti svoje protivnike u on-line pokeru. Tj, da ja od tih igara imam stalni, odnosno glavni izvor prihoda. Bih li ja živio u grijehu?

Molim vas, nemojte sad pisati kako je glupo uopće i razmišljati da se od igara na sreću može živjeti. Hipotetski pričamo, ja zarađivam i živim od klađenja ili igrajući poker. Jesam li u grijehu?

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 21:35 

Luka je napisao/la:
Sad hipotetski uzmimo da sam ja pronašao način kako konstantno dobijati na kladionici ili kako pobijediti svoje protivnike u on-line pokeru. Tj, da ja od tih igara imam stalni, odnosno glavni izvor prihoda. Bih li ja živio u grijehu?

To je ovisnost..grijeh..I bez obzira,sto mislis da s tim mozes..imati izvor prihoda.."nije posten ,posao"..Ne pises,zivis li sam ..imas li obitelj,zenu ,djecu..i druge obaveze ..Da li netko trpi zbog toga..??Ne ,mogu vjerovati da ti to mozr biti GLAVI-IZVOR PRIHODA..(je si li tu osiguran,ide li to u radni staz?)
Oni clanovi koji s tobom igraju...njih tjeras u propast..( nemoj,samo reci da ti za to ne mozes nista..)Tu ima mnogo toga....a najlosije je sto si svjestan toga...i odlucujes se za to..."na grijeh"Kako mozes sutra reci,da ces se pokajati za njega..??
Dobro je..sto pitas..Ukoliko nisi svjestan..grijeha ovisnosti...,imas priliku da odustanes..od toga "cudnog posla"..To,nije nikada blagoslovno...
Citat:
Jesam li u grijehu?

A,sta ti mislis..?

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 22:14 

Zašto svima prvi odgovor na klađenje ili kartanje je - ovisnost?!

Primjer: prema mome višegodišnjem iskustvu sa klađenjem, jedini način zarade je tzv. Sure Bet. Ukratko, to vam je kad se kladite na npr. teniski meč i to u jednoj kladionici na jednog tenisača, a u drugoj na drugog, a bilo koji tenisač da pobjedi ostvariti ćete dobit (on-line kladionice zbog velike konkurencije daju veće tečajeve i ovo je svakodnevna pojava). I sad mi recite gdje je tu naglo povećanje adrenalina, nestrpljivo iščekivanje kad nam je svejedno tko će pobjediti. I ima ljudi koji samo to rade u životu i od toga jako lijepo žive. Oni nisu ovisnici o klađenju. Moje je pitanje, jesu li oni u grijehu?

Ima ljudi koji igraju poker preko interneta. Oni vrhunski su milijunaši, a iznadprosječno dobri zarađuju više nego većina visokoobrazovanih Hrvata. I čisto sumnjam da su ovisni o pokeru. To je njihov način života i, ono što vjerojatno nećete prihvatiti, njihov posao. Zbog toga njihovog igranja nitko ne trpi ili ide u propast. Jesu li oni u grijehu?

Kažete da to njie pošten posao, a recite mi koga oni varaju?

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 23:21 

Za mene je to kruh bez motike.
Istina, ja sam se isto kladio i igrao loto, ali ne na velike iznose. Zanimljivije je gledati neku utakmicu kad se čovjek kladi. Nekada to znači i gubiti živce, ali ako je mali iznos onda je to igra, a ne grijeh.
Mene osobno smeta kad dođem u kladionicu nivo tih ljudi koji tamo zalaze. Svi se djelatnici obraćaju s "ti". Daj mi stavi ovo, daj mi ponudu i sl... Nekad mi je ispod nivoa što tamo uopće uđem, ali sad više ne idem osim ako jednom starijem gospodinu treba podići novac pa mu ja to obavim.
Kladionica i lutrija su jedno te isto samo što kladionica zvuči kao nešto negativnije, a ustvari je princip isti - pogađanje bilo brojeva bilo klubova ili sl.
Vi ne možete od toga zarađivati za život. Ako je moguće onda su to rijetki koji znaju kako se igra i imaju potrebno znanje. Ako su iznosi veliki i ako to pređe u ovisnost onda je to definitivno grijeh. Ako baš netko hoće zaraditi neki manji iznos radi zabave neka uzme statistiku od neke lige i klub koji igra najviše neriješenih i neka stavlja stalno na neriješeno na taj klub i bit će u dobitku. Druge varijante dobivanja mi nisu poznate i nema ih koliko ja znam.
Međutim, nikome ne preporučujem klađenje da ga to ne odvede u veću ovisnost, jer dobiti veliki iznos je ustvari kruh bez motike i ja se osobno ne bi osjećao dobro s velikim novcem, a da ga nisam zaradio na normalan način. Kladionica i loto=bacanje novaca.

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 01:13 
Administrator

Dosta detaljno je objašnjeno na početnoj stranici, mogu jedino pokušati dodatno objasniti dio teksta sa naglaskom na "profesionalno" klađenje:

"Možemo reći da je kockanje u većini slučajeva prijetnja društvu, ubitačno za moral, društvo, ekonomiju i duhovni život."
Klađenje kao zamjena za rad je uvijek malodušje. Ne govorim ovdje o novcu, jer on ne bi trebao biti na prvom mjestu u bilo kojem radu ili zanimanju. Novac nikada ne smije postati bog. S druge strane gledati zaraditi klađenjem znači gubitak vjere u rad koji na svoj način doprinosi cijelome društvu.

"Klađenje postaje grešno kada kockar troši previše novaca (ili vremena) za zabavu, koje bi trebalo koristiti za dobro obitelji ili bližnjih."
"Profesionalno" klađenje oduzima vrijeme, ponekad čitave dane, a jedini cilj toga je novac (koji osim toga često izostane). Naprotiv, čovjek treba svoje vrijeme koristiti na izgradnju i sebe i cijelog društva.

Mihael, ovo što ti navodiš, da se stavlja stalno na nerješeno ne spada u zabavu, to je kockanje sa sve većim iznosima. No dobro si uočio kakva je struktura ljudi u kladionici, bez obzira da li su se tamo obogatili ili prokockali novac. Svako normalno zanimanje (npr. pomoćni radnik u pekari) ima svoju svrhu i korist u društvu, potrebno je, ima svoje dostojanstvo bez obzira na težinu posla. U tom smislu profesionalno klađenje nije "pošten posao", jer je i za društvo i za osobni rast bezvrijedno, a u praksi često potiče grijehe kao što su "pohlepa, lakomost, ovisnost, zanemarivanje obaveza, zloupotreba vremena i talenta, te idolatrija."

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 10:44 

Giovi je napisao/la:
Mihael, ovo što ti navodiš, da se stavlja stalno na nerješeno ne spada u zabavu, to je kockanje sa sve većim iznosima. No dobro si uočio kakva je struktura ljudi u kladionici, bez obzira da li su se tamo obogatili ili prokockali novac. Svako normalno zanimanje (npr. pomoćni radnik u pekari) ima svoju svrhu i korist u društvu, potrebno je, ima svoje dostojanstvo bez obzira na težinu posla. U tom smislu profesionalno klađenje nije "pošten posao", jer je i za društvo i za osobni rast bezvrijedno, a u praksi često potiče grijehe kao što su "pohlepa, lakomost, ovisnost, zanemarivanje obaveza, zloupotreba vremena i talenta, te idolatrija."

Ma ja sam mislio na manje iznose (do 50 kuna) međutim nikome ne preporučam klađenje. U vezi neriješenih utakmica nisam spomenuo bitnu stvar na koji se način igra, a i bolje, jer kad bi netko stalno stavljao isti iznos na neriješene utakmice ustvari bi brzo gubio. Dobitak se postiže na drugačiji način, ali ne želim sad to reći, jer to može nekoga odvući u ovisnost.
Ako se netko kladi na iznose do 50 kuna i to rijetko onda je to zabava. Tu ne vidim grijeh. Ne treba sad pretjerivati. Pa listić lota vam dođe oko 30 kuna. Loto igraju i časne sestre pa novac daju u dobrotvorne svrhe (ako dobiju).
Istina, to je nezarađeni novac i ja sam protiv igara na sreću, jer novac nije zarađen na normalan način, ali ako se netko nekad okladi i odigra listić lota ne treba sad to smatrat nekim grijehom.

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 12:42 

Hvala vam svima na odgovorima, no još nisam dobio tražene odgovore.

Obično klađenje je čista sreća i sve te strategije sa vremenom "padaju u vode". Puno sam vremena provodio tražeći informacije o klubovima i igračima dok nisam shvatio da je to besmisleno, uzaludno, ali i grijeh tako trošiti vrijeme i novac. Sad kad odem odigram za 10kn bez ikakvog smisla neki kombinator da mi dobitak bude milijun kuna. Svjestan sam da 99,9999% neću dobit.
No, niste mi odgovorili za Sure Bet koji i nije klađenje u klasičnom smislu (ako vam nije jasan princip mogu ga malo bolje pojasniti). Da je to siguran način zarade potvrđuju i kladionice koje baniraju račune takvim igračima. Kažem vam, postoje ljudi koji jako dobro žive samo od takvog klađenja. Jesu li oni u grijehu?

I još jedan primjer iz života. Kolega igra remi za novce nekoliko puta mjesečno (većinom nedjeljom popodne) u lokalnoj birtiji. Jako je dobar u toj igri jer u zadnje 2-3 godine ja se ne sjećam, a ni on, da je izgubio novce. U prosjeku odnese između 300-500 kn. Je li je on u grijehu zbog toga? Igra je čista, poštena. On je puno bolji od svojih protivnika.
I sad uzmimo situaciju da ima mogućnosti igrati remi svaki dan protiv istih ili sličnih protivnika. Ujutro bi poradio sa ženom oko kuće što treba, popodne bi kartao, a navečer bi imao vremena za obići prijatelje. I živio bi iznadprosječno. No, ono što me zanima, bili li on živio u grijehu i zašto?

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 19:00 

Citiram..G.K..
Katekizam Katoličke Crkve je jasan i nedvojbeno ističe: »Igre na sreću (kartanje, itd.) i oklade nisu same po sebi protivne pravdi. One postaju moralno neprihvatljivima kad lišavaju osobu onoga što joj je nužno za namirenje vlastitih i tuđih potreba. Igračka strast može postati teškim robovanjem. Nepravedno se kladiti ili varati na kartama težak je grijeh, osim ako je nanesena šteta tako laka da je onaj kome je učinjena ne može razumno smatrati važnom« (br. 2413). Nekome su kockanje i igre na sreću zabava, što po sebi nije nužno grijeh, što ne znači da ga se može opravdavati, jer ono može dovesti do robovanja i ovisnosti kojima se šteti sebi i drugima, jer se i novac i vrijeme utrošeni na kockanje »otimaju« od dobara i vremena što bi ih se trebalo posvetiti obitelji i sebi. Svatko - osobito vjernik - tko pristupa igrama na sreću iz zabave, mora biti vrlo svjestan da mora paziti da ne upadne u teški grijeh neumjerenosti; mora znati kako nadzirati svoje strasti, svoje jake osjećaje, ali i materijalna dobra kojima raspolaže. U igri na sreću - ako npr. karta s nekim - ne smije varati, pa se u broju 2412 KKC-a ističe se da se mora dati odšteta za počinjenu nepravdu, koja »zahtijeva povrat otetoga dobra vlasniku«, a sam Isus blagoslivlja Zakeja koji kaže: »Ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko« (Lk 19, 8 )...

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_razg ... ws_ID=9046

Valja znati da svatko – i onaj tko nije baš imućan, kao i onaj tko je imućan – uvijek mora voditi računa o tome da se ono što ima mora iskoristiti dobro, te vidjeti kako materijalna dobra iskoristiti za ono za što su potrebna i za one kojima je potrebniji. Sportsko klađenje, kockanje i igre na sreću ne smiju postati »izvor prihoda«. Izvor prihoda mora biti i jest – pošteni rad.

I u Hrvatskoj klađenje i igre na sreću, raznih vrsta, postaju veliki »business« i rijetki ga doživljavaju kao puku, pa i nevinu zabavu ne očekujući velike dobitke, dok je velik broj onih koji nažalost završe loše i kaju se zbog poroka kojega se ne mogu odreći, a vodi ih u propast. Kada postane strast, kockanje u konačnici svakoga čovjeka odvodi od Boga i okreće ga »ljubavi prema novcu«. Novac se nikada ne smije tratiti, kao što se ne smije tratiti vrijeme na gledanje »Big Brothera«, uživanje u suludo skupoj hrani ili pak novac na kupovanje bespotrebnih ili pak neprihvatljivo skupih stvari. Dobro je na pameti imati evanđeosku izreku: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu« (Mt 6, 24).

Zadnja izmjena: Leja; Pet vel 04, 2011 19:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 19:25 

Luka je napisao/la:
Zašto svima prvi odgovor na klađenje ili kartanje je - ovisnost?!

Oprosti brate...ako sam bila gruba...s mojim odgovorom...Moja greska,jer sam malo vise negativno reigarila...Razlog,je sto u familiji....moj dragi muz,moji djeverovi..odreda svi njihovi bratici..igraju "loto i kladionicu"...Mojeg muza bi najradije lansirala na mjesec ,da se odvikne te lude gluposti ovisnosti..od koje ,nikakve koristi ..nikakva zarada...samo ulaganje..bacanje novca...Bilo bi pametnije i bolje da taj novac da PROSJACIMA ..ili siromasima..
Kod:
Primjer: prema mome [u]višegodišnjem iskustvu sa klađenjem[/u], jedini način zarade je tzv. Sure Bet.

Kazes...visegodisnjem...????
Skrt si u svjedocenju ,da li imas obitelj,mozda zenu i djecu...da cujemo sta oni kazu na to...?
Ako si mladic,slobodan...onda je to drugo...Onda samo ti ,sebi si odgovoran..

Citat:
Ima ljudi koji igraju poker preko interneta. Oni vrhunski su milijunaši, a iznadprosječno dobri zarađuju više nego većina visokoobrazovanih Hrvata.

Po ovome se vidi..da tebe zanima i privlaci velika zarada...i laka zarada..Nista neuobicajeno...i moj muz misli tako...a ja se ne mogu sloziti s tim...a sto ce vam ta varljiva KOCKA-i pohlepna zarada ,kada imate VJERU,koja je SIGURNA...

Citat:
I čisto sumnjam da su ovisni o pokeru. To je njihov način života i, ono što vjerojatno nećete prihvatiti, njihov posao. Zbog toga njihovog igranja nitko ne trpi ili ide u propast. Jesu li oni u grijehu?

Poker jeste ovsnost...ako se igra svaki dan...Ne znam je li su,jer mi je tesko napraviti razliku..."postenog rada kocke..i ovisnosti kocke."..ali jedno se vidi,nigdje ne spominjes..gdje je tu vjera...kakva je njihova vjera..?

Citat:
Kažete da to njie pošten posao, a recite mi koga oni varaju?

One koji gube...jer ljudi,cesto daju zadnju novcanicu...a,kod kuce ima toliko toga sto nedostaje...,pogotovo oni koji imaju obitelji,zenu i djecu..

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 20:31 
Administrator

Ponavljam, sportsko klađenje ne smije postati "izvor prihoda". Izvor prihoda mora biti i jest – pošteni rad koji koristi društvu.
Zatim u vezi pitanja jesu li sve metode klađenja kockanje ili su neki bliže "ulaganju"?
Sa duhovne strane svi nose sa sobom iste probleme. Nije stvar samo u tome da li dobivaš ili gubiš (usput Sure Bet nije siguran način zarade kako to ime sugerira). Duhovne poslijedice koje se time potiču su:
- pohlepa - pohlepni su ljudi poput jame bez dna, a ipak nisu nikada zadovoljni.
- lakomost - željeti dobiti više nego što nekome pripada ili što zaslužuje
- zanemarivanje obaveza - odvlači npr. od traženje posla, rada koji je na korist i koji izgrađuje.
- ovisnost - ovisnik nikada neće priznati da je ovisan, to vide oni oko njega.
- idolatrija - u klađenju se vidi izlaz iz svih problema, klađenje je "idol" koji dovodi do sreće
- zloupotreba vremena i talenta - potpuni besmisao klađenja, jedini cilj i razlog je novac, laka zarada. Nismo stvoreni za tako plitak život.

U vezi čovjeka koji kocka u lokalnoj birtiji kao "posao", to je besmisleno. Ako on uvijek dobiva, znači da drugi gube, a on ih potiče na takav besmisao ili ničime ne odbija da griješe.

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 21:16 

Idemo redom...

Neoženjen sam, dakle neće moja obitelj trpjeti za moje probleme.

Igranje pokera nije lako zarađeni novac. Jer morate sjediti ispred ispred monitora barem 7-8h dnevno i biti potpuno koncentrirani za to vrijeme.

Zašto bi svakodnevno igranje pokera bila ovisnost? Čovjeku koji živi od igranja pokera, taj poker je - posao.

Kažete da varaju one koje gube. Zar netko nekoga tjera da igra poker?

Zašto poker ili sportsko klađenje ne smije postati izvor prihoda? To je glavno pitanje na koje tražim odgovor! Ovo što se naveli (pohlepa, lakomost, zanemarivanje obveza, ovisnost, idolatrija i zloupotreba vremena i talenta) se može većina pronaći u bilo kojem poslu. Primjer: Seljak koji obrađuje zemlju. Malo se "zanese" pa radi dan i noć jer mu nikad nije dosta i onda još prisvaja sebi državnu zemlju, ne poštuje dan Gospodnji...

Lijepo vas molim, ostavite po strani i ovisnost i nevjericu da mogu uopće zaraditi, smijem li ići na pričest ako živim od dobitaka na kladionici ili igranjem pokera, naravno pod uvjetom da nikoga ne varam?

Vrh

PostPostano: Pet vel 04, 2011 22:21 

Svaka ,lutrija,kocka itd..ima cilj...da zaradi..i to "DOCI DO TUDJEG IMETKA".posteno,neposteno ..to svatko mora sam da uvidi.
Onome,kojem je lutrija donela zaradu"dala mu kruh" to ne moze biti logicno i nikako s vjerom i Bogom..kada drugi ostaje "bez tog kruha"Kocka unistava,to jest onaj koji zaradjuje ,unistava tudji imetak..i ovisnika tjera u jos vecu ovisnot..Taj,covjek je NAS BLIZNJI...kojega smo duzni ljubiti kao samoga sebe..
Igra na srecu ,za moj pojam..a ne mora da znaci da je tako.. sprijecava covjek ka postenom radu..Covjek kao naka (ljencina) koja ne zeli raditi ,nego se oslanja na lagani nacin,brzu zaradu..(na tudji ,mozda tesko zaradjeni novac) ,covjek,da ne kazem zivi "oholo",(kao neki nametnik)..ne,nitko ne otima tudji novac..Ali,ne razmislja ni mnogo o drugom o ,oneme koji gubi...gdje je on,kako zivi ..i da li bi mozda na drugi nacin mogao pomoci...
To ne moze biti Rijec Bozja,i volja Bozja,to ne navjesta Evandjelje ...jer,na neki nacin ,kocka pljacka..donosi;svadju,nesporazum,neprijateljstvo ..i stvara siromastvo...
Kocka je najcesce pracena uz alkohol,koji potvrdjuje jos jedan grijeh...
Ne znam,kako moze neki profesionalni kockar ,i onaj kojem je glavni izvor prihoda "to" smatrati postenom zaradom,kada nekome isprazne novcanok??

Citat:
smijem li ići na pričest ako živim od dobitaka na kladionici ili igranjem pokera, naravno pod uvjetom da nikoga ne varam?

A,kao ti smatras..,sta je VARANJE..??

Vrh

PostPostano: Sub vel 05, 2011 13:29 
Administrator

Luka je napisao/la:
Zašto poker ili sportsko klađenje ne smije postati izvor prihoda? To je glavno pitanje na koje tražim odgovor! Ovo što se naveli (pohlepa, lakomost, zanemarivanje obveza, ovisnost, idolatrija i zloupotreba vremena i talenta) se može većina pronaći u bilo kojem poslu. Primjer: Seljak koji obrađuje zemlju. Malo se "zanese" pa radi dan i noć jer mu nikad nije dosta i onda još prisvaja sebi državnu zemlju, ne poštuje dan Gospodnji...

Primjer ti nije dobar, svaki posao se može raditi nepošteno ako ga radi nepošten čovjek, no za razliku od klađenja, sam po sebi nije besmislen. Seljak koji obrađuje zemlju stvara, taj posao ima plodove ljudskog rada i dostojanstvo koje se ne može uspoređivati sa igranjem pokera ili klađenjem kao zaradom. Taj seljak ne zloupotrebljava svoje vrijeme i talente, već ih, naprotiv koristi kao sudioništvo u Božjem stvaranju.

A što jest i čemu treba služiti rad objašnjava enciklika "Radom čovjek":
"Rad je čovjekovo dobro - dobro njegova čovještva - jer radom čovjek ne samo preobražava prirodu,
prilagođavajući je vlastitim potrebama, nego se i sam ostvaruje kao čovjek, pa čak u nekom
smislu »postaje više čovjekom«."

"Ljudska djelatnost kao što iz čovjeka proizlazi tako je prema njemu i usmjerena. Čovjek naime svojim radom ne samo da
preobražava stvari i društvo već usavršava samoga sebe. Mnogo toga uči, razvija svoje
sposobnosti, i samoga sebe premašuje. Taj razvitak, ako se ispravno shvati, vrijedi više nego
samo nagomilavanje vanjskog bogatstva. Stoga je norma za ljudsku djelatnost ono što je
prema zamisli i volji Božjoj u skladu s istinskim dobrom čovječanstva i što omogućuje
čovjeku kao pojedincu ili kao članu zajednice da razvije i ostvari svoj potpuni poziv."

Puno je toga već napisano da nakon svega možeš i sam prosuditi po svojoj savjesti da li je to na tvoje dobro ili je grijeh.

Vrh

PostPostano: Sub vel 05, 2011 16:03 

U tome i je poanta što si ne mogu rasuditi je li to grijeh ili ne! No, pošto sam tražio pomoć i na drugim stranama i svi mi više-manje govore kao i vi, tj. ne daju mi konkretan odgovor na moje pitanje, nego su svi u startu protiv i klađenja i ostalih igara na sreću, a ja nisam "najpametniji na svijetu" priklanjam se većini i ostavljam sa pokera (osim na Facebooku) i, možda, budem sa vremena na vrijeme odigrao neki freeroll (besplatni turnir). A što se tiče Sure Beta imam jako premalo novaca da bi mogao i razmišljati o tome. Tako da mi ostaje rekreativno klađenje za 10 kn.

Ali, imam pitanje. Uzmimo da uplatim $30 na jednu on-line kladionicu i kladim se na utakmice tipa Hrvatska - Australija u rukometu, to je koeficijent 1,01. I sve što dobije ulažem na drugi par 1,01. Cilj bi mi bio pogoditi 815 puta i ostvariti dobitak od $100.000,00. To bi, naravno, potrajalo barem godinu dana, ako ne i duže. Činim li ja kakav grijeh? Jer u jednom trenutku bi morao uložiti i preko $50.000,00. No, ako bih promašio, gubim samo mojih početnih $30. Nemojte mi sad to je nemoguće jer trebaš pogoditi 815 puta ili koja će ti kladionica prihvatiti listić sa $50.000,00 uloga. To ostavite postrane. Zanima me samo, smijem li ići na pričest ili ne?

Reći ćete to je pohlepa (ne imanje granica u željama i htijenju) - ali ja imam granicu, $100.000,00. Osim toga zar nije veća pohlepa kad uplatim listić za 10 kn, a dobitak preko pola milijuna kuna i to bi još trebao dobiti sutra. Dok ovdje gradim svoj dobitak minimalno godinu dana.
Zatim lakomost (željeti dobiti više nego što nekome pripada ili što zaslužuje) - a što sam ja manje vrijedan pa ne zaslužujem $100.000,00.
Zanemarivanje obaveza - to bi mi dnevno oduzelo maksimalno pola sata (i tu sam vjerojatno pretjerao). Otvorim ponudu odaberem par(ove) i navečer pogledam jesam li dobio ili ne.
Ovisnost (temeljno je obilježje ovisnosti o psihoaktivnim tvarima postojanje većeg broja kognitivnih, ponašajnih i fizioloških simptoma koji upućuju na to da osoba nastavlja uzimati psihoaktivne tvari usprkos značajnim problemima vezanim uz njihovu uporabu) - koje probleme bi ja ili moji bližnji imali? Najveći problem bi bio što bih izgubio tih početnih $30.
Idolatrija (u klađenju se vidi izlaz iz svih problema, klađenje je "idol" koji dovodi do sreće) - tu me na neki način "imate" jer trenutno ne vidim drugu mogućnost kako zaraditi oko $100.000,00 osim kroz igre na sreću.
Zloupotreba vremena i talenta - o tome sam već pisao.

Dakle, pomagajte! Ali, konkretno : Da, grijeh ti je i zašto ili slobodno se tako kladi, ne vidim ništa loše u tome.

Vrh

PostPostano: Sub vel 05, 2011 16:48 

Luka...zanimljiv dijalog...
Drago mi je da te interesuje i da pitas...
Citat:
Reći ćete to je pohlepa (ne imanje granica u željama i htijenju) - ali ja imam granicu, $100.000,00. Osim toga zar nije veća pohlepa kad uplatim listić za 10 kn, a dobitak preko pola milijuna kuna i to bi još trebao dobiti sutra. Dok ovdje gradim svoj dobitak minimalno godinu dana.

Ne moze se to dragi brate...nikako vagnuti..Odlucujuce je s kakvom namjerom sve to cinis.
kada je to na neki nacin vise zabava...onda prolazi..i nije grijeh..
Ali,kada ti svjesno odlucujes da ti to bude glavna zarada..(a ti ne mozes zeljeti ..10%,nego ces zeljeti 100%)..Gledaj,kada bi ja igrala..i ja bi zeljela da dobijem "veliku" sumu...
Mozda ni u tome ne bi morala upasti u grijeh...ako bi taj novac.. dalje-poklonila..upotrijebila za dobrovoljne svrhe..dala ljudima koji su u potrebi,bijedi i siromastvu...pomogla onima kojima je pomoc potrebna...Bit je, dzabe dobio-dzabe dajes...i to je ono pravo....
Nema tu onda nikakvoga grijeha...
Citat:
Idolatrija (u klađenju se vidi izlaz iz svih problema, klađenje je "idol" koji dovodi do sreće) - tu me na neki način "imate" jer trenutno ne vidim drugu mogućnost kako zaraditi oko $100.000,00 osim kroz igre na sreću.
Zloupotreba vremena i talenta - o tome sam već pisao.

Dakle, pomagajte! Ali, konkretno : Da, grijeh ti je i zašto ili slobodno se tako kladi, ne vidim ništa loše u tome.

A,je li tebi potreban sada ovaj novac...$100.000,00..recimo za nesto...da kupis,da odplatis..itd...Ako je za odigrati..i dobiti tu sumu novca..( samo,gdje je garancija da ces dobiti)i s tim ces novcem rijesiti svoj problem..onda odigraj, rijesi i idi na ispovjed...,pa ces cuti sta ce ti ispovjednik-svecenik-da kaze...Problem je da te to nece zadrzati na tome,da ces poslje ponovno traziti da igras i dalje...

I iz tih razloga,ja ne mogu reci...igraj,nije grije...jer onda postaje ovisnost...a ti ,svjesno se odlucujes...na to..

Ali,moram ti priznati..da ne vidim toliko crno,jer si sigurno jako mlad,dobro je sto pitas.....Mora svatko da se uci na svojim greskama...Kada se raspitas...i sve ti bude jasnso..onda je na tebi samome da odlucis...da li je grijeh ili ne...
Po meni jest...grijeh...(neki kazu cak i "teski grijeh")

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata