Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 14, 2011 18:47 

Hvaljen Isus i Marija svima!
Evo, u vezi glavnih grjeha, za početak, jer ću imati još pitanja, molio bih nekog da mi objasni što je tako loše u neumjerenosti u jelu i piću. U čemu je toliki problem ako se ja prejedem? Taj grjeh ne izgleda tako strašno, a zašto je onda teški?
Hvala unaprijed

Vrh

PostPostano: Ned kol 14, 2011 20:41 

Neumjerenost u jelu i piću nije toliko teški koliko glavni grijeh, to je jedan od sedam glavnih grijeha među kojima ima i teških . To je samo moje mišljenje...

Vrh

PostPostano: Pon kol 15, 2011 08:58 

alojzije je napisao/la:
Neumjerenost u jelu i piću nije toliko teški koliko glavni grijeh, to je jedan od sedam glavnih grijeha među kojima ima i teških...

Kako onda nisu svi od glavnih grjeha teški?
Morali bi svi biti, kao i neumjerenost u jelu i piću za koju pitam zašto je tako loša.

Vrh

PostPostano: Uto kol 16, 2011 21:15 

Meni se to čini jako važno pitanje,
Manji problem je da li je smrtni ili glavni, a veći je "problem" što se zapravo na prvu vidi.
Osim možda, 10% ljudi s poremećajem metabolizma, svi drugi pretili (u koje se i ja ubrajam) zapravo čine glavni (smrtni) grijeh.
Ako te ispovijednik tijekom ispovijedi vidi, a ti zatajiš taj grijeh,uvijek ti može na kraju reći: "jesi li mi baš sve rekao?", a onda ti pomisliš "vidi kako me čita", a on vidi samo višak kilograma...

nije mi se to nikad dogodilo kao da svi na to zaboravljamo (pa i ispovjednici)

Vrh

PostPostano: Uto kol 16, 2011 21:54 

Da, hvala Arsene, ali mene zanima što je to tako loše u prejedanju, ako je sva hrana tvoja i pošteno stečena, zašto je to teški grjeh? Neka mi to netko objasni.
Hvala unaprijed

Vrh

PostPostano: Sri kol 17, 2011 07:11 

Matija je napisao/la:
Da, hvala Arsene, ali mene zanima što je to tako loše u prejedanju, ako je sva hrana tvoja i pošteno stečena, zašto je to teški grjeh? Neka mi to netko objasni.

Mimo pravila foruma ću odgovoriti, ali "neduhovni dio".
Jelo
- ugrožavanje vlastitog zdravlja na svaki mogući način, čak i ako ne uzrokuje pretilost
- u isto vrijeme dok ti očito imaš previše, drugi je gladan
- robovanje hrani kao nekakvoj vrijednosti
- sve navedeno vrijedi i za piće iako možda i nije alkohol (mlijeko, sokovi, ...)

Vrh

PostPostano: Sri kol 17, 2011 07:36 

arsen je napisao/la:
Mimo pravila foruma ću odgovoriti, ali "neduhovni dio".
Jelo
- ugrožavanje vlastitog zdravlja na svaki mogući način, čak i ako ne uzrokuje pretilost
- u isto vrijeme dok ti očito imaš previše, drugi je gladan
- robovanje hrani kao nekakvoj vrijednosti
- sve navedeno vrijedi i za piće iako možda i nije alkohol (mlijeko, sokovi, ...)

Puno vam hvala Arsene!
Ovo ste napisali jako dobro, a ako netko ima što za dodati, ili napisati "duhovni dio", samo naprijed!

No, ja ću sada pitati dalje:
Zašto je zavist jedna od glavnih grjeha, pa tako i teški, ako zavidiš na nečem nekome, nisi mu ukrao?!
neka mi netko objasni

Vrh

PostPostano: Sri kol 17, 2011 22:33 

ovo o hrani: Moraš znati brojati kalorije, a očito ih neznaš kontrolirati i trošiti.
Ja znam da je lijepo čitati bibliju, sjediti u crkvi, ili povući se u debelu hladovinu i na taj se način izležavati.
A ja vam velim: Stisni šake, trči, vozi bicikl, pumpaj, znoji se, na taj način jedino zavređuješ svoje kalorije.
! Debeli nabreknuti želudac možeš pobijediti četiri puta žešćom tjelovježbom od one koju si zadaš. Moraš se potruditi. Sve ostalo je lijenost!!!
Očito nisi znao da su mišići 3 puta teži od sala.
--------

Zavist možeš pobijediti ljubavlju prema svojem bliženjem. Učini mu sve dobro samo da bude sretan.
---

Vrh

PostPostano: Čet kol 18, 2011 10:26 

Ja bih ipak ostao na ovoj neumjerenosti u jelu i piću...
Gdje se nalazi teološka podloga u stavljanju među sedam glavnih (smrtnih) grijeha?
Gdje su izvori? Koji dio Crkvene tradicije o tome govori i objašnjava?
Ponavljam, veliki broj nas zapravo nesvjesna živi u tom grijehu!
Ja sam dao kvazimedicinske odgovore onako kako ja to vidim, ali to nije sve...
Parafrazitat ću forumaša Socratesa i reći da je to važnije od "slučaja Dajla"...

Vrh

PostPostano: Sub kol 20, 2011 17:04 

arsen je napisao/la:
Ja bih ipak ostao na ovoj neumjerenosti u jelu i piću...
Gdje se nalazi teološka podloga u stavljanju među sedam glavnih (smrtnih) grijeha?
Gdje su izvori? Koji dio Crkvene tradicije o tome govori i objašnjava?
Ponavljam, veliki broj nas zapravo nesvjesna živi u tom grijehu!
Ja sam dao kvazimedicinske odgovore onako kako ja to vidim, ali to nije sve...
Parafrazitat ću forumaša Socratesa i reći da je to važnije od "slučaja Dajla"...

Ova su pitanja stvarno teška, ja na njih ne ću baš "odgovoriti", ali ću reći da je neumjerenost u jelu i piću grijeh koji ne izgleda tako užasan i smrtan, ali otvara put drugim grijesima, kao mali lopov koji uđe kroz prozor, jer su drugi preveliki, pa njima otvori vrata.
A glavni grijesi se definiraju prema katoličkoj praksi.
I molim nekog teološki boljeg da odgovori na Arsenova pitanja u potpunosti.

Vrh

PostPostano: Sub kol 20, 2011 20:47 

Slažem se i ja ovdje da su to u narodu česti grijesi, a malo se govori o tome.
Kad se samo pogleda Sveto Pismo, na puno mjesta se upozorava na „proždrljivost“ i „pijančevanja“, a sv. Pavao u svom popisu grijeha i za njih piše:

Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.” (Gal 5, 21)

Crkvena tradicija razlikuje sedam glavnih grijeha prema sv. Ivanu Kasijanu i sv. Grguru Velikom, a nazvani su glavnima jer oni rađaju druge grijehe i druge mane.

Katekizam za njih kaže:
1865 Grijeh povlači sa sobom grijeh; ponavljanjem istih čina rađa se mana. Iz nje proizlaze izopačena nagnuća koja zasljepljuju savjest i iskrivljuju konkretne sudove o dobru i zlu. Tako grijeh teži da se ponovi i ukorijeni, ali on ne može uništiti moralni osjećaj do korijena.

Ove mane mogu se gledati i u odnosu na kreposti kojima se suprotstavljaju. Jedna od četiriju stožernih kreposti je umjerenost, jer ona „obuzdava privlačnost sjetilnih užitaka i osposobljuje za ravnotežu u upotrebi stvorenih dobara.”

Prema Katekizmu o umjerenosti:
Ona osigurava gospodstvo volje nad nagonima i drži želje u granicama čestitosti. Umjerena osoba vlastite osjetne težnje usmjeruje prema dobru, čuva zdravu moć rasuđivanja, ne ide za vlastitim "nagonom" i vlastitom snagom "slijedeći strasti svoga srca" (Sir 5,2). Stari zavjet često hvali umjerenost: "Ne idi za svojim strastima, kroti svoje požude" (Sir 18,30). Novi zavjet je naziva "uzdržljivost" ili "trijeznost". Mi moramo živjeti "trijezno i pravedno i pobožno (...) na ovome svijetu" (Tit 2,12). (1809)

I kod ovog grijeha postoje stupnjevanja od lakših prema težima, teži bi bili oni koji ne narušavaju samo naše zdravlje, nego i odnose s drugima. Npr. pijanica koji uništi svoju obitelj teži je grješnik od onoga koji se samo voli prejedati. Među grijehe spada i kada potičemo druge na njih, odobravamo im, ne sprečavamo ih ili na koji drugi loš način sudjelujemo u tome.

Toliko od mene. Ima li pitanja još?

Vrh

PostPostano: Sub kol 20, 2011 21:08 

adrijana je napisao/la:

Ima, u vezi zavisti-što je u njoj toliko loše ako ne kradeš tuđe, ako samo malo zavidiš?
Hvala

Vrh

PostPostano: Sub kol 20, 2011 23:24 

Matija je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Ima, u vezi zavisti-što je u njoj toliko loše ako ne kradeš tuđe, ako samo malo zavidiš?
Hvala

pa ne znam što ima loše u tome ali recimo jedan primjer pa prosudi-imam prijatelja koji ima novi skupi auto i malo mu zavidim na tome,ali od kad ga je kupio gledam ga drugim očima kao da je postao bolji i važniji od mene -al ne zavidim mu puno,samo malo.Znači više ga ne gledam kao prije već kao osobu koja je stepenicu malo iznad mene i tu mogu nastati problemi ukoliko zavist prevlada prijateljstvo kužiš na kraju se sve svede na ono ti imaš- ja nemam i tu nema dobra.Naravno ovo je samo zamišljeni primjer.

Vrh

PostPostano: Ned kol 21, 2011 07:54 

teo je napisao/la:
pa ne znam što ima loše u tome ali recimo jedan primjer pa prosudi-imam prijatelja koji ima novi skupi auto i malo mu zavidim na tome,ali od kad ga je kupio gledam ga drugim očima kao da je postao bolji i važniji od mene -al ne zavidim mu puno,samo malo.Znači više ga ne gledam kao prije već kao osobu koja je stepenicu malo iznad mene i tu mogu nastati problemi ukoliko zavist prevlada prijateljstvo kužiš na kraju se sve svede na ono ti imaš- ja nemam i tu nema dobra.Naravno ovo je samo zamišljeni primjer.

Slažem se, zavist je grijeh koji nastaje u srcu, kada mislimo da su dobra što ih drugi posjeduju veća od onoga što Bog nama daje. Zavist može stvoriti mržnju u srcu (naravno ne uvijek), može potaknuti i na zla djela, a i kida povjerenje i zahvalnost prema Bogu. Tada počinjemo misliti da su materijalna dobra, uspjeh ili bogatstvo vredniji od duhovnog: tražiti i naći Boga. Ili od Božjih zapovijedi (pomagati bližnjima). Zavist zatvara srce prema bližnjemu, jer mislimo da pošto sve to on ima, ne treba mu naša pažnja, naša blizina i pomoć. Zato treba srce čistiti od zavisti, jer nisu dobra ovoga svijeta veća od onoga što Bog nama želi dati.
Postoji i tzv. „sveta zavist“, a to je onaj dobar osjećaj kad vidimo kako netko drugi na pravi način čini ono što se Bogu sviđa, pa poželimo i mi biti takvi…
Evo, to je moje malo jutarnje razmišljanje...

Vrh

PostPostano: Ned kol 21, 2011 11:28 

Puno hvala svima!
Za neumjerenost u jelu i piću i zavist,ok.
A sad da pitam za "škrtost", što se točno pod njom misli? Da moram svakom u školi tko želi od mene posuditi novac dati, ili što?!
Hvala unaprijed

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata