Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 10:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 28, 2012 18:57 

posve je pogresan stav ako se molitve mole iskuljucivo da si "kupimo spasenje" koje one obecavaju... ja godinu dana izmolim, dobim spasenje i furam dalje svoj zivot bez obracenja... u knjizici lijepo pise da te molitve ne mogu zamjeniti sakramentalan zivot: ispovijed redovita, blagovanje Tijela Kristova, neprestano obracenje sa zlog puta...

Vrh

PostPostano: Sub tra 28, 2012 19:06 

Kad god se Isus nekome ukazao uvijek je to bilo s namjerom da ljude privuče k sebi i da ih podsjeti na putove spasenja koje su već zaboravili.
Isto je tako bilo i sa sv. Marijom Margaretom – dvanaest obećanja Srca Isusova i sa sv. Faustinom – obećanja Božjeg milosrđa (potvrđeni od Crkve). Nije im ponudio ništa drugo nego ono što je i sam za života učio apostole, a stoji nam tako lijepo zapisano u Evanđeljima:
„Tko god uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se!“
„Uzmite i jedite! Ovo je Tijelo moje koje se za vas predaje!“
„Oprošteni su ti grijesi!“
Budni budite i neprestano molite…
Ono što je važilo za prve kršćane i apostole, još više važi i za nas: tko želi biti blizu Kristu, neka pristupi sakramentima, uči se dobrome i neka neprestano moli…
Sveta Brigita sigurno nije imala namjeru korigirati Evanđelja, a ako u „privatnim objavama“ možemo naći Isusa u fragmentima – znači samo djelomično, još više ga možemo i trebamo naći u Svetom pismu i sakramentima.

BiTLorD je napisao/la:
posve je pogresan stav ako se molitve mole iskuljucivo da si "kupimo spasenje" koje one obecavaju... ja godinu dana izmolim, dobim spasenje i furam dalje svoj zivot bez obracenja... u knjizici lijepo pise da te molitve ne mogu zamjeniti sakramentalan zivot: ispovijed redovita, blagovanje Tijela Kristova, neprestano obracenje sa zlog puta...

Hvala, BiTLorDe, ovo si lijepo rekao...

Vrh

PostPostano: Sub tra 28, 2012 20:19 

BiTLorD je napisao/la:

To se podrazumijeva.

Vrh

PostPostano: Ned svi 26, 2013 20:09 

Ta molitva se moli godinu dana, ali ova sedam molitava se moli 12 godina, e pa vjeruj te mi, ako tko uspije svaki dan to predano izmoliti 12 godina (ja ću probati) sumljam da će ostati bez ploda. Nekako mi se ovo samo godinu dana čini malo, ali čitala sam mnoga svjedočanstva. Bog je milostiv prema svojoj djeci i tko god u njega vjeruje neće propasti nego će imati život vječni!

Ima tko da moli sedam molitva brigite? I u kojoj je fazi?

Vrh

PostPostano: Ned svi 26, 2013 20:12 

Mislim da sam shvatila zašto je godina dana, toga ima puno i treba predan to moliti.

Vrh

PostPostano: Pet lip 14, 2013 20:50 

Melart je napisao/la:
Ta molitva se moli godinu dana, ali ova sedam molitava se moli 12 godina, e pa vjeruj te mi, ako tko uspije svaki dan to predano izmoliti 12 godina (ja ću probati) sumljam da će ostati bez ploda. Nekako mi se ovo samo godinu dana čini malo, ali čitala sam mnoga svjedočanstva. Bog je milostiv prema svojoj djeci i tko god u njega vjeruje neće propasti nego će imati život vječni!

Ja.
Počela sam moliti 01.06.2005. petnaest molitava. Nakon 9 mjeseci ostala sam trudna s trećim djetetom. Bratićeva žena (žive u susjedstvu) sekundarno neplodna dobila drugo dijete u isto vrijeme kad i ja svoje treće. Susjedi koji su živjeli zajedno vjenčali se i dobili dijete, potom i drugo. Susjeda vjeroučiteljica dobila treće dijete; još jedna suseljanka također. Sve me to jako razveselilo
Kad se navršilo godinu dana moljenja pomislila sam da će mi se biti teško obvezati se na molitvu daljnjih dvanaest godina kad ću uskoro opet imati malu bebu a onda sam pomislila - čekaj malo a kako će mi tek biti teško bez molitve i pouzdanja u Boga upravo zato što ću imati malo dijete uz dvoje - tada na pragu puberteta. I nastavila sam sa sedam molitava.

Nemojte misliti da sebe smatram zaslužnom za nešto od ovoga. Sretna sam ako sam poslužila. I nisam jedina "bljutava sol" koju je Bog ljubio i obratio u svom susjedstvu. Susjed koji je u selu sagradio kapelicu odazvao se puno više i bolje od mene.

Ne mislim da su baš te molitve Svete Brigite na neki magični način djelotvorne. Mislim da bi i molitva krunice dala pregršt milosti ali kod mene je problem što me početkom dana tjeraju obveze, krajem dana začas savlada umor i tako prođe dug period bez molitve. Kod molitvi Svete Brigite obvezala sam se Bogu da ću ih moliti svaki dan, predano onoliko koliko mogu. Ustanem 20 minuta ranije i odmah po buđenju - kavica i audijencija kod Boga. Na to me inspirirao životopis svetice.
Jer Sveti Josemaria kaže da kad prestaneš moliti najprije živiš od duhovnih rezervi a kasnije od smicalica.

Vrh

PostPostano: Pet lip 14, 2013 21:04 

BiTLorD je napisao/la:
posve je pogresan stav ako se molitve mole iskuljucivo da si "kupimo spasenje" koje one obecavaju... ja godinu dana izmolim, dobim spasenje i furam dalje svoj zivot bez obracenja...

Mislim da ako bi početni motiv i bio kupovanje spasenja, vjeruj mi nakon godinu dana svakodnevnog slavljenja krvi i muke Kristove svatko bi sigurno naučio voljeti svoj Križ i lavina ka obraćenju je pokrenuta. Uopće nije problem ako te sve te knjižice i brošurice o ovim molitvama "zavedu" da prioneš molitvi - "zavele" su te na pravi put...

Vrh

PostPostano: Ned lip 23, 2013 16:45 

Melart je napisao/la:

...
Nebitno je koliko dugo molim, ovo pitanje si dobro postavio: u kojoj sam fazi?
U onoj "fazi" da bih najradije odustao, ali kad se sjetim koliko su me puta baš te molitve, sama spoznaja onoga zbog čega je naš Isus uopće došao na Zemlju, što i zbog mene podnio - to me potakne "dalje"!

Melart i ostali, neću se držati tih potrebnih 12 godina, kao ni moja supruga koja moli 15 molitvi sv.Brigite 4. put zaredom - dok smo živi (barem se nadam), a to je malo drugačije nego odverglati godinu dana (ili 12 g.) i stvar svršena... :)

Vrh

PostPostano: Ned lip 23, 2013 21:03 

zdrave je napisao/la:
...
Melart i ostali, neću se držati tih potrebnih 12 godina, kao ni moja supruga koja moli 15 molitvi sv.Brigite 4. put zaredom - dok smo živi (barem se nadam), a to je malo drugačije nego odverglati godinu dana (ili 12 g.) i stvar svršena... :)

Nda, ovo si baš fino rekao, nema šta.
Zašto misliš da je tvoje, ajmo ga nazvati cjeloživotno "verglanje" bolje od propisanoga jednogodišnjeg "verglanja i stvar svršena"?

I da ne budem off topic - ne molim molitve sv.Brigite.

Vrh

PostPostano: Ned lip 23, 2013 21:40 

Ako molim, mada sam tako napisao, ne verglam.
Kad bih verglao . ne bih nikad ni pogledao molitve...Pa, ni Očenaš.
Kome misli nisu uz "temu" (smisao molitve), to bi bilo verglanje!
.
Smatram da nisam napisao kako je nešto bolje, nešto lošije...

A shvaćam da sam uletio kao bos u trnje s iskrenim mišljenjem i iskustvom. Sorry, neću više.
Ali ću učešće u temi završiti ovime:
Kad bi (ako) bilo koje molitve, Brigite ili neke druge, bile obična glupost, da ne kažem obmana ili laž, to je kao kad bi (ako bi) sve u Pismu bila glupost, izmišljotina, čak ni da nema zagrobnoga života, ali netko ipak živio po Evanđeoskim savjetima iz Evanđelja, ne bi li bio upamćen barem kao dobar čovjek?
I ŠTO je u tome loše?
Što je onda loše ako se uz one molitve izmoli 7…15 Očenaša svaki dan?

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2013 20:53 

ruta je napisao/la:
BiTLorD je napisao/la:
posve je pogresan stav ako se molitve mole iskuljucivo da si "kupimo spasenje" koje one obecavaju... ja godinu dana izmolim, dobim spasenje i furam dalje svoj zivot bez obracenja...

Mislim da ako bi početni motiv i bio kupovanje spasenja, vjeruj mi nakon godinu dana svakodnevnog slavljenja krvi i muke Kristove svatko bi sigurno naučio voljeti svoj Križ i lavina ka obraćenju je pokrenuta. Uopće nije problem ako te sve te knjižice i brošurice o ovim molitvama "zavedu" da prioneš molitvi - "zavele" su te na pravi put...

Da, na pravi put - ako su obećanja istinita. A ako nisu onda je put čini mi se pogrešan.... Tj. pitanje jest koji je kriterij za ispravnu molitvu?

Isus je rekao "Klanjajte se u duhu i istini". Ne vjerujem baš i čisto sumnjam u "zavodništvo" nekih objava, jer zavodnička riječ može biti potpuna istina, a može biti i totalna laž. (vidi one "križarske molitve")
Nemam ništa protiv da netko moli sv. Brigitu godinu dana, ali mislim da je još bolje uskladiti molitveni život s liturgijskom godinom, kako se inače preporuča. Svoje pobožnosti ima korizmeno vrijeme, svoje uskrsno, pa duhovsko, kroz godinu, pa božićno... Još jedan razlog bio bi što je o pojedinim vjerskim istinama teže razmatrati, ali zato plodonosnije. Duhovnosti koje naglašavaju muku i smrt Gospodnju često zanemaruju Njegovo uskrsnuće... Pa ako netko misli da mu je od duhovne koristi suosjećati s Isusom godinu dana u Njegovim patnjama, onda bi trebao barem dvije godine nakon toga razmišljati i shvaćati Isusovo uskrsnuće, jer to je ta novost koju je Isus donio, to je ta Radosna vijest koju bi trebali navještati drugima.

Još jedno pitanje koje je možda trebalo stajati na početku: vi koji molite sv. Brigitu, imate li vremena tijekom dana (tjedna) za još kakvu osobnu pobožnost... ako da, koju?
Eto toliko, tek da se razumijemo...

Vrh

PostPostano: Pon srp 01, 2013 10:39 

Adrijana, kako (kao primjer) učenik, pored "bubanja" povijesti (opet npr.) nađe vremena još i za ostale predmete? A za povijest mu treba barem 20-ak min. Ostane li mu vremena za igru, druženje i sl.?
.
10-15 min za Brigitine molitve je mnogo? Za večernju molitvu nije dovoljno isto 15-ak minuta, mada kad započne prava molitva - razgovor, to traje oho-ho!? Jutarnja mi je kratka, a preko dana strelovite molitvice.
Od 24 sata tih 15-ak min je 1 (jedan) promil, pa onda razmislimo koliko "promila" bi trebao svaki kršćanin posvetiti svom razgovoru s Bogom!
Je li ova i ovakva "ispovijed" uopće normalna ne znam, no tako stoje stvari ! :)

Vrh

PostPostano: Pon srp 01, 2013 12:12 

Meni te molitve nikako ne pašu, zapravo ono što mi je uistinu pravo je časoslov.

Vrh

PostPostano: Pon srp 01, 2013 12:23 

Bogu hvala na tome,Sara!
Svatko moli na svoj način. Ja ne volim litanije, a gle!
Netko voli prozu, drugi poeziju, netko nijedno... :)
Meni je ipak najdraža molitva RAZGOVOR...
Sara, ne znam kako tebi i drugima, no Očenaš mi je najteža molitva. Ali Očenaš moljen razumski, shvaćajući što se moli..."Budi volja Tvoje"(npr.)- Razmislimo što to znači! A "Sveti se ime Tvoje"?
Molitva je u svakom slučaju molitva ako je moljena a ne bubana :)
BB!

Vrh

PostPostano: Pon srp 01, 2013 20:01 

zdrave je napisao/la:
Adrijana, kako (kao primjer) učenik, pored "bubanja" povijesti (opet npr.) nađe vremena još i za ostale predmete? A za povijest mu treba barem 20-ak min. Ostane li mu vremena za igru, druženje i sl.?
.
10-15 min za Brigitine molitve je mnogo?

Divim ti se.
Ja nikad nisam izmolila te molitve za manje od pola sata.
Mislim zapravo na onih 15 molitava koje se mole godinu dana. Znam da su ove druge kraće, ali se mole 12 godina.

*
Tema (tema) je u biti što učiniti ako jedan dan zaboraviš ili preskočiš moliti. Držiš da je Isus vjeran svojim obećanjima, a peče te savjest (ne tebe, Zdrave, :) načelno) što si tako slab te vidiš brzo da ne možeš izvršiti svoj zavjet (jer to jest neka vrst zavjeta).
Možda nikad nisi redovito baš svaki dan molio, možda nisi dugo izmolio niti koju devetnicu da se iskušaš jesi li dosljedan u molitvi.
A već si Bogu obećao (olako) nešto što se činilo tako jednostavnim ("što svi čine"), a ustvari jednostavno nije.

Ono što ja mislim (i znam, tj. mislim da znam o tome) jest da treba zbaciti lažni teret krivnje sa sebe iz proste činjenice što "obećanja" nisu dio objava sv. Brigite (a imam i dokaza za to), već treba vježbati svoju ustrajnost manjim i raznovrsnijim duhovnim vježbama.
Ne treba Bogu obećavati nešto što kadar učiniti nisi.
Jedino to može biti - vježbanje poniznosti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata