Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 08:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri ožu 09, 2011 13:01 

zagreb
župa Krista Kralja, trnje
nedjeljom i petkom u 20 sati

Vrh

PostPostano: Sri ožu 09, 2011 14:01 
Administrator

Pošto pozivaš, molim te malo više pojasni o čemu se radi.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 09, 2011 17:54 

Giovi je napisao/la:
Pošto pozivaš, molim te malo više pojasni o čemu se radi.

Pozdrav, evo ja ću u najkraćim crtama, ako hoće neka netko dopuni, ali smatram da nije potrebno... :mrgreen:

Član neokatekumenske zajednice javno ispovijeda svoju vjeru kroz Vjerovanje, svoje konkretno iskustvo Boga u životu. Svakako te neće ostaviti ravnodušnim, a nećeš ništa izgubiti ako odeš jednu večer poslušati. Tko zna, još traju i kateheze pa netko još uleti ako vidi da je to to, nije kasno još! :lol:

Vrh

PostPostano: Sub ožu 12, 2011 18:55 

[quote="gran senal"
Citat:
Član neokatekumenske zajednice javno ispovijeda svoju vjeru kroz Vjerovanje, svoje konkretno iskustvo Boga u životu. Svakako te neće ostaviti ravnodušnim, a nećeš ništa izgubiti ako odeš jednu večer poslušati. Tko zna, još traju i kateheze pa netko još uleti ako vidi da je to to, nije kasno još! :lol:

Da li je moguce malo ovo pojasniti,kako to mislite..?
Svjedocite ,odnosno govorite o svjojem zivotu ,vjere i dozivljaja...ili kako?
"javno ispovijeda svoju vjeru kroz Vjerovanje"
Oprosti ,ja bas ne shvacam o cemu se ovdjje radi..
Hvala.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 13, 2011 13:14 

Leja je napisao/la:
[quote="gran senal"
Citat:

Da li je moguce malo ovo pojasniti,kako to mislite..?
Svjedocite ,odnosno govorite o svjojem zivotu ,vjere i dozivljaja...ili kako?
"javno ispovijeda svoju vjeru kroz Vjerovanje"
Oprosti ,ja bas ne shvacam o cemu se ovdjje radi..
Hvala.

zašto vjeruješ u Boga Oca, stvoritelja... što je KONKRETNO učinio u tvome životu da u to vjeruješ
Isusa Krista koji je činio konkretne stvari u tvojoj povijesti, zašto vjeruješ u Uskrsnuće, ne zato jer je to nešto slatkićko, nego jer si u svome životu to iskusio
Duha Svetoga koji je živ u svojoj Crvki...

da o svojem životu, gdje se to konkretno Bog očitovao u mome životu. tj. kada bi pitali Abrahama zašto vjeruje u Boga, on bi pozvao izaka i rekao e ovaj malac je čisti dokaz tome.
tako i mi. konkretna djela Božja u našem životu su dokaz tome da Bog jest, i zato vjerujem u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga, ne zato jer su me tako učili, jer tako sveenici govore....
nego jer se Bog u svojim djelima očitovao u mome životu.

Citat:
Baš ste se pretrgnuli od objašnjavnja

pretrgli se na 35 stranica na forumu, džabe, uvijek iste gluposti se čuju protiv :|

Vrh

PostPostano: Pon ožu 14, 2011 17:53 

+!
Čuvam pozivnicu 1. neokatekumenske zajednice za "SVEČANU IZJAVU VJERE"
u korizmi 2010. u Poreču svakog ponedjeljka i četvrtka u 20,00 sati. Svi su pozvani!
Tiskano je na lijepom papiru.

Na poleđini je tekst - "Vjerovanje",
a na prednjoj strani pozivnice je:
- visoko stablo palme na čijim zelenim granama stoji crveni jastog.

Nisam pitao nikoga iz 1. neokatekumenske zajednice, što im to znači,
jer nisam ni išao na te "svečane izjave Vjere",
a ne bih pisao o reakciji druge osobe, koja je bila nazočna tom događaju.

Ako netko zna, što bi to bio "jastog na palmi", neka slobodno napiše.
Ja ću se potruditi, pa ću upitati nekoga, tko bi to trebao znati
i onda ću (ako Bog da) ovdje napisati značenje tih simbola.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2011 12:53 

Jastog je životinja koja živi na dnu mora, čitaj na dnu smrti, a palma je znak pobjede, neba, raja i mučeništva. Bog je nas izvadio iz dna smrti i stavio nas na palmu kako je to prikazano i tim ranokršćanskim motivom.

Pa kao što jastog ne može živjeti izvan mora, tako ni čovjek sam, svojim silama, ne može živjeti izvan svog, da tako kažemo prirodnog griješnog ozračja, ali pobjedom Isusa Krista (palma) može.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 22, 2011 13:58 

Tema je morala biti pročišćena te su svi postovi koji nisu usko vezani uz temu (koja je zapravo najava određenog vjerskog događanja) prebačeni na viewtopic.php?f=19&t=1093 od tamo se mogu reciklirati na druge teme npr viewtopic.php?f=3&t=1051 ili slično ovisno afinitetima.

Molim sve da se ovdje usko držimo teme jer smo na dijelu foruma koji je rezerviran za najave, zajedništvo molitve i duhovnost a ne za jalovo prepucavanje.

Vrh

PostPostano: Pet tra 29, 2011 15:41 

U korizmi sam bio na „Svečanoj i javnoj ispovijest vjere“. Namjerno nisam odmah pisao osvrt na to jer sam želio da se dojmovi slegnu te da ne budem pristran u ocjeni ovog događaja. Jer smatram kako nema ništa patetičnije od pretjerane euforije bila ona za ili protiv takvih događaja.
Sam tijek „ispovijesti“ išao je ovako:
Svećenik (svečano obučen u pluvijal) je ušao iz sakristije i stao za oltar, potom je grupa od tridesetak vjernika koji su spremni svjedočiti (dvoje po dvoje) ušla u crkvu predvođena križem te sjela na mjesta. Uslijedilo je moljenje večernje molitve iz Časoslova i kratki nagovor jedne vjernice. Ona je ukratko svima predstavila što će se te večeri odvijati i koliko je vjera važna za pojedinca koji čini Crkvu, osobito me se dojmilo što je iznimno lijepo govorila o Kristu kao Bogu-spasitelju jer je rođena u obitelji koja je bila muslimanske vjere. Moram priznati da nisam nigdje drugdje susreo obraćenika s Islama na Katoličku vjeru te mi je ovo iskustvo i s te strane dragocjeno.
Nakon toga, uslijedilo je svjedočenje petoro vjernika (od onih tridesetak koji su ušli). Svaki od njih je prvo kleknuo pred svećenika koji ga je blagoslovio na način da se je dotakao njegovih usana i uha te rekao (prenosim po sjećanju): Efata, što znači otvori se, da možeš svjedočiti svoju vjeru“. Potom je svaki vjernik svjedočio što znači u njegovom konkretnom životu pripadnost Crkvi i vjera u Boga te bi završio s moljenjem Apostolskog Vjerovanja. Nakon toga je opet blagoslov od strane svećenika za onog što je završio ispovijest te bi sljedeći vjernik pristupio.
Opći dojam svega je meni pozitivan. Iznenadilo me što „ispovijesti“ tih vjernika nisu bile nametljive dugačke i euforične već se ima dojam kako su oni koji su govorili odmjereni i sigurni u ono što govore te su odavno raskrstili s grešnom prošlošću ako su je imali tj. da su sazreli kao vjernici. Iako je to sve trajalo skoro dva i pol sata nisam imao dojam pretjeranosti u ičemu.
Zaključak: „Svečanoj i javnoj ispovijest vjere“ sigurno nije za one koji ne vide potrebu u javnom očitovanju vjere kroz govor o tome što je Bog učinio u životu pojedinca. No svakako je za sve one koji baš na taj način mogu biti potaknuti na dublje poznavanje Katoličke vjere koju do sada žive kroz običaj ili uopće nisu vjernici. Isto tako je za sve one koji dobronamjerno žele upoznati razne načine po kojima Crkva djeluje među vjernicima i nevjernicima.

Vrh

PostPostano: Pon svi 02, 2011 08:36 

:D
šteta što nisi bio i na procesiji na cvjetnicu
bilo je prekrasno
ali nema brige bit će i iduće godine na cvjetnicu prije večernje mise
8)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata